Viikkokatsaus 12/2015: Piraattipuolueen lahjoitukset ja Netellerin Bitcoin-integrointi

Tällä viikolla aiheina mm. Piraattipuolueen huimat bitcoin-lahjoitukset, Netellerin yllättävä Bitcoin-integrointi, Deep web kauppapaikan suuri kavallus, Bittirahan rahoituskierros ja paljon muuta. Viime viikon katsaus on luettavissa täältä.

Tämän viikon kysymys liittyy eduskuntavaaleihin. Kysymme “Vaikuttaako vaaliehdokkaan Bitcoin-kanta valintaasi?“.

Viime viikolla kysyimme “Olisitko kiinnostunut kokeilemaan Bitcoin-maksamista baarissa tai yökerhossa?” 61 % äänestäjistä vastasi “Ehdottomasti!”, ja vain 9 % ei haluaisi tehdä niin. Bitcoin-maksamiselle olisi siis anniskeluravintoloissa kysyntää.

Kososen viimeisimmän kurssianalyysin voi lukea täältä.

Suomen Piraattipuolue kerännyt huiman summan bitcoin-lahjoituksia

Bitcoinit ovat nousseet merkittäväksi lahjoitustavaksi Piraattipuolueelle. Eduskuntavaaleihin osallistuva puolue on hyväksynyt Bitcoin-lahjoituksia jo kunnallisvaaleista 2012, mutta nyt Bitcoin-lahjoitusten määrä on lähtenyt huimaan nousuun.

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Janne Paalijärven blogikirjoituksen jälkeen Bitcoin-lahjoituksia alkoi tulla vielä entistä enemmän.

Bitcoin-lahjoituksia on tullut pelkästään maaliskuun aikana jo 48,8 bitcoinia (tämän artikkelin kirjoitushetkellä arvoltaan n. 10 100 euroa), joka on huima määrä kun katsoo puolueen viime vuoden kirjanpitoa. Puolue keräsi silloin kokonaisuudessaan n. 4 100 euroa lahjoituksina, vaikka viimekin vuosikin oli vaalivuosi.

Merkittävä maksunvälittäjä Neteller integroi Bitcoinin

Maksunvälittäjä ja prepaid-korttitarjoaja Neteller on integroinut BitPayn järjestelmäänsä, mikä mahdollistaa varojen tallettamiseen palveluun bitcoineissaAiemmin Neteller oli kieltänyt Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen käytön palvelun yhteydessä, joten heillä on tapahtunut täysi 180-asteen käännös asian suhteen. Neteller osti aiemmin tällä viikolla kilpailevan Skrillin (entinen Moneybookers) 1,1 miljardilla eurolla, joten kyseessä on tämän alan erittäin merkittävä toimija.

Deep webin kauppapaikka varasti jopa 140 000 bitcoinia

Deep webin kauppapaikan, Evolutionin, ylläpitäjien kerrotaan hävinneen kuin tuhkaa tuleen — mukanaan jopa 140 000 bitcoinia. Bitcoin-määrä ei välttämättä pidä täysin paikkaansa, mutta on luultavasti lähellä totuutta. Tapahtumat alkoivat rullata kun palvelusta ei saanut nostettua bitcoineja, vaikka palvelun ylläpitäjät vakuuttivat asian olevan hoidossa. Sitten ylläpitäjinä toimineet “Kimble” ja “Verto” lopettivat yhteydenpidon asiakkaisiin ja lopulta sivusto meni offline. Evolutionin uskotaan olleen suurin deep webin kauppapaikoista, ja Bitcoinin kurssi lähti laskuun ainakin osittain näiden uutisten johdosta.

Yhdistynyt kuningaskunta kehittää lainsäädäntöä ja lähtee tutkimaan Bitcoinia

Yhdistyneen kuningaskunnan valtiovarainministeriö on aloittanut selvitystyön digitaalisten valuuttojen lainsäädännöllisten ja kuluttajansuojaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseksi. Ainakin rahanpesun torjuntaan liittyvät säädökset halutaan laajentaa koskemaan digitaalisten valuuttojen vaihtopalveluita, jotta valuuttoja ei käytetä rikollisiin tarkoituksiin ja niiden kehitystä voitaisiin tukea mm. pankkiyhteyksien saamista helpottamalla. Lisäksi ministeriö haluaa kehitettäväksi kuluttajansuojan “parhaat käytänteet”, joita yritykset voisivat vapaaehtoisesti noudattaa.

Lainsäädäntöä aletaan työstämään toukokuussa valittavan parlamentin toimesta yhteistyössä Bitcoin-yritysten ja -käyttäjien ja lainvalvontaviranomaisten kanssa. Ministeriö lupaa lisäksi 10 miljoonaa puntaa digitaalisten valuuttojen tutkimiseen. Ministeriön kanta digitaalisiin valuuttoihin ei ole negatiivinen, vaan ne nähdään mielenkiintoisena maksuteknologiana, jonka hyödyt näkyvät etenkin mikromaksuissa ja kansainvälisissä siirroissa. Aihetta käsittelevä raportti on luettavissa täältä.

Venäjällä ja Ukrainassa halutaan rajoittaa Bitcoinin käyttöä

Venäjän apulaisvaltiovarainministeri Alexey Moiseev kertoi rahan korvikkeiden käytön kieltävän lain tulevan voimaan tämän vuoden puolella. Rahan korvikkeiden, kuten Bitcoinin, käytöstä saisi rangaistuksen. Vaikka maan talouskehitysministeriöstä oltiin viime vuonna eri mieltä lähestymistavasta, Bitcoin on joutunut vastatuuleen Venäjällä. Esimerkiksi Bitcoin-sivustoja blokattiin pari kuukautta sitten.

Alexey Moiseev kertoi “bitcoin-bannin” tulevan voimaan tänä vuonna (lähde)

Ukrainassa halutaan blokata Bitcoin-käyttäjien tilejä ja maksukortteja. Maan turvallisuuspalvelun (Security Service of Ukraine) johtaja Valentyn Nalyvaychenko kertoo blokkausten liittyvän separatistien terrorismin rahoitukseen, jonka pelätään tulevan Venäjältä saadun rahan lisäksi myös elektronista reittiä. Tarkoituksena on estää pankkitilien ja -korttien käyttö sekä pyrkiä jollain tapaa valvomaan myös Bitcoin-siirtoja. Ainakin ukrainalainen Bitcoin-pörssi BTCTrade.com.ua kertoi heidän pankkitilinsä joutuneen käyttökieltoon.

Ukrainalaisen Bitcoin-lähetystön perustaja Michael Chobanian pitää epätodennäköisenä, että separatistit oikeasti hyödyntäisivät bitcoinia, sillä bitcoinien käyttäminen ja vaihtaminen toiseen valuuttaan olisi separatisteille hankalaa.

Nasdaqin teknologiaa Bitcoin-yritykselle

Nasdaq aikoo tarjota newyorkilaiselle Noble Marketsille teknologiaa Bitcoin-vaihdantaa varten. Noble Markets kehittää yrityksille ja institutionaalisille sijoittajille tarkoitettua markkinapaikkaa, jossa voi tehdä kauppaa bitcoineilla ja digitaalisiin valuuttoihin liittyvillä hyödykkeillä.

Noble Marketsin toimitusjohtaja John Betts kertoo heidän palvelulleen olevan paljon kysyntää, sillä institutionaalisten sijoittajien on heidän mukaansa ollut mahdotonta tehdä kauppaa nykyisten palveluiden kautta. Nasdaqin kanssa tehtävän yhteistyön toivotaan lisäävän sijoittajien luottamusta, ja Nasdaq aikoo tarjota apua myös markkinoinnissa. Betts ei pidä palveluaan kilpailijana nykyisille Bitcoin-vaihtopalveluille, sillä asiakaskunta on toinen ja hän uskoo heidän rooliinsa kuuluvan yhteistyön muiden Bitcoin-yritysten kanssa, esimerkiksi tarjoamalla näille likviditeettiä.

Intel etsii kryptografian tutkijaa

Intel on kiinnostunut lohkoketjuista, sillä se etsii joukkoihinsa henkilöä “tutkimaan laitteistojen ja ohjelmistojen valmiuksia edistää avointen hajautettujen kirjanpitojen suorituskykyä, luotettavuutta ja skaalautuvuutta”. Erityisesti työtehtäviin kuuluu kryptografisten algoritmien työstäminen transaktioiden todentamisen kehittämiseen, ja työntekijältä vaaditaan tietoturvaosaamista.

Intelin työilmoituksessa kerrotaan Bitcoinin kiinnittäneen sekä median että sijoittajien huomion ja siitä, kuinka useat tutkijat ja startup-yritykset ovat alkaneet selvittämään lohkoketjun uudenlaisia käyttötapoja. Bitcoin Magazine veikkaa Intelin kehitystyön tähtäävän esimerkiksi lompakkolaitteistoiden, tunnistautumistapojen tai äänestysjärjestelmien valmistukseen.

Suomalainen fillariliike hyväksyy bitcoineja

Fillariliike HUG BikeShop on lisätty suomalaisten Bitcoin-hyväksyjien listaan. Tässäpä oiva mahdollisuus hankkia uusi menopeli kesäksi! Saatavilla myös mm. osia, asusteita ja kypäriä.

HUG BikeShopin tarjontaa (lähde)

ChangeTip nyt myös Disqusissa ja Twitch.tv:ssä

Suosittu tippauspalvelu ChangeTip on integroitu Bittirahallakin käytössä olevaan artikkeleiden kommentointipalveluun Disqusiin. Ensimmäinen, joka kommentoi tähän viikkokatsaukseen saa testinä kahvikuppia varten bitcoineja.

ChangeTip on integroitu myös striimauspalvelu Twitch.tv:hen. Kanavan ylläpitäjä voi lisätä palvelun omaan chattiinsa, jossa katsojat voivat antaa tippejä toisilleen. Twitch.tv integroi Bitcoin-maksut palvelunsa maksuihin jo viime vuonna.

Coinapultin Bitcoin-lompakosta vietiin 150 bitcoinia

Erilaisia bitcoin-palveluita tarjoava Coinapult on joutunut tietomurron kohteeksi ja menettänyt 150 bitcoinia (arvoltaan n. 40 000 euroa). Palvelu on luvannut korvata kaikki menetetyt varat asiakkailleen. Ainakin toistaiseksi palvelu on kuitenkin suljettu lukuunottamatta sisäänkirjautumista saldon tarkistamiseksi, sillä Coinpult ei ole saanut selville mitä kautta heidän systeemiinsä on päästy sisään.

Kybertalousraportti käsittelee kryptovaluuttoja

“Kybertaloutta” tutkiva cyber•Fund on julkaissut raportin, joka käsittelee kryptovaluuttojen ja etenkin niiden pohjalta syntyneiden hajautettujen autonomisten organisaatioiden (DAO) ja hajautettujen applikaatioiden (DApps) kehitystä. Raportti on kalvoesityksen muotoon tehty, joten se on nopea selata läpi, mikäli kiinnostaa katsoa mitä tällä hetkellä on tapahtumassa kybertaloudessa. Tekijät myös antavat oman arvionsa siitä, millaiset menestymisen mahdollisuudet eri palveluilla on.

Bittiraha.fi on julkaissut avoimen sijoitusmahdollisuuden

Olemme julkaisseet avoimen osakeannin Invesdor-joukkorahoituspalvelussa. Kuka tahansa voi osallistua, ja minimisijoitus on 335 €. Alkuun pääsee katsomalla lyhyen esittelyvideomme (alla), ja tarkemmat tiedot löytyvät täältä.