Viikkokatsaus 52/2014: Bitcoin Bowl vei Bitcoinin televisioon

Vuoden viimeisessä viikkokatsauksessa isoimmaksi uutiseksi nousee Floridassa järjestetty Bitcoin Bowl. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikon kysymyksenä oli “Miten uskot valtaosan pankeista suhtautuvan Bitcoiniin vuonna 2015?”. Vastaajista 40% oli sitä mieltä, että pankit näkevät Bitcoinin uhkana ja 31% sitä mieltä, että ne suhtautuvat välinpitämättömästi. 19% koki, että pankit näkevät Bitcoinin mahdollisuutena.

Tällä viikolla kysymme “Mikä oli vuoden 2014 merkittävin Bitcoin-uutinen?”, ja siihen voit vastata sivuston oikeasta reunasta.

Kurssiraporttia ei viime viikolla julkaistu joulupyhien takia, mutta tällä viikolla se julkaistaan normaaliin tapaan. Bittirahan tiimi toivottaa kaikille onnellista uutta vuotta!

Bitcoin Bowl oli menestys

BitPayn sponsoroima amerikkalaisen jalkapallon ottelu Bitcoin St. Petersburg Bowl keräsi kiitettävästi huomiota Bitcoinille niin urheilufanien kuin paikallisten yrittäjienkin keskuudessa. Lisäksi valtakunnallinen 100 miljoonaa taloutta tavoittava urheilukanava ESPN näytti ottelun suorana televisiossa.

Sosiaalisen median puolella Bitcoin-aktivistit lisäsivät mielenkiintoa jakamalla ahkerasti tippejä kaikille, jotka kiinnostuivat kryptovaluutasta ottelun aikana. Tempauksessa oli mukana muun muassa Andreas Antonopoulos, Jeff Garzik ja Erik Voorhees sekä hieman yllättäen Warner Brosin levymerkki ja tunnettu vapaaottelija Jon Fitch.

St. Petersburgin yrittäjiä houkuteltiin sekä ennen ottelua että sen aikana hyväksymään liikkeissään bitcoineja. Kampanja onnistui tämän osalta mainiosti, sillä bitcoin kelpaa nyt useissa paikallisissa yrityksissä.

BitPay teki tapahtumaa varten kolme mainosvideota, joista yhden voit katsoa suoraan tästä.

Yksi BitPayn mainosvideoista, joita ottelun aikana nähtiin useita

Taiwanissa jo 5000 paikkaa, joissa voi vaihtaa bitcoineja

Taiwanilaisten bitcoin-ostomahdollisuudet parantuvat vielä entisestäänkin. Jo aiemmin niitä on saanut ostaa 3000 kaupasta, mutta nyt mukaan on tullut kahden suuren kauppaketjun myötä vielä 2000 uutta kauppaa. Taustalla ovat yhteistyössä hongkongilainen bitcoin-pörssi KBBEX ja paikallinen BitoEX.

Ecuadorin digivaluuttakokeilu etenee

Ecuadorin keskuspankin Banco Central del Ecuadorin digitaalisen valuutan kokeilu etenee. Jokainen yli 18 vuotias voi nyt avata valuutalle tarkoitetun tilin. Rahaa aletaan jakamaan ja käyttämään kahdessa vaiheessa ensi vuoden aikana. Valuutan toivotaan haastavan Yhdysvaltain dollarin, joka on maan virallinen valuutta. Digitaalisen valuutan kehittämisestä kuultiin ensimmäisen kerran heinäkuussa.

Saksaan on muodostumassa toinen Bitcoin-katu

Saksan Hannoveriin ollaan perustamassa maan toista “Bitcoin-katua” eli aluetta, jolla useat liikkeet hyväksyvät Bitcoin-maksuja. Bitcoin-katuun on tällä hetkellä osallistumassa yli kymmenen paikallista liikettä, joihin lukeutuu mm. ravintoloita, baareja ja kampaaja. Katua on ollut perustamassa Ricardo Ferrer, joka päätti kysyä mukaan liikkeitä, jotta voisi itse käyttää Bitcoinia muuallakin kuin verkkokaupoissa. Toinen maan Bitcoin-katu on Berliinissä.

Ricardo Ferrer on Hannoverin Bitcoin-kadun takana (lähde)

New Yorkissa pohditaan Bitcoinin hyödyntämistä parkkisakkoihin

New Yorkissa mietitään parhaillaan helpompia tapoja maksaa parkkisakot. Yhtenä vaihtoehtona on mainittu bitcoin. Se sopisikin tehtävään mainiosti, sillä tavoitteena on saada mobiilimaksamisen mahdollistava mutta halpa systeemi.

BitGold saanut rahoitusta 3,5 miljoonaa dollaria

Kanadalainen digiraha-startup on kerännyt 3,5 miljoonan dollarin rahoituksen. BitGoldin tarkoituksena on tehdä saman mitä monet, kuten Pecunix ja Liberty Reserve, ovat aiemmin yrittäneet, eli kullalla taatun digitaalisen rahan. BitGoldin transaktiot tulevat toimimaan lohkoketjuteknologian avulla.

Yksi yhtiöön tällä kierroksella rahaa sijoittaneista oli Soros Brothers Investments, jonka johtajana toimii tunnetun sijoittajan George Sorosin poika Alexander Soros.

Keskuspankeilta kuultua

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve System julkaisi raportin aiheella “Bitcoin: Tekninen tausta ja data-analyysi”. Raportissa käydään läpi Bitcoinin käyttöä ja sen toimivuutta maksujärjestelmänä ja sijoituksena. Raportissa todetaan käytön kasvaneen, vaikkakaan määrää ei voi verrata Yhdysvaltain perinteisiin maksujärjestelmiin. Raportin mukaan Bitcoinia käytetään vielä hyvin vähän maksujärjestelmänä, mikä näkyy bitcoinien kierrossa ja hinnassa. Toisistaan eroavat hinnat Bitcoinin ja muiden valuuttojen välillä johtuvat vaihtomarkkinoiden syvyyden puutteesta ja kalliudesta eikä hyödyntämättömistä arbitraasimahdollisuuksista.

Venäjän Taloudellisen kehityksen ministeriö on esittänyt huolensa tekeillä olevasta laista, joka kriminalisoisi “käteisen vastineiden”, kuten Bitcoinin, käytön. Lakiehdotusta olisi parannettava, sillä nykyisellään se voisi vaikeuttaa yritysten toimintaa. Huolenaihe koskee etenkin “käteisen vastineen” määritelmää, sillä nykyisellään mm. jopa lahjakortit ja kanta-asiakkuuspisteet voisivat olla laittomia. Pelkona on, että markkinointikampanjoiden ja yritysten kehityksen tielle asetetaan ylimääräisiä oikeudellisia esteitä.

Intian keskuspankin, Reserve Bank of Indian, johtaja Raghuram Rajan uskoo Intian käyttävän jonkinlaista Bitcoinin kaltaista digitaalista valuuttaa tulevaisuudessa. Luottokorttien tavoin Bitcoin edesauttaa siirtymistä pois käteisen käytöstä. Tällä hetkellä Bitcoinissa Rajania huolestuttaa hinnanvaihtelu, varkaudet ja jotkin sen taustalla olevat teknologiat.

Raghuram Rajan uskoo digitaaliseen valuuttaan (lähde)

Vaikutusvaltaisimmat henkilöt Bitcoin-skenessä 2014

CoinDesk keräsi yhteen kymmenen tämän vuoden vaikutusvaltaisinta Bitcoin-henkilöä. Listalle pääsyn perusteluina olivat muun muassa suurimmat uutiset, merkittävä osallistuminen yhteisön toimintaan sekä CoinDeskin järjestämä äänestys. Ykköspaikalle nousi jatkuvasti uutisissa ja tapahtumissa näkynyt Andreas Antonopoulos.