Viikkokatsaus 23/2014: eBayn Bitcoin-integrointi lähestyy, ja tunnettu räppäri astui Bitcoin-junaan

Tämän viikon katsauksessa mm. eBayn Bitcoin-kiinnostuksesta ja 50 Centin Bitcoin-levymyynnistä. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

eBayn toimitusjohtaja: Meidän on otettava käyttöön digitaaliset valuutat

eBayn toimitusjohtaja John Donahoe kertoi CNBC:n haastattelussa digitaalisten valuuttojen olevan merkittävässä roolissa tulevaisuudessa. Donahoe (kuvassa) kertoo eBayn käyttämän PayPal-maksujärjestelmän joutuvan integroimaan digitaaliset valuutat omiin lompakkoihinsa.

Donahoe ei suostu antamaan aikatauluarvioita Bitcoinin integroimiselle, mutta uskoo Bitcoinin tulevan käyttöön ensiksi joissain käyttötarkoituksissa (esim. maanrajoja ylittävissä maksuissa), minkä jälkeen sen käyttö lisääntyy enemmän kauppiaiden osalta. Donahoe kertoi omistavansa bitcoineja, mutta ei halunnut antaa mielipidettä Bitcoinin kurssista. Donahoe kertoo omistavansa bitcoineja oppimis- ja ymmärtämismielessä, eikä ajattele niitä sijoituskohteena.

Donahoe väläytteli jo muutama viikko sitten PayPalin ja eBayn harkitsevan Bitcoinin käyttöönottoa tosissaan.

Myös eBayn kilpailijan verkkokauppajätti Amazonin Bitcoin-omaksumista on spekuloitu. Amazon sai vastikään — jo vuonna 2012 haetun — patentin järjestelmään, jolla pilvipalvelun maksuja voisi suorittaa ilman käyttäjätunnuksia erilaisilla digitaalisilla maksutavoilla, “kuten Bitcoinilla”. Mysteeriksi jää, aikooko Amazon hyödyntää patenttiaan ja tullaanko Bitcoin näkemään sen toteutuksessa.

Uusi Bittimaatti asennettu

Uusi bitcoinien ostamiseen tarkoitettu Bittimaatti on asennettu n. 15 minuutin ajomatkan päähän Kuopiosta, Toivalassa sijaitsevaan Ostosmarkettiin. Bittimaatin käyttöohjeisiin voi tutustua täällä, mutta paikanpäällä on myös osaavaa henkilökuntaa auttamassa Bittimaatin käytössä.

Ostosmarket on erityisesti luomu- ja ekoruokaan erikoistunut yritys, mutta valikoimista löytyy myös paljon muuta, mm. pesuaineita ja suitsukkeita, ja valikoima laajenee ja vaihtuu jatkuvasti. Maksut käy tottakai bitcoineissa (ja myös litecoineissa!). Yrityksellä on myös oma verkkokauppa Reaalimarket.

Risto Pietilän Bitcoin-kartanosta Hesarissa

Bitcoin-sijoittaja Risto Pietilän Virosta ostama kartano herätti myös Helsingin sanomien kiinnostuksen. Artikkelissa Pietilä avaa näkemyksiään Bitcoinista ja kertoo bitcoineilla ostetun kartanon hankinnasta ja remonttisuunnitelmista. HS:n sivuilla on nähtävillä myös video toimittajan vierailusta kartanolla.

Bitcoinin käyttö

Suomalainen kännykkätarvikkeiden verkkokauppa PhoneCasesEurope on lisännyt bitcoinit maksutavaksi. Verkkokauppa myy koteloita, kuoria, näytönsuojakalvoja ja muita tarvikkeita useille eri älypuhelinmerkeille ja -malleille.

Räppäri 50 Cent myy uusinta albumiaan “Animal Ambition” bitcoineilla. 50 Centin käyttämään Shopify-alustaan ovat kauppiaat voineet halutessaan lisätä bitcoinin maksutavaksi jo viime vuoden puolella.


50 Centin uusin levy on ostettavissa bitcoineilla (lähde)

Pankkien ja luottokorttiyhtiöiden on herättävä Bitcoiniin

Citin omassa julkaisussa Citi GPS:ssa julkaistun raportin mukaan bitcoinista saattaa muodostua merkittävä uhka sekä rahaa välittäville että pankki- ja luottokortteja myöntäville yhtiöille. Etenkin valtioiden rajojen yli liikkuvissa rahansiirroissa on korkeat transaktiokustannukset, joita bitcoin pystyy alentamaan ja mahdollisesti valtaamaan suuren markkinaosuuden. Raportti käsittelee erilaisia disruptiivisia teknologioita bitcoinin ollessa vain yksi osa-alue. Aiheesta kiinnostuneille se tarjoaa hyvää luettavaa.

Fidor-pankin operatiivisen johtajan Michael Maierin mukaan pankkien on hyväksyttävä kryptovaluuttojen tuoma kilpailu. Pankkirit huomaavat jo tämän muutoksen, ja Maierin mielestä asiakkaat tulevat vaatimaan uudenlaisia rahoituspalveluita tulevaisuudessa. Maierin mukaan kryptovaluuttoja tulisi reguloida, eikä kieltää, sillä kieltäminen voi olla mahdotonta laajalle levinneisyyden takia. Maier ei osaa sanoa, milloin pankin asiakkaat voisivat säilyttää bitcoinejaan Fidorissa, sillä tämän pienen ja nuoren pankin on hankalaa lähteä kehittämään säilytysstandardeja ensimmäisenä. Fidor-pankki on ollut myönteinen kryptovaaluuttojen suhteen ja on ottanut käyttöönsä maksuprotokolla Ripplen. Coindeskin tekemän haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Apple mahdollisesti sallimassa Bitcoin-lompakot sovelluskaupassaan

Vaivihkaa tehty muutos Applen sovelluskaupan ohjeissa viittaa siihen suuntaan, että se on vihdoinkin sallimassa virtuaalivaluuttalompakot. Kaupan ohjeisiin on tullut maininta hyväksyttyjen virtuaalisten valuuttojen siirtämiseen tarkoitettujen sovellusten sallimisesta, minkä monet tulkitsivat tarkoittavan vihreää valoa Bitcoinille. Apple on aiemmin poistanut Bitcoin-sovelluksia kaupastaan, ja siitä ei ole tietoa, miten Apple tulee jatkossa tulkitsemaan omaa ohjettaan. Bitcoin-sovellusten hyväksyminen riippuu siitä, miten Apple luokittelee “hyväksytyt” virtuaalivaluutat.

Tutkija louhi luvatta supertietokoneilla

Yhdysvaltain kansallisessa tiedesäätiössä (NSF) työskennellyt tutkija jäi kiinni valtion supertietokoneilla harjoittamastaan Bitcoin-louhinnasta. Tutkija oli käyttänyt 150 000 dollarin edestä NSF:n supertietokoneiden resursseja, millä hän sai louhittua bitcoineja vajaan 10 000 dollarin arvosta. Tutkija väitti tehneensä louhintaa testimielessä, mutta tällainen testaus ei ollut saanut valtuutusta. Lisäksi, tutkija oli yrittänyt piilotella tekemisiään käyttämällä tietokoneita etänä peilisivustojen kautta. Tutkija sai tapahtuneen johdosta kiellon työskennellä Yhdysvaltain liittovaltiolle.

Bitcoin-yrittäjä sai sakot väärin toteutetusta sijoituskierroksesta

Bitcoin-yrittäjä Erik Voorhees sai 50 000 dollarin sakot luvattomasta Bitcoin-yritysten arvopaperikaupasta ja kiellon Bitcoin-arvopapereiden kauppaamiseen viideksi vuodeksi. Voorhees oli tarjonnut SatoshiDICE:n ja FeedZeBirds -yritystensä osakkeita julkisesti rekisteröitymättä kuitenkaan liittovaltiolle ja hankkimalla sijoittajia keskustelupalstojen ja sosiaalisen median kautta, mikä oli säännösten vastaisesti tehtyä. Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin SEC muistuttaa, että myös bitcoinella hankittujen sijoitusten on noudatettava voimassaolevia rekisteröitymissäädöksiä ja lakeja. Voorhees on mielissään saatuaan tämän asian päätökseen ja jatkaa Bitcoinin kehitystyön parissa.


Erik Voorhees jatkaa Bitcoinin parissa työskentelyä sakoista huolimatta (lähde)

Ensimmäinen vakuutusyhtiö tarjoaa turvaa bitcoin-varkauksia vastaan

Yhdysvaltalainen Great American Insurance Group on ensimmäinen vakuutusyhtiö, joka alkaa tarjota vakuutuksissaan turvaa myös bitcoineille. Toistaiseksi ne voi vakuuttaa vain rikosten varalta, eli esimerkiksi tulipalossa tuhoutunutta paperilompakkoa sillä ei saa korvattua. Mutta esimerkiksi bitcoin-pörssit voivat hyötyä vakuutuksesta varkauden sattuessa.

Bittiraha.fi:ssä tällä viikolla

Hyvinvointi- ja fitnessalan erikoisliike GoFitness otti bitcoinit käyttöön Helsingin myymälässään. Aiheesta julkaistiin video Youtubessa.

Vegemesta-ravintolan Robert Ramstedt kertoo Bitcoin-näkemyksistään ja siitä kuinka käyttäjien täytyisi arkipäivän asioinneissaan kysyä Bitcoin-maksamisen mahdollisuudesta.

Otimme osaa Reset the Net -internettapahtumaan, jolla halutaan ottaa kantaa internetin käytön yksityisyyteen.