Viikkokatsaus 14/2017: ASICBoost louhintapaljastus järisyttää Bitcoin-yhteisöä

Suuri salaisuus saattaa olla paljastunut! Tämä voi olla yksi ratkaisevista höyhenistä, joka kääntää Bitcoin-yhteisöä vuosia repineen lohkokokokiistan vihdoin ja viimein SegWit-ratkaisun puolelle.

Yksi maailman suurimmista louhinta-alan yrityksistä, Bitmain, on saanut niskaansa syytöksiä, joiden mukaan se käyttäisi patentoimaansa teknologiaa vastoin Bitcoin-maailman yhteisiä pelisääntöjä saadakseen itselleen hyötyä välittämättä sen aiheuttamasta vahingosta Bitcoin-verkolle. Mikäli syytökset osoittautuvat todeksi, niillä on valtava merkitys sen selittäjänä, minkä vuoksi Bitmain on vastustanut Bitcoinin toimintaa nopeuttavan SegWit-päivityksen ottamista käyttöön niin hanakasti.

Syytökset ovat herättäneet keskustelua niin kehittäjien, louhijoiden kuin käyttäjienkin keskuudessa. Bitmainin kilpailija Avalon on jo ryhtynyt vaatimaan uusia käytäntöjä alalle, jotta vastaavilta tapauksilta vältyttäisiin ja ala saataisiin toimimaan läpinäkyvämmin ja luotettavammin. Samaan aikaan SegWitin laukaisu virtuaalivaluutta Litecoinissa lähestyy, ja Litecoinin kurssi heiluu hurjana markkinoiden arvioidessa, miten skaalautumisratkaisu tulee toimimaan. Tilanne näyttäisi siis laajemminkin siltä että, jotain on tapahtumassa skaalautumisessa ja pian.

Muissa uutisissa viikkokatsaus sukeltaa muun muassa Kim Dotcomin uuden Bitcache-projektin ensimmäiseen esittelyyn sekä Japanissa kasvavaan Bitcoinin käyttöön. Kerromme myös Prasos Oy:n viimeistelemästä sijoituskiertueesta sekä sen tulevista suunnitelmista.

Mikäli kiinnostaa, voit myös lukea Bittiraha.fi:n artikkelin ISIS:tä vastaan taistelleesta Bitcoin-koodarista. Siinä onkin jännä tarina anarkiasta ja omatunnosta.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitmain on pettänyt Bitcoin-yhteisön luottamuksen

Bitcoin-yhteisöä jo vuosia puhuttanut keskustelu siitä, miten Bitcoinia tulisi skaalata vastaamaan jatkuvasti kasvavaan kysyntään, on saanut jälleen uuden käänteen. Bitcoin Core -kehittäjä ja Blockstreamin teknologiajohtaja Greg Maxwellin lähettämän viestin mukaan johtava Bitcoin-louhintalaitevalmistaja Bitmain on käyttänyt hyväkseen nykyisessä Bitcoin-protokollassa olevaa heikkoutta saadakseen itselleen hyötyä laajemman Bitcoin-verkon kustannuksella.

Heikkouden käyttäminen mahdollistaa louhijoille jopa 20% tehokkaamman louhinnan ja suuremmat tuotot, mutta siitä aiheutuu myös vahinkoa Bitcoin-verkolle. Heikkouden hyväksikäyttäminen muun muassa saa louhijat louhimaan tyhjiä lohkoja ilman bitcoin-siirtoja. Nämä tyhjät lohkot vievät lohkoketjussa tilaa siirroilta, mikä puolestaan hidastaa verkon toimintaa.

Heikkoutta hyväksikäyttävä teknologia on saanut nimen ASICBoost. Lohkoketjututkijat Timo Hanke ja Sergio Demian Lerner hakivat teknologialle patenttia USA:ssa vuonna 2014, ja Bitmain puolestaan hallitsee erillistä Kiinan patenttia teknologialle. Bitmainin Kiina-patentissa ei ole mitään mainintaa alkuperäisiä keksijöistä, Hankenista ja Lerneristä.

Maxwellin mukaan Bitmainin louhintapiireistä on löydetty piilotettu ASICBoost-järjestelmä. Maxwellin väitteet ovat saaneet myös tukea Bitcoin-yhteisöltä, jonka monet jäsenet ovat tarjonneet omaa todistusaineistoaan Maxwellin väitteiden vahvistukseksi. Täyttä varmuutta syytöksien tueksi ei kuitenkaan vielä ole, sillä ASICBoostin piilotettu käyttö on lähtökohtaisesti vaikea absoluuttisesti todistaa.

Bitmainin louhintalaitteistojen väitetään sisältävän piilotettua teknologiaa, joka puuttuu louhintaprosessiin Bitmainin hyväksi ja Bitcoin-käyttäjien vahingoksi. (KUVA: Bitmain)

Väitetyn heikkouden hyväksikäyttämisen epäillään olevan yhteydessä Bitmainin tiukkaan SegWit-vastaiseen kantaan. Bitcoin Coreen ehdotettu SegWit-päivitys nopeuttaisi Bitcoin-verkon toimintaa ja tekisi siitä paremmin skaalautuvan, mutta se myös estäisi ASICBoostin hyödyntämisen piilotetusti. ASICBoost-optimointia voi nimittäin käyttää sekä näkyvällä että piilotetulla tavalla, ja SegWit estäisi nimenomaan sen piilotetun käytön.

Bitmain on vastannut blogissaan Maxwellin esittämiin syytöksiin. Bitmainin vastauksen mukaan Bitmain on testannut ASICBoostia, mutta ei ole koskaan käyttänyt sitä varsinaisen Bitcoin-lohkoketjun louhintaan. Bitmainin mukaan syytös on perätön ja yritys vaatii pitäviä todisteita syytöksille. Bitmain kertoo, että se uskoo Bitcoinin lohkokoon kasvavan, mutta tällä mielipiteellä ei ole mitään tekemistä ASICBoostin kanssa.

“Meillä on vahva usko, että Bitcoinin lohkojen maksimikoko tulee kasvamaan. Se on se Bitcoin, jota kanssaperustajamme lähtivät rakentamaan ja millaisena Satoshi Nakamoto sen tulevaisuuden näki. Se on Bitcoinin kohtalo ja tulemme puolustamaan sitä hinnalla millä hyvänsä”, Bitmain kertoo tiedotteessaan.

Bitcoin-yhteisö on kuitenkin epäillyt Bitmainin tiedotteen todenmukaisuutta, sillä on muita seikkoja jotka viittaavat aivan muuhun. Bitmainin Antpool-louhintapoolin tyhjien lohkojen luominen ja muu käyttäytyminen viittaa siihen, että ASICBoostia on käytetty piilotetusti. Lisäksi Bitmainin poikkeuksellisen vahva vastustus yleisesti erinomaiseksi todettua SegWit-päivitystä kohtaan on ollut suorastaan outoa.

Lisäksi Bitmainilla ei pitäisi olla mitään sitä vastaan, että ASICBoostin piilotettu käyttö estetään, jos he eivät kerta sitä käytä muutenkaan. Vastustusta sitä kohtaan kuitenkin tuntuu yhä olevan.

Bitcoin-kehittäjä Gregory Maxwell uskoo, että Bitmain ei ole pelannut puhtailla korteilla. (KUVA: Lwn.net)

Avalon-louhintasirujen valmistaja haluaa avoimuutta

Bitmainia kohtaan esitetyt syytökset ovat saaneet toisen suuren louhintalaitevalmistajan vaatimaan muutoksia koko louhintateollisuuden käytäntöihin. Avalon-siruja valmistavan Canaan Creativen puhemiehen Steven Mosherin mukaan Bitmainia kohtaan esitetyt syytökset osoittavat vakavia puutteita louhintateollisuuden toimintatavoissa riippumatta siitä, ovatko ne totta vai eivät.

“Jo pelkästään se on vahingollista, että Bitcoin-yhteisö kokee louhijoiden toimivan epäreilusti. Jopa asian kieltäminen syö mustetta. Haluamme louhintateollisuuden pisteeseen, jossa ohjelmistomiehet pysyvät paremmin kartalla siitä, mitä me teemme”, Mosher kertoi.

Mosherin mukaan louhijoiden on hyväksyttävä, että Bitcoinin kehitys on menossa suuntaan, jossa louhijoiden merkitys vähenee. Mosherin mukaan Bitcoiniin ehdotetut muutokset tulisivat vähentämään louhijoiden valtaa tai jopa poistamaan louhijat kokonaan kuvioista. Esimerkiksi Ethereum-lohkoketjuprojekti on jo menossa tähän suuntaan pyrkiessään siirtymään louhintaa edellyttävästä proof-of-work -varmennuksesta ether-polettien omistamiseen perustuvaan proof-of-stake -varmennukseen.

Mosher kertoi, että Avalon-valmistajat eivät kannata ASICBoostin käyttöä. Tästä huolimatta hän kutsui Bitmainin tapausta anekdoottiseksi. Mosherin mukaan keskustelussa ei tulisi keskittyä yksittäistapauksiin, vaan louhintalaitteiden valmistajien ja louhijoiden tulisi tavata yhdessä sopiakseen tavoista tehdä toimintansa avoimeksi ja läpinäkyväksi.

“Meidän tulee seistä ylös ja kohdata menneisyytemme. Aikuisten on aika tehdä, mitä me osaamme tehdä. Meidän on oltava avoimia siitä, mitä me teemme ja mitkä ovat pyrkimyksemme” Mosher summaa.

Avalon uskoo, että Bitmain-tapaus on merkki kasvaneesta epäluottamuksen kuilusta louhijoiden ja muun Bitcoin-yhteisön välillä. (KUVA: Avalon)

Litecoinin kurssi ja SegWitin kannatus kasvussa

Bitcoinin pohjalta kehitetyn vaihtoehtoisen virtuaalivaluutan, Litecoinin, vaihdanta on kiihtynyt viime viikolla. Litecoinia ollaan vaihdettu kuluvalla viikolla parhaimmillaan yli 150 000 000 dollarin edestä, mikä on enemmän kuin toiseksi suurimmalla virtuaalivaluutalla Ethereumilla. Torstaina Litecoinin kurssi kävi myös korkeimmillaan kahteen vuoteen rikkoessaan yli 11 dollarin rajapyykin. Kirjoitushetkellä Litecoinin kurssi liikkuu noin 10 dollarissa.

Litecoinin viimeaikainen kurssipyrähdys on tapahtunut samaan aikaan, kun Litecoin-louhijoiden kannatus SegWit-skaalausratkaisulle on kasvanut. Bitcoinia varten kehitetty SegWit-päivitys nopeuttaa siirtoja parantamalla tapaa, jolla siirrot kirjataan lohkoketjuun. Tuki SegWit-päivitykselle Litecoin-louhijoiden keskuudessa on noussut noin 67 prosenttiin. Tullakseen voimaan SegWit vaatii 75% tuen louhijoilta.

Bitcoinin kannalta Litecoinin SegWit-kokeilua pidetään hyvänä asiana. Litecoin voi osoittaa, miten SegWit toimii käytännössä ja miten markkinat reagoivat SegWitin käyttöönottoon. Litecoinin SegWit-aktivoitumisen läheisyys ja Bitmainia kohtaan esitetyt syytökset ovat lisänneet uskoa, että SegWit otetaan käyttöön myös Bitcoinissa.

Litecoinia on kuvattu pitkään “hopeaksi” bitcoinin “kullalle”. (KUVA: cybrbeast)

Bitfinex sai hyvitettyä asiakkailleen

Bitcoin-pörssi Bitfinex on kertonut ostaneensa takaisin kaikki asiakkailleen myöntämänsä hyvityspoletit. Bitfinex joutui viime vuonna vakavan hakkerointihyökkäyksen kohteeksi, minkä johdosta sen asiakkaat menettivät 120 000 bitcoinia. Bitfinex myönsi tällöin asiakkailleen dollareissa mitattuja hyvityspoletteja, jotka se vannoi ostavansa takaisin hyvittääkseen asiakkaiden kokemat tappiot. Tapahtuma sai koko Bitcoin-maailman kaaokseen ja teki bitcoinin kurssiin pahan loven.

Nyt Bitfinex on kertonut saaneensa hankittua kaikki poletit takaisin ja onnistuneensa täten hyvittämään asiakkaiden kokemat tappiot. Uutinen on otettu maailmalla vastaan hyvillä mielin, sillä vastaavat tapaukset ovat koituneet usein aikaisemmin pörssien kohtaloksi ja kaataneet niitä kokonaan toiminnasta. Monet uskoivat, että myös Bitfinexille kävisi näin. Pörssi onnistui kuitenkin palauttamaan sekä luottamuksensa asiakkaidensa keskuudessa että liiketoimintansa tuloksellisuuden.

“Olemme hyvin kiitollisia kaikille asiakkaillemme ja sijoittajillemme siitä, että autoitte meitä näiden vaikeuksien yli”, Bitfinex kiitteli.

Bitfinexin lupauksien onnistunut täyttäminen on merkki Bitcoin-talouden aikuistumisesta. (KUVA: Bitfinex)

Prasos Oy järjestää sijoittamista koskevan verkkoseminaarin

Bittiraha.fi-palvelua tarjoava Prasos Oy on saanut Bitcoin-sijoittamista koskevan sijoitusiltakierroksensa loppuun. Kierroksella järjestettiin tapahtumia Helsingissä, Turussa, Oulussa, Jyväskylässä ja Tampereella. Kierroksen puhujina toimivat Prasos Oy:n myyntijohtaja ja sijoitusasiantuntija Heidi Hurskainen sekä Suomen johtaviin Bitcoin-asiantuntijoihin kuuluva Henry Brade, Prasos Oy:n toimitusjohtaja.

Sijoitusilloissa käsiteltiin bitcoinin kurssikehitystä, sen taloudellista perustaa ja bitcoinin kurssiin tulevaisuudessa vaikuttavia tekijöitä. Braden mukaan bitcoinin tulevaisuus näyttäisi hyvältä ja monet mediassa käsitellyt riskit, kuten lohkoketjun halkeaminen kahteen kilpailevaan bitcoiniin, eivät näytä realistisilta. Brade uskoo, että Bitcoiniin kehitteillä olevat skaalautumispäivitykset kuten salamaverkot ja SegWit, tulevat tekemään bitcoinista entistä käytettävämmän, minkä seurauksena myös bitcoinin kysyntä ja arvo tulevat kasvamaan.

Tapahtumat saivat osakseen valtavan kiinnostuksen ja monista tapahtumista loppuivat niin liput kuin tuolit. Tämän suuren kiinnostuksen vuoksi Prasos Oy tulee tarjoamaan samalla teemalla tulevaisuudessa myös verkkoseminaarin, jonka päivämäärä varmistuu myöhemmin.

Heidi Hurskainen puhumassa täyteen pakatussa salissa Prasos Oy:n Bitcoin-sijoitusillassa. (KUVA: Prasos Oy)

Bitcoin-maksut 260 000 japanilaiseen yritykseen

Bitcoinin tunnustettiin 1.4. Japanissa viralliseksi maksuvälineeksi. Pian tunnustamisen jälkeen kaksi Japanin suurista jälleenmyyntiketjuista kertoivat ryhtyneensä yhteistyöhön Japanin suurimpien bitcoin-pörssien kanssa mahdollistaakseen bitcoin-ostot myymälöissään.

Japanilainen elektroniikkatarvikeketju Bic Camera on ryhtynyt yhteistyöhön Bitflyerin kanssa testatakseen bitcoin-maksuja aluksi kahdessa myymälässään, joista toinen on ketjun päämyymälä Tokiossa. Jos testi onnistuu, Bic Camera tulee laajentamaan bitcoinin hyväksynnän myös muihin myymälöihinsä.

Toinen japanilainen bitcoin-pörssi, Coincheck, on puolestaan ryhtynyt yhteistyöhön monialayhtiö Recruit Holdingsin alaisen Recruit Lifestylen kanssa. Coincheckin mukaan bitcoinia aletaan hyväksyä kaikissa myymälöissä, joissa käytetään Recruit Lifestylen Airregi-maksuapplikaatiota. Applikaatiota käytetään nykyään noin 260 000 japanilaisessa yrityksessä. Aikaisemmin bitcoin on hyväksytty Japanissa vain 4 500 yrityksessä, joten kasvu on merkittävä. Coincheckin mukaan bitcoineja aletaan hyväksyä kesään mennessä.

Kesään mennessä Japanissa voi asioida bitcoineilla yli neljännesmiljoonassa liikkeessä. (KUVA: Bic Camera)

Kim Dotcom on paljastanut Bitcache-demon

Saksais-suomalainen yrittäjä ja Internet-aktivisti Kim Dotcom on julkaissut ensimmäisen demoesittelyn paljon kiinnostusta herättäneestä Bitcache-alustastaan. YouTubessa julkaistulla videolla Dotcom esittelee muutamia Bitcacheen tulevia perustoimintoja ja sen Bitcontentiksi nimettyä käyttöliittymää.

Bitcache on hajautettuun säilyttämiseen ja tiedostojenjakoon kehitetty alusta, joka antaa kenelle tahansa mahdollisuuden ladata tiedostoja Internetiin ja veloittaa tiedostojen jakamisesta. Dotcomin mukaan Bitcache antaa sisällöntuottajille mahdollisuuden monetisoida luomaansa sisältöä ja helpottaa virtuaalivaluutalla tapahtuvaa Internet-maksamista.

Videossa Kim Dotcom esittelee, miten Bitcachen käyttäjä voi settaa tiedostoja jakoon ja määritellä tiedostojensa jakamisen hinnan. Dotcom esittelee myös Bitcachen omaa lompakkoa. Vaikka järjestelmän kehittäminen on Dotcomin mukaan hyvässä vaiheessa, hän ei ole vielä osannut kertoa julkaisupäivämäärää alustalleen.

“Yksityisyytesi ja turvallisuutesi on tärkeää. Bitcache tulee lopulta korvaamaan luottokorttimaksut Internetissä. Tämä on iso juttu. Katsokaa vaan”, Dotcom uhosi.

Dotcom on tunnettu suurista puheistaan, mutta hänen ansionsa tiedostojenjaon saralla ovat kiistattomia. Dotcom pyöritti aikoinaan maailman suurimpiin tiedostojenjakopalveluihin kuulunutta Megaupload-sivustoa, joka suljettiin vuonna 2014 USA:n viranomaisten toimesta.

Kim Dotcom esittelee videolla Bitcachen ja uuden Megauploadin beta-versiota.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].