Viikkokatsaus 1/2015: Kurssi laski alle 300 dollarin

Kuluneen viikon puhutuimpia uutisia olivat mm. Mt. Goxista tehdyt väitökset, ja tottakai tapahtunut hinnanlasku. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme Mikä oli vuoden 2014 merkittävin Bitcoin-uutinen?. Suurimman kannatuksen (36 %) sai Mt. Goxin konkurssi. Seuraavaksi eniten kannatusta saivat Microsoftin (16%) ja Paypalin (14%) Bitcoin-tuki.

Koska viikolla tapahtunut kurssilasku herättää varmasti tunteita, kysymme nyt Mitä mieltä olet bitcoinin kurssilaskusta?. Voit vastata kyselyyn sivuston oikeasta palkista.

Viimeisimmän Bitcoinin kurssiraportin voi lukea täältä.

Bitcoinin arvo romahti

Bitcoinin kurssi on laskenut alle vuoden 2014 alinta kurssia. Hinta kävi 4.1. alimmillaan n. 264 dollarissa eli n. 220 eurossa. Alimmillaan Bitcoinin markkina-arvo oli n. 3,9 miljardia ja nyt arvo on käynyt n. 3,7 miljardissa. Erityistä syytä laskulle ei ole tiedossa.

Bitcoinin markkina-arvon kehitys kahden vuoden ajalta, klikkaa suuremmaksi (lähde)

Mt. Gox -pörssin bitcoineista uutta tietoa?

Japanilainen sanomalehti Yomiuri Shimbun paljasti, että nimettömistä poliisilähteistä saatujen tietojen mukaan vain 7000 Mt. Goxin kadonneista bitcoineista olisi joutunut yrityksen ulkopuolisten hakkareiden käsiin. Yhteensä kadoksissa on 650 000 bitcoinia, joista suurimman osan epäillään päätyneen jonkun firmassa toimineen tahon haltuun. Sisäpiirin petosta on aiemminkin veikkailtu bitcoinien katoamisen syyksi. Valitettavasti lehdellä ei kuitenkaan ollut enempää tietoa asiasta.

Lehti väittää Mt. Goxin tapahtumia sisäpiiriläisten aiheuttamiksi (lähde)

Viime maaliskuussa julkisuuteen vuodettiin Mt. Goxin kaupankäyntidataa, jonka perusteella voitiin päätellä kahden epäilyttävän botin käyneen aktiivisesti kauppaa pörssissä. Tämä todennäköisesti oli merkittävä tekijä reilun vuoden takaisessa kurssinousussa. Siitä ei kuitenkaan vielä tiedetä, olivatko nämä botit jotenkin tekemisissä kadonneiden bitcoinien kanssa.

Microsoft avaa tulevaisuuden suunnitelmiaan

Microsoft yllätti viime kuussa ottamalla bitcoinin käyttöön verkkokaupassaan. CoinDesk haastatteli yhtiötä sen tulevaisuuden suunnitelmista. Haastattelun mukaan Microsoftilla ei tällä hetkellä ole mitään varmaa tietoa seuraavista liikkeistä, mutta todennäköisesti se seuraa aktiivisesti bitcoinin juridisen aseman kehittymistä ja tekee päätökset siihen perustuen.

Tärkeää Microsoftille on kuitenkin se, että asiakkaille tarjotaan sopivia ja vaivattomia maksumahdollisuuksia, minkä takia se alunperin kiinnostui bitcoinista.

Bitcoin laillistettiin Kaliforniassa

Vuodenvaihteessa Kaliforniassa tuli voimaan aiempaa säädäntöä selkeyttävä laki, jonka tarkoituksena on varmistaa mahdollisuus käyttää bitcoineja kaupankäynnissä. Vanhan lain mukaan kaikenlaiset digitaaliset valuutat, kuten bonuspisteet, olivat laittomia, sillä laki esti muiden rahojen kuin Yhdysvaltain dollareiden liikkeelle laskemisen. Tiukasti tulkittuna tämä olisi tarkoittanut, että ainoastaan dollareita saa käyttää kaupankäynnissä, vaikka tämä ei ollut lainsäätäjien varsinainen tarkoitus. Uusi laki oli tarpeen bitcoinin aseman selkiyttämiseksi.

Snowden-rahasto hyväksyy bitcoineja

Yhdysvaltain urkintakoneiston paljastaneen Edward Snowdenin puolustusrahasto ottaa vastaan bitcoineja. Rahastoa ylläpitää Courage Foundation, jonka tarkoitus on tarjota apua tietovuotajille ympäri maailmaa.

Edward Snowdenin puolustusrahasto hyväksyy bitcoineja (lähde)

Huijausepäilyt pinnalla: Paycoin, BitBay ICO ja Hashie.co

Tällä viikolla sosiaalisessa mediassa, etenkin Redditissä, on käyty kovaa keskustelua virtuaalivaluutta Paycoinista ja sen kehittäneestä GAW:n toimitusjohtaja Josh Garzasta. Sekä Bitcoinin että muiden virtuaalivaluuttojen ympärillä on pyörinyt paljon huijareita, jollaiseksi myös Garza on nyt leimautunut. Garza yritti esittää Redditissä anteeksipyyntöä, mutta poisti sen itse jouduttuaan liian vaivaannuttavien kysymysten eteen. Sitä ennen moderaattorit olivat poistaneet hänen kirjoituksensa, sillä he eivät uskoneet Garzan olevan oikeasti sen takana.

Virtuaalivaluuttapörssi ShapeShift reagoi huijausepäilyksiin poistamalla Paycoinin palvelustaan. Syyksi se ilmoitti Garzan antaman lupauksen, jonka mukaan Paycoinin hinta ei tulisi laskemaan alle 20 dollarin. Hinta kuitenkin laski reilusti sen alle. Garza ei edes pahoitellut asiaa, vaan yritti väittää, ettei ollut ikinä luvannut mitään sellaista, vaikka todisteet lupauksesta löytyivät edelleen netistä. Luottoa Paycoiniin kuitenkin vielä löytyy joiltakin tahoilta, sillä se on noussut Coinmarketcapin tietojen mukaan neljänneksi suurimmaksi virtuaalivaluutaksi.

Myös muista vähemmän puhetta herättäneistä huijausepäilyistä on uutisoitu viikolla: BitBay ICO:sta ja Hashie.co:sta. BitBay ICO -nimisen virtuaalivaluutan ympärillä väitetään tapahtuneen markkinoita kyseenalaisin keinoin manipuloinutta toimintaa. Huijauksessa mukana olleiden käymien keskustelujen mukaan hintaa olisi puskettu keinotekoisesti ylöspäin, jotta valuuttaa voitaisiin myydä kalliilla.

Pilvilouhintapalvelu Hashie.co lopetti toimintansa, ja epävirallisten tietojen mukaan n. 1 500 bitcoinia on hukassa. Tilanteesta erikoisen tekee se, että sivusto pyörittää nyt peliä, jonka tarkoitusperistä ei ole tietoa. Monien pilvilouhintapalveluiden epäillään olevan ponzi-huijauksia, sillä palvelulle maksetaan “pilvessä toimivasta louhinnasta”, mutta pitäviä todisteita tehdystä louhinnasta ei anneta.

New Yorkin turistibussi mainostaa Bitcoinia

PayPal mainostaa New Yorkin turistibussissa myös Bitcoinia (lähde)