Viikkokatsaus 13/2016: Investointipankin mukaan Bitcoin on reilusti aliarvostettu

Tällä viikolla Suomen Yle kurkkaa kiinalaiseen Bitcoin-kaivokseen ja antaa suomalaisille mahdollisuuden nähdä omin silmin, millaista duunia nämä Bitcoin-verkon ylläpidon kannalta välttämättömät ahertajat tekevät.

Entä onko bitcoin aliarvostettu? Ainakin amerikkalainen investointipankki uskoo niin. Eikä sinällään mikään ihme, sillä valtavan monet instituutiot ympäri maailman ovat kiinnostuneita lohkoketjuun perustuvan digivaluutan eduista.

Tällä viikolla Hollannin keskuspankki ilmoitti luovansa oman digivaluuttansa Bitcoinin teknologian pohjalle. Juuri julkaistu tutkimus kuitenkin muistuttaa Bitcoinin implementoinnin riskeistä rahoitusalalla.

Muissa uutisissa muun muassa paljon puhutun Segregated Witnessin viimeinen koeajo. Tämä saattaa olla merkittävä virstanpylväs lohkokokokiistan ratkaisussa.

Toni Kososen kurssianalyysissä puolestaan pohditaan bitcoinin kurssin voimakkaan nousun mahdollisuutta.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Coinmotion-vaihtopalvelussa alkaa maanantaina kahden viikon nollakulukampanja. Eli vaihtoja voi tehdä täysin kuluitta. Tämä on loistava tilaisuus tutustua Coinmotioniin. Tästä lisää alempana.

Investointipankki: Bitcoin aliarvostettu

Newyorkilaisen investointipankki Needham & Companyn julkaiseman raportin mukaan bitcoinin nykyinen kurssi on liian alhainen. Pankin raportti arvioi, että bitcoinin todellinen kurssi olisi 58% nykyistä korkeampi.

Raportissa bitcoinille sopivaksi kurssiksi arvioidaan 655 dollaria, eli noin 578 euroa. Raportin kirjoittanut Needham & Companyn tutkija Spencer Bogart näkee, että bitcoineilla on käyttöä arvonsäilyttäjänä ja käytännöllisenä teknologiana.

“Uskomme, että Bitcoinilla on arvoa sekä digitaalisena kultana että maksujärjestelmänä”, Bogart kertoo.

Bitcoinit ovat digitaalista kultaa, joilla on sekä käyttö- että sijoitusarvoa (KUVA: istara)

Bitcoin-dokumentti Yle Areenassa

Yle on julkaissut VICE:n tuottaman lyhytdokumentin Chinese Bitcoin Mine. Dokumentti on nyt nähtävissä Yle Areenassa. Dokumentissa pistäydytään kiinalaisessa bitcoin-kaivoksessa ja kurkataan, millaista kiinalaisen bitcoin-teollisuuden työntekijän elämä on. Lisäksi dokumentissa käsitellään, mitä bitcoin-louhiminen oikein on, minkä vuoksi se on välttämätöntä Bitcoin-verkolle ja miten bitcoinit syntyvät.

Bitcoin-kaivokset ovat valtavia konehalleja, joita teollisuuden työntekijät huoltavat ja valvovat (KUVA: Eric Mu)

Coinmotion-palvelussa nollakulut ja stop-orderit

Suomalainen Coinmotion-vaihtopalvelu aloittaa maanantaina 4.4. kahden viikon nollakulujakson. Sen aikana vaihtoja voi siis tehdä täysin kuluitta. Kampanja alkaa maanantaina klo 12 ja päättyy 18.4. klo 12.

Kampanjan jälkeen palveluun tulee käyttöön kannustava volyymialennusjärjestelmä, jolla saa alennuksia kuluihin vaihtovolyymin pohjalta. Kaikki nollakulujakson aikana kerätty vaihtovolyymi lasketaan mukaan tuleviin volyymialennuksiin.

Palveluun on myös aivan äskettäin lisätty mahdollisuus tehdä stop-ordereita. Stop-osto toimii niin, että palvelu toteuttaa oston, kun kurssi on noussut tiettyyn pisteeseen. Vastaavasti stop-myynti toimii niin, että palvelu toteuttaa myynnin, kun kurssi on laskenut tiettyyn pisteeseen. Logiikka on siis päinvastainen kuin perinteisissä limit-ordereissa (rajahintatoimeksianto). Perinteisetkin rajahintatoimeksiannot onnistuvat Coinmotionissa.

MIT tukee Bitcoin-kehittäjiä

Massachusetts Institute of Technology (MIT) on ilmoittanut, että se on saanut kerättyä 900 000 dollaria rahoittaakseen kolmen Bitcoin-kehittäjän työtä.

Tämän The Bitcoin Developer Fundin tarkoituksena on antaa kehittäjille Wland van der Laan, Cory Fields ja Gavin Andersen sekä taloudellista tukea että akateemisen tukipilarin heidän työskennelläkseen Bitcoinia koskevien teknisten kysymysten, kuten esimerkiksi skaalautumisongelmien, ratkaisemiseksi.

MIT:in kryptovaluuttoja ja finanssiteknologiaa tutkivan Digital Currency Iniativen -projektin johtaja Brian Forden mukaan Bitcoin-kehityksen tukeminen kuuluu osaltaan akateemisen yhteisön vastuulle, jotta Bitcoin-kehittäjillä on vakaa alusta, jolle kehittää teknologisia innovaatioita.

Akateemisen yhteisön lisäksi The Digital Currency Iniativea tukevat monet finanssialan tahot, kuten sijoittaja Fred Wilson sekä LinkedInin kehittäjiin kuuluva Reid Hoffman.

MIT on ollut aina johtavaa kärkeä teknologisessa kehityksessä eikä sen kiinnostus Bitcoinia kohtaan ole yllätys (KUVA: Fcb981 & Thermos)

SegWit tulossa lähitulevaisuudessa

Segregated Witness -päivitys Bitcoinin protokollaan on päässyt neljänteen ja todennäköisesti viimeiseen testausvaiheeseensa.

Segregated Witness on Bitcoin Core -kehittäjien luoma muutos Bitcoin-protokollaan, joka hajauttaa siirtojen varmistamista. Muutoksen on tarkoitus nopeuttaa ja keventää Bitcoin-verkkoa ja sen tarkoituksena on vastata osaltaan Bitcoinin skaalautumisongelmiin. Riippuen transaktiotyypistä SegWit tarjoaa jopa megan verran lisää tilaa Bitcoin-lohkoihin.

Vielä ei ole tiedossa, milloin SegWit otetaan käyttöön, mutta Bitcoin Coren kehittäjätiimi panostaa siihen vahvasti ja pyrkii tekemään tarvittavat testit ja muutokset mahdollisimman nopeasti.

“Segregated Witnessin integrointi Bitcoin Coreen on meidän ykkösprioriteettimme”, kertoo Bitcoin Coren kehittäjä ja Ciphrexin toimitusjohtaja Eric Lombrozo.

Segregated Witness hajauttaa Bitcoin-verkon sisäistä siirtojen varmistamista (KUVA: Bitcoin Magazine)

CFTC:n komissaari: Lohkoketju olisi voinut estää Lehmanin kaatumisen

USA:n osake- ja optiokauppaa säätelevän elimen Commodity Futures Trading Commissionin komissaari J. Christopher Giancarlon mukaan lohkoketju olisi voinut estää rahoitusalan jättiläisen Lehman Brothersin kaatumisen.

“Jos kaikista Lehmanin siirroista olisi ollut tarkka tieto lohkoketjussa, lainsäätäjät olisivat voineet käyttää erilaisia data-louhimistyökaluja ja muita analyysisovelluksia huomatakseen Lehmanin vaihdannassa tapahtuneet epäkohdat. Lainsäätäjät olisivat voineet reagoida nopeammin Lehmanin luottokelpoisuuden romahtamiseen”, komissaari Giancarlon kertoi.

Lehman Brothers hakeutui konkurssiin vuonna 2008. Tapaus on suurin yksittäinen konkurssi koko Yhdysvaltain historiassa. Konkurssiin hakeutuessaan Lehman Brothersilla oli noin 600 miljardin edestä omaisuutta ja sen romahtaminen aiheutti merkittävää haittaa Yhdysvaltain ja koko maailman taloudelle.

Lehman Brothersin konkurssin myötä monet menettivät omaisuutensa (KUVA: Casey Serin)

Perinteisen rahoitusalan on huomioitava riskit Bitcoinissa

St. Mary’s Universityn apulaisprofessori, asianajaja Angela Walch, pohtii tuoreessa tutkimuksessaan (.pdf) Bitcoin-lohkoketjun käyttöönoton riskejä perinteisellä pankki- ja rahoitusalalla. Vaikka alan järjestelmät ovat vanhanaikaisia, niitä ei voida korvata uusilla ennen kuin ollaan varmoja, että muutokset ovat turvallisia ja luotettavia.

Walch pitää Bitcoinin riskejä liian suurina, jotta sillä pystyttäisiin ylläpitämään rahoitusalan infrastruktuuria. Bitcoinin riskit kulminoituvat kolmeen asiaan: ohjelmiston päivitysten tekemiseen, hajautettuun ylläpitoon ja avoimeen lähdekoodiin. Riskit ilmenevät bugien ja hyökkäysten mahdollisuudessa ja uusien versioiden käyttöönoton ongelmissa (mm. hardforkit) sekä siinä, että sen hajautettu ylläpito ja avoimen lähdekoodin kehitystyö aiheuttavat ongelmia muun muassa päätöksenteossa ja vastuunotossa, etenkin jos järjestelmään ilmestyy vikoja.

Walch pitää tärkeänä, että Bitcoinin riskejä arvioidaan nyt, ennen kuin suuria järjestelmiä keretään rakentaa sen päälle. Riskianalyysi auttaa myös laajemmassa avoimen lähdekoodin projektien tarkastelussa. Bitcoinin mahdollinen soveltumattomuus rahoitusalan infrastruktuurin pohjaksi voi tarkoittaa, että muitakaan julkisen infrastruktuurin kriittisiä osia ei pystytä tekemään avoimella lähdekoodilla.

Hollannin keskuspankki luo oman digirahansa

Hollannin keskuspankki on julkistanut aikeensa luoda pankin sisäisen lohkoketjuteknologiaan perustuvan prototyyppikryptorahansa, DNBCoinin. Julkistus tapahtui osana keskuspankin vuosiraportin julkaisua.

Raportti ei kerro yksityiskohtia pankin tulevasta kryptovaluutasta, mutta valuutan luominen näyttäisi olevan pankin lähitulevaisuuden tavoitteissa.

Pankin raportin mukaan lohkoketju voi parantaa pankin toimintaa ja tehokkuutta. Raportti myös toteaa monta kertaa, miten lohkoketjuteknologia voisi laskea finanssiteollisuuden kuluja, vaikkakin on vielä liian aikaista sanoa, millaisia sovelluksia lohkoketjulle tullaan kehittämään.

“Lohkoketju voi vaikuttaa pankkien ansaintamalleihin. Pankit voivat hyötyä lohkoketjusta uusilla ansaintamahdollisuuksilla sekä vähentämällä kuluja”, raportti kertoo.

Hollannin keskuspankki on viimeisin valtiollinen toimija, joka on ryhtynyt luomaan omaa virtuaalivaluuttaansa (KUVA: Mtcv)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].