Viikkokatsaus 16/2016: Pelikauppajätti Steam on lisäämässä bitcoinit maksuvälineeksi

Nyt se on vihdoin tapahtunut, eli mitä Bitcoin-yhteisö on odottanut kuin Kuuta nousevaa. Nimittäin maailman suurimpiin pelialan firmoihin kuuluva Valve on ilmoittanut integroivansa bitcoin-maksamisen osaksi suosittua Steam-palveluaan. Nyt on nörteillä aikainen joulu.

Eikä siinä vielä mitään, sillä muitakin positiivisia uutisia on kuultu viikolla. Ensinnäkin Bitcoin on osoittanut, että se voi pärjätä jopa kullalle vakaana arvonsäilyttäjänä. Lisäksi Euroopan parlamentti piti toistaiseksi suurimman lohkoketjutapahtumansa päättäjille ja finanssialan toimijoille.

Tapahtuman selkeä konsensus oli, että lohkoketjua ja sen sovelluksia ei saa säännellä kuoliaaksi, vaan sallivampi ja vapaampi sääntely-ympäristö on teknologisen ja taloudellisen kehityksen kannalta parasta. On siis varsin todennäköistä, että Bitcoin saa kukkia ja kukoistaa koko Euroopassa.

Muina uutisina pohditaan, miten bitcoin voi auttaa afgaaninaisia sekä katsellaan, miten tavaramerkillä voi taistella tavaramerkkejä vastaan.

Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Bitcoin-maksut ovat kohta Steamissa

Teknologiajulkaisut kautta maailman ovat uutisoineet, että pelikauppajätti Steam on lisäämässä bitcoinin maksuvaihtoehdoksi. Bitcoin-maksut hoidetaan yhteistyössä kolmannen osapuolen kanssa, mutta toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, tuleeko tämä osapuoli olemaan BitPay vai joku toinen Bitcoin-maksupalvelujen tarjoaja.

“Bitcoin on kehittymässä jatkuvasti suositummaksi maksutavaksi monissa valtioissa. Me luomme järjestelmän, jonka avulla partnerimme voivat välttyä riskeiltä, mutta jolla voimme samaan aikaan tarjota asiakkaillemme uutta arvoa”, Steam toteaa.

Steamin mukaan kehittäjien ja julkaisijoiden ei tarvitse tehdä mitään hyötyäkseen muutoksesta, vaan Steam ja sen yhteistyökumppani tulevat hoitamaan kaikki maksunvälitykset, valuuttamuunnokset ja vastaavat.

“Odotamme innoissamme tätä päivitystä. Uskomme, että se tekee Steamista entistä paremman paikan ostaa ja pelata pelejä”, Steam summaa.

Tieto julkaistiin ensimmäisenä Steamin kehittäjille tarkoitetulla omalla foorumilla

Euroopan parlamentti piti suuren lohkoketjukonferenssin

Euroopan parlamentti on pitänyt kuluvalla viikolla neljän päivän mittaisen konferenssin, joka keskittyi lohkoketjuun ja sen johdannaisteknologioihin, kuten Bitcoiniin. Tapahtuma kokosi yhteen eurooppalaisia päättäjiä, virkamiehiä ja poliitikkoja sekä finanssialan merkittävimpiä toimijoita. Päättäjien lisäksi tapahtumassa olivat paikalla muun muassa Nasdaq, Kansainvälinen valuuttarahasto sekä OECD. Lisäksi tapahtumaan otti osaa viranomaistahoja, kuten esimerkiksi Euroopan korkein poliisiviranomainen Europol.

Tapahtuman pääasiallinen teema oli lohkoketjuteknologian regulointi. Tapahtumassa käsiteltiin sitä, millaista reguloinnin tulee olla, paljonko sitä tulee olla ja millaisia vaikutuksia sääntelyllä voi olla kehittyvälle teknologialle. Yleisesti ottaen osallistujat peräänkuuluttivat helläkätistä sääntelyä, joka antaa teknologialle mahdollisuuden kukoistaa ja kehittyä omillaan.

“Euroopan parlamentissa on konsensus siitä, että päättäjien tulisi olla varovaisia, etteivät he onnistu sääntelemään tätä teknologiaa kuoliaaksi”, europarlamentaarikko Ashley Fox kommentoi.

Konferenssi tiivisti ja summasi ne näkemykset, joista poliitikot ja finanssimaailma olivat yhtä mieltä; lohkoketju demokratisoi taloutta ja siirtää taloudellista valtaa kuluttajille. Konferenssin mukaan lohkoketjuteknologia luo täysin ennennäkemätöntä taloudellista läpinäkyvyyttä sekä luotettavuutta, minkä lisäksi lohkoketju voi tarjota verrattomia hyötyjä niin kuluttajille kuin itse finanssialallekin. Tapahtuman osanottajien mukaan lohkoketjua koskevan sääntelyn tuleekin olla ennemmin “kuvailevaa kuin määräilevää”, jolloin se ei vahingoita teknologista kehitystä, vaan ennemmin tukee ja kannustaa sitä.

Euroopan päättäjillä on vahva konsensus siitä, että lohkoketjua koskeva sääntely on pidettävä siedettävällä tasolla, jotta se ei vahingoita teknologista kehitystä.

Bitcoinin kurssi korkeimmillaan pitkään aikaan

Bitcoinin kurssi on korkeimmillaan kahteen kuukauteen. Viikkokatsauksen kirjoittamisen aikaan bitcoinin kurssi on noin 393.75 euroa, eli noin 448.48 dollaria. Kurssinousu seuraa melkein kuukauden mittaista ajanjaksoa, jolloin bitcoinin kurssi pysyi vakaampana ja luotettavampana kuin kullan kurssi.

Analyytikkojen mukaan pitkä vakauden aika johtui siitä, että markkinatoimijat tarkkailivat Bitcoin-yhteisöä ja sitä, miten yhteisö ratkaisee niin sanotun lohkokokokiistan, eli kysymyksen bitcoinin skaalautumisesta.

Vaikka kysymys odottaa edelleen ratkaisuaan, otettiin kuluvan kuun 20. päivä iso askel tätä kohti, kun Bitcoinin kehittäjät julkaisivat ensimmäisen version niin sanotusta Segregated Witness -päivityksestä. Segregated Witness on Bitcoinin koodiin tehtävä muutos, joka hajauttaa siirtojen tarkkailua Bitcoin-verkossa ja siten tekee Bitcoinista paremmin skaalautuvan suuremmalle käyttäjäjoukolle.

Bitcoinista puhutaan usein digitaalisena kultana. Vertaus on hyvä, sillä kuten kulta, myös bitcoinilla on vakaa, tasaisesti nouseva arvo. Se on erinomainen niin sijoituskohteena kuin myös säilyttämään arvoa.

Euroopan Parlamentin jäsen: “Ostakaa bitcoineja”

Euroopan Parlamentin liettualaisjäsen Antanas Guoga lausui puheessaan avoimesti Bitcoinin ylistyssanomaa. Raportin mukaan Guogan sanoma Bitcoinin osalta oli seuraavanlainen:

“I’m sure a lot of us politicians haven’t got any bitcoins at the moment and we’re trying to make laws for something we don’t understand. I would suggest everyone to get some bitcoins and really learn about the system. It’s a huge leap forward and a huge opportunity.”

Hän on siis sitä mieltä, että poliitikot tekevät lakeja asioista, joita he eivät ymmärrä. Heidän tulisi hankkia bitcoineja ja oikeasti opetella mistä Bitcoin-järjestelmässä on kysymys. Hän pitää Bitcoinia isona hyppynä eteenpäin ja suurena mahdollisuutena.

Louhintafirma kehittää maanomistusrekisterin Bitcoinilla

Yksi merkittävimmistä louhintafirmoista, BitFury, on aloittamassa yhteistyön Georgian valtion kanssa maanomistusrekisterin kehittämiseksi. Yhteistyön tarkoituksena on suunnitella ja pilotoida rekisteriä, jossa omistusoikeudet on rekisteröitynä Bitcoinin lohkoketjussa. Projektin on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä, ja parhaimmillaan tuloksia otetaan käyttöön myös muissa maissa.  

Järjestelmän suunnittelu on vielä kesken, mutta tarkoituksena on rakentaa maanomistusrekisterin ylläpidon tarpeisiin räätälöity “yksityinen lohkoketju”, joka on liitoksissa Bitcoinin lohkoketjuun. Ykistyinen lohkoketju pitää huolen, että ulkopuoliset eivät pääse tarkastelmaan omistusoikeuksien yksityistietoja, ja taustalla oleva Bitcoinin lohkoketju antaa rekisterille turvaa takaamalla tiedon väärentämättömyyden.

“Lohkoketju auttaa kolmessa asiassa”, BitFuryn toimitusjohtaja Valery Vavilov perusteli lohkoketjun käyttämisen hyötyjä. “Ensinnäkin se lisää turvallisuutta, koska dataa ei voi vääristellä. Toiseksi, rekisterin auditointia voidaan tehdä reaaliajassa, eikä perinteiseen tapaan vain kerran vuodessa. Kolmanneksi, rekisteröintiprosessi helpottuu ja rekisteröintien kustannukset alenevat, koska ihmiset voivat tehdä niitä älypuhelimillaan.”

Louhintafirmana tunnettu BitFury lähtee kokeilemaan lohkoketjun hyödyntämistä maanomistusrekisterien ylläpidossa.

Bitcoin maailman merkittävimpään sanakirjaan

Maailman merkittävimpiin sanakirjojen julkaisijoihin kuuluva Merriam-Webster on lisännyt sanan “Bitcoin” omaan sanakirjaansa. Sanakirjan mukaan Bitcoin on “digitaalinen valuutta, joka on luotu käytettäväksi vertaisverkkosiirroissa”.

Merriam-Webster ei ole ainoa merkittävä sanakirjajulkaisija, joka on lisännyt Bitcoinin sanakirjaansa. Oxford English Dictionary Online hyväksyi Bitcoinin vakiintuneeksi sanaksi jo vuonna 2013. Miriam-Webster kuitenkin lisäsi sanan kaikkiin sanakirjoihinsa, siinä missä Oxford vain sanakirjansa Internet-versioon.

“Vaikka kommunikaatio on kehittynyt nopeammaksi, se ei tarkoita, että kieli kehittyisi yhtä nopeasti. Sanojen assimilaatiossa kielen kansalaisiksi kuluu aikaa”, Miriam-Websterin päätoimittaja kertoo.

Bitcoinin pääseminen englannin kielen merkittävimpiin sanakirjoihin on yksi osoitus Bitcoinin kulttuurillisen relevanssin kasvusta ja Bitcoinin murtumisesta osaksi valtavirtakulttuuria.

Merriam-Webster on ensimmäinen merkittävä fyysinen sanakirja, joka tunnustaa Bitcoinin omaksi käsitteekseen.

Bitcoinista virallinen tavaramerkki Venäjällä

Bitcoin on virallinen tavaramerkki Venäjällä. Venäjän patenttivirasto Rospatent myönsi venäläiselle kryptorahaharrastaja Alex Forkille tavaramerkin sanaan “Bitcoin” hylättyään aikaisemmat kolme hakemusta.

Forkin mukaan tavaramerkki tulee olemaan voimassa vuoden 2023 loppuun saakka, eikä hänellä ole mitään aikeita pyrkiä hyötymään siitä taloudellisesti. Forkin mukaan hän haki tavaramerkkiä, jotta “patenttitrollit” eivät voisi käyttää tavaramerkkilainsäädäntöä uhkaillakseen venäläistä Bitcoin-yhteisöä.

Venäläinen Bitcoin-yhteisö luottaa Forkiin. Esimerkiksi digitaalisen sijoitusalusta Cyber.Fundin kehittäjä Dima Starodubcev uskoo, että tavaramerkki tulee olemaan eduksi venäläisen Bitcoin-yhteisön kehittymiselle.

Alex Fork rekisteröi Bitcoinin tavaramerkiksi vastustaakseen tavaramerkkitrolleja.

Shapeshift-hakkerointi: Asiakkaiden varat eivät vaarassa

Bitcoin-vaihtopalvelu Shapeshift on ilmoittanut palaavansa verkkoon lähitulevaisuudessa saatuaan korjattua infrastruktuurinsa ongelmat, jotka paljastuivat varkaiden vietyä palvelulta noin 230 000 dollarin edestä bitcoineja. Varkauksien jälkeen Shapeshift on parantanut järjestelmiään huomattavasti.

“Me käytämme hyökkäystä mahdollisuutena rakentaa entistä suurempi, parempi ja kestävämpi infrastruktuuri”, kommentoi Shapeshiftin toimitusjohtaja Erik Voorhes.

Shapeshiftin mukaan teon takana oli yrityksen entinen työntekijä. Työntekijä oli varastanut työnantajaltaan bitcoineja sekä tietoja, jotka hän myöhemmin luovutti ulkopuoliselle hakkerille, joka sitten käytti tietoja uusien hyökkäyksien toimittamiseksi.

Shapeshiftin mukaan asiakkaiden varat tai tiedot eivät kuitenkaan olleet missään vaiheessa vaarassa, vaan varkaudet kohdistuivat itse yritykseen.

Shapeshift palaa pian langoille entistä ehompana.

CTI maksaa afgaaninaisille koodista bitcoineilla

Afganistanilainen hyväntekeväisyysjärjestö Code to Inspire on ryhtynyt tarjoamaan afganistanilaisille naisille ilmaista teknologista koulutusta ja hyödyntää toiminnassaan Bitcoinia. CTI opettaa naisille muun muassa koodaamista sekä tietokoneiden käyttöä. Sen tarkoituksena on tuoda afganistanilaisia naisia osaksi maan työvoimaa sekä lisätä naisten omaa taloudellista itsenäisyyttä. Maassa, jossa naisten asema on äärimmäisen kurja, tämä on erityisen tärkeää.

“Tytöillä Afganistanissa ei ole juurikaan turvallisia paikkoja opiskella. Heillä ei myöskään ole juurikaan mahdollisuuksia työskennellä, etenkään teknologian alalla. Ainoastaan 16 prosenttia maan naisista ovat töissä ja ainoastaan 20 prosenttia julkisista yliopistoista edes hyväksyy naisia opiskelijoiksi”, kertoo Code to Inspiren perustaja Fereshteh Forough.

Forough näkee teknologian mahdollistavan naisten vapauttamisen aivan uudella tavalla, sillä teknologian ja koodaamisen avulla naiset voivat esimerkiksi tehdä etätöitä. Afganistanissa naisten liikkumista on rajoitettu radikaalisti, minkä vuoksi tavanomainen työssäkäynti ei suurelta osalta afgaaninaisista onnistuisi, vaikka joku palkkaisikin heidät. Sen sijaan Internetin avulla he voivat myydä osaamistaan minne tahansa maailmassa liikkumisesteiden rajoittamatta.

CTI auttaa naisia myös saamaan palkkansa työstä. Afganistanissa monet Internetin yleisimmistä maksutavoista, kuten esimerkiksi PayPal, ovat kiellettyjä. CTI ratkaisi tämän ongelman Bitcoinilla. Bitcoinin avulla asiakkaat voivat maksaa naisille mistä tahansa päin maailmaa niin, ettei valtio voi estää sitä.

“Ryhdyimme maksamaan käyttäjillemme bitcoineilla, koska se teki maksamisesta nopeampaa ja luotettavampaa ja laski välitysmaksuja”, Forough kertoo.

CTI on yksi hieno esimerkki siitä, miten Bitcoin voi olla mukana vapauttamassa maailmaa ja parantamassa heikoimmassa asemassa olevien elämää.

Code to Inspire vapauttaa afgaaninaisia koodilla ja digivaluutalla. (KUVA: CTI)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].