Viikkokatsaus 14/2016: Bitcoin ratkaisee rikokset ja veronkierron

Tällä viikolla media on ollut ymmärrettävistä syistä keskittynyt taloudellisiin rikoksiin ja väärinkäytöksiin. Tietenkin myös Bitcoin-yhteisö on huomannut Panama-paperit ja ryhtynyt pohtimaan, miten Bitcoinilla voitaisiin ehkäistä taloudellisia väärinkäytöksiä sekä korruptiota. Toisin kuin yleensä ajatellaan, Bitcoin ei olekaan mikään rikollisten protokolla, vaan mitä erinomaisin tapa taistella rikollisuutta vastaan.

Muutenkin Bitcoinin maailmassa jyrähtelee. Bitcoin-yhteisö on kehittänyt ja julkaissut maailman ensimmäisen hajautetun Internet-kauppapalvelun, OpenBazaarin, ja Bitcoin Coren kehitykselle kehitettiin sponsoriohjelma.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotionissa on meneillään kampanja, jossa myydään bitcoineja ilman välityskuluja. Jos siis haluat edullisia bitcoineja, nyt on sen aika! Uutena ominaisuutena palveluun on myös lisätty “stop orderit” eli ns. paniikkiostot ja -myynnit.

Hajautettu Bitcoin-kauppapaikka julkaistu

Maailman ensimmäinen hajautettu Bitcoin-kauppapaikka OpenBazaar on vihdoin saanut ensimmäisen virallisen julkaisunsa. OpenBazaarin avulla kuka tahansa voi perustaa nettikaupan ja myydä tuotteita tai palveluja ilman välikäsiä.

OpenBazaarin ensimmäinen versio tukee muun käyttäjien keskistä kryptattua viestintää sekä normaaleista keskitetyistä nettikaupoista tunnettua mainejärjestelmää.

Myöhempiin versioihin OpenBazaarin kehitystiimi aikoo lisätä muun muassa käyttäjien anonymisointitoimintoja, jotka jätettiin ensimmäisestä versiosta pois. OpenBazaar-projektin johtaja Brian Hoffmanin mukaan syyt tälle ovat sekä tekniset että periaatteelliset. OpenBazaar tahtoo aluksi hankkia tunnettavuutta ja luotettavuutta tavallisten peruskäyttäjien keskuudessa ilman, että OpenBazaarille kehittyy maine jonkinlaisena uutena Silk Roadina.

“Olemme siirtäneet anonymisointitoiminnot projektin myöhempiin kehitysvaiheisiin. Katsomme, että tämä antaa mahdollisuuden järjestelmälle kehittää perusinfrastruktuurin ilman, että markkinat menevät tukkoon pelkästään darknetissä myytävistä tuotteista” Hoffman sanoo.

OpenBazaar poistaa tavanomaiset välikädet nettikaupankäynnistä

Bitcoin ratkaisee veronkierron ongelmia

Viime viikon merkittävin uutinen kansainvälisesti olivat niin sanotut Panama-paperit, eli historian suurin tietovuoto, joka koski lukuisien merkittävien liike-elämän sekä poliitikkojen harjoittamaa veronkiertoa. Tietovuodon seurauksena poliitikot ympäri maailman ovat ryhtyneet vaatimaan entistä tiukempaa verotusta sekä taloudellista kontrollia.

Bitcoin-yhteisössä asia on nähty toisella tavalla. Sääntelyn tarpeen sijasta Bitcoin-yhteisö on huomannut, että Panama-papereiden kaltaisia ilmiöitä voitaisiin paremmin suitsia ottamalla Bitcoin laajempaan käyttöön. Esimerkiksi aikaisemmin Yhdysvaltain oikeusministeriössä työskennellyt Jason Weinstein katsoo, että Bitcoinin lohkoketjun ominaisuudet olisivat omiaan kitkemään korruptiota sekä rikollisuutta.

Yksi Bitcoinin lohkoketjun merkittävimmistä ominaisuuksista on sen julkisuus. Kaikki bitcoin-siirrot tallentuvat automaattisesti ja pysyvästi julkiseen kirjanpitoon, jota periaatteessa kuka tahansa voi seurata. Bitcoinia huolellisesti käyttävä peruskäyttäjä voi pysyä järjestelmässä käytännössä tuntemattomana, mutta mitä suuremmasta toimijasta ja suuremmasta omaisuusmäärästä on kyse, sitä helpompaa taloudellisten tapahtumien seuraaminen lohkoketjussa on.

Tämä ei myöskään ole pelkkää teoriaa, vaan Bitcoinin tarjoamasta läpinäkyvyydestä on jo käytännön kokemusta. Kun aikansa suurin bitcoin-pörssi Mt.Gox romahti, väittivät Mt.Goxin toimijat, että Mt.Gox oli menettänyt kaikki bitcoininsa. Väite pystyttiin nopeasti ja helposti kumoamaan tarkistamalla Bitcoinin lohkoketjusta, miten Mt.Gox oli pyrkinyt piilottelemaan varojaan. Bitcoinin julkinen rekisteri teki varojen piilottamisen liki mahdottomaksi.

Julkisen rekisterin ansiosta Bitcoinin laajempi käyttö mahdollistaisi varojen helpomman seuraamisen. Kasvanut läpinäkyvyys taas olisi omiaan korjaamaan esimerkiksi Panama-tietovuodon esilletuomia ongelmia sekä varmistamaan, että vaikutusvaltaiset ihmiset ovat tehokkaammin vastuussa toiminnastaan. Bitcoin tarjoaa teknologisen ratkaisun poliittisiin ongelmiin.

Bitcoin Coren kehityksen sponsoriohjelma on julkaistu

Viime viikolla uutisoitiin MIT-yliopiston osallistumisesta Bitcoinin kehitykseen, ja tällä viikolla julkaistiin lisää positiivisia uutisia Bitcoinin kehityksestä! Bitcoin Corella on nyt sponsoriohjelma, jonka kautta alan suuremmat yritykset voivat tukea Bitcoinin kehitystä joko rahallisesti tai henkilöresursseina. Sponsorit antavat tukensa yksittäisille kehitysprojekteille, joita johtaa kyseisiin projekteihin valitut henkilöt. Yksityiskohtaisten teknisten projektien ja kehittäjien palkkioiden lisäksi sponsoriohjelmalla tuetaan muun muassa projektinhallintaa, viestintää, markkinointia ja koulutusta.

Toistaiseksi sponsoriohjelma tukee vain suuria lahjoituksia, ja yksittäisiä henkilöitä ohjataankin antamaan panoksensa Bitcoin Coren kehitykseen osallistumisena.

Ensimmäinen akateeminen julkaisu hyväksyy bitcoin-maksut

Palkittu akateemisten artikkelien julkaisija PeerJ on ottanut ensimmäisenä alallaan käyttöönsä mahdollisuuden maksaa bitcoineilla. PeerJ tarjoaa avoimesti tieteellisiä julkaisuja kaikkien luettavaksi ja käyttöön. PeerJ:llä on yli 4 miljoonaa lukijaa ja sieltä on ladattu yli miljoona artikkelia. Julkaisun kirjoittajiin kuuluu arvostettuja tutkijoita ja tiedemiehiä muun muassa Harvardin sekä Oxfordin yliopistoista.

PeerJ:llä on käytössään innovatiivinen rahoitusmalli, jonka ansiosta se voi tarjota lukijoille maksutta tieteellisiä artikkeleja, mutta samalla kattaa omat kulunsa. Sen sijaan, että lukijat maksaisivat artikkelien lataamisesta, artikkelien kirjoittajat voivat ostaa PeerJ:ltä elinikäisen jäsenyyden, jonka avulla he voivat tarjota tekstejään miljoonille lukijoille. Bitcoin-integraation ansiosta tämän elinikäisen jäsenyyden voi nyt ostaa myös bitcoineilla.

PeerJ on vain yksi esimerkki akateemisen maailman vauhdilla kasvavasta kiinnostuksesta Bitcoinia ja lohkoketjuteknologiaa kohtaan. Monet merkittävät yliopistot tarjoavat jo Bitcoinia koskevaa opetusta ja tutkimusta ja useat niistä, joilla ei tällaista tutkimusta vielä ole, suunnittelevat sen aloittamista.

PeerJ tarjoaa laajan valikoiman erilaisia tieteellisiä vertaisarvioituja julkaisuja (KUVA: Vmenkov)

Bitcoin-kiristyksen vastainen ohjelma julkaistu

Vastoin median luomia harhakuvia Bitcoin on erittäin huono työkalu rikollisille. Julkisen lohkoketjunsa vuoksi se on esimerkiksi huomattavasti helpommin jäljitettävissä kuin käteinen tai veroparatiisitilit. Yhden käyttökelpoisen käyttökohteen rikolliset ovat kuitenkin Bitcoinille löytäneet, nimittäin Internet-kiristämisen.

Tyypillinen Internet-kiristäminen Bitcoinilla tapahtuu siten, että rikollinen saastuttaa uhrin koneen viruksella, joka kryptaa käyttäjälle tärkeitä tiedostoja. Tämän jälkeen virus alkaa vaatia käyttäjää lähettämään bitcoineja viruksen ilmoittamaan osoitteeseen, mikäli käyttäjä mielii saada tiedostonsa vielä auki.

Nyt tätä kiristämistä vastaan on tehty ohjelma, joka käytännössä tekee perinteisen bitcoin-kiristämisen mahdottomaksi. Tietoturvayritys Bitdefender on julkaissut ohjelman, joka immunisoi tietokoneen viruksien käyttämiä kryptausmenetelmiä vastaan. Bitdefenderin työkalu huomaa viruksien toiminnan nopeasti ja estää niitä kryptaamasta tiedostoja vastoin käyttäjän tahtoa.

“Kiristysohjelmat eivät ole haasteellisia pelkästään käyttäjille ja antimalware-yrityksille, vaan niiden menestys houkuttelee myös muita kyberrikollisia lähtemään mukaan kiristysbisnekseen. Julkaisemamme työkalu estää kiristäjien käyttämän kryptauksen, vaikka kone olisikin saastunut”, kertoo Bitdefenderin pääturvallisuusstrategi Cătălin Coșoi.

Bitdefenderin ohjelma on ladattavissa Bitdefenderin nettisivuilta ilmaiseksi.

Bitdefender on ottanut sydämensä asiaksi tuhota bitcoin-kiristyksen

Megapankki yhteistyöhön Bitcoin-yrityksen kanssa

Bostonilainen startup Circle on ensimmäisenä Bitcoin-yrityksenä saanut Britannian hallitukselta digitaalisen rahan toimiluvan. Toimiluvan ansiosta Circlen on mahdollista aloittaa virallinen yhteistyö yhden Britannian suurimman pankin, Barclaysin kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näin suuri pankki ryhtyy aktiiviseen ja suoraan yhteistyöhön Bitcoin-yrityksen kanssa.

Vuonna 2013 perustettu Circle tarjoaa kuluttajille älypuhelimella tehtäviä niin sanottuja “sosiaalisia maksuja” käyttämällä hyväkseen Bitcoinia. Britannian hallituksen myöntämän toimiluvan ansiosta Circlen asiakkaat voivat vaihtaa rahaa välittömästi Britannian punnista Yhdysvaltain dollareihin. Tulevaisuudessa toimintoa tullaan laajentamaan siten, että mukaan otetaan myös eurot.

Circlelle myönnetty toimilupa on osa Britannian hallituksen suunnitelmaa tehdä Lontoosta Bitcoin- ja lohkoketjuyrittämisen keskus. Muun muassa Britannian hallituksen edustajat ovat todenneet avoimesti, että hallituksella on halu työskennellä yhdessä virtuaalivaluuttayritysten kanssa.

Britannian digivaluutalle myötämielinen valtionvarainministeri George Osborn ostamassa bitcoineja brittiläisestä automaatista (KUVA: InnFin)

Interpol harjoittelee Bitcoinia peleillä

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol on järjestänyt “sotapelin”, jonka tarkoituksena oli opettaa viranomaisia tutkimaan Bitcoiniin liittyvää rikollisuutta.

Pelissä fiktiiviseltä öljy-yhtiöltä kiristettiin neljän miljoonan dollarin edestä bitcoin-lunnaita ja pelin osanottajien tarkoituksena oli saada tämä kiristäjä nalkkiin käyttämällä viranomaisten tutkintamenetelmiä, kuten erilaisia haastatteluja sekä elektronisten laitteiden ja järjestelmien analyysiä.

Peli järjestettiin neljän päivän aikana ja siihen osallistui 64 toimijaa 26:sta eri maasta. Osanottajille myönnettiin pisteitä tiettyjen tavoitteiden saavuttamisesta ja he menettivät pisteitä tehdessään vääriä päätelmiä tai pyytäessään apua.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Interpol on järjestänyt Bitcoin-rikollisuutta koskevia harjoittelupelejä. Viime vuonna Interpol järjesti pelin, jossa osanottajien tehtävänä oli löytää fiktiivinen Internetin mustan marketin kauppapaikka. Pelien lisäksi Interpol on perehtynyt Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin muun muassa järjestelmällä digitaalista valuuttaa ja niihin liittyviä ilmiöitä käsitteleviä tapahtumia sekä seminaareja. Interpol on myös tehnyt sopimuksen Europolin kanssa yhteistyöstä koskien digitaalisia valuuttoja sekä lohkoketjuteknologiaa.

Interpol opettelee ymmärtämään Bitcoinia erilaisilla peleillä. Kuvassa ei Bitcoin-peli tai Interpol. (KUVA: Richard Barbrook)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].