Viikkokatsaus 2/2017: Kiina-uutiset aiheuttivat kurssilaskua

Bitcoin-maailmassa myrskyää maailman valtamedioiden uutisoidessa kiinalaisiin Bitcoin-pörsseihin kohdistuneista ratsioista. Jotkut ovat jopa väläytelleet, miten Bitcoin ollaan taas kieltämässä.

Valtamedialla ei tällä kertaa mennyt kuitenkaan ihan niin kuin Strömsössä, sillä nämä “ratsiat” osoittautuivat nopeasti tavanomaisiksi rutiinitarkastuksiksi. Tästä huolimatta mediakohu on jo herättänyt pienimuotoisen markkinapaniikin, joka on saanut bitcoinin kurssin entistä jyrkempään laskuun. Kiinalaisten pörssien toimintaan on kuitenkin tulossa joitakin muutoksia.

Mitään todellista syytä huoleen ei näyttäisi olevan. Bitcoin kasvoi koko viime vuoden ja vaikka hinta onkin ollut viime kuun melko epävakaa, se oli viime vuonna suhteellisen vakaa. Mikä on erityisen ilahduttavaa, on bitcoinin käytön kasvu tavallisessa kaupankäynnissä. Sekä Coinbase että Japani uutisoivat, että bitcoinia käytetään entistä enemmän muuhunkin kuin vain sijoittamiseen.

Myös odotettu Lightning Network on menossa eteenpäin tasaisesti kuin juna junan vessassa. Salamaverkoista on juuri julkaistu uusi testiversio, joka mahdollistaa skaalautumispäivityksen laajemman testaamisen sekä kehittämisen.

Muissa uutisissa muun muassa Julian Assange, joka käytti Bitcoinia todistaakseen olevansa elossa ja haudatakseen kuolemastaan levinneet villit huhut, sekä tuore Bitcoiniin perustuva lautapeli.

Kososen tuoreessa teknisessä analyysissa pohditaan oliko nopea lasku vain korjausliike, vai jotain muuta.

Facebookissa Bittiraha kysyy minkälaista sisältöä haluaisitte meidän tuottavan vuonna 2017? Voit vastata siihen täältä.

Viime katsaukseen voit tutustua täältä.

Suomalainen studio Paradoxical Productions on ottanut bitcoinit maksuvaihtoehdoksi. Studio tarjoaa musiikin äänitystä, miksausta, masterointia ja niin edelleen.

Kiinan pörssitarkastukset laskivat bitcoinin hintaa

Viime vuoden räjähdysmäisen kasvun jälkeen bitcoinin kurssi on ottanut odotetun korjausliikkeen takaisin kohti matalampia hintoja. Bitcoinin kasvu on historiallisesti noudattanut sahamaista kaavaa, jossa nopeiden nousujen jälkeen seuraa korjausliike. Korjausliikkeen jälkeen hinta on yleensä rauhoittunut nousun alkua korkeammalle, minkä jälkeen kurssi on taas lähtenyt nousuun. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi pyörii noin 780 eurossa.

Kurssilaskun syyksi on epäilty Kiinan viranomaisten toimintaa. Kiinan keskuspankin viranomaiset ovat ryhtyneet tekemään tarkastuksia Kiinan kolmeen suurimpaan Bitcoin-pörssiin. Monet mediat uutisoivat tarkastukset “ratsioiksi“, mikä yhdistettynä Kiinan merkittävään asemaan bitcoin-markkinoilla sai markkinat säikähtämään. Kiinalaiset pörssit ovat vakuuttaneet, että mitään syytä huoleen ei ole.

Pörssien mukaan tarkastukset ovat tavanomaisia ja niissä ei ole kyse ratsioista. Huomattava seikka on kuitenkin se, että erilaisten vivutusmekanismien käyttöä on alettu rajoittaa kiinalaisissa pörsseissä. Huobi ja BTCC ovat poistaneet margin treidit kokonaan käytöstä ja OKCoin tarjoaa vivutusta vain yhden kertoimella. Kiinalaiset pörssit ovat tunnettuja suurista volyymeista, ja vivutuksen väheneminen voi vaikuttaa vaihdantaan merkittävästi. Esimerkiksi vuoden alussa tapahtuneen kurssinousun aikana kiinalaisessa pörssissä likvidoitiin jonkun tekemä 10 miljoonan dollarin arvoinen lyhyt positio bitcoinin kurssinousua vastaan, eli vivutusta on tehty Kiinassa isoilla pelimerkeillä.

Kiinalaisten Bitcoin-pörssien mukaan syytä huoleen ei ole ja Bitcoin kestää. Pörssit kehottavatkin malttia sekä olemaan lähtemättä mukaan länsimaisen median kohu-uutisointiin. (KUVA: Tuntematon Reddit-taiteilija)

Julian Assange todisti olevansa elossa Bitcoinin-lohkoketjulla

Wikileaksin perustajasta Julian Assangesta on kuulunut viime aikoina erilaisia huhuja. Osa on jopa olettanut, että Assange on kuollut, minkä vuoksi häntä ei olla juurikaan nähty julkisuudessa.

Nyt Julian Assange on käyttänyt Bitcoinin lohkoketjua todistaakseen olevansa elossa. Redditissä järjestetyssä kysy mitä vain -tapahtumassa Julian Assange vastasi huhuihin olevansa hyvinkin elossa. Hän myös todisti, että lausuntoa ei ole nauhoitettu ennalta lukemalla Bitcoinin-lohkoketjun tuoreimman lohkon hashin ääneen.

Jokainen Bitcoinin lohkoketjuun syntyvä lohko sisältää uniikin numerosarjan. Näitä lohkoja syntyy noin kerran kymmenessä minuutissa. Lohkojen numerosarja on niin monimutkainen, että se on käytännössä mahdotonta arvata. Tämä mahdollistaa lohkoketjun käyttämisen esimerkiksi sen varmistamiseksi, että tietty video tai asiakirja on julkaistu aikaisintaan lohkon syntymisen aikaan.

Julian Assange on pysynyt poissa julkisuudesta ja monet luulivat jonkin vihamielisen valtion tai muun tahon hankkiutuneen hänestä eroon. (KUVA: David G. Silvers)

Arvioiden mukaan maailmassa on yli 10 miljoonaa bitcoin-omistajaa

Investointikonsulttiyritys ARK Invest ja Yhdysvaltalainen Bitcoin-maailman jätti Coinbase ovat julkaisseet raportin, jossa arvioidaan Bitcoinin käyttöä globaalisti. Raportissa arvioidaan sekä bitcoinin omistamista että sen käyttöä.

Raportti arvioi maailmassa olevan yli 10 miljoonaa Bitcoin-käyttäjää, jotka omistavat merkittäviä määriä bitcoineja. Arvio perustuu Coinbasen käyttäjätietoihin, joita raportissa verrataan yleisemmin Bitcoin-yhteisöön. Raportin mukaan suurin osa Coinbasen käyttäjistä käyttää bitcoinia varallisuuden säilyttämiseen, mutta bitcoinin käyttäminen vaihdannan välineenä on myös kasvanut vuonna 2016.

“Vuodesta 2012 vuoteen 2015 Coinbasen käyttäjät suhtautuivat bitcoiniin pääasiallisesti investointina tai keinona säilyttää varallisuutta pitkäaikaisemmin. Vuonna 2016 tuo trendi alkoi muuttua, kenties johtuen bitcoinin kasvavista käyttömahdollisuuksista sekä vähentyneistä hinnanvaihteluista”,  toteaa raportti.

“Olimme mielissämme siitä, että bitcoinilla käytävä kaupankäynti kaksinkertaistui viime vuodesta sekä dollareina mitattuna että ostotapahtumien määrässä. Uskon, että tämä on hyvä merkki Bitcoin-verkoston kasvamisesta ja kehittymisestä kohti arkisempaa käyttöä”, kommentoi Coinbasen apulaisjohtaja Adam White.

Vaikka bitcoinia käytetään edelleen merkittävissä määrin varallisuuden turvasatamana, sen käyttö arkisissa ostoksissa on myös kasvussa. (KUVA: Andrew Torba)

Salamaverkoista on julkaistu testikelpoinen versio

Sanfranciscolainen startup Lightning Labs on julkaissut aikaisen testiversion Bitcoin-verkkoon kehitettävästä Lightning Network -päivityksestä. Testiversio pyörii Bitcoinin testiverkossa ja sen tarkoituksena on antaa kehittäjille konkreettista kokemusta salamaverkoista sekä niiden kehittämisestä.

Lightning Networkia, eli salamaverkkoa, pidetään yhtenä lupaavimmista keinoista päivittää Bitcoin-verkkoa vastaamaan räjähdysmäisesti kasvaneeseen käyttöön ja kysyntään. Salamaverkot siirtävät osan Bitcoin-siirroista tapahtuvaksi verkon ulkopuolelle, minkä ansiosta Bitcoin-verkko voi skaalautua käsittelemään tuhansia siirtoja sekunnissa. Vaikka salamaverkot ovat vasta testivaiheessa, kehittäjät näkevät niiden voivan ratkaista Bitcoin-verkon skaalautumisongelmat käytännössä pysyvästi.

Lightning Labsin salamaverkossa on kuitenkin tiellä vielä yksi merkittävä ongelma. Salamaverkko on lähtökohtaisesti rakennettu toimimaan yhdessä Bitcoinin SegWit-päivityksen kanssa, mutta päivitys tulee voimaan vasta, kun 95% Bitcoin-louhijoista hyväksyy sen. Lightning Labsin mukaan he kehittivät salamaverkkonsa sillä oletuksella, että SegWit tulee voimaan.

Toistaiseksi noin neljännes Bitcoin-louhijoista on hyväksynyt SegWitin, ja Lightning Labs kertookin varautuvansa siihen mahdollisuuteen, ettei SegWitiä tulekaan. Lightning Labsin tutkijoiden mukaan heidän salamaverkkonsa voi toimia myös ilman SegWitiä, mutta sen käyttömahdollisuudet ovat tällöin paljon rajatummat. Bitcoin-verkon nodeista jo 50% tukee SegWitiä, joka on positiivinen signaali, mutta ei suoranaisesti vaikuta SegWitin käyttöönottoon.

Salamaverkkojen tarkoituksena on ratkaista pysyvästi Bitcoinin skaalautumista koskevat ongelmat. Kuvassa ukkosenjumala Tor murskaamassa Bitcoin-skaalautumisen esteitä. (KUVA: Mårtin Eskel Winge)

SWIFT kehittää kansainvälisiä maksuja lohkoketjulla

Kansainvälinen pankkiliikenteen tukipilari Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) kehittää lohkoketjuun pohjautuvaa sovellusta kansainvälisten maksujen helpottamiseksi. SWIFT toivoo, että heidän proof-of-concept -vaiheessa oleva sovellus voisi joku päivä korvata ns. nostro-tilit, joita pankit nykyään käyttävät vieraan valuutan hallinnointiin päivän päätteeksi saatujen yhteenvetojen pohjalta. SWIFTin sovellus voisi vapauttaa nostro-tilien varoja hyötykäyttöön sekä vähentää tilien hallinnointiin kuluvia resursseja, jotka ovat yksi merkittävimmistä kulueristä kansainvälisissä maksuissa.

“Käytämme hajautetun kirjanpidon teknologiaa synkronoimaan tietokantoja reaaliajassa, jotta pankit voisivat optimoida likviditeettiään maailmanlaajuisesti”, SWIFTin pankkimarkkinoiden johtaja Wim Raymaekers kuvailee proof-of-concept -kokeilua. Kokeilun toivotaan kertovan, kuinka paljon kansainvälisten maksujen kuluja voitaisiin vähentää uudella teknologialla.

Lohkoketjukokeilu on osa SWIFTin Global Payment Innovation -hanketta, jossa kehitetään keinoja yksinkertaistaa kansainvälisiä maksuja.

Kiina finanssiteknologian johtajaksi vuonna 2017

Merkittävien tutkimus- ja kehitysfirmojen analyytikkojen mukaan Kiina tulee johtamaan maailman finanssiteknologia- ja lohkoketjuteollisuutta vuonna 2017. Sadat miljoonat kiinalaiset ovat hylkäämässä perinteiset pankkijärjestelmät uusien, tehokkaampien vaihtoehtojen tullessa markkinoille.

Kiina on jo pitkään dominoinut Bitcoin-louhintaa sekä ollut merkittävä toimija bitcoin-kaupassa. Bitcoinin vahvan aseman lisäksi monet kiinalaiset finanssiteknologia-alan yritykset ovat osoittaneet selvää kasvua. Esimerkiksi Alibaban finanssi- ja maksuteknologiaan keskittynyt Ant Financials on kasvattanut markkinaosuutensa 60 miljardiin dollariin.

Kiinalaisen finanssiteknologia-alan kasvu voidaan yhdistää kiinalaisten alan toimijoiden yhteistyöhön. Kiinalaiset finanssiteknologia-alan yritykset ovat perustaneet yhdessä ChinaLedger-konsernin, joka tähtää auttamaan yrityksiä toimimaan finanssiteknologia-alalla. Vertailukohtana esimerkiksi amerikkalaiset yritykset toimivat ennemmin erillään ja lähinnä pyrkivät kehittämään tuotteita markkinoille ennen kilpailijoitaan.

Analyytikot arvioivat, että Kiina tulee todennäköisesti olemaan finanssiteknologia- ja lohkoketjualan johtaja vuonna 2017, jos Kiinan positiivinen toimintaympäristö yrityksille säilyy.

Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, Kiina nousee finanssiteknologian ja lohkoketjun johtajaksi vuonna 2017.

Bitcoinit hyväksyvien yritysten määrä Japanissa yli nelinkertaistui

Bitcoinit maksuvälineiksi hyväksyvien kauppojen määrä on kasvanut Japanissa noin 4,6-kertaiseksi vuoden 2016 aikana. Vuoden 2016 lopussa yli 4 200 japanilaista yritystä on ryhtynyt käyttämään bitcoineja.

Bitcoinin hyväksymisen kasvu on suoraa seurausta Japanin viranomaisten bitcoin- ja digivaluuttamyönteisestä kannasta. Viime huhtikuussa Japanin parlamentti hyväksyi digivaluuttojen sääntelyä koskevan lain, jonka mukaan bitcoinia voidaan pitää virallisesti rahana.

Japanin hallituksen mukaan virtuaalivaluuttojen juridisen tilan selvittäminen ja vakiinnuttaminen tarkoittaa yhä uusien yrityksien, myös konservatiivisempien ja vakiintuneiden firmojen, lähtemistä mukaan virtuaalivaluuttamarkkinoille. Hallitus uskoo, että tämä tulee vahvistamaan markkinoita ja lisäämään virtuaalivaluuttojen käyttöä maassa.

Mallit poseeraamassa uuden bitcoinit hyväksyvän kaupan avajaisissa Japanissa. (KUVA: AFP-JIJI)

Maailman ensimmäinen Bitcoin-lautapeli

Maailman lauta- ja korttipelien markkinat ovat olleet pienimuotoisessa kasvussa jo vuosien ajan. Internet ja pelien monipuolistuminen ovat ruokkineet seurapelien renessanssia, ja mikä on aikaisemmin nähty lähinnä lasten, älykköjen ja nörttien harrastuksensa on puskenut vahvasti mainstreamiin.

Nyt myös Bitcoinia voi leikkiä kotisohvalla maailman ensimmäisen Bitcoin-lautapelin lähestyessä julkaisuaan. Joukkorahoituksella rahoitettu Bitcoin Empire on usean pelaajan kortti- ja lautapeli, jossa pelaajat vaihtavat bitcoineja, tekevät ostoja ja myyntejä sekä muutoinkin puuhailevat digivaluuttamaailman parissa. Lautapelissä viitataan myös humoristisesti Bitcoin-maailman tapahtumiin, kuten väitteisiin Satoshin henkilöllisyydestä.

“Kehitimme Bitcoin Empiren opettaaksemme ihmisiä rahavirtojen toimintaa hyödyntämällä moderneja lautapelimekaanikkoja”, kertoo pelin kehittäjä Dave Thomas. Hänen mukaansa peli on mahdollisuus valistaa ihmisiä Bitcoinin käytöstä sekä mahdollisesti saada uusia kiinnostumaan kryptovaluutasta ja sen mahdollisuuksista.

Ensimmäinen versio Bitcoin Empirestä on lähetetty kampanjan ennakkotukijoille. Peli on tarkoitus julkaista virallisesti alkuvuoden aikana.

Bitcoin Empire perustuu korttipakkojen rakentamiselle ja se lainaa mekanismeja suosituista seurapeleistä kuten Dominionista. (KUVA: Bitcoin Empire)

Bitcoin-sarjakuvan voittaja

Julkaisimme Denarium-kolikoiden nettisivuilla bitcoin-aiheisen sarjakuvakilpailun, jonka voittaja on nyt valittu. Pyysimme tekemään sarjakuvan kuvitteellisesta “Bitcoinin toimitusjohtajasta”, ja voittajaksi nimettiin alla oleva Adam Schmidtin tekemä sarjakuva. Muut teokset voi käydä tsekkaamassa Denariumin sivuilta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].