Viikkokatsaus 1/2016: Odotukset Bitcoinin kahdeksannelta vuodelta ovat korkealla

Vuoden ensimmäinen viikko on ollut Bitcoin-maailman itsetutkiskelun aikaa. Vuoden vaihtuminen onkin erinomainen paikka katsoa taakse ja miettiä kaikkea sitä, mitä tänä vuonna on saavutettu, sekä myös katsoneet tulevaisuuteen ja siihen, mitä kaikkea vielä voidaankaan saavuttaa.

Tämä on näkynyt myös kansainvälisen median uutisoinneissa, joissa on tutkittu Bitcoinin vuotta 2015 sekä arvioitu, mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Ja hyvältähän se näyttää!

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Vuoden ensimmäiseen Kososen kurssianalyysiin voit tutustua täältä.

Bitcoin täytti 7 vuotta

Bitcoin aloitti vuoden viettämällä 7-vuotissyntymäpäiväänsä. Satoshi Nakamoto loi Bitcoinin ensimmäisen Genesis-nimellä kulkevan lohkon 3.1.2009. Satoshi liitti ensimmäiseen lohkoon kannanottavan tekstin “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. Ensimmäinen 50 bitcoinin siirto meni osoitteeseen 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa.

Bitcoin täytti seitsemän vuotta (kuva)

Wired: Vuodesta 2016 tulee Bitcoinin suurin vuosi

Yksi maailman merkittävimmistä teknologia-alan medioista, Wired, on julkaissut jutun, jossa se käsittelee Bitcoinin tulevaisuutta. Jutun mukaan Bitcoin iskee tänä vuonna kunnolla läpi ja vuodesta tulee Bitcoinin merkittävin tähän saakka.

Wired perustelee näkemystään muun muassa Bitcoinin käytön huomattavalla kasvulla sekä käytön monipuolistumisella. Sen lisäksi, että ihmiset käyttävät bitcoineja enemmän ja enemmän tavalliseen kaupankäyntiin, on Bitcoin-protokollalle keksitty myös uusia käyttötapoja, kuten esimerkiksi Bitcoinin lohkoketjuun rekisteröidyt osakkeet.

Pankit, suuryritykset ja julkiset toimijat innostuivat viime vuonna 2015 Bitcoinin taustalla pyörivästä lohkoketjuteknologiasta. Vuoden 2015 mantran mukaan lohkoketju oli hyvä, mutta Bitcoin oli paha. Wiredin mukaan tämä käsitys on nyt murskaantunut ja taloudellisen maailman toimijat ovat huomanneet, että todellinen potentiaali on nimenomaan Bitcoinissa.

wired_logo.gif
Wired uskoo vahvasti Bitcoinin tulevaisuuteen

Bitcoin-uutissivusto Coindesk keräsi viime vuoden merkittävimpiä Bitcoin-uutisia yhteen artikkeliin, josta voi käydä verestämässä muistoja viime vuodelta.

Mielipiteitä Bitcoinin tulevaisuudesta

Maailmasta tuskin löytyy enää monia vaikutusvaltaisia henkilöitä, jotka eivät olisi kuulleet Bitcoinista. Tässä poimintoja lähiaikoina annetuista mielipiteistä Bitcoinista:

Tunnettu kirjailija Walter Isaacson uskoo Bitcoinin teknologian, “hajautetun kirjanpidon”, olevan valmis mullistamaan rahoitusalan tänä vuonna. Isaacson pitää Bitcoinia itsessään liian “nörttimäisenä”, mutta tulemme näkemään räjähdysmäisen kasvun sen teknologiaan perustuvissa kaupallisissa tuotteissa, jotka mahdollistavat välittömät ja turvalliset rahasiirrot. Koska hajautettuun kirjanpitoon perustuvat järjestelmät ovat kustannustehokkaita, rahoitusalalla on kannustimia kehittää siihen perustuvia palveluita. Isaacson uskoo, että “alkuperäiselle Bitcoinille” tulee silti aina olemaan paikkansa.

Sijoittaja Fred Wilson ennustaa suositussa AVC-blogissaan, että Bitcoin löytää vuonna 2016 “läpimurron tekevän tuotteensa”. Hän nimittäin uskoo hajautetun markkinapaikan OpenBazaarin lyövän Bitcoinin valtavirtaan.

Yhdysvaltain presidenttiehdokkaaksi pyrkivä libertaari ja tunnetun antivirusohjelman kehittäjä John McAfee ei usko Bitcoinin pärjäävän. Hän pitää digitaalisia valuuttoja tulevaisuuden teknologiana, mutta sen ensimmäiset versiot, kuten Bitcoin, kohtaavat paljon ongelmia, mikä on hänen mielestään yleistä uusien teknologioiden kanssa. McAfee uskoo tulevaisuuteen, jossa pankkien sijaan käyttäjät itse hallitsevat rahojaan. Hän ei usko Bitcoinin täyttävän tätä paikkaa, mutta ei suostu myöskään sanomaan, että tulevaisuuden raha ei varmasti ole Bitcoin.

Sijoittaja Marc Faber mainitsi Bitcoinin tämän vuoden talousennusteita käsittelevässä Bloombergin haastattelussa. Hänen mukaansa kaikkien omaisuusluokkien suorituskyky oli Bitcoinia mukaanlukematta huono viime vuonna, ja Yhdysvallat on luonut ympäristön, jossa omaisuusluokkien, kuten taiteen, rahastojen, osakkeiden ja kiinteistöjen, tuotot myös tulevat pysymään huonoina.

BitFury tuo tehokkaan louhijan kuluttajamarkkinoille

BitFury, yksi maailman suurimmista louhijatahoista, aikoo massatuottaa 16nm ASIC-louhintasirujaan kuluttajakäyttöön. BitFuryn toimitusjohtaja Valery Vavilov kertoo uusien louhintatuotteiden tulevan markkinoille vuoden ensimmäisen neljänneksen loppupuolella ja lupaa laitteille suurimman $/GH -tuottosuhteen, jota markkinoilla on tarjolla.

“BitFury haluaa olla vastuullinen tekijä Bitcoin-yhteisössä ja tehdä yhteistyötä sen eteen, että meidän ainutlaatuinen teknologiamme on yleisesti saatavilla ja varmistaa verkon pysymisen hajautettuna”, kertoo Vavilov. Bitcoin-verkon louhintatehon keskittyminen isojen louhintafirmojen haltuun on ollut huolenaiheena, joten kilpailukykyisten kuluttajalaitteiden julkaiseminen on tervettä.

Myös muut louhintafirmat ovat julkaisseet uusia louhintalaitteitaan, mutta BitFuryn lupaamat tehot olisivat kilpailijoita paremmat.

Tästä vielä yhteenveto BitFuryn louhijasta:

“Jokainen siru mahdollistaa 40-55 GH/s:n tehot jopa 0,055-0,07 J/GH:n energiatehokkuudella”, sanoo BitFuryn toimitusjohtaja Valery Vavilov. Lisäksi BitFuryn 16 nanometrin siru kykenee toimimaan virtalähteellä, jossa on 0,35 voltin jännite.

BitFuryn louhintalaitteissa keskeisessä roolissa on se, miten niitä jäähdytetään. Yhtiön mukaan tavallisella ilmajäähdytyksellä heidän ASIC kykenee 140 gigahashin tehoihin, mutta nestemäisellä immersiojäähdytyksellä voidaan saavuttaa jopa 184 gigahashin tehot.

BitFury aikoo tuoda kuluttajamarkkinoille tehokkaan louhijan (lähde)

Altcoin-pörssi Cryptsy ongelmissa

Yksi suosituimmista vaihtoehtoisiin digivaluuttoihin keskittyneistä pörsseistä, Cryptsy, on ilmoittanut sulkevansa vaihtopalvelunsa toistaiseksi. Tapahtuma on herättänyt huhuja, joiden mukaan Cryptsy kärsisi maksuvaikeuksista ja se olisi kokemassa saman kohtalon kuin Mt.Gox.

Syksyn aikana monilla käyttäjillä on ollut ongelmia nostaa varojaan pois vaihtopalvelusta. Aikaisemmin Cryptsy on kertonut tämän johtuvan teknisistä ongelmista sekä hyökkäyksistä palvelua vastaan.

BitPay toi pöytään uuden ehdotuksen lohkokoon nostamiseksi

BitPayn toimitusjohtaja Stephen Pair kirjoitti artikkelissaan uudesta lohkokoon nostoehdotuksesta, jota BitPay pitää tähän mennessä lupaavimpana. Ehdotuksen ydin on se, että lohkokoon annettaisiin skaalautua automaattisesti sen mukaan, miten suuria lohkoja louhijat tosiasiassa luovat. Esimerkiksi viimeisen 2016 lohkon mediaanikoko kertaa 2, voisi olla hyvä lähtökohta.

Ehdotus on saanut varovaisen positiivisen vastaanoton Bitcoin-yhteisössä. Sitä aiotaan lähitulevaisuudessa testata ja mallintaa käytännössä, jotta saadaan parempi näkemys ehdotuksen mahdollisista riskeistä.

Bitcoin esillä tunnetussa kirjasarjassa

Bitcoin ja lohkoketju ovat päässeet esille Tom Clancyn uuteen romaaniin “Commander in Chief”. Romaanissa kirjan päähahmo Jack Ryan keskustelee sivuhahmo Clarkin kanssa Bitcoinista ja kertoo hyvin asiantuntevasti, mistä digirahassa on kyse.

“Maailmantalous on 90 biljoonaa vuodessa. Mieti, kuinka paljon tästä valuu välikäsille. Sitten lavalle astuu kryptovaluutta ja poistaa välikädet yhtälöstä”, Ryan kertoo kirjassa.

“Bitcoin ei ole fyysistä rahaa. Se on digitaalista käteistä. Sitä ei voi koskettaa, sitä ei paina mikään hallitus ja se ei ole semi-arvokasta metallia, johon on painettu kuolleen tyypin kuva. Bitcoin ei ole missään, mutta sitä voi käyttää kaikkialla”, Ryan jatkaa.

Vaikka Bitcoinin esiintyminen kirjassa ei ole itsessään mullistavaa, kertoo sen esiintyminen Tom Clancyn kirjassa selkeästi siitä, miten Bitcoin on muuttumassa osaksi valtavirtaa sekä kulttuuria.

commander.jpg
Jack Ryan -sarja kuuluu maailman menestyneimpien kirjasarjojen joukkoon

Mike Tysonille oma Bitcoin-lompakko

Mike Tysonin Bitcoin-maailman valloitus jatkuu! Tyson ei nimittäin tyydy pelkästään hänen omaan nimikko-Bitcoin-automaattiinsa, vaan nyt nyrkkeilijä on julkaisemassa omaa brändättyä Bitcoin-lompakkoaan.

Tysonin lompakko on saatavilla sekä iOS- että Android-pohjaisille älypuhelimille. Lompakon teknisestä toteutuksesta vastaa Bitcoin Direct, eli sama yritys, joka valmisti myös Mike Tysonin oman Bitcoin-automaatin.

Tysonin lompakko perustuu BitPayn Copay-lompakkoon, joten uusien teknisten ominaisuuksien sijaan fokuksena on nyrkkeilytähti itse. 

Mike Tysonin nimeä kantava Bitcoin-automaatti julkaistiin syksyllä (kuva)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].