Viikkokatsaus 22/2019: Valaat ostavat, kun halvalla saavat

Se on yli 9000! No, kirjoitushetkellä se ei enää ole yli 9 000 dollaria, mutta vain pari päivää takaperin bitcoin rikkoi 9 000 dollarin rajan. Tämän jälkeen kryptomarkkinoille iskeytyi korjausaalto, jonka seurauksena bitcoinista ja muista kryptoista tippui kokonaisia prosentteja, minkä seurauksena bitcoin ei olekaan enää ihan yli 9 000 dollaria. Joka tapauksessa se 9 000 dollaria varmaankin nähdään taas lähitulevaisuudessa ja itse luku on liian herkullinen, että tämä toimittaja voisi jättää heittämättä vanhan kunnon Dragon Ball -meemin.

Viime viikolla järjestettiin Suomen ensimmäinen Älyraha-tapahtuma. Bittiraha.fi oli seuraamassa ja haastelemassa asiantuntijoita, sijoittajia, kehittäjiä ja kaikkia muita kryptomaailman vaikuttajia, jotka päättivät tulla mestoille. Laajempi raportti julkaistaan heti ensi viikolla aiheesta ja juttua on jo nyt nähtävillä muun muassa Bittiraha.fi:n Facebook-sivulla.

Viikkokatsauksessa tsekkaamme tänään, miten kaikista suurimmat bitcoin-omistajat ovat toimineet, kun kurssi laski, minkä lisäksi arvioimme, että ovatko Facebookin käyttäjät jo liian vanhoja kryptoille vai onko Zuckerbergin lafkalla vielä mahdollisuuksia vallata oma osuutensa kryptomarkkinoista. Muissa uutisissa muun muassa Pohjois-Korean hakkerit, uusi Satoshi ja lohkoketjun tuoreimmat sovellukset.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

“It’s over 9000!” No, ei ehkä tällä hetkellä, mutta jos ennusmerkit käyvät toteen, niin eiköhän me olla siinä taas viikon tai parin sisällä. (KUVA: Toonami)

Suuret omistajat ostivat halpoja bitcoineja

Diar-teknologiajulkaisun mukaan niin sanotut valaat, eli suuria bitcoin-määriä hallitsevat omistajat, ostivat lähes puoli miljoonaa bitcoinia kuluneiden 9 kuukauden aikana. Diarin mukaan nämä valaat ostivat bitcoineja, kun saivat halvalla, ja nyt heillä on palkkapäivä, kun bitcoinin kurssi on taas räjähtänyt kattoon.

Diarin analyysin mukaan noin neljännes kaikista bitcoineista on ollut näiden valaiden omistamissa lompakoissa. Valaslompakoksi Diar katsoo lompakon, jossa on yli 1 000 bitcoinia. Diarin mukaan edellisen 9 kuukauden aikana valaiden omistukset myös kasvoivat, ja tällä hetkellä valaat omistavat jopa 26% kaikista maailman kierrossa olevista bitcoineista.

Vaikka valaslompakoilla on hallussaan suuria määriä bitcoineja, ne eivät näyttäisi käytännössä muodostavan minkäänlaista uhkaa bitcoin-ekosysteemille. Suurin osa valaista ovat ns. “hodlaajia”, eli he pitävät kolikoistaan kiinni riippumatta hinnan heilahduksista.

Diarin mukaan noin 50% kaikista bitcoineista ovat sellaisia, että niitä ei ole koskaan liikutettu mihinkään. Näyttäisikin vahvasti siltä, että ainakin suuret bitcoin-omistajat uskovat bitcoinin kurssin nousevan vielä runsaasti korkeammalle kuin mitä se on aikaisemmin ollut.

Valaat ovat niitä bitcoin-omistajia, joilla on riittävästi varoja vaikuttaakseen koko bitcoin- ja kryptomarkkinoihin.

Suosittu paperilompakkosivusto saattaa olla turvaton

MyCrypto.com-palvelun turvallisuustutkija Harry Denley on julkaissut uusia tietoja, joiden mukaan suosittu Bitcoin-paperilompakoiden luomiseen käytetty sivusto WalletGenerator.net on altis väärinkäytöksille. Denleyn tutkimuksien mukaan WalletGenerator.net saattaa luovuttaa samoja avaimia useammalle käyttäjälle.

Denley tutki WalletGeneratorin alkuperäistä avointa koodia ja vertasi sitä Internetissä olevan WalletGenerator.netin palveluun. Denleyn analyysin mukaan jossain vaiheessa viime vuoden elokuuta nämä koodit eivät enää vastanneet toisiaan. Denleyn mukaan WalletGenerator.net-sivulla oleva paperilompakkojen luomisohjelma saattaa tuottaa useille käyttäjille samat salausavaimet.

Denley myös testasi järjestelmää viime viikon perjantaina, mutta ei enää löytänyt näitä kummallisia toimintatapoja. Tästä huolimatta tutkijat pitävät WalletGeneratorin toimintaa epäilyttävänä ja suosittelevat, että sivuston käyttäjät siirtäisivät varansa pois sivustolla luoduista lompakoista.

Bitcoin-paperilompakot ovat suosittu ja turvallinen tapa säilyttää bitcoineja, mutta jotta tämä turva aktuaalisesti toteutuisi, tulee myös niiden luomisen olla turvallista. (KUVA: Hannu Makarainen)

Facebookin käyttäjien ikä saattaa olla este FB:n omalle kryptolle

Facebookin tuleva kryptovaluutta saattaa joutua ongelmiin Facebookin käyttäjien ikääntyessä, kertoo teknologiajulkaisu Diar. Diarin mukaan Facebookin käyttäjien keski-ikä alkaa olla kohtuullisen korkea verrattuna Internetin ja kryptovaluuttojen keskimääräiseen käyttäjään.

Puolestaan iäkkäämpien ihmisten ymmärrys kryptovaluutoista on keskimäärin huomattavasti matalampaa kuin nuorempien ihmisten. Mikäli tämä sama pätee myös Facebook-käyttäjien kohdalla, voi Facebookin ikääntyvälle käyttäjäkunnalle olla vaikeaa omaksua kryptovaluutan käyttö.

Diar myös katsoo, että Facebookin nuoremmat käyttäjät, jotka ymmärtävät kryptovaluuttojen päälle, eivät välttämättä ole tarpeeksi varakkaita, että he voisivat käyttää kryptovaluuttaa missään merkittävissä määrissä.

Facebook aikoo julkaista Globalcoiniksi nimetyn projektinsa vuonna 2020. Facebook on pyrkinyt solmimaan yhteistyökuvioita ainakin Coinbase- ja Gemini-pörssien kanssa.

Facebookin käyttäjät alkavat edustaa jo niitä sukupolvia, jotka eivät välttämättä pysty helposti omaksumaan kryptoa.

Uusi Satoshi on löytynyt

Uusi Satoshi Nakamoto on löytynyt, tai siis ainakin tyyppi, joka väittää olevansa alkuperäisen Bitcoinin esittelypaperin takana. Yhdysvaltain tekijänoikeustoimiston tietojen mukaan Kaliforniassa asuva kiinalainen, Wei Liu, on hakenut tekijänoikeuksia Bitcoinin alkuperäiselle paperille.

Tekijänoikeushakemuksessaan Wei Liu väittää julkaisseen alkuperäisen paperin vuoden 2008 tammikuussa Satoshi Nakamoto -nimimerkillä.

Bitcoin-yhteisö on suhtautunut Wei Liun väitteisiin skeptisesti. Toistaiseksi mitään todisteita ei ole annettu, että Wei Liu olisi Satoshi Nakamoto. Kukaan ei myöskään tiedä, kuka Wei Liu oikein tarkalleen ottaen on.

Wei Liu on toinen henkilö, joka on hakenut Bitcoinin esittelypaperin tekijänoikeuksia. Ennen Liuta australialainen sijoittaja Craig Wright haki tekijänoikeuksia ja väitti olevansa Satoshi. Wright ei ole kuitenkaan pystynyt todistamaan väitteitään millään tasolla ja yleisesti ottaen hänen väitteitään pidetään parhaimmillaankin vain naurunalaisina.

Wei Liun motiivina näyttäisi olevan osoittaa bitcoin-yhteisölle ja viranomaisille, että “kuka tahansa voi olla Satoshi”.

USA:n asettamat talouspakotteet ovat saaneet Pohjois-Korean hakkerit kierroksille

Yhdysvaltain asettamat talouspakotteet ovat saaneet Pohjois-Korean aloittamaan uusia hakkerointihyökkäyksiä kryptovaluuttojen varastamiseksi, kertoo FBI:n kyberosaston apulaisjohtaja Tonya Ugoretz. Ugoretzin mukaan taloudelliset pakotteet ovat ajaneet Pohjois-Korean ahtaalle, mikä on saanut valtion käyttämään entistä enemmän resursseja kryptohakkerointeihin.

“Talouspakotteilla on selvää taloudellista vaikutusta, ja kybervaluuttaoperaatioiden avulla Pohjois-Korea voi kiertää näitä pakotteita,” Ugoretz kertoi.

Ugoretzin mukaan Pohjois-Korean kryptotoiminta ei rajoitu pelkästään hakkerointiin, vaan valtio on ryhtynyt myös erilaisiin kryptojen louhintaoperaatioihin.

“FBI:llä ja muilla liittovaltion instituutioilla on käynnissä valtavia toimenpiteitä, joiden avulla liittovaltio voisi lopettaa kryptovaluuttoihin liittyvän kyseenalaisen toiminnan,” Ugoretz kertoi.

Eräiden lähteiden mukaan myös esimerkiksi Venäjä ja Venezuela käyttäisivät kryptovaluuttoja ja lohkoketjuja kiertääkseen USA:n asettamia talouspakotteita, mutta näistä toimista ei ole olemassa vielä konkreettisia todisteita.

Pohjois-Korean hakkerit näyttäisivät innostuneen USA:n talouspakotteista ja laittaneen uudet kierrokset hakkerimyllyynsä, kertoo FBI.

Irlannin suurimmat pankit ovat ottaneet lohkoketjut käyttöön

Kolme Irlannin neljästä suurimmasta pankista on ottanut lohkoketjun käyttöön seuratakseen työntekijöidensä pätevyyttä sekä varmistaakseen, että työntekijät täyttävät Irlannin lain asettamat pätevyysvaatimukset. Lohkoketjusovellusta käyttävät pankit The Bank of Ireland, AIB ja Ulster Bank uskovat, että tämä lohkoketju on ensimmäinen laatuaan koko Euroopan finanssialalla.

Pankkien lisäksi projektissa on mukana Irlannin Institute of Banking, joka säilöö yli 23 500 pankkialan työntekijän pätevyystietoja.

Pätevyyden, todistuksien ja vastaavien säilöminen sekä varmistaminen on yksi lupaavimmista tavoista käyttää lohkoketjua. Lohkoketjuun voidaan tallentaa tietoa siten, että kukaan ei voi väärentää tai muuttaa sitä. Lohkoketju voidaan tehdä myös avoimeksi siten, että kuka tahansa voi varmistaa siinä olevat tiedot. Tallentamalla todistuksia, pätevyyksiä ja vastaavia lohkoketjuun, yritykset voivat luottaa entistä paremmin erilaisiin sertifikaatteihin ja pätevyyksiin.

Irlannin pankkien projekti on tarkoitus julkaista vuonna 2020.

Irlannin suurimmat pankit uskovat lohkoketjun auttavan niitä täyttämään Irlannin lain edellyttämät pätevyysvaatimukset.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *