Viikkokatsaus 19/2017: Litecoin sai SegWit-päivityksen ja Bitcoin rikkoi jälleen ennätyksiä

Bitcoin-uutisointi on ollut viime aikoina melkoisen tylsää. Suurin piirtein joka päivä on voinut lukea samoja uutisia: “all-time high saavutettu”, “bitcoinin kurssi kasvussa”, “nyt meni taas rikki uusi satanen” ja niin edelleen. Oikeastaan viimeaikaiset uutiset olisi voinut vain copypastata, koska sen verran samankaltaista kaavaa mediakohina on noudattanut. Tämä alustus todennäköisesti kertookin, mikä on (jälleen kerran) viikkokatsauksen pääuutinen.

Nimittäin bitcoinin kurssi rikkoi jälleen kerran kaikkien aikojen ennätyksensä. Uusi ennätys asettui tukevasti 1 900 dollarin kieppeille. Nousun jälkeen tuli perjaintaina vastaan seinä, ja Bitcoinin arvo on ollut laskusuuntainen. Alkuviikko näyttänee, jatkuuko suunta alaspäin vai oliko kyseessä vain väliaikainen korjausliike.

Mutta koitetaan nyt joka tapauksessa puhua tällä kertaa vähän muistakin asioista kuin kurssinoususta, sillä muutakin mielenkiintoista on tapahtumassa: Suomessakin paljon uutisointia saanut Yhdistyneen kuningaskunnan tietojärjestelmiin kohdistunut hyökkäys linkittyy Bitcoiniin lunnasvaatimusten merkeissä.

Litecoinin SegWit-päivitys on nyt lopullisesti aktivoitunut ja sen avulla on jopa tehty onnistuneesti transaktioita. Venäjällä puolestaan maan suurin online-markkinapaikka on ottamassa bitcoinit käyttöön hallituksen käännettyä kantaansa bitcoin-myönteiseksi. Myös Australiassa hallitus on kääntämässä kelkkaansa ja armahtamassa australialaisia Bitcoin-käyttäjiä monista alaa koskevista veroista ja säännöistä.

Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

SegWit on aktivoitunut Litecoinissa

Bitcoinin nuorempaan sisareen, kryptovaluutta Litecoiniin, on otettu onnistuneesti käyttöön SegWit-skaalauspäivitys. Skaalauspäivityksen käyttöönotto lukittui ensimmäistä kertaa noin kaksi viikkoa sitten, kun riittävän moni louhija oli hyväksynyt SegWit-päivityksen. Tämän jälkeen verkolla oli edessään vielä kahden viikon mittainen aika varoaika, jolla varmistettiin, että loputkin louhijoista saivat tarpeeksi aikaa päivittää omat järjestelmänsä SegWitiä tukevaksi. Nyt tuo kahden viikon varoaika on ohi ja SegWit on aktivoitunut Litecoinissa.

SegWitin aktivoituminen tarkoittaa, että Litecoin-verkon kapasiteetti nousee nykyisestä huomattavasti. Lisäksi SegWit mahdollistaa muiden päivitysten tekemisen Litecoiniin, kuten paljon puhuttujen salamaverkkojen, jotka voisivat nostaa lohkoketjun kapasiteetin miljoonakertaiseksi. Tämä tekisi Litecoinista nopeamman kuin esimerkiksi luottokorttimaksuista.

SegWitin päällä pyörivää salamaverkkoa testattiin jo Litecoinissa pian päivityksen aktivoitumisen jälkeen. Tämä on hyvää edistystä myös Bitcoinin kannalta, sillä kaikki Litecoinin päälle tehtävä kehitystyö on hyödynnettävissä Bitcoinissa pienillä koodimuutoksilla mikäli SegWit saadaan jossain vaiheessa läpi myös Bitcoinissa.

SegWitin aktivoituminen otettiin markkinoilla vastaan erittäin myötämielisesti. Litecoinin kurssi nousi SegWitin aktivoitumispäivänä liki 38 prosenttia, vaikkakin kurssi on sittemmin tasoittunut. Tällä hetkellä litecoinia vaihdetaan noin 30 dollarin kurssilla.

Litecoinin onnistunut päivittäminen on antanut uskoa, että SegWit astuu voimaan myös Bitcoinissa. Teknologian konkreettinen käyttöönotto ja markkinoiden positiivinen reaktio antavat olettaa, että SegWit voisi olla hyödyksi myös Bitcoinille. SegWitin uskotaankin olevan yksi parhaista tavoista saada Bitcoin-verkko skaalautumaan entistä suuremmalle käyttäjämäärälle.

SegWitin aktivoituminen näyttäisi olleen Litecoinille yksinomaan positiivinen asia. (KUVA: Shutterstock)

Bitcoinin huippukurssi rikki jälleen kerran

Bitcoin on saavuttanut uuden “virallisen” huippukurssinsa. Bitcoinin kurssi kipusi torstaina yli 1900 dollariin ja asetti virtuaalivaluutan arvolle uuden ennätyksen. Hurjan nousun jälkeen kurssi on tippunut 1740 dollarin lukemiin.

Kurssia on nostanut kasvava kysyntä ja valtioiden myönteisemmäksi muuttuvat näkökannat. Esimerkiksi Japani on noussut USA:n rinnalle maailman bitcoin-kaupan kärkeen sen jälkeen, kun Japanin hallitus myönsi Bitcoinille virallisesti aseman maksuvälineenä. Vastaavia Bitcoinin virallista statusta selventäviä hankkeita on käynnissä myös esimerkiksi Meksikossa, Intiassa, Australiassa ja Venäjällä.

Kurssinousuun on vaikuttanut todennäköisesti myös se suuri määrä pääomaa, jota virtuaalivaluuttamarkkinoille on virrannut. Lähestulkoon kaikki virtuaalivaluutat ovat olleet nousussa sijoittajien kiinnostuessa kasvavissa määrin kryptoista sekä niiden mahdollisuuksista. Suurimpana lohkoketjusovelluksena Bitcoin on luonnollisesti vetänyt mukanaan merkittävän osan alalle tulleesta pääomasta.

Bitcoinin kurssi voi nousta nykyisestä lyhyessä ajassa vielä huomattavasti, mikäli todennäköiseltä vaikuttava SegWit-skaalauspäivitys otetaan käyttöön. Myös muissa digivaluutoissa nähtävän kuplautumisen mahdollinen puhkeaminen voisi antaa Bitcoinille lisää puhtia, jos pääoma siirtyy heikommista valuutoista bitcoiniin.

Bitcoin-lunnaita pyytävä haittaohjelma villinä maailmalla

Eurooppalaisten yritysten ja organisaatioiden tietojärjestelmissä pyörii haittaohjelma, joka pyytää bitcoineja lunnaaksi ohjelman poistosta. Ohjelma salaa tietokoneiden tiedot niin, että tietojen palauttaminen on mahdollista vain oikean salausavaimen kautta tai asentamalla järjestelmät uudestaan varmuuskopioista. Jos varmuuskopiointi on unohtunut, saastuneen tietokoneen omistajan on lähetettävä 300 dollarin arvosta bitcoineja haittaohjelman omistajalle, jotta tietokoneen tiedot saa takaisin käyttöön.

Samanlainen ohjelma on ollut liikkeellä aiemminkin, mutta nyt sen uhreiksi on joutunut erityisen paljon merkittäviä tahoja jopa 74 maassa. Esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan terveydenhuollon (NHS) järjestelmiä on joutunut ohjelman kohteeksi, mikä on aiheuttanut suuria ongelmia maiden terveydenhuollossa. Suurin osa ohjelman kohteeksi joutuneista tahoista on ilmeisesti Venäjällä, mutta mukana on merkittäviä eurooppalaisia toimijoita, kuten espanjalainen teleoperaattori Telefónica ja Saksan rautatieyhtiö Deutsche Bahn. Toistaiseksi ei ole paljastettu, onko lunnaita maksettu.

Ohjelma hyväksikäyttää tietojärjestelmissä olevaa aukkoa, johon Microsoft oli aiemmin julkaissut korjauksen, mutta jota ei oltu kuitenkaan päivitetty näiden järjestelmien ylläpitäjien toimesta. Ohjelman uskotaan olevan alunperin Yhdysvaltojen tiedusteluviraston NSA:n tekeleitä, jonka Shadow Brokers -nimellä kulkeva ryhmä oli saanut käsiinsä ja muokannut omiin käyttötarkoituksiinsa sopivaksi.

Vaikka aiheesta on uutisoitu laajalti valtamediassa, on positiivista nähdä että bitcoinia ei ole pidetty syyllisenä tähän ilmiöön. Se olisikin melko hupsua, sillä se olisi sama kuin syyttäisi asiasta sähköverkkojen, internetin tai tietokoneiden olemassaoloa. Päinvastoin tämän voi myös ajatella todisteena siitä miten vahvaa valuuttaa bitcoinit tosiasiassa ovat.

Haittaohjelma pyytää lunnaaksi bitcoineja, jotta tietokoneen saa takaisin käyttöön. (KUVA: @Zeichentaten/Twitter)

Kiinan BTC-pörssit palaamassa normaaliin toimintaan

Kiinalaisen talouteen keskittyneen Caixin-median mukaan kiinalaisiin bitcoin-pörsseihin tehdyt tarkastukset ovat lähestymässä loppuaan. Kiinan keskuspankki aloitti bitcoin-pörsseihin kohdistuvat tarkastukset tammikuussa, minkä seurauksena kiinalaiset pörssit joutuivat rajoittamaan bitcoin-vaihdantaa ja rahanostoja. Caixinin mukaan kiinalaiset pörssit ovat nyt alkaneet valmistautua avatakseen nostopalvelunsa uudelleen. Pörssien uskotaan avaavan palvelunsa kesäkuun jälkeen.

Kiinan keskuspankki on myös aikeissa antaa Kiinan kolmelle suurimmalle bitcoin-pörssille OkCoinille, Huobille ja BTCC:lle “hallinnollisen rangaistuksen”. Hallinnollinen rangaistus voidaan määrätä Kiinassa yrityksille, joiden ei voida suoraan nähdä rikkoneen lakeja, mutta jotka ovat toimineet vastoin tiettyjä sääntöjä ja kriteerejä. Yleensä tämä hallinnollinen rangaistus tarkoittaa sakkoja, mutta vielä ei tiedetä, millainen lopullinen rangaistus tulee olemaan.

Vielä viime vuonna Kiina dominoi bitcoin-markkinoita, mutta sittemmin tarkastuksien myötä muut maat, kuten Yhdysvallat ja Japani, ovat päässeet nousemaan sen ohi. Kiinalaiset bitcoin-pörssit ovat tehneet kuukausien ajan työtä päivittääkseen järjestelmänsä ja käytäntönsä vastaamaan Kiinan keskuspankin vaatimuksia, jotta ne voisivat palata takaisin normaaliin toimintaan.

Kiinalainen bitcoin-kaupankäynti todennäköisesti tulee nousemaan hiukan lähemmäksi alkuperäistä tasoaan, kunhan pörssit pääsevät aloittamaan normaalin toimintansa.

Australia alkaa kohdella bitcoineja kuin rahaa

Australian tuoreen budjettiraportin mukaan Australia on aikeissa tunnustaa bitcoinin virallisesti sekä lopettaa bitcoin-kaupankäyntiin kohdistuneen kaksinkertaisen verotuksen. Lisäksi budjetti ehdottaa valtiollisia investointeja lohkoketju- ja digivaluuttateknologiaan. Budjettiraportin mukaan muuttuvan lainsäädännön tarkoituksena on nostaa Australia finanssiteknologian kärkimaaksi.

Uudet käytännöt tarkoittavat, että bitcoin saa verotuksessa ja kaupankäynnissä valuuttaan verrattavan aseman. Aikaisemmin bitcoin on tulkittu Australiassa hyödykkeeksi, minkä vuoksi bitcoin-kauppaan on jouduttu lisäämään arvonlisävero. Uuden lainsäädännön myötä tämä arvonlisävero poistuu ja bitcoinien ostamisesta ja myynnistä tulee verovapaata.

Verotuksen keventämisen lisäksi uudella sääntelyllä on tarkoituksena suojata bitcoin- ja kryptovaluuttateollisuutta ulkopuolisilta puuttumisilta. Tällaisella puuttumisella tarkoitetaan muun muassa sellaista toimintaa, mitä Australian pankit harjoittivat kieltäytyessään tarjoamasta australialaisille Bitcoin-yrityksille pankkipalveluja.

Uusi sääntely astuu Australiassa voimaan 1. kesäkuuta. Mikäli ennusmerkit ja esimerkiksi Japanin kokemukset antavat minkäänlaista viitettä siitä, mitä tuleman pitää, tulee uusi lainsäädäntö lisäämään maassa tapahtuvaa Bitcoin-toimintaa merkittävästi.

Bitcoinien käyttö on ollut Australiassa kasvussa. Tämän huonosti photoshopatun kuvan perusteella näyttäisi siltä, että jopa kengurut ovat alkaneet käyttää bitcoinia keskinäisessä vaihtokaupassaan. (KUVA: Australian kengurut)

YK ryhtyy kehittämään lohkoketjuanalyysiä

YK:n rikollisuuden ja huumeiden vastainen virasto on julkaissut uuden ohjelman, jonka tarkoituksena on kouluttaa kansallisia ja ylikansallisia viranomaisia toimimaan tehokkaammin kryptorahaan liittyvää rikollisuutta vastaan. YK:n ohjelma toteutetaan yhdessä 22 jäsenvaltion kanssa.

YK:n rikollisuuden ja huumeiden vastaisen viraston mukaan ohjelman tarkoituksena on kehittää tapoja jäljittää bitcoineja osana laajempia taloudellisia tutkimuksia. YK pyrkii myös lisäämään instituutioiden ymmärrystä bitcoinista ja kryptovaluutasta.

Virasto on tehnyt hankkeen parissa yhteistyötä muun muassa lohkoketjuanalyysiyritys Chainalysiksen kanssa. Hanketta ovat olleet rahoittamassa valtiot kuten Yhdysvallat, Norja ja Iso-Britannia.

Erilaisilla analyysityökaluilla ja menetelmillä on mahdollista seurata bitcoinien liikkeitä avoimessa lohkoketjussa ja YK uskoo voivansa käyttää tätä hyväkseen rikollisuuden torjunnassa. (KUVA: Maltego)

Venäjän Amazon-vastine aikoo hyväksyä bitcoinit

Venäjän suurin online-kauppapaikka Ulmart on ilmoittanut ottavansa bitcoin-maksut käyttöön 1. syyskuuta lähtien. Noin 20 miljoonaa venäläistä käyttää Ulmartia kuukausittain, ja kauppapaikan kautta tilataan kymmeniä tuhansia tuotteita päivittäin. Ulmart on yrittänyt ottaa bitcoin-myyntejä käyttöön aikaisemminkin, mutta joutui perääntymään aikomuksistaan Venäjän keskuspankin puuttumisen vuoksi.

“Huomasimme, että bitcoin-maksuille on kysyntää, joten aloimme vakavasti harkita niiden käyttöönottoa. Sitten keskuspankki puuttui asiaan. Keskuspankin mukaan bitcoinit eivät olleet valuuttaa ja kaikki bitcoineilla käyty kaupanteko oli epäilyttävää”, kertoi Ulmartin johtokunnan puheenjohtaja Dimitri Kostygin.

Sittemmin Venäjän valtion ja viranomaisten suhtautuminen bitcoiniin ja lohkoketjuteknologiaan on muuttunut positiivisemmaksi. Venäjän hallitus on muun muassa laatimassa bitcoinin virallisen aseman selventävää lainsäädäntöä ja Venäjän keskuspankilla on puolestaan meneillään omia lohkoketjuprojekteja. On jopa huhuilta, että Venäjä miettisi oman “digiruplan” kehittämistä.

Ulmartin bitcoin-hyväksyminen on viimeisimpiä merkkejä Venäjän nopeasti kasvavasta bitcoin-yhteisöstä ja -infrastruktuurista. Hallituksen täyskäännöksen jälkeen yhä useampi venäläinen on ryhtynyt käyttämään digivaluuttaa ja yhä useampi venäläinen yritys on alkanut hyväksyä bitcoinit käypänä maksutapana.

Ulmart on Venäjän suurin nettikauppapaikka ja se toimii pääasiallisena verkko-ostospaikkana merkittävälle osalle venäjänkielisestä maailmasta. (KUVA: Ulmart)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].