Viikkokatsaus 3/2017: Euroopan keskuspankki suosittelee lohkoketjun käyttöä

Bitcoin ja sen lohkoketjuteknologia ovat saavuttaneet muutamassa vuodessa vakiintuneen aseman, jossa juuri mikään rahoitusalan tekijä ei pidä niitä enää vitseinä. Sen sijaan digivaluutan ja väärentämättömän tiedon nähdään potentiaalisesti muuttavan koko niitä perusteita, joiden pohjalta globaali kaupankäynti sekä talous tapahtuu.

Kuluneella viikolla sekä Euroopan keskuspankin edustaja että Yhdysvaltain Federal Reserven johtaja ovat ilmoittaneet näkemyksensä siitä, miten keskuspankkien tulisi hypätä lohkoketjujunaan. Vaikka isokenkäiset ovat luonnollisesti varuillaan kannanotoissaan, selvältä vaikuttaa, että suurimmatkaan finanssivaikuttajat eivät voi enää sulkea silmiään lohkoketjulta.

Viikon aikana on myös pidetty Yhdysvalloissa vuosittainen Bitcoin-konferenssi, jossa muun muassa OpenBazaar ilmoitti julkaisevansa kehitysversion uudesta hajautettujen markkinoiden sovelluksestaan. Lisäksi Mercedes-Benzistä tunnettu jätti Daimler on tehnyt hankinnan, joka vie sen suoraan tulevaisuuden digivaluutan ja esineiden internetin ytimeen.

Muissa uutisissa käsitellään Kiinan bitcoin-pörsseihin kohdistuneiden tarkastusten jälkimaininkeja, Bitcoin-verkon laskentatehon kasvua, NewEgg-verkkokaupan panostusta Bitcoiniin, Electrum-lompakon SegWit-tukea ja Denariumin uusinta kolikkojulkaisua.

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täältä.

EKP:n hallituksen jäsen Helsingissä: keskuspankeille oma digivaluutta

Euroopan keskuspankin hallituksen jäsen Yves Merch piti Helsingissä 16.1. lohkoketjuteknologiaa koskevan puheen Suomen pankin varapuheenjohtaja Pentti Hakkaraisen jäähyväisseremoniassa. Puheessaan Yves Merch kannusti keskuspankkeja kehittämään ja käyttämään lohkoketjuteknologiaa, mutta hän varoitti pankkeja liiasta hätiköinnistä, joka voisi maksaa pankkien maineen.

Merch otti puheessaan kantaa muun muassa siihen, miten käteisen käyttö on ollut jatkuvasti laskussa. Samaan aikaan hän muistutti, miten yksityiset pankit ovat jo pitkään tarjonneet sähköisiä maksupalveluita, kuten luotto- ja maksukortteja, ja miten Bitcoinin kaltaiset digivaluutat toimivat ilman keskuspankkeja.

Merchin esitteli puheessaan kaksi vaihtoehtoista mallia keskuspankkien digitaaliselle valuutalle. Ensimmäinen vaihtoehto on, että pankit tarjoaisivat käyttäjille mahdollisuuden avata oma tili, samaan tapaan kuin yksityisistä pankeista. Keskuspankki vastaisi digitaalisista tilisiirroista, minkä vuoksi se muun muassa näkisi kaikki käyttäjän tilisiirrot ja -tiedot.

Toinen Merchin vaihtoehdoista muistuttaa huomattavasti enemmän Bitcoinia ja käteistä rahaa. Käyttäjillä olisi omat lompakot, eivätkä keskuspankit olisi mukana rahansiirroissa. Toisin kuin Bitcoinissa, Merchin esittelemässä mallissa ei olisi mitään julkista siirtohistoriaa.

Merchin mukaan keskuspankeilla on syy siirtyä käyttämään digitaalista valuuttaa. Digitaalisella valuutalla voidaan vähentää pankkien kuluja huomattavasti. Lisäksi kuluttajien kysyntä digitaalisia maksutapoja ja valuuttoja kohtaan on jatkuvassa kasvussa.

Yves Merchin mukaan laskeva kysyntä käteisen käytössä ja kasvava kiinnostus digivaluuttaa kohtaan pakottaa keskuspankit miettimään digitaalisia vaihtoehtoja.

Fed-pomo: Lohkoketjuteknologia voi muuttaa maailmantaloutta

Federal Reserven johtaja Janet Yellenin mukaan lohkoketju on tärkeä teknologia johtuen sen potentiaalisesta vaikutuksesta globaaliin talousjärjestelmään. Yellen kommentoi lohkoketjua Yhdysvaltalaisessa politiikan keskustelufoorumissa, Commonwealth Clubissa.

Foorumin puheenjohtaja George Scalise kysyi Janet Yelleniltä, aikooko Federal Reserve käyttää lohkoketjuteknologiaa omissa toiminnoissaan. Viime joulukuussa Federal Reserve julkaisi lohkoketjuteknologiaa koskevan tutkimuspaperin, joka kartoitti tapoja käyttää teknologian sovelluksia muun muassa sopimuksissa ja kaupankäynnissä.

“Lohkoketju on erittäin tärkeä ja tuore teknologia, jolla voi olla vaikutusta siihen, miten transaktioita hoidetaan koko rahoitusjärjestelmässä. Monien muiden rahoitusalan instituutioiden tavoin tutkimme sen tarjoamia mahdollisuuksia. Lohkoketju voi tehdä merkittävän muutoksen siihen, miten transaktioita hoidetaan maailmantaloudessa”, Yellen vastasi.

Federal Reserve on aikeissa julkaista jatkotutkimuksen aikaisemmalle kartoitukselle.

Fedin johtaja Janet Yellen uskoo lohkoketjun voivan mullistaa koko maailmantalouden. (KUVA: Federal Reserve)

Yhdysvaltalainen merkittävä verkkokauppatoimija NewEgg uskoo Bitcoiniin

Yhdysvallan “Verkkokauppa.com” eli NewEgg on yllättänyt sillä miten paljon he uskovat Bitcoiniin. Usein suuret bitcoineja hyväksyvät toimijat laittavat Bitcoinin maksutapalistauksen viimeiseksi vaihtoehdoksi, mutta näin ei ole toimittu NewEggin tapauksessa. Bitcoin on nostettu kohtalaisen korkealle listassa, jopa PayPalia ja korttimaksuja ylemmäs.

Mersu digimaksumarkkinoille

Mercedes-Benz -brändin omistava saksalainen autojätti Daimler AG on ostanut digimaksufirma PayCash Europe SA:n, jonka toimialaan kuuluvat muun muassa Bitcoin-maksut. Hankinta on Daimlerin ensimmäinen askel digimaksupalveluiden alalle. Daimler kertoi, että se aikoo julkaista oman Mercedes Pay -maksujärjestelmän.

Daimler aikoo ottaa maksujärjestelmänsä ensimmäisenä käyttöön omissa Überin tyyppisissä hajautetuissa kuljetuspalveluissaan Car2Gossa sekä mytaxissa. Daimler ei ole suoraan sanonut sisältävänsä Bitcoinia maksujärjestelmäänsä, mutta PayCash-hankinnan yhteydessä se kutsui PayCashia yritykseksi, jolla on kryptovaluuttoja, kuten bitcoinia, koskevaa osaamista.

Bitcoin ja sen mahdollistamat laitteiden väliset maksupalvelut ovat mitä ominaisinta alaa auto- ja kuljetusalan yrityksille. Bitcoinin ja digivaluuttojen avulla autot voivat esimerkiksi maksaa automaattisesti pysäköinnistä tai käsitellä ruuhkamaksuja ilman, että käyttäjä joutuu olemaan asian kanssa missään tekemisissä.

Digivaluutta voi automatisoida suuren osan liikenteessä tapahtuvasta maksuliikenteestä. (KUVA: fruitcommander)

Bitcoin-verkon laskentateho kasvaa eksponentiaalisesti

Bitcoin-verkon yhteenlaskettu laskentateho (engl. hash rate) on saavuttamassa 3 exahashia. Verkon laskentateho on kasvanut eksponentiaalisesti viime vuosina, rikkoen vuoden 2016 alussa 1 exahashin rajan ja jo nyt hätyytellen 3 exahashin rajaa. Laskentateho kasvoi vuoden aikana noin 190%. Bitcoin on ollut jo vuosia maailman suurin hajautetun laskennan projekti.

Bitcoin-verkon laskentateho mitataan hasheissa, joilla tarkoitetaan sitä määrää prosessoritehoa, jota käytetään ratkaisemaan Bitcoin-siirtojen ja -verkon turvallisuuden varmistavia kryptografisia laskuja. Mitä enemmän laskentatehoa Bitcoin-verkossa on, sitä vakaampi ja turvallisempi se on esimerkiksi ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä vastaan. Bitcoin-siirrot ovatkin mahdollisesti maailman parhaiten suojattua informaatiota.

Verkon laskentateho on kasvanut sitä mukaa, kun uutta louhintalaitteistoa on kehitetty ja laskettu markkinoille. Bitcoinin kurssinousu puolestaan on kasvattanut kysyntää, mikä on johtanut kilpailuun entistä tehokkaampien ja energiaa suhteessa laskentatehoon vähemmän kuluttavien louhintalaitteistojen kehittämisessä. Nykyään Bitcoin-louhinta hoidetaan pääasiallisesti erikoistuneissa louhintakeskuksissa.

Bitcoinin laskentateho on kasvanut eksponentiaalisesti uuden ja paremman louhintalaitteiston tullessa markkinoille, klikkaa kuvaa suuremmaksi. (KUVA: Blockchain.info)

Kiinalaisten pörssien toiminnassa epäsäännöllisyyksiä

Kiinan keskuspankki on julkaissut viime viikolla tapahtuneiden bitcoin-pörsseihin kohdistuneiden tarkastusten tulokset. Tuloksien mukaan keskuspankki on löytänyt bitcoin-pörssi BTCC:n, Huobin ja OKCoinin toimminnassa epämääräisyyksiä, joiden se uskoo olleen bitcoinin kurssissa tapahtuneiden heilahtelujen takana.

Keskuspankin mukaan pörssit ovat ostaneet enemmän bitcoineja kuin mihin niillä on ollut varaa Kiinan lainsäädännön vastaisesti. Lisäksi keskuspankki epäilee pörssien toimineen kiinalaisia rahanpesusäännöksiä vastaan, vaikkakaan mitään yksityiskohtia asiasta ei julkaistu.

Suurista pörsseistä BTCC on vastannut keskuspankin tuloksiin. Pörssin mukaan BTCC toimii normaalisti ja pörssi toimii aktiivisesti yhteistyössä keskuspankin kanssa korjatakseen viranomaisten huomaamat virheet.

Kiinalaiset Bitcoin-pörssit toimivat toistaiseksi hyvin, vaikka keskuspankin mukaan niiden toiminnassa olikin epäselvyyksiä.

Electrum-lompakko on lisännyt tuen SegWitille

Suosittu Bitcoin-työpöytälompakko Electrum on lisännyt tuen SegWitille, ja sitä on nyt testattu Bitcoinin testnetissä. Bitcoinin pääverkossa SegWit ei vielä toimi, mutta on toivon mukaan tulossa käyttöön myöhemmin tänä vuonna.

OpenBazaarilta ilmoitus Bitcoin-konferenssissa

Miamissa järjestettiin neljäs vuosittainen The North American Bitcoin Conference. Kaksi päivää kestäneeseen konferenssiin osallistui satoja vieraita ja tapahtumassa olivat keskustelemassa monet digivaluutta- ja lohkoketjualan isoimmat nimet, kuten esimerkiksi anonyymin digivaluutta Moneron kehittäjä Riccardo Spagni sekä OpenBazaarin perustaja Brian Hoffman. Tapahtuman kävijät saivat päähänsä Trump-tyyppisiä lippiksiä tekstillä “Make Bitcoin great again”.

Yksi konferenssin merkittävimmistä ilmoituksista tuli OpenBazaarilta. OpenBazaar ilmoitti konferenssissa julkaisevansa hajautetun markkinapaikkasovelluksensa uuden OpenBazaar 2.0:n ensimmäisen kehittäjäversion. Uutta OpenBazaaria on odotettu pitkään ja sen kehittäjät ovat kertoneet ottaneensa huomioon käyttäjäpalautteen sekä kritiikin. OpenBazaarin uusi versio sisältää aikaisemmasta versiosta puuttuneita ominaisuuksia, kuten sisäänrakennetun Bitcoin-lompakon ja salatun viestijärjestelmän.

Konferenssissa käsiteltiin myös muun muassa kysymystä avoimista ja yksityisistä lohkoketjuista. Keskusteluun osanottaneiden Tally Capitalsin ja kiinalaisen Bitcoin-louhija Chandler Gaon välillä vallitsi yksimielisyys siitä, että yksityiset lohkoketjut ovat “vitsi”, eivätkä ne pysty siihen, mihin Bitcoinin kaltaiset julkiset lohkoketjut pystyvät.

Bitcoin-konferenssissa uskottiin Bitcoinin tulevaisuuteen, eikä syyttä. (KUVA: Jamie Redman)

Kullattu Denarium-hopeakolikko nyt myynnissä

Denariumin 1 bitcoinin arvomerkinnällä oleva kullattu hopeakolikko on nyt myynnissä. Kolikoita on valmistettu rajattu erä, vain 90 kappaletta. Niistä on myyty jo noin 30 kappaletta. Keräilyharvinaisuuden hinta on 199,90 € + ALV. Kolikon voi ostaa sekä tyhjänä että ladattuna.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].