Viikkokatsaus 18: Bitcoin-hyväksyntä kasvaa kiihtyvää tahtia

Katsastellaan taas kuluneen viikon Bitcoin-uutisia. Aiheina on mm. Overstock.comin Bitcoin-menestys, Casasciuksen comeback ja liuta Bitcoin-hyväksyjiä maailmalta. Lue viime viikon katsaus täältä.

Overstock.com saanut yllättävän suuria tuloja Bitcoinilla

Nettikauppajätti Overstock.com ilmoitti aiemmin ottavansa bitcoinit maksutavaksi vasta puolen vuoden päästä, mutta yritys päättikin ottaa bitcoinit käyttöön jo nyt. Aluksi bitcoineilla voi maksaa vain Yhdysvalloissa. Ensimmäisen päivän aikana Bitcoinilla tehtiin 840 tilausta, joiden arvo oli yhteensä 130 000 dollaria eli n. 95 500 euroa. Overstock.comin toimitusjohtaja Patrick Byrne uskoo Amazonin joutuvan ottamaan bitcoinit maksutavaksi, jos yritys ei halua jäädä muiden jalkoihin.

Viikko täynnä mielenkiintoisia Bitcoin-hyväksyjiä

Yhdysvaltojen yhdeksänneksi suurin lehti, Chicago Sun-Times, aikoo testata Bitcoin-maksuseinää artikkelien lukemiseen. Testi tapahtuu 1. helmikuuta, ja Bitcoin-maksamisen sijaan haluamansa artikkelin voi twiitata. Testistä saadut tuotot menevät hyväntekeväisyyteen.

Useammasta ilmailualan yrityksestä on uutisoitu viikolla. Ympäri maailmaa toimiva tilauslentoja tarjoava Privatefly vastaanottaa bitcoineja. Yrityksen mukaan lentoja on pystyttävä tilaamaan ja maksamaan nopeasti, joten Bitcoin sopii yritykselle kuin nakutettu. Myös alankomaalainen Heliflight tarjoaa turistilentoja bitcoineilla. Yrityksen Tom van Kempen pitää Bitcoinia nopeana ja helppona maksutapana, ja mainitsee kansainväliset maksut plussana. Myös lontoolainen lentokoulu North London Flying School ottaa lentojen maksuja vastaan bitcoineilla.

PrivateFly tarjoaa monia lentokonetyyppejä erilaisiin tarkoituksiin (lähde: PrivateFly)

Suuri kanadalainen silmälasien ja piilareiden verkkokauppa aikoo ottaa bitcoinit käyttöön seuraavien kuukausien aikana. Coastal Contacts sai Bitcoin-kyseilyitä asiakkailta, ja vaikka yritys ei usko Bitcoin-myynnin olevan merkittävää, he haluavat olla valmiina kun Bitcoin yleistyy maksutapana.

Alankomaalaisen tunnetun puolustusasianajaja Peter Plasmanin palveluita voi ostaa bitcoineilla. Bitcoin tarjoaa hänen mukaansa nopeutta ja alhaisia kuluja ja toimii sekä halpana että turvallisena arvonsäilyttäjänä.

Aikuisviihdealalle maksujärjestelmää tarjoava Verotel on lisäämässä bitcoinit maksutavaksi. Yritys ottaa bitcoinit käyttöön BitPay-maksujärjestelmän kautta, vaikka onkin itse maksujärjestelmä. Bitcoin-maksut tulevat tosin testikäyttöön vasta maaliskuussa.

Kannabiksen myyjät hyödyntävät bitcoinia Coloradon osavaltiossa. Colorado nousi otsikoihin, kun kannabis laillistettiin siellä vuoden alussa. Kannabista ei kuitenkaan voi ostaa pankkikorteilla, mikä johtuu ilmeisesti pankkien varovaisesta asenteesta nykyisen lainsäädännön takia. Näin ollen ainakin yksi myyjistä on ottanut käteisen lisäksi maksutavaksi Bitcoinin. Kannabiksen myynnistä odotetaan 67 miljoonan dollarin (n. 50 miljoonaa euroissa) verotuloja osavaltiolle.

Australialainen tunnettu sikarikauppias Fine Cigars Australia hyväksyy bitcoineja. Myös uusi-seelantilainen Pyramid Valley -viinitila ottaa bitcoineja maksuksi, mikä toteutettiin kansainvälisten asiakkaiden toiveesta.

Tällaisissa maisemissa syntyy bitcoineilla saatavaa viiniä (lähde: Pyramid Valley)

Suuri yhdysvaltalainen pankki tutkii Bitcoinia

Wells Fargo on muodostanut asiantuntijoiden ryhmän, jonka tarkoituksena on tehdä selvitystä Bitcoinista. Pankin suhtautumisesta bitcoiniin ei tiedetä, mutta pankin uskotaan tutkivan bitcoinin potentiaalia “tositarkoituksella”.

Casascius jatkaa toimintaansa

Casascius-kolikkojen valmistus alkaa uudelleen. Myyntiin tulee uudenlaisia fyysisiä Bitcoin-kolikoita, joihin ei ole ladattu Bitcoin-arvoa Casasciuksen toimesta, vaan latauksen tekee asiakas itse. Casascius aikoo myydä perinteisiä valmiiksi ladattuja kolikoita vain isoissa erissä Utahin osavaltiossa vaatimukset täyttäville ostajille. Casascius joutui aiemmin pysäyttämään toimintansa, koska Yhdysvaltain finanssiviranomaisen mukaan hänen olisi pitänyt rekisteröityä maksunvälittäjäksi.

Ranskan senaatin Bitcoin-kuulustelu

Ranskan senaatti on käynyt Bitcoinia ja muita virtuaalivaluuttoja tutkivan kuulustelun. Sisältö mukaili Yhdysvaltain senaatin marraskuista kuulustelua, jonka keskustelu ei ollut negatiivista. Vaikka keskustelussa kävi ilmi Bitcoinin riskit, kuten kurssiheilahtelu ja rikollisuus, ja Bitcoinia ei ymmärretä täysin, teknologiassa nähdään potentiaalia.

Bitcoinin kylmäsäilytykseen erikoistuneita yrityksiä on julkaistu

Suuri iso-britannialainen arvometallin säilytykseen erikoistunut yritys, GoldMoney Group, säilöö nyt myös bitcoineja. Netagio-palvelu säilyttää bitcoinit “kylmäsäilössä”, joten bitcoineja ei pitäisi olla mahdollista hakkeroida internetin kautta. Myös toinen kylmäsäilytysyritys, Elliptic Vault, on julkaistu. Yritys kertoo säilön olevan vakuutettu.