Viikkokatsaus 18/2018: Goldman Sachs ryhtyy Bitcoin-bisnekseen

Kuten tarkkasilmäiset saattoivat otsikosta huomata, on viikon sisällä tapahtunut melko merkittävä juttu. Goldman Sachs, joka on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista pankeista, läjäytti pommin kertomalla, että se ryhtyy hoitamaan tiettyjä kryptovaluuttoihin liittyviä bisneksiä asikkaidensa toimesta. Pankki myös kertoi, että jos ja kun se saa poliittiset ja juridiset kuhmut selvitettyä, se ryhtyy pohtimaan näiden palvelujen laajentamista siten, että tulevaisuudessa pankki voisi myydä sekä ostaa bitcoineja. Tämä tarkoittaisi, että pankista tulisi bitcoin-pörssi.

Samaan aikaan, kun Goldman Sachs hamuaa kryptomarkkinoille, pohjoismaalainen pankkikonserni Nordea tekee parhaansa päästäkseen eroon kryptobisneksistä. Nordea on ryhtynyt sulkemaan kryptopalvelujen tilejä, minkä vuoksi se on joutunut Norjassa oikeuteen. Nordea kuitenkin voitti ensimmäisen erän oikeudessa tuomarien todetessa, että Bitcoin-firmojen tilien sulkeminen on ok, koska rahanpesu, terrorismi ja kaikki muut pelottavat sanat.

Mutta eipä siinä, tällaista rönsyilyä tämä nyt. Eikä muuta voitu olettaakaan. Krypto on mullistava, koko järjestelmää perustavanlaatuisesti pöyhivä keksintö. Mikäli sen tuleminen osaksi yhteiskuntaa olisi tapahtunut ilman ongelmia, se tuskin olisi erityisen suuri vallankumous.

Kryptot kuitenkin ovat suuri vallankumous. Ja kuten aina vallankumousten kohdalla aateliset voivat ainoastaan joko siirtää valtaa kansalle tai sitten menettää viimeisetkin muruset.

Viikon tekniset analyysit voit lukea täältä.

Puolestaan viime viikon uutiset löytyvät tämän linkin takaa.

Ykköset ja nollat ovat luotettavampia kuin poliittinen raha, koska matematiikka ei valehtele ja poliitikot eivät paljon muuta teekään.

Goldman Sachs tarjoaa asiakkailleen kryptopalveluja

Maailman suurimpiin pankkeihin kuuluva Goldman Sachs on aloittamassa rajatun Bitcoin-vaihdannan asiakkailleen. Pankki ei ryhdy välittömästi myymään ja ostamaan bitcoineja, vaan se keskittyy aluksi erilaisiin sopimusjärjestelyihin, joihin Bitcoin liittyy tavalla tai toisella. Goldman Sachsin mukaan palvelun tarjoaminen johtuu kysynnän kasvamisesta.

“Kun asiakkaamme kertovat, että he haluavat pitää rahoja bitcoineissa, koska uskovat sen olevan vaihtoehtoinen tapa säilöä arvoa, niin totta kai olemme kiinnostuneita,” kertoi Goldman Sachsin edustaja Rana Yared.

Goldman Sachs on myös asettanut työryhmän selvittämään juridisia kysymyksiä ja pankin mahdollisuuksia ryhtyä tarjoamaan kokonaisvaltaisempaa bitcoin-vaihdantaa. Jos pankki saa tarvittavat luvat ja järjestelyt kuntoon, harkitsee se vakavasti ryhtymistä myös bitcoin-pörssiksi.

Goldman Sachsin lisäksi monet muutkin merkittävät finanssialan instituutiot ovat kasvavissa määrin kiinnostuneita bitcoinista. Viime viikolla julkaistun tutkimuksen mukaan jopa viidesosa rahoituslaitoksista on aikeissa ryhtyä kryptovaluuttavaihdantaan. Enemmistö näistä on aikeissa aloittaa kryptovaihdannan jo puolen vuoden sisällä.

Goldman Sachs on valmiina syleilemään kryptoja heti, kun lainsäädäntö antaa myöten.

Bitcoinin louhintateho on korkeampi kuin koskaan

Bitcoin-verkkoa louhitaan nykyään enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kuun ensimmäisenä päivänä Bitcoin-verkon mitattiin louhivan 31 590 petahashia sekunnissa. Vielä viime kesän loppupuolella verkon louhintateho liikkui noin 4 000 petahashissa per sekunti.

Bitcoin-verkon laskentateho on kasvanut kuluneena vuonna siitä huolimatta, että itse bitcoinin kurssi on laskenut merkittävästi siitä, mitä se oli vuotta aikaisemmin. Ilmiölle on löydettävissä useita syitä, kuten entistä edullisempien ja tehokkaampien piirien tuleminen markkinoille sekä louhintatehon siirtyminen Bitcoin Cash -kopiokolikosta Bitcoinin omaan lohkoketjuun.

Bitcoin on tällä hetkellä ylivertaisesti maailman tehokkain hajautetun laskennan projekti ja vahvempi kuin yksikään maailman supertietokoneista. Koska Bitcoin-verkon turvallisuus on suoraan verrannollinen sen laskutehoon, voidaan tehdä turvallisesti väite, että Bitcoin-siirrot ovatkin nykyään kaikista parhaiten turvattua ja suojattua tietoa, mitä koskaan on ollut.

Bitcoinin louhintateho varmistaa, että sen lohkoketju on maailman turvallisin paikka varastoida tietoa.

Norjalainen bitcoin-pörssi hävisi oikeudessa Nordealle

Norjalainen kryptovaluuttapörssi Bitmynt AS on hävinnyt oikeusjutun pankkikonserni Nordeaa vastaan. Aikaisemmin tänä vuonna Nordea otti käyttöön hyvin Bitcoin-vihamielisen politiikan. Pankkikonserni muun muassa kielsi työntekijöitään harjoittamasta kryptovaluuttakaupankäyntiä, minkä lisäksi se ryhtyi sulkemaan erilaisten kryptovaluuttayritysten pankkitilejä riippumatta siitä, ovatko ne tehneet mitään väärää vai eivät.

Nordean toimintaa on kritisoitu laajasti epäoikeudenmukaiseksi. Muun muassa erilaiset pohjoismaalaiset ammattiyhdistysliikkeet ovat arvioineet, että jotkin Nordean Bitcoin-vastaiset toimet eivät välttämättä ole edes laillisia. Bitmynt AS:n toimitusjohtaja Sturle Sunde nosti Nordeaa vastaan myös oikeusjutun testatakseen kieltojen lainmukaisuutta.

Norjan oikeuden mukaan Nordealla oli oikeus sulkea Bitmyntin pankkitilit. Oikeus perustelee päätöstään sillän, että “on selvää, että bitcoin-vaihdantaan liittyy riskejä rikollisesta toiminnasta”. Tämän vuoksi Nordealla on “objektiivinen syy” katkaista palvelunsa.

Oikeuden päätöksestä voidaan vielä valittaa, ja onkin epätodennäköistä, että itse tapauksen käsittely jäisi tähän. Sunde itse on muun muassa harkinnut, että hän voisi ryhtyä joukkorahoittamaan oikeudenkäyntiä, koska sen lopputulos on merkittävä koko kryptovaluuttateollisuudelle.

Bitmyntin Sunde on valmis jatkamaan taistelua Nordeaa vastaan ja hän harkitsee rintaman laajentamista joukkorahoituksella. (KUVA: Alexander Åsnes)

Ryöstön uhriksi joutunut kryptoblogisti on kuollut

Venäläinen tunnettu kryptovaluuttablogisti ja -sijoittaja Pavel Nyashin on löytynyt kuolleena kotoaan Pietarista. Nyashinin kuolemansyy on vielä toistaiseksi epävarma.

Nyashin joutui aikaisemmin tammikuussa hyökkäyksen kohteeksi kerrottuaan netissä kryptosijoituksistaan. Joukko naamioituneita miehiä hyökkäsi hänen kimppuunsa, pahoinpitelivät hänet ja varastivat häneltä 425 000 dollarin edestä käteistä.

Julkisesti toimiviin kryptovaluuttayrittäjiin ja -harrastajiin on kohdistunut Venäjällä kasvavissa määrin väkivaltaa. Nyashinin lisäksi muun muassa PRISM-kryptovaluutan kehittäjä Juri Mayorov on joutunut ryöstön kohteeksi. Mayorov joutui helmikuussa kidnapatuksi ja kidnappaajat saivat uhkailtua häneltä 300 BTC:tä, 20 000 dollaria käteistä sekä hänen kolme älypuhelintaan.

Paikallisten uutislähteiden mukaan viranomaiset ovat ryhtyneet tutkimaan kuolemaan liittyviä yksityiskohtia, mutta ainakaan toistaiseksi mediat eivät ole uutisoineet, että asiaan liittyisi rikosta. Mitään ei kuitenkaan voi vielä sulkea pois.

Pavel Nyashin kehuskeli krypto-omaisuudellaan netissä, minkä jälkeen hänet pahoinpideltiin ja häneltä vietiin omaisuutta.

Kvanttilohkoketju voi suojata kvanttitietokoneilta

Kaksi tutkijaa New Zealandin Victoria Universityssä ovat julkaisseet lohkoketjuja koskevan parannusehdotuksen, joka perustuu kvanttimekaniikan lainalaisuuksille. Uuden ehdotuksen mukaan lohkoketjujen varmistamiseen voitaisiin käyttää kvanttimekaniikan ilmiötä nimeltään “kvanttilomittuminen”.

Pohjimmiltaan kvanttilomittumisella kuvataan ilmiötä, jossa kaksi partikkelia voivat vaikuttaa toistensa tilaan ilman, että niiden välillä näyttäisi olevan mitään todellista tapaa siirtää tietoa. Ehdotuksen mukaan tätä partikkelien lomittumista voidaan käyttää hyväksi tekemään väärentämättömiä ja purkamattomia salauskeinoja.

Kvanttitietokoneiden on pelätty voivan vaarantaa monet nykyisistä maailman salauksista. Monet ovat epäilleet, että kvanttitietokoneiden laskentakapasiteetti voisi tehdä esimerkiksi Bitcoinin nykyisestä kryptauksesta merkityksetöntä ja siten romuttaa koko valuutan arvon.

Toisaalta jos kvanttimekaniikan lainalaisuuksia opitaan käyttämään kryptaamisessa, voidaan niillä tehdä salauksia, joiden purkaminen on mahdotonta. Luonnollisesti tämä kaikki on vain spekulaatiota, sillä kvanttitietokoneita ei ole vielä olemassa. Jos ja kun ne tulevat, on kuitenkin erittäin hyvä, jos kryptomaailma on jo varautunut sen aiheuttamiin potentiaalisiin vaaroihin.

Kvanttilomittuminen yhdistää kaksi kvanttitason partikkelia toisiinsa tavoilla, joita emme vielä täysin ymmärrä. (KUVA: ishdasrox)

CoinMarketCap dumbbasi Bitcoin.comin

Maailman suurin kryptovaluuttojen pörssejä seuraava palvelu, CoinMarketCap, on poistanut linkin Bitcoin.comiin omalta sivultaan. Aikaisemmin CoinMarketCap linkitti Bitcoin.comiin suoraan Bitcoinin sivulta, mutta Bitcoin.comin omistaja Roger Verin toiminnan vuoksi CoinMarketCap on muuttanut linkityksiään.

Bitcoin.comia ja Roger Ver ovat kohdanneet suurta kritiikkiä niiden ryhdyttyä mainostamaan Bitcoinista haarautunutta Bitcoin Cashia aitona Bitcoinina. Veriä vastaan ollaan keräämässä joukkokannetta, sillä on hyvin mahdollista, että tällainen toiminta katsotaan USA:n markkinointilakien vastaiseksi.

Bitcoin Cash on ollut viime aikoina muutenkin vaikeuksissa. BCH:n kannattajat olettivat, että BCH nousisi nopeasti suositummaksi kuin alkuperäinen Bitcoin, mutta nyt näyttää siltä, että tämä ei tule tapahtumaan. Tämä on saanut muun muassa monet louhijat siirtymään louhimaan Bitcoinin lohkoketjua, jota pidetään yleisesti turvallisempana ja tehokkaampana kuin Bitcoin Cashia.

Mikäli haluat tietää, mitä Bitcoin-maailmassa tapahtuu kannattaa kansainvälisistä medioista seurata bitcoin.comin sijaan esimerkiksi Coindeskia

Roger Ver on herättänyt valtavasti närkästystä ryhdyttyään markkinoimaan suosimaansa Bitcoin Cash -altcoinia aitona bitcoinina.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].