Viikkokatsaus 13/2015: Silk Roadia tutkineet agentit sujauttivat bitcoineja omiin taskuihinsa

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa mm. skandaali Silk Roadia tutkineista agenteista, Yhdysvaltain entisen valtiovarainministerin kommentti Bitcoinista, ja Bitcoinin saavuttamasta virstanpylväästä.

Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Viime viikolla kysyimme “Vaikuttaako vaaliehdokkaan Bitcoin-kanta valintaasi?“. Vastaukset jakautuivat melko tasaisesti. 49 % kertoi kannan vaikuttavan ainakin jossain määrin, ja 39 % vastasi kielteisesti.

Tämän viikon kysymys koskee Silk Roadia tutkineiden agenttien tempauksia: “Oletko yllättynyt siitä, että agentit varastivat Silk Road -bitcoineja?“.

Toni Kososen viimeisimmän kurssianalyysin voi lukea täältä.

Samuli Pahalahti kirjoitti Bittirahan blogissa aiheesta “Bitcoin mullistaa historiankirjoituksen“.

Silk Roadia tutkineet agentit ottivat bitcoineja omaan taskuun

Deep webissä toimineen Silk Roadin tapahtumista on tullut julki hämmentävää tietoa: Kaksi liittovaltion agenttia ovat syytettyinä sivuston bitcoinien varastamisesta. Yhdysvaltain huumepoliisin (DEA:n) agentti Carl Force ja Salaisen palvelun agentti Shaun Bridges olivat virka-asemaansa väärinkäyttämällä sortuneet petoksiin ja rahanpesuun Silk Roadissa.

15 vuotta DEA:ssa työskennellyt Force on ollut tutkimusten kohteena jo viime vuoden toukokuusta, jolloin hän myös erosi virastaan. Force oli varastanut palvelusta noin 776 000 dollarin arvosta bitcoineja omaan käyttöönsä, kun hän oli tutkinut palvelua peitetehtävissä.

Hänen kerrotaan myös mm. kiristäneen palvelun ylläpitäjää Ross Ulbrichtiä 250 000 dollarista, jotta hän ei paljastaisi tietoja valtiolle, ja saaneen häneltä maksuja väärennettyjen henkilöllisyystodistusten ja Silk Roadin tutkintaan liittyvien tietojen toimittamisesta. Hän työskenteli myös CoinMKT-nimisessä pörssissä, mikä on saattanut aiheuttaa eturistiriitoja hänen agenttityönsä kanssa.

6 vuotta salaisessa palvelussa työskennellyt Bridges erosi virastaan maaliskuussa, kun häneen kohdistunut tutkinta tuli ilmi. Sähköisen aineiston tutkija Bridges on syytösten mukaan mm. siirtänyt 800 000 dollarin edestä bitcoineja omaan käyttöönsä Silk Road -tutkintojen aikaan.

Ross Ulbrichtin asianajaja Joshua Dratel väittää agenttien syytöksistä paljon jääneen kertomatta julkisuuteen. Julkisuuteen jaettu 95-sivuinen syyttäjän lausunto on luettavissa täältä.

Myös liitoksia Mt. Goxiin on paljon, sillä osa varastetuista bitcoineista vaihdettiin siellä. Mark Karpeles julkaisi Forcen viestittelyjä hänen kanssaan, ja Bridges oli pörssin pankkitilin jäädyttämisen takana. Ovatpa villeimmät huhut jopa yrittäneet linkittää Mt. Goxin romahtamista ja agenttien toimintaa.

Bitcoin saavutti virstanpylvään: Enää kolmasosa jäljellä

Maanantain ja tiistain välisenä yönä louhittujen bitcoinien määrä nousi 14 miljoonaan. Tämä tarkoittaa sitä, että uusia bitcoineja on louhittavana enää 7 miljoonaa, jonka jälkeen uusia bitcoineja ei enää luoda. Tällä hetkellä kierrossa on siis jo kaksi kolmasosaa kaikista bitcoineista mitä tulee koskaan olemaan.

Uusia bitcoineja luodaan tällä hetkellä noin 3 600 kappaletta päivässä. Luontitahti puolittuu noin neljän vuoden välein, ja seuraava puolitus on luvassa ensi vuoden kesällä. Aiheeseen perehtyvä sivusto Bitcoin Clock arvioi ajankohdaksi 28.7.2016. Tämän jälkeen uusia bitcoineja syntyy vain noin 1 800 per päivä.

Bitcoinien määrä saavutti 14 miljoonaa, klikkaa suuremmaksi (lähde)

Bitcoin Investment Trust aloittaa kohta kaupankäynnin

Ensimmäisellä julkisesti noteeratulla bitcoin-rahastolla Bitcoin Investment Trustilla on kohta mahdollista käydä kauppaa. Viime viikolla OTCQX-pörssi hyväksyi sen virallisesti listoilleen. Nyt odotellaan enää sitä, että rahaston osakkeita omistavat tahot alkavat myymään niitä pörssissä. Ensimmäisten kauppojen odotetaan toteutuvan tällä viikolla.

Bitcoin-kiinnostus kasvaa rahoitusalalla

Entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Larry Summers kertoo digitaalisen tietojenkäsittelyn kustannusten tippuneen 10 000-kertaisesti viime sukupolven aikana, ja tämän muutoksen olisi aika rantautua myös maksujärjestelmiin. Bitcoin tarjoaa rahoitusalalle välttämätöntä ja tärkeää muutosta, jonka hyödyt näkyvät etenkin käyttäjille, eikä niinkään pankkiireille ja välikäsille. Summersin kommentit sisältänyt Wall Street Journalin artikkeli käsittelee laajemminkin Bitcoinin kasvavaa kiinnostusta etenkin Wall Streetillä. Summers on kommentoinut Bitcoinia aiemminkin.

Bitcoin-kiinnostus nousee Wall Streetillä (lähde)

Pankkijätti Barclaysin toimitusjohtaja Anthony Jenkins uskoo rahoitusalan joutuvan kohtaamaan teknologian muutokset pian, vaikka tällä hetkellä ne eivät ole tuntuneet paljoa. Rahoituslaitoksissa herää pelko siitä, että nopeammat ja halvemmat maksutavat alkavat syömään asiakaskuntaa seuraavien vuosien aikana. Jo meneillään oleva kulujen karsiminen tulee olemaan merkittävin kilpailukenttä rahoitusalalla.

Bitcoinia Jenkins ei mainitse, mutta on selvää, että lohkoketjuteknologialla voi olla paikkansa tässä kulujen leikkaamiseen tähtäävässä muutoksessa. Esimerkiksi, Accenturen tekemässä finanssiteknologian raportissa Bitcoinin lohkoketju mainitaan “ehkäpä suurimmaksi” mahdollisuudeksi rahoituspalveluille, jos ne haluavat muuttua ja kehittyä. Kryptovaluuttojen kehitys on vasta aluillaan, joten niiden käyttöönoton kaikkia seuraamuksia ei tiedetä. Jotta niistä saadaan kaikki irti, pankkien on tehtävä yhteistyötä myös oman organisaationsa ulkopuolisten osaajien kanssa.

Rahanpesun ja terrorismin vastainen ryhmä FATF otti kantaa Bitcoin-yritysten ja pankkien yhteistyöhön. Nykyään Bitcoin-yritysten voi olla vaikeaa saada pankkiyhteyksiä, koska jotkut pankit välttelevät Bitcoinia. FATF:n mielestä pankkien täytyisi katsoa Bitcoin-yrityksiä tapauskohtaisesti, eikä evätä pankkitiliä rahanpesuun vedoten. 

Myös British Banking Association tutkii digitaalisia haasteita

British Banking Associationin (BBA) raportissa käsitellään pankkimaailman digitaalisia haasteita. Kehitys on ollut samanlaista kuin Suomessakin, eli ihmiset eivät enää käy konttoreissa vaan hoitavat asiat netin kautta. Raportissa on myös oma lukunsa kryptovaluutoista.

Kryptovaluutat muodostavat haasteen perinteisille valuutoille. Mitä enemmän ne kasvattavat suosiotaan, sitä suuremmiksi kasvavat riskit pankeille. Kirjoittajat myöntävät bitcoinin edut: käyttäjät voivat hoitaa itse omat rahansiirtonsa ilman pankkeja. Tämä tietää ongelmia, koska näin ihmiset eivät myöskään joudu maksamaan pankkipalveluiden käytöstä, mikä vähentää pankkien tuloja.

BBA ei kuitenkaan pidä digivallankumousta ainoastaan uhkana vaan myös suurena mahdollisuutena. Pankkien pitäisikin alkaa nopeasti tutkimaan Bitcoinin taustalla olevaa teknologiaa ja miettimään, miten sitä voidaan käyttää nykyisen pankkimaailman parantamiseen.

Koulu joutui Bitcoin-haittaohjelman lunnasvaatimusten kohteeksi

Yhdysvaltain New Jerseyssä sijaitseva Swedesboro-Woolwichin koulupiiri joutui lunnaksia vaatineen haittaohjelman kohteeksi viime viikon alulla. Piiriin kuuluvien neljän peruskoulun tietojärjestelmät joutuivat käyttökelvottomiksi haittaohjelman toimesta, ja tilanteen korjaamiseksi ohjelma pyysi 500 bitcoinin lunnaita (arvoltaan noin 125 000 dollareissa).

Viimeisimpien tietojen mukaan koulut saivat tietojärjestelmänsä toimimaan, mutta esimerkiksi vanhat sähköpostit ovat edelleen lukukelvottomia. Ongelman ratkaisussa auttivat jopa Homeland Security ja FBI.

Verottaja ja Bitcoin: Ruotsi ja Australia 

Ruotsalainen Bitcoin-palvelu BTCX on käynyt taistoon verottajaa vastaan. BTCX:ltä on vaadittu sen kaikkien bitcoin-osoitteiden paljastamista, mukaan lukien tieto siitä, kuka asiakkaista on käyttänyt mitäkin osoitetta heidän tarjoamassaan lompakkopalvelussa. Yritys on viemässä tapausta hallinto-oikeuteen, sillä se ei halua antaa tietoja verottajalle yksityisyyteen vedoten. CoinTelegraphin artikkelin kommenteissa BTCX täsmentää, että heidän juristiensa näkemys on, että heillä on hyvät mahdollisuudet voittaa juttu oikeudessa.

Australian valtiovarainministeriö pelkää Bitcoinin aiheuttavan haasteita veronkeräykselle. Ministeriön raportin mukaan verotulojärjestelmään on kehitettävä muutoksia mm. Bitcoinin ja digitaalisten valuuttojen tuomien haasteiden takia. Pelkona on, että verovelvolliset käyttävät digitaalisia valuuttoja suotuisamman verotuksen saavuttamiseksi.

Lainsäädännön kehitys: Mansaari ja Hongkong

Mansaari pyrkii olemaan edelläkävijä bitcoin-myönteisen lainsäädännön kehittämisessä. Kohtapuoliin vanhaa lainsäädäntöä päivitetään koskemaan myös bitcoin-firmoja. Tämä on positiivista, koska se luo vakuuttavuutta bitcoinille (ja muille kryptovaluutoille). Lainsäädäntö ei kuitenkaan pääse Ilman kritiikkiä , sillä jotkut näkevät sen lisäävän turhaa byrokratiaa ja siten haittaavan aloittelevia yrityksiä.

Sen sijaan Hongkong on ottamassa toisenlaisen asenteen. Vanhempi virkamies on vihjannut, että hallinto ei ole näillä näkymin tekemässä minkäänlaista sääntelyä koskien bitcoinia. Tämä antaa vapaat kädet yrityksille, mutta toisaalta voi jättää bitcoin-talouden epämääräiseen tilaan, jossa tulevaisuuden kehittymisestä ei voi olla kovin varma.

Bitcoin saamassa jalansijaa Afrikassa

Bitcoin-tapahtumat ovat alkaneet rantautumaan Afrikkaan. Vaikka kehitysmaita — pankkipalveluita vailla olevine ihmisineen — onkin veikkailtu hyväksi kasvualustaksi bitcoin-kehitykselle, paikallistason aktiivisuus on jäänyt melko vähäiseksi. Asia on kuitenkin muuttumassa.

Ghanassa, Tansaniassa ja Botswanassa järjestettiin Coinfest-tapahtumat, ja Botswanassa julkistettiin Afrikan mantereen toinen bitcoin-automaatti. Bitcoin Africa Conference puolestaan järjestetään 16.-17.4. Kapkaupungissa. Afrikkalaisten lisäksi osallistujia odotetaan myös muualta maailmasta.

Eteläafrikkalainen Bitcoin-asiantuntija ja -yrittäjä Gareth Grobler kertoo Bitcoin-tietoisuuden olevan vielä vähäistä jopa rahoituspalvelualalla Afrikassa, vaikka esimerkiksi Bitcoinin tuomalle läpinäkyvyydelle olisi tarvetta.

NeuCoinin tekninen raportti: Proof-of-Work vs. Proof-of-stake

NeuCoinin tekninen raportti käy läpi Bitcoinin taustalla olevan Proof-of-Work -järjestelmän ja vaihtoehtoisen Proof-of-stake -järjestelmän ominaisuuksia. Tässä on hyvä tietopaketti heille, joita kiinnostaa tietää enemmän siitä, mihin kryptovaluutan turvallisuus pohjautuu teknisellä tasolla. Cointelegraph julkaisi myös havainnollistavan kuvan aiheesta, jos teksti tuntuu menevän yli hilseen.

Bittiraha.fi:n rahoituskierros

Bittiraha on kerännyt rahoitusta puolessatoista viikossa noin kolmanneksen rahoituskierroksen minimitavoitteesta. Alku on siis ollut vauhdikasta! Jos joukkorahoitukseen osallistuminen kiinnostaa, lisätietoa löytyy täältä.