Viikkokatsaus 15/2018: Ollaanko uuden nousujakson alussa?

On vihdoin saattanut tulla se aika, että alkuvuoden hiljaisempi periodi loppuu ja bitcoinin ryhtyy seuraamaan perinteitään ja kasvamaan entistä korkeammalle. Viikonloppu on ollut kurssin kannalta erittäin positiivinen, eikä ainakaan välittömässä lähitulevaisuudessa näyttäisi olevan mitään estettä, etteikö kurssi voisi jatkaa kasvuaan entisestään. Tosin tämä on sellainen ala, että koskaan ei tiedä, jos vaikka huomenna Putin päättää henkilökohtaisesti käydä murjomassa jokaisen venäläisen kryptorahapörssin työttömiksi. No, ehkä niin ei tapahdu, vaan voimme nyt nauttia ansaitusti koko vuoden kestäneestä kärsivällisyydestä ja nähdä, kun kurssi vakiintuu entistä korkeammalle tasolle.

Tämän viikon katsauksessa tutustumme kurssinousun lisäksi tavalliseen tapaan myös moniin muihin enemmän tai vähemmän kiinnostaviin asioihin. Tiesittekö esimerkiksi, että Europol nappasi Suomen viranomaisten avulla liigan, joka käytti bitcoineja pestäkseen rahaa? Eivät olleet vissiin rikolliset lukeneet Bittirahaa, koska jos olisivat, hekin tietäisivät, että Bitcoin on huomattavasti parempi raha lailliseen kuin laittomaan touhuun. Jos haluaa tehdä rikoksia, kannattaa ehkä ennemmin valita perinteisiä vaihtoehtoja kuten eurot tai dollarit.

Muissa uutisissa kerromme muun muassa Siperiaan nousevasta kymmenien miljoonien arvoisesta kryptolouhimosta, joka hyväksikäyttää niin koleaa ilmaa kuin halpaa energiaa tuottaakseen kryptovaluuttoja edullisesti ja ekologisesti. Lisäksi kerromme, minkä vuoksi Bitcoinin käyttäminen on Koraanin hyväksymää ja saa Allahin siunauksen.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Rankan alkuvuoden jälkeen ollaan palaamassa normaaliin päiväjärjestykseen.

Loppuviikosta kurssi nousi vauhdilla

Vuoden ensimmäisellä kolmanneksella bitcoin-käyttäjät ovat saaneet tottua viime joulukuussa syntyneen kuplan hitaaseen puhkeamiseen ja bitcoin-hinnan normalisoitumiseen. Joulukuussa hinta kävi jopa 20 000 dollarissa, mutta ensimmäisellä neljänneksellä kurssi on liikkunut enemmän tai vähemmän tasaisesti noin 7 000 dollarin paikkeilla ottamatta isoja liikkeitä mihinkään suuntaan.

Viime torstaina bitcoinin kurssi kuitenkin otti reippaan hypyn, nousten jälleen yli 8 000 dollarin. Kurssi on myös pysynyt kestävästi yli 8 000 dollarissa seuraavina päivinä, mikä on luonut luottamusta sijoittajille. Viikonlopun aikana kurssi on myös kasvanut maltillisesti, liikkuen kirjoitushetkellä yli 8 300 dollarissa.

Bitcoinin kurssianalyytikot ovat odottaneet kurssin vakiintumista ja sen jälkeistä nousua jo viime kuusta. Kurssinousulle ei näyttäisi olevan mitään “erityisiä syitä”, kuten radikaalisti muuttuneita poliittisia tilanteita tai median kasvanutta huomiota, vaan se näyttäisi tapahtuneen suhteellisen itsenäisesti ulkopuolisista tekijöistä.

Mikäli sijoittajien ja asiantuntijoiden arvelut osoittautuvat oikeaan, tulemme näkemään kuluneen vuoden aikana vielä huomattavasti tätä korkeampia bitcoinin kursseja.

Bitcoin nousee jälleen “kohti Kuuta” ja vain Lunan kimallus yksin tietää, miten korkealle tällä kertaa mennään. (KUVA: Allen)

Espanjalainen rikosliiga käytti suomalaisia palveluja

Europolin, Espanjan Guardia Civilin, USA:n Homeland Securityn ja Suomen viranomaisten yhteinen “Operation Tulipan Blanca”, on johtanut 137 tutkintaan ja 11 ihmisen pidätykseen liittyen rikoksilla saatujen rahojen pesemiseen käyttämällä luottokortteja ja kryptovaluuttoja. Europolin lehdistötiedotteen mukaan rahanpesurinki toimi Espanjasta käsin ja se oli käyttänyt suomalaisia kryptorahapalveluja siirtääkseen pestyjä rahoja takaisin Espanjaan sekä huumekauppialle Kolumbiaan.

Europolin lehdistötiedotteen mukaan kyseessä on jokin “merkittävä paikallinen vaihtopalvelu”, mutta se ei yksilöi, mistä suomalaisesta kryptorahapalvelusta oli kyse. Europolin lehdistötiedotteen mukaan tätä palvelua ei myöskään ainakaan toistaiseksi näytettäisi syytettävän mistään rikoksista.

On toistaiseksi epäselvää, mistä palvelusta on kyse ja miten sitä tarkalleen ottaen on käytetty. Prasos Oy ei ole saanut Europolilta tai Suomen viranomaisilta yhteydenottoja aiheesta. Muutkaan suomalaiset merkittävät kryptorahapalvelut eivät ole tulleet esille aiheeseen liittyen.

Europolin arvioiden mukaan kryptovaluuttojen avulla pestään vuosittain noin 4 – 5,5 miljardin dollarin edestä laittomasti hankittua rahaa. Vaikka lehdistö nostaa mielellään Bitcoinin esille kryptorahoihin liittyvissä laittomuuksissa, totuus on, että Bitcoin on itsessään huono valuutta rikolliseen tarkoitukseen johtuen sen julkisesta lohkoketjusta. Bitcoinin sijasta rikolliset ovatkin ryhtyneet kasvavissa määrin käyttämään anonymiteettiin keskittyneitä kryptovaluuttoja, kuten Moneroa ja ZCashia.

Suomen poliisi toimi yhteistyössä Europolin kanssa espanjalaisten rikollisten nappaamiseksi. (KUVA: Santeri Viinamäki)

Bermuda säätää kansan tuella kryptorahalain

Karibian saarivaltiot ovat kiinnostuneita tuomaan maihinsa entistä enemmän kryptobisnestä. Karibialainen finanssivalvontaelin Bermuda Monetary Authority on pyytänyt yleisöltä palautetta ja kommentteja, joiden pohjalta se aikoo säätää uuden kryptovaluuttoja koskevan rahanpesun vastaisen lain.

BMA:n mukaan lainsäädännön tarkoituksena on luoda poliittinen ja lainsäädännöllinen ympäristö, jossa kryptovaluutta- ja lohkoketjuyritykset voivat toimia turvallisesti ja luottaen viranomaisiin. Uuden lainsäädännön kimmokkeena on ollut erilaisten kryptorahayritysten ja muiden toimijoiden valtava vyöry Karibialle.

“We can’t keep up with the amount of people who want to come to Bermuda. We’re going to London at the weekend and we have 20 companies lined up to meet us. It’s actually phenomenal.”

“Emme pysy edes perässä siitä, kuinka monet ihmiset haluavat tulla Bermudaan. Matkustamme viikonloppuna Lontooseen, jossa tapaamistamme jonottaa 20 yritystä. Tämä on ilmiömäinen tilanne” Bermudan kansallisen turvallisuuden ministeri Wayne Caines kommentoi.

Bermuda haluaa kuulla kansalta, millainen uuden kryptovaluuttalain pitäisi olla, jotta se palvelisi ihmisiä parhaalla mahdollisella tavalla.

Amerikkalaiset eivät kerro kryptoista verottajalle

Amerikkalaisen verotusohjelmistoja valmistavan Credit Karman mukaan amerikkalaiset kryptovaluuttakäyttäjät vähättelevät krypto-omistuksiaan viranomaisille. Yrityksen ensimmäisistä 250 000 asiakkaasta ainoastaan 100 kertoi minkäänlaisesta kryptorahatoiminnasta.

Jopa 5% amerikkalaisista on kryptovaluuttoja. Credit Karma uskoo, että suuri osa kryptorahakäyttäjistä jättää kryptorahatulonsa ja -menonsa kokonaan ilmoittamatta verottajalle. Voittoja ilmoitetaan verottajalle enemmän, mutta Yhdysvaltain laki vaatii, että myös kryptorahatappiot kerrotaan verottajalle.

Merkittävänä syynä tälle ali-ilmoittamiselle voidaan pitää veroviranomaisen omia puutteellisia käytäntöjä. Kryptovaluuttojen verottaminen on hyvin epämääräistä, eivätkä viranomaiset itsekään tarkalleen tiedä, miten asian kanssa tulisi menetellä. Esimerkiksi louhinnasta ja kryptovaluuttojen hard forkeista saatavat tulot ovat veronalaisia, mutta IRS ei osaa itse sanoa, miten niitä verotettaisiin ja millä perusteilla.

Jos viranomaiset haluavat, että kansalaiset raportoivat kryptovaluuttatoiminnasta, tulisi niiden tehdä verottamiskäytännöistä läpinäkyviä, selviä ja ennen kaikkea reiluja. Jos verottaminen koetaan vaikeaksi, viranomainen ailahtelevaksi ja verokohtelu kohtuuttomaksi, kansalaisten veronmaksuhalukkuus ja -kyky laskee ja valtio menettää verotulojaan.

USA:n liittovaltion lain mukaan sekä kryptovoitoista että -tappioista tulee kertoa verottajalle, mutta amerikkalaiset käyttäjät jättävät etenkin jälkimmäisen velvoitteen usein huomiotta.

Siperiaan nousee massiivinen kryptolouhimo

Siperiaan ollaan rakentamassa valtavaa kryptovaluuttojen louhintafarmia. Paikallisen uutispalvelu TASS:in mukaan BitBaza-louhintayrityksen farmi tulee olemaan yksi suurimmista koko Venäjällä. Hankkeen uskotaan tuovan Siperiaan noin 48 miljardin dollarin arvosta sijoituksia.

Louhintafarmia on myös tarkoitus kehittää siten, että sitä on myöhemmin mahdollista hyödyntää myös muiden palvelujen ja tuotteiden tarjoamiseen. Siitä, mitä nämä palvelut ja tuotteet tulevat olemaan, BitBaza ei ole vielä kertonut.

Louhintafarmin perustus on osoitus laajemmasta trendistä Bitcoinin ja kryptovaluuttojen kehityksessä. Louhijat ovat kasvavissa määrin siirtämässä toimintojaan pohjoiseen kylmemmille alueille sekä maihin, joissa sähköä voidaan tuottaa edullisesti ja ekologisesti. Kylmä ilmasto auttaa pitämään louhintakustannukset matalina. On myös arvioitu, että louhintafarmien tuottamaa hukkalämpöä voitaisiin tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi asuinrakennusten lämmittämiseen.

Louhinnan keskittyminen ekologisesti järkevämmille alueille on järkevää. Halpa energia ja minimaaliset jäähdytyskustannukset auttavat vähentämään Bitcoinin ja kryptovaluuttojen kuormitusta ympäristölle. Ne voivat myös laskea valuuttojen siirtokustannuksia, sillä laskevien kulujen ansiosta louhintayritykset voivat pitää toimintansa kannattavana myös pienemmillä siirtokustannuksilla.

Siperia on kylmä, kolkko ja vihamielinen elämälle, mutta kryptolouhinta voi löytää sieltä oman ekologisen lokeronsa. (KUVA: Dr. Andreas Hugentobler)

Bitcoin on islamin mukaan halal

Indonesialainen fintech-startup Blossom Finance on julkaissut raportin, jossa se tutkii Bitcoinin suhdetta islamilaiseen sharia-lakiin. Raportin mukaan Bitcoinin käyttö on “yleisesti sallittua” sharian alla.

Tutkimusraportin laatinut Muhammad Abu Bakar on islamilaisen sharia-lain ekspertti. Hänellä on myös hazizin kunnianimike, eli hän osaa todistetusti Koraanin ulkoa. Bakarin mukaan ei ole olemassa yhtä shariaa, vaan sharialla tarkoitetaan erilaisia islamilaisen lain tulkintoja, jotka voivat poiketa toisistaan radikaalistikin. Tästä huolimatta Bakar katsoo, että Bitcoin on islamin mukaan lähtökohtaisesti halal, eli hyväksytty.

“Aikaisemmat islamilaisten oppineiden määräykset, että Bitcoin olisi haram, eli kiellettyä, koska sen arvo vaihtelee ja sitä voi käyttää laittomasti, eivät ole sharian mukaan pitäviä. Nämä ovat Bitcoinista ulkoisia tekijöitä. Bitcoinin arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan, eikä mahdollisuus käyttää jotain laittomasti voi tehdä siitä sharian mukaan laitonta,” Blossom Finance kertoo lehdistötiedotteessaan.

Sen lisäksi, että Bitcoinin käyttö on tutkimusraportin mukaan sallittua, raportti myös pohtii mahdollisuutta, että bitcoin olisi rahana enemmän halal kuin perinteinen fiat-valuutta. Vaikka shariasta on monia tulkintoja, suuri osa niistä suhtautuu lähtökohtaisen negatiivisesti lainaamiseen ja etenkin korkoon. Siinä missä fiatia voi painaa rajattomasti, on Bitcoin matemaattisesti varma.

“Lohkoketju antaa todisteen hyödykkeen omistuksesta. Se todistaa, että sinulla oikeasti on se raha, jota aiot käyttää. Perinteinen pankkijärjestelmä kirjaimellisesti luo rahaa lainaamalla sitä, mikä on täysin vastoin sharian periaatteita. Lohkoketjun antama matemaattinen todiste omistuksesta on paljon lähempänä islamilaisen talousmallin ideaalia kuin digitaalinen fiat-raha,” Blossom Financen toimitusjohtaja Matthew J. Martin kommentoi.

Islamilainen laki ja Koraani näyttäisivät antavan bitcoinille siunauksen toimivana ja hyväksyttävänä valuuttana. (KUVA: Habib M’henni)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].