Viikkokatsaus 21/2019: Facebookin uusi krypto tulossa ensi vuonna

Tiedättekö, missä käy koko ajan jänniä? Kryptomaailmassa. Varmaan tiesitte jo vastauksen tuohon alkuperäiseen retoriseen kysymykseen, koska ylipäätään luette tätä sivua, joten sinällään aika tyhjä arpa oli tuokin kysymys.

Se ei kuitenkaan poista sitä, etteikö retorisen kysymyksen vihjailema asia pitäisi paikkaansa. Kryptomaailmassa todellakin tapahtuu jänniä. Nimittäin esimerkiksi Facebookin uudesta kryptovaluutasta on vuotanut tietoja, joita Iso-Britannian kansallinen uutispalvelu BBC on sitten jakanut meille iloisille maailmankansalaisille. Uusi krypto ei tulekaan olemaan Libra, vaan GlobalCoin, ja ilmeisesti Fabolla on sen varalle suuret suunnitelmat.

Lisäksi eräs tyyppi on onnistunut ottamaan kokonaisen yhdysvaltalaisen kaupungin panttivangikseen ja lunnaina hän vaatii bitcoineja. Tapaus on yksi suurimmista kaltaisistaan, mitä on nähty ja se on vaikuttanut jopa kaupungin perustoimintoihin.

Muissa uutisissa todennäköisesti valheellinen Satoshi hakemassa Bitcoin-tekijänoikeuksia, ensimmäinen eurooppalainen kryptomikserin sulkeminen ja kaikkea muuta jännää.

Teknisessä analyysissä taas Toni Kosonen kertoo, minkä takia bitcoin on nyt niin paljon korkeammalla kuin mitä se oli vielä pari kuukautta sitten. Hän myös arvioi, mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu. Jos kristallipallot eivät kiinnosta, niin kivenkova tekninen analyysi saattaa silti kiinnostaa!

Viime viikon katsauksen löydät täältä.

Vaikka monet ovat yrittäneet luoda parempia, ei mikään krypto ole vielä voittanut bitcoinia. Tuskin myöskään Zuckerbergin yritys, mutta sen näkee sitten.

Facebookin uusi kryptovaluutta julkaistaan ensi vuonna

BBC:n mukaan Facebook aikoo julkaista oman kryptovaluuttansa ensi vuonna. Median tietojen mukaan yritys aikoo aloittaa kryptovaluuttansa testaamisen jo tämän vuoden aikana. Valuutta voi olla julkisesti käyttövalmis jo vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Facebookin uuden kryptovaluutan nimeksi on ilmeisesti tulossa GlobalCoin ja siitä on tarkoitus tehdä kansainvälinen maksujärjestelmä. Valuutan käyttöönoton ensimmäisessä vaiheessa sitä voisi käyttää noin tusinassa kaupungissa.

Facebook on myös ryhtynyt solmimaan sopimuksia yritysten, pankkien ja maksunvälittäjien kanssa uuden kryptovaluutan käyttöönotosta. Facebook muun muassa tulee antamaan alennuksia siirtokustannuksista, jos yritykset käyttävät sen kryptovaluuttaa. Facebookin yhteistyökumppaneihin näyttäisivät kuuluvan ainakin Western Union sekä Bank of England.

Lähes monopolimaisen asemansa vuoksi Facebookin omalla kryptovaluutalla on poikkeuksellisen suuri potentiaali verrattuna moniin muihin vaihtoehtoisiin vaihtoehtovaluuttoihin, mutta nähtäväksi jää, kuinka toimiva ja hyödyllinen se oikeasti tulee olemaan.

Facebookin omistaja Mark Zuckerberg on osoittanut kiinnostusta kryptovaluuttoihin jo vuosia ennen GlobalCoinia.

Suuri bitcoin-mikseri suljettiin viranomaisten toimesta

Hollannin talousrikosvirasto on sulkenut yhden käytetyimmistä bitcoin-miksereistä, Bestmixer.io:n. Viraston mukaan tapaus on ensimmäinen laatuaan, jossa bitcoin-mikseri suljetaan viranomaisten toimesta.

Bitcoin-mikserit ovat palveluita, joiden avulla käyttäjät voivat sekoittaa bitcoineja keskenään, jolloin bitcoinien alkuperä hämärtyy. Käyttäjä lähettää bitcoinit mikseriin, minkä jälkeen mikseri lähettää uudet bitcoinit, joilla on kokonaan erilainen siirtohistoria, käyttäjän haluamaan bitcoin-lompakkoon.

Europol uskoo, että bitcoin-miksereitä käytetään laajamittaisesti rahanpesussa. Europolin mukaan suurella osalla Bestmixer.io:n kautta liikkuvista siirroista on jonkinlaista rikollista taustaa. Bestmixer.io:n kautta liikkui noin 27 000 bitcoinia.

Rikollisten lisäksi bitcoin-miksereitä käyttävät monet täysin pyytteettömin mielin liikkeellä olevat Bitcoin-harrastajat. Mikserien avulla käyttäjä voi lisätä anonymiteettiään ja siten turvallisuuttaan esimerkiksi hakkereita, kiristäjiä tai muita rikollisia vastaan.

Bestmixer.io oli yksi käytetyimmistä bitcoin-miksauspalveluista ja sen kautta siirtyi kymmeniä tuhansia bitcoineja.

Trumpin talouspakotteet saivat LocalBitcoinsin lopettamaan toimintansa Iranissa

LocalBitcoins on virallisesti lopettanut palvelunsa iranilaisilta käyttäjiltään. Yritys ei ole kertonut syytä päätökselle, mutta kansainväliset kryptovaluuttamediat ovat epäilleet päätöksen taustalla olevan USA:n Iranille asettamat taloudelliset sanktiot.

Aikaisemmin presidentti Donald Trumpin asettamat taloudelliset sanktiot ovat saaneet muun muassa Binancen, Bittrexin ja ShapeShiftin lopettamaan toimintansa Iranissa.

Ennen sanktioita LocalBitcoins oli yksi Iranin suosituimmista tavoista ostaa, myydä ja vaihtaa bitcoineja. Yrityksen suljettua palvelunsa monet iranilaiset joutuvatkin kokeilemaan vaihtoehtoisia tapoja vaihtaa bitcoineja, kuten hajautettuja myyntipalveluita.

Presidentti Donald Trumpin talouspakotteet Irania kohtaan ovat osuneet moneen bitcoin-käyttäjään.

Google Playssä on levinnyt saastettuja Trezor-feikkiohjelmia

Google Playstä on löytynyt ohjelmia, jotka esittävät olevansa bitcoin-lompakoita. Yksi tällainen on ollut ohjelma, joka esittää olevansa fyysisen Trezor-bitcoin-lompakon ohjaussovellus.

Haittaohjelmat näyttävät samalta kuin oikeat viralliset ohjelmat ja bitcoin-lompakot, mutta todellisuudessa ne kalastelevat käyttäjien kirjautumistietoja ja salasanoja ja lähettävät ne hakkereille.

Tietoturvayritys ESET:in mukaan ainakin 1 000 käyttäjää olivat ladanneet näitä haittaohjelmia. Google Play on sittemmin poistanut ohjelmat sivuiltaan.

Trezorin mukaan huijausohjelma ei aiheuta turvallisuusongelmia sen käyttäjille, mutta huijauksilla kerättyjä tietoja saatetaan käyttää tulevaisuudessa uusiin huijauksiin.

Trezor on yksi suosituimpia ja arvostetuimpia hardware-kryptovaluuttalompakoita, johon voi tallettaa luotettavasti kymmeniä eri kryptovaluuttoja. Jos haluat sellaisen itsellesi, niin meillä on sinulle hyviä uutisia, nimittäin Trezorit tulevat ensi viikolla Bittirahan verkkokaupan valikoimaan.

Monet haittaohjelmista teeskentelivät olevansa Trezor-lompakon virallisia ohjelmistoja. (KUVA: Jaro Larnos)

Baltimoren kaupungilta vaaditaan bitcoin-lunnaita

Baltimoren kaupunki on joutunut kyberrikollisen hyökkäyksen kohteeksi. Kaksi viikkoa sitten tuntematon hakkeri onnistui saastuttamaan noin 10 000 kaupungin tietokonetta RobinHood-nimisellä haittaohjelmalla, joka on salannut kaupungin tietokoneiden tiedot ja lukinnut niiden käyttämisen.

Hakkeri vaatii Baltimorea antamaan 100 000 dollarin edestä bitcoineja. Toistaiseksi kaupunki ei ole alistunut hakkerin vaatimuksiin. Kaupunki ei ole kuitenkaan myöskään onnistunut korjaamaan hakkerin aiheuttamia vahinkoja, vaan monet sen tietojärjestelmät on otettu kokonaan pois linjoilta.

“Ensisijainen tarkoituksemme on saada kriittiset järjestelmät takaisin toimintaan. Osa palveluista saatetaan saada seuraavien viikkojen aikana takaisin, mutta monimutkaisempien järjestelmien palauttamisessa voi kestää kuukausia,” kertoi Baltimoren pormestari Bernard Young.

Hakkeri on saanut lähes koko Baltimoren kaupungin tietokoneet panttivangikseen, mutta kaupunki ei neuvottele.

Craig Wright yrittää patentoida Bitcoinin alkuperäisiä tietoja

Australialainen liikemies Craig Wright on hakenut Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastolta alkuperäisen Bitcoin-julkaisupaperin tekijänoikeuksia.

Wrightin lehdistötiedotteen mukaan hän aikoo antaa tekijänoikeudet Bitcoin Association -nimiselle organisaatiolle. Bitcoin Association on Bitcoinista haljenneen kopiokolikko Bitcoin SV:n omistaja ja kehittäjä.

Wright on aikaisemmin väittänyt olevansa Bitcoinin salaperäinen luoja, Satoshi Nakamoto, mutta toistaiseksi hän ei ole vielä pystynyt antamaan mitään uskottavaa todistusaineistoa väitteidensä tueksi. Ainakin päältä päin katsoen on epätodennäköistä, että tekijänoikeuksien rekisteröinti tulee menemään läpi.

Wright on myös käymässä parhaillaan läpi oikeuskamppailua, jossa häntä syytetään edesmenneen liikekumppaninsa bitcoinien kavaltamisesta sekä tiettyjen immateriaalioikeuksien, kuten tekijänoikeuksien, loukkaamisesta.

On epävarmaa, kuka Bitcoinin myyttinen luoja Satoshi Nakamoto on, mutta ainakin nykyiset todisteet (tai tarkemmin niiden puute) puhuvat sen puolesta, että hän ei ole Craig Wright.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

1 thoughts on “Viikkokatsaus 21/2019: Facebookin uusi krypto tulossa ensi vuonna

  1. Bittipravda says:

    Ette sitten voineet myöntää, että tekijänoikeudet haettiin kuukausi sitten ja vahvistettiin tiistaina 21.5. Yhdysvaltain tekijänoikeustoimisto kertoi PR-tiedotteessa saaneensa pyytämänsä todisteet tekijänoikeuksien haltijan tueksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *