Viikkokatsaus 16: Ongelmia Intiassa, San Franciscossa jyrätään, ja Aasian rikkain mies investoi Bitcoin-yritykseen

Tässä katsaus viime vuoden viimeisiin Bitcoin-uutisiin. Aiheina viikolla olivat mm. Intia, Aasian rikkain mies, San Franciscon huima Bitcoin-mainonta ja Dogecoin. Lue viime katsaus täältä. Onnen täyttämää uutta vuotta kaikille lukijoille!

Ulkomaan Bitcoin-kuulumiset

Eniten Bitcoinin suhteen on tapahtunut Intiassa. Intian keskuspankki varoitti Bitcoinin vaaroista, kuten arvon romahtamisesta, petoksista ja varkauksista ja Bitcoin-pörssien epäselvästä laillisesta asemasta.

Uutiset saivat monet intialaiset Bitcoin-pörssit pysäyttämään toimintansa. Kolme päivää varoituksen jälkeen viranomaiset ratsasivat Buysellbitco.in- ja rbi.rbit.co.in-sivustot, jotka viranomaisten mukaan ovat rikkoneet valuuttamarkkinoiden säännöksiä, mikä saattaisi johtaa rahanpesusyytöksiin. Nyt Bitcoinin asema Intiassa onkin kysymysmerkin alla, eikä keskuspankin aikomuksissa ole helpottaa tilannetta antamalla säännöksiä, joita noudattamalla Bitcoin-yritykset voisivat toimia.

Myös taiwanilaisia varoitellaan Bitcoinista. Kiinan finanssiviranomaiset varoittavat Bitcoinin kurssiheilahtelusta, petoksista ja rikoksista, ja lain suojaamattomasta asemasta. Toimenpiteisiin saatetaan ryhtyä jos finanssialan yritykset ovat tekemisissä Bitcoinin kanssa.

Yhdysvaltain finanssiviranomainen FinCEN on selkeyttänyt virtuaalivaluutan ohjeistustaan. Virtuaalvaluttojen louhijoiden ei tarvitse rekisteröityä maksunvälittäjäksi, jos louhintaa tehdään vain itselle.

Aasian rikkain mies investoi BitPayhin

Aasian rikkain mies Li Ka-shing on investoinut Bitcoin-maksujärjestelmää tarjoavaan BitPayhin. Investointi on tehty hänen Horizon Ventures -yrityksestä, joka on investoinut aikoinaan myös mm. Facebookiin ja Skypeen. Investoinnin summaa ei tiedetä.

Li Ka-shing (lähde: Forbes)

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Yksi maailman suurimmista aikuisviihdesivuistoista Porn.com (K-18) hyväksyy Bitcoin-maksuja.

Yksityisyyttä tarjoavia ohjelmia tekevä WhisperSystems maksaa koodaajilleen bitcoineissa. Yritys muokkasi avoimen lähdekoodin koodaussivusto GitHubista oman versionsa: BitHubin. Yrityksen mukaan Bitcoin-lahjoitukset helpottavat palkkioiden jakamista ja tekevät prosessista läpinäkyvää.

Avoimen lähdekoodin salasananhallintaohjelma Clipperz ottaa maksuja vastaan vain bitcoineissa, mikä sopii ohjelman ykistyisyyslähtöiseen otteseen. Clipperz haluaa käyttäjien pysyvän mahdollisimman anonyymeinä, joten ohjelman käyttöön ei tarvita edes sähköpostia.

Kanadalainen virvoitusjuomayritys Clearly Canadian yrittää tehdä paluun, ja osana paluukampanjaa on Bitcoin. Clearly Canadianin nettisivuilla voi osallistua kampanjan läpiviemiseen bitcoineilla, ja ystäviä värväämällä on mahdollista saada ilmaisia juomia. Kampanjassa on myynnissä 4 erilaista hiilihapotettua makuvettä, ja toimituksia tehdään kaikkialle maailmaan.

San Franciscossa laajaa Bitcoin-mainontaa

Hello San Francisco, Hello Bitcoin -projekti aikoo täyttää San Franciscon suurimpia mainostauluja Bitcoin-mainoksin. Projekti alkoi 27. joulukuuta ja päättyy 27. tammikuuta, jonka jälkeen n. 10 miljoonan ihmisen arvoidaan nähneen mainokset. Projektin rahoittaa Arisebitcoin, joka ottaa vastaan myös lahjoituksia ja joka suunnittelee jo muita huikeita Bitcoin-promoja.

Bitcoin-mainoskyltti

Bitcoinin sponsoroima nainen aikoo soutaa yksin Tyynen valtameren yli

Blockchain.info sponsoroi Elsa Hammondia, joka aikoo ylittää Tyynen valtameren soutamalla yksin. Hammond aikoo ostaa bitcoineilla pizzan valtamerellä suurimman yksittäisen Bitcoin-lahjoituksen tekijälle. Hammondin yritys on osa kisaa, jossa 20 venettä (5 yksinsoutajaa) matkaa 3900 kilometriä valtameren yli. Hammondin tavoitteena on rikkoa nykyinen 99 päivän ennätys, ja kerätä lahjoituksia myös Plastic Oceans Foundationille, joka taistelee muovisaastetta vastaan.

Goldman Sachsin hallituksen jäsen mukana Circlessä

Pankkijätti Goldman Sachsin hallituksen jäsen Michele Burns on liittynyt Circlen hallitukseen. Circle on suurimman rahoituksen, 9 miljoonaa dollaria, saanut Bitcoin-yritys. Circlen tavoitteesta ei tiedetä vielä paljoa, mutta yritys on mahdollisesti luomassa pankkipalveluja Bitcoinin ympärille.

Lamassun Bitcoin-automaatteja myyty 100 kappaletta

Lamassun valmistamia Bitcoin-automaatteja on myyty 100 kappaletta. Automaatteja on toimitettu vasta tusinan verran, mutta kaikki tehdyt tilaukset aiotaan toimittaa kesään mennessä. Lamassun automaatti on myös Bittirahan käytössä.

Dogecoin nousi hetkessä suosioon

Litecoinin avoimestä lähdekoodista muokattu vitsikäs Dogecoin nousi suosioon vuoden lopulla. Liian suuren suosion ansiosta kurssi nousi hurjasti ja romahti hetkessä alas, minkä jälkeen kurssi on pysynyt tasaisesti yllättävän korkealla. Dogecoin perustuu internetissä kiertäneeseen Doge-vitsiin.

Bitcoin-aarteenetsintää ympäri maailmaa

Bitcoin-aarteenetsintäpeli Coinding on tulossa. Coindingissä bitcoineja on piilotettu ympäri maailmaa fyysisiin paikkoihin, joita löytämällä bitcoin-palkkioita voi lunastaa ohjelman avulla. Idea on siis samankaltainen kuin geokätköily, jossa netissä saatuja ohjeita noudattamalla löydetään kätköjä.