Viikkokatsaus 18/2016: Satoshin jäljillä

Kuluvalla viikolla Bitcoin-maailma on järissyt – tai no, ainakin Bitcoin-maailmaa seurannut valtamedia on järissyt. Bitcoinin liki myyttinen luoja Satoshi Nakamoto on nimittäin löytynyt – tai no, ainakin australialainen yrittäjä Craig Wright on väittänyt olevansa Satoshi Nakamoto. Valtamedia nieli väitteen purematta, mutta Bitcoin-yhteisö on skeptinen ja vaatinut “Satoshilta” todisteita, joita “Satoshi” ei kuitenkaan ole vielä toimittanut.

Viikolla on järjestetty myös yksi Bitcoin- ja lohkoketjumaailman merkittävimmistä tapahtumista, vuosittainen Consensus-seminaari. Consensuksessa ei olla niinkään pohdittu sitä, kuka on Satoshi, vaan sitä, mitä lohkoketjulla voidaan tehdä. Tapahtumassa on ollut niin mullistavia teknologiajulkistuksia kuin myös teknologia- ja finanssialan spekulaatioita Bitcoinin sekä sen taustalla pyörivän lohkoketjuteknologian tulevaisuuteen.

Haluamme myös muistuttaa, että 12.5. on luvassa Bittiraha.fi:täkin pyörittävän Prasos Oy:n järjestämä ilmainen Bitcoin-sijoitusilta Jyväskylässä, jossa kaikki halukkaat voivat saada niin päteviä vinkkejä kuin myös tyydytystä mielenkiintoon koskien kaikkia Bitcoin-sijoittamiseen liittyviä kysymyksiä. Kannattaa ehdottomasti tulla paikalle! Lippuja on jäljellä vielä muutama.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Australialainen yrittäjä (tuskin) paljastui Satoshiksi

Viikon suurin Bitcoin-uutinen on eittämättä Bitcoinin kehittäjä Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden paljastuminen – taas kerran. Australialainen yrittäjä Craig Wright on astunut julkisuuteen ja kertonut olevansa Satoshi Nakamoto BBC:lle, The Economistille ja GQ:lle. Wrightia epäiltiin Satoshiksi jo viime vuoden lopulla, ja nyt hänen ulostulonsa motiivina oli kuulemma lopettaa vuosia kestänyt spekulointi.

Valtamediat niin Suomessa kuin ulkomailla nielivät aluksi Wrightin väitteet mukisematta, mutta Bitcoin-yhteisö ja -mediat eivät ole toistaiseksi vakuuttuneita. Bitcoin-yhteisö on esimerkiksi puhkonut lukuisiin Wrightin esittämiin todisteisiin reikiä ja muun muassa osoittanut Wrightin muokanneen todisteita jälkikäteen, jotta ne olisivat uskottavampia. Alunperin väitteiden luotettavuutta tuki Bitcoin-yhteisössä tunnetun Gavin Andresenin tuki, mutta Andresen itsekin on myöntänyt tehneensä virheen luottaessaan Wrightiin.

Wright ei ole vielä perääntynyt väitteistään. Hän lupasi siirtää ensimmäisiä koskaan luotuja bitcoineja, joiden tiedetään varmuudella olevan Satoshi Nakamoton hallussa. Toistaiseksi siirtoa ei kuitenkaan ole tapahtunut, ja viimeisimpien tietojen mukaan Wright ei aiokaan tehdä sitä. Yhtenä syistä hän kertoi, että bitcoinit ovat yhden säätiön hallussa ja tämä säätiö ei suostu bitcoinien siirtoon.

Craig Wrightin väitteet upposivat valtamediaan, mutta BTC-media on skeptinen

Tekniikan tohtori HS:ssä: “Valtio käyttämään bitcoinia”

Tekniikan tohtori ja digitaalisten hyvinvointipalvelujen konsultti Pekko Vehviläinen kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissa, miten Suomen tulisi siirtyä valtiona käyttämään bitcoinia. Vehviläisen mukaan bitcoinin käyttö esimerkiksi säästäisi suoraan miljardeja euroja huomattavasti madaltuvien maksukustannusten myötä.

“Suomi voisi näyttää esimerkkiä. Ainakin käteisestä pitäisi luopua heti, ja maksujärjestelmä pitäisi päivittää internet-aikaan. Valtio voisi ottaa käyttöön maksuliikenteessään bitcoinit ja vaatia sekä maksunsa että ostonsa kryptovaluuttana. Tästä hyötyisivät kaikki. Maksuliikenteestä säästyisi rahaa runsas miljardi euroa käteisen käsittelykulujen myötä ja toinen mokoma luottokorttiyhtiöiden ja pankkien katteista, yhteensä 2–3 miljardia euroa. Uusia työpaikkoja ja innovaatioita syntyisi bitcoinin ympärille ja Suomi saisi kansainvälistä huomiota”, Vehviläinen argumentoi.

Suorien taloudellisten säästöjen lisäksi siirtyminen bitcoiniin lisäisi myös hallinnon läpinäkyvyyttä. Lohkoketjun avoimuuden vuoksi kansalaisilla olisi aina mahdollisuus tarkistaa, että valtio käyttää varat juuri siihen, mihin se väittääkin. Bitcoin sekä laskisi kustannuksia että olisi iso askel demokratialle.

Jos nämä heput pyörittäisivät bitcoineja eurojen sijasta, Suomi säästäisi miljardeja (KUVA: Hteink.min)

Vuosittainen Consensus järjestetty toisen kerran
Kuluvalla viikolla on pidetty toinen vuosittainen Consensus-lohkoketjutapahtuma. Consensus on maailman suurimpiin kuuluvan Bitcoin-media CoinDeskin järjestämä tapahtuma, joka pitää sisällään paneeleja, seminaareja, kehityskeskusteluja ja muuta Bitcoinin sekä lohkoketjun kehittämiseen liittyvää toimintaa.

Consensus on yksi alansa suurimmista ja myös yleisemmin teknologia-alan kannalta merkittävä tapahtuma. Tapahtuma kokosi yli 1300 osanottajaa ja noin 130 puhujaa kaikkialta maailmasta. Osanottajia oli yli 40 maasta.

Tapahtumassa käsiteltiin kaikkia Bitcoinin ja lohkoketjun kannalta olennaisia kysymyksiä perinteisistä skaalautumiskysymyksistä lohkoketjuteknologian ja digitaalisen valuutan tuleviin sovelluksiin. Tapahtuman laajuuden vuoksi kattava reportaasi on mahdotonta saada esitettyä viikkokatsauksessa, mutta Bittiraha.fi on poiminut katsaukseen muutamia mielenkiintoisia aiheita.

Muista tapahtuman aiheista voi lukea esimerkiksi tapahtuman järjestäneen CoinDeskin sivuilta laajemmin.

Consensus kasvoi parissa vuodessa merkittäväksi finanssiteknologia-alan tapahtumaksi

Kaikki tietokoneet muuttuvat Bitcoin-tietokoneiksi

Bitcoin-tietokoneistaan tutuksi tullut 21 Inc on julkaissut seuraavan vaiheen suunnitelmassaan luoda Bitcoinin avulla uusi laitteiden oma talousjärjestelmä. Tämä seuraava askel muuttaa minkä tahansa tietokoneen Bitcoin-tietokoneeksi.

21 Inc julkisti Consensus 2016 -lohkoketjutapahtumassa ohjelmistopakettinsa, joka antaa mille tahansa verkkoon yhteydessä olevalle tietokoneelle ne ominaisuudet, jotka aikaisemmin löytyivät vain 21 Incin omasta Bitcoin-tietokoneesta. Ohjelmistopaketti antaa tietokoneille muun muassa mahdollisuuden olla yhteydessä muihin Bitcoin-tietokoneisiin sekä käyttää 21 Incin omaa 21 Marketplacea.

“Uskomme, että maailmaan on syntymässä kolmas webbi; koneiden webbi, jossa tietokoneet ovat yhteydessä toisiinsa lähettämällä maksuja”, kertoi 21 Incin toimitusjohtaja Balaji Srnivasan.

21 Inc uskoo, että Bitcoin-tietokoneet voivat hajauttaa Bitcoin-infrastruktuuria entisestään ja mahdollistaa verkon monetisoimisen aivan uudella tavalla. 21 Incin mukaan käyttäjät voisivat esimerkiksi vuokrata toisilleen nettiyhteyksiä tai laskentatehoa.

Enää ei tarvita 21 Incin valmistamia tietokoneita, jotta yrityksen verkkoon pääsee mukaan, vaan jokainen tietokone voi olla 21 Inc -tietokone

Finanssiala ennustaa 3 eri tulevaisuutta lohkoketjulle

Consensus 2016 tapahtuman mielenkiintoisempiin paneeleihin kuului lohkoketjun tulevaisuutta käsittelevä keskustelu, joka kokosi yhteen pankkijohtajia ja modernin finanssiteknologian asiantuntijoita. Mukana oli edustajia muun muassa NASDAQista sekä maailman suurimpiin kuuluvista arvopaperikaupan instituutioista, CME Groupista. Keskustelua johti arvostetun talousjulkaisu The Economistin Matthew Bishop.

Lohkoketju on puhuttanut finanssialaa jo vuosia. Hajautettu, väärentämätön kirjanpito voi potentiaalisesti mullistaa koko finanssialan luottokorteista sijoittamiseen. Mikään talouden ala ei ole immuuni niille mullistuksille, joita lohkoketju lupaa. Toistaiseksi kuitenkin lohkoketjun ylivertaisesti merkittävin sovellus on ollut Bitcoin ja vaihtoehtoiset sovellukset ovat lähinnä kehittämisen ja testaamisen asteella.

Keskustelussa povattiin lohkoketjulle kolmea potentiaalista kohtaloa. Joko lohkoketju osoittautuu juuri siksi mullistajaksi, jollaisena teknologisesti suuntautuneet tahot sen näkevät, tai vaihtoehtoisesti se osoittautuu pelkäksi kuumaksi ilmaksi ilman todellista pohjaa. Kolmas vaihtoehto on, että lohkoketju todellakin toimii, mutta vakiintuneet instituutiot onnistuvat tavalla tai toisella monopolisoimaan sen merkittävimmät hyödyt.

Sanomattakin selvää, että keskustelussa ei juurikaan uskottu lohkoketjun olevan pelkkää hypeä. Lohkoketju selkeästi toimii, mistä kiistattomana todisteena Bitcoinin vuosia jatkunut menestyksekäs voittokulku. Jotta lohkoketju voi ulottua myös muille aloille kuin digivaluuttaan, tarvitaan lähinnä uusia sovelluksia.

Olennaisin kysymys onkin, miten finanssiala tulee suhtautumaan lohkoketjuun. SWIFT American entinen johtaja Chris Churchin mukaan vaikka lohkoketju ei tulisikaan “tuhoamaan sitä ja sitä instituutioita”, on sillä silti valtavasti potentiaalia muuttaa finanssialaa.

NASDAQin Brad Peterson puolestaan uskoo, että finanssiala ei tule jäämään lohkoketjun kanssa kiinni housut kintuista, kuten sille kävi Internetin kanssa. Hänen mukaansa tällä kertaa finanssialan suuret toimijat ovat valmistautuneita potentiaalisiin mullistuksiin.

Paneelin perusteella lohkoketjuteknologian tulevaisuus näyttäisi vaikeasti ennustettavalta ja siitä näyttäisi olevan useita erilaisia näkemyksiä. Kuitenkin yksituumaisesti suurin piirtein jokainen teknologiaa ja taloutta tunteva näyttäisi olevan yksimielisiä siitä, että lohkoketjuteknologialla on tulevaisuus.

Salaisessa kokouksessa testattiin digidollaria

Uutistoimisto Bloombergin mukaan yli sata johtajaa maailman vaikutusvaltaisimmista yhtiöistä kokoontuivat huhtikuussa salaiseen kokoukseen, jossa yritysjohtajat testasivat “uutta” digitaalista rahaa. Tämä uusi digitaalinen raha oli Bitcoinin taustateknologia lohkoketjuun perustuva digitaalinen dollari, eli käytännössä Bitcoinin pohjalta luotu uusi kryptovaluutta.

Sinällään Bitcoinin pohjalta luoduissa uusissa kryptovaluutoissa ei ole mitään uutta, sillä käytännössä jokainen käytössä oleva kryptovaluutta perustuu tavalla tai toisella Bitcoinin alkuperäiseen koodiin. Salaisessa kokouksessa merkittävää oli kuitenkin se, että yleensä nämä kryptovaluutat syntyvät yksityisissä käsissä, siinä missä tähän salaiseen tapaamiseen osallistuivat finanssimaailman suuret instituutiot. Finanssiteknologiayritys Chainin järjestämässä tapaamisessa oli edustajia muun muassa niinkin vaikutusvaltaisista yrityksistä kuin NASDAQ ja Visa.

Tapaamisessa käytetyn digivaluutan luoja Fiservin teknologiajohtaja Marc Westin mukaan tämä “digitaalinen dollari” on “ensimmäinen kerta, kun raha on siirtynyt”. Näyttäisi kuitenkin epäselvältä, miten Wall Streetin luoma digitaalinen dollari eroaa Bitcoinista, jota on käytetty rahan siirtämiseen menestyksekkäästi jo vuosia.

Vaikka digitaalisessa dollarissa ei näyttäisikään olevan mitään uutta tai mullistavaa, on se jälleen kerran hyvä osoitus lohkoketjuteknologian ja Bitcoinin voimasta sekä suurten yritysten kiinnostuksesta näitä teknologioita kohtaan.

Finanssieliitin salaperäinen “digidollari” ei näyttäisi eroavan mitenkään olennaisesti bitcoinista tai mistään muustakaan kryptovaluutasta (KUVA: David Dees)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].