Viikkokatsaus 18/2017: Bitcoin teki uuden kaikkien aikojen kurssihuipun

Kuluneella viikolla bitcoinia vaihdettiin parhaillaan yli 1 600 dollarin kurssilla, mikä on (jälleen kerran) enemmän kuin koskaan aiemmin digivaluutan historiassa.

Tässä viikkokatsauksessa mietimme (jälleen kerran), mikä on kurssinousun takana ja millaisten asioiden ansiosta voidaan vielä olettaa, että noususuunta jatkuu. Lisäksi katsomme, mitä Bitmain-draamaan kuuluu ja saattaisiko kohta olla jo mahdollista, että ihme sahaaminen loppuu ja Bitcoin saadaan skaalaamaan entistä suuremmille ihmismassoille. Ihmismassoja on nimittäin tulossa miljoonia lisää, mikäli merkit pitävät paikkansa, eikä niiden merkkien tulkitsemiseksi tarvitse edes olla minkäänlainen ihmeellisempi shamaani.

Entä miten strippiklubi voi palvella teknologista edistystä? Tietysti monellakin tavalla, mutta ainakin yhdestä yrittäjästä kerromme vielä viikkokatsauksen lopuksi. Siellä on myös kuva, joka on otettu julkisesta kuvapankista ja jonka pitäisi olla säädyllisyysnormien mukainen.

Toni Kososen tuore tekninen analyysi kannattaa myös katsastaa, sillä se voi valottaa viikkokatsauksen lisäksi sitä, miten bitcoinin kurssi voi kehittyä lähitulevaisuudessa.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinilla taas kurssiennätys

Bitcoinin kurssi on rikkonut jälleen kaikkien aikojen ennätyksensä. Perjantaina bitcoineja vaihdettiin jo hiukan yli 1 600 dollarin kappalehintaan, mutta kurssi on pyörinyt sen jälkeen 1 550 dollarin lukemissa. Bitcoinin kurssi on noussut kuluneen puolen kuukauden aikana yli neljänneksen. Bitcoin on pärjännyt samalla ajanjaksolla muun muassa paremmin kuin jalometallit tai mikään kansallinen valuutta.

Nousevaan kurssiin katsotaan olevan muutamia pääasiallisia syitä. Ensimmäinen syy on Bitcoinin poliittisen ja juridisen aseman vakiintuminen merkittävillä markkina-alueilla. Monet suuret markkina-alueet ja maat, kuten Intia ja Meksiko, ovat antaneet viitteitä Bitcoinin tunnustavasta lainsäädännöstä ja politiikasta. Japanissa Bitcoin tunnustettiin aikaisemmin kuluneena vuonna virallisesti maksuvälineeksi, mikä on saanut maan bitcoin-markkinat huimaan kasvuun.

Osaltaan kurssia nostaa myös Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan United States Securities and Exchange Commissionin (SEC) päätös ottaa ETF-muotoinen bitcoin-sijoitusinstrumentti arvioitavaksi uudelleen. SEC hylkäsi aikaisemmin ETF-sijoitusinstrumentin, joka olisi antanut monille pörssitoimijoille mahdollisuuden sijoittaa bitcoiniin, mutta sittemmin se on päättänyt tarkistaa kantaansa.

Bitcoinin matka kohti korkeuksia on kiihtymässä eikä loppua näy. (KUVA: NASA)

Japani noussut bitcoin-markkinoilla Yhdysvaltojen rinnalle

Japanin bitcoin-markkinat ovat kasvaneet selvästi sen jälkeen, kun Japani sääti Bitcoinin virallisesti maksuvälineeksi. Japanin bitcoin-markkinat ovat ohittaneet vuonna 2016 Bitcoin-markkinoita hallinneen Kiinan. Japani on nyt tasoissa bitcoin-kaupan kärkimaan eli USA:n kanssa.

Japanissa bitcoineja on vaihdettu noin 73 miljoonan dollarin edestä päivittäin, mikä on saman verran kuin USA:ssa. USA:n ja Japanin takana vaihdantavolyymissä tulee Kiina, jossa bitcoin-kauppaa käydään 45 miljoonan dollarin edestä. Aikaisemmin Kiina oli kaupankäynnin johtaja, mutta kauppa on sittemmin käynyt hitaammin kiinalaisten viranomaisten tiukennettua bitcoin-kaupan kriteerejä. Euroopassa suurimmat bitcoin-pörssit ovat raportoineet noin 31,4 miljoonan päivävolyymistä.

Kaikkiaan maailman bitcoin-kaupankäynti on ollut kasvussa, mikä on näkynyt bitcoinin kurssin huomattavassa nousussa koko kuluneen ja edellisen vuoden aikana.

Japanissa on osaamista, ihmisiä ja pääomaa, joilla tuoda Bitcoinille huomattavaa nousua. (KUVA: Micah Parker)

Myös Meksiko virallistaa Bitcoinit

Meksikon tulevasta Bitcoinia koskevasta lainsäädännöstä on saatu tietoja. Kaksi Meksikon hallituksen viranomaista ovat paljastaneet yksityiskohtia kaavaillusta Bitcoin-sääntelystä, joka virallistaisi Bitcoin-toimintaa Meksikossa.

Meksikon valtiovarainministeriön pankki- ja arvopaperisääntely-yksikön johtaja Jose Bernardo Gonazlesin mukaan tulevan lainsäädännön on tarkoitus antaa keskuspankille mahdollisuuksia valvoa ja kontrolloida bitcoin-ostajia ja -kauppiaita sen sijaan, että se koskisi itse Bitcoinia valuuttana tai teknologiana.

“Bitcoin elää vapailla markkinoilla ja sitä ei voi kontrolloida. Me yritämme reguloida bitcoinin kaltaisia hyödykkeitä kolmansille osapuolille myyviä tahoja, mutta ei itse virtuaalivaluuttaa”, Gonzales kertoi paikalliselle El Universal -medialle.

Meksikon tuleva lainsäädäntö on todennäköisesti vastaavanlainen kuin Japanissa, jossa Bitcoin-myyjiltä edellytetään esimerkiksi rekisteröitymistä viranomaisille ja sitoutumista tiettyihin rahanpesua estäviin käytäntöihin. Laki tulee voimaan todennäköisesti aikaisintaan muutamien kuukausien kuluttua.

Jos Meksikon Bitcoin-sääntely toimii vastaavalla tavalla kuin Japanissa, se tulee lisäämään Bitcoin-käyttäjien määrää huomattavasti ja antamaan kurssille mahdollisesti ison lisäpotkun. (KUVA: Fidel Gonzales)

Bitmain “todennäköisesti hyväksyy” AsicBoostin estävät päivitykset

Maailman suurimpiin louhintayrityksiin kuuluvan Bitmainin toimitusjohtaja Jihan Wu on sanonut, että yritys todennäköisesti hyväksyisi Bitcoin-päivitykset, jotka estävät niin sanotun AsicBoost-ominaisuuden hyväksikäytön. Wun mukaan Bitmain siirtyisi todennäköisesti käyttämään AsicBoostin mahdollisuuden korjaavaa Bitcoin-versiota, mikäli sellaiseen päivitettäisiin.

Bitmain nousi kohun keskipisteeksi, kun Bitcoin Core -kehittäjä Greg Maxwell syytti Bitmainia Bitcoin-verkon protokollassa olevan tunnetun heikkouden käyttämisestä hyväkseen saadakseen kyseenalaista louhintaetua. Heikkouden hyväksikäyttö mahdollisti Bitmainille suuremmat tulot, mutta se samaan aikaan hidasti Bitcoin-verkkoa.

Ennen paljastusta Bitmain oli tunnettu SegWit-ominaisuuden käyttöönoton vastustamisesta. AsicBoost-paljastuksien jälkeen monet epäilivät, että yrityksen SegWit-vastaisuus johtui nimenomaan yrityksen AsicBoostia hyödyntävistä louhintakäytännoistä. Mikäli SegWit astuu voimaan, AsicBoostin käyttämisestä tulee mahdotonta.

Bitmain on yksi maailman suurimmista Bitcoin-louhijoista. Jos se ryhtyy tukemaan SegWitiä tai vähintään ottaa päivitystä kohtaan neutraalin asenteen, SegWitin käyttöönoton todennäköisyydet  lisääntyvät huomattavasti.

Jason Wun kommentit antavat uskoa siihen, että Bitmainin kanta SegWitiä kohtaan saattaa olla kääntymässä positiivisemmaksi. (KUVA: Bitmain)

Myös muut digivaluutat edelleen nousussa

Bitcoinin lisäksi kaikki merkittävimmät vaihtoehtoiset digivaluutat ovat huomattavassa nousussa. Esimerkiksi toiseksi suurimman lohkoketjusovelluksen, Ethereumin, ether-poletit ovat käyneet ensimmäistä kertaa historiassa yli 100 dollarin arvossa. Litecoin on puolestaan noussut jopa 27 dollarin pintaan aloittaessaan Bitcoiniinkin kaavaillun SegWit-päivityksen käytön.

Digivaluuttojen kurssit ovat olleet nousussa viime päivinä useiden prosenttien verran joidenkin valuuttojen noustessa jopa kymmeniä prosentteja. Osaltaan tätä nousua selittää bitcoinin kurssin merkittävä nousu. Bitcoinin kurssinousuilla on ollut menneisyydessä tapana nostaa myös muiden digivaluuttojen kurssia.

Osaltaan taas erilaiset muut tekijät nostavat digivaluuttojen kurssia. Esimerkiksi Ethereumin ether-poleteille ollaan lanseeraamassa pörssisijoittamisen mahdollistavaa sijoitusinstrumenttia ja Litecoin puolestaan on saanut huomattavaa potkua SegWit-päivityksestä.

Kaikkien suurempien kryptovaluuttojen kurssi on ollut Bitcoinin vanavedessä hyvässä nousussa. (KUVA: Cryptocurrency Market Cap, Kaappaus otettu 5.5. klo 18:10)

Strippiklubi siirtyy kryptovaluuttaan

Lasvegasilainen strippiklubi The Legends Room alkaa käyttää Bitcoinia ja muita kryptovaluuttaratkaisuja sen jokapäiväisissä toiminnoissa. Klubin perustajan mukaan klubin tarkoituksena on saada milleniaalien ja teknologiasta innostuneiden huomio, ja kauniit naiset ovat jotain, johon nämä oikeasti tahtovat sijoittaa.

Klubista voi tilata bitcoineilla muun muassa drinkkejä ja tansseja esiintyjiltä, minkä lisäksi klubilla on oma Bitcoin-automaatti. Mielenkiintoisempana innovaationa The Legends Room on myös kehittänyt oman kryptorahansa. The Legends Roomin omilla LGD-poleteilla voi todistaa jäsenyytensä klubilla, minkä avulla voi päästä klubin vip-tiloihin. LGD-tokeneita voi ostaa klubilta, mutta niitä vaihdetaan myös vapailla markkinoilla, mikä luo niille arvoa. Aika näyttää, onko strippiklubien tulevaisuus kryptorahoissa.

Bitcoin on yleisesti ottaen toiminut aikuisviihdealalla hyvin. Bitcoin mahdollistaa pankkisiirtoja helpommat ja yksityisemmät rahansiirrot. Työntekijöille bitcoinin käytöstä on se hyöty, että rahoja ei voida ryöstää eikä asiakas voi vetää maksuja takaisin, kuten luottokorttien kanssa. Bitcoin lisää aikuisviihdealan työntekijöiden turvallisuutta huomattavasti.

Aikuisviihdeala on toiminut aikaisemminkin hyvänä testialustana teknologioille, kuten sähköiselle maksamiselle ja turvalliselle kirjautumiselle. (KUVA: Zappel Jazz)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].