Viikkokatsaus 24/2014: Expedia, Silk Road -bitcoinien myynti ja GHash.io

Tämän viikon katsauksessa merkittävimpinä aiheina Expedia, Silk Roadilta takavarikoitujen bitcoinien myynti ja GHash.io:n saavuttama uhkaavan suurin louhintateho. Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Expedia.com ottaa käyttöön bitcoinit

Maailman suurin nettimatkatoimisto Expedia otti bitcoinit käyttöön hotellimaksuissa Expedia.com -palvelussaan. Mikäli homma sujuu putkeen, bitcoin tullaan hyväksymään myös muissa yrityksen palveluissa. Expedia.comista voi varata majoituksen yli 240 000 hotelliin.

Yhdysvallat myy 30 000 bitcoinia

Silk Roadin sulkemisen jäljiltä Yhdysvaltojen haltuun jääneitä bitcoineja aiotaan huutokaupata 27.6. Ihan kenelle tahansa huutaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä kaupattavat bitcoinit on jaettu kymmeneen osaan, jolloin yhden osan hinta kohonnee melko korkealle. Lisäksi huutokauppaan ei edes pääse mukaan ilman 200 000 dollarin etukäteismaksua.

Ilmoitus huutokaupasta aiheutti pienen notkahduksen bitcoinin hinnassa alaspäin.

Louhintapooli GHash.io saavutti 50%:n osuuden Bitcoin-verkon louhintatehosta

Viime päivinä GHash.io-poolin saama suuri osuus Bitcoin-verkon louhintatehosta on huolestuttanut. Vaikka poolin omistavan CEX.IO:n toimitusjohtaja Jeffrey Smith vakuuttelikin, ettei Bitcoin-yhteisöllä ole syytä huoleen, tilanne on nostattanut keskustelua sekä GHash.io:n boikotoinnista että muutoksista Bitcoin-koodiin. Suomessakin toimiva BitFury ehti jo ilmoittaa siirtävänsä louhintatehoa muualle.

Mikäli yksi taho saisi haltuunsa 51 % koko verkosta, se voi teoriassa käyttää bitcoineja kahteen kertaan, estää konfirmaatioita transaktioille ja estää muita louhijoita löytämästä lohkoja. Käytännössä kannustimet tähän ovat kuitenkin hyvin pienet, koska hyökkäyksen toteuttava taho vahingoittaisi Bitcoin-taloutta ja kärsisi siitä itsekin. Mahdollisuus siihen kuitenkin on, joten Bitcoinin tulevaisuuden kannalta asiaan olisi hyvä löytää pysyvä ratkaisu.

Tähän liittyvät huolet ovat aiheuttaneet vahvan reaktion, jonka ansiosta GHash-louhintapoolin osuus on vahvassa laskussa ja se on tällä hetkellä enää 35-40 prosenttia.

Mahdollisuus nostaa palkka bitcoineina!

Laskutuspalvelu UKKO.fi toi tällä viikolla yhteistyössä Bittiraha.fin kanssa asiakkailleen mahdollisuuden nostaa palkka eurojen sijasta bitcoineina. Bittirahan Bittipalkka-palvelu soveltuu myös muiden palkansaajien käyttöön.

Bitcoinien omaksuminen laajenee vauhdilla Yhdysvalloissa

Useat torimyyjät hyväksyvät bitcoineja New Yorkissa pidettävillä markkinoilla. NYC Bitcoin Fair -nimellä kulkeva tapahtuma järjestetään Hester Street Fair-markkinoilla joka sunnuntaina lokakuun loppuun asti, ja bitcoineja hyväksyy yli 30 torimyyjää. Myynnissä on muun muassa ruokaa, vaatteita ja koruja, ja tapahtuma toimii myös Bitcoinista kiinnostuneiden tapaamispaikkana.

Kuva New Yorkin Hester Street Fairista. Lähde CoinDesk.

Yksi suurimmista yhdysvaltalaisista kultakauppiaista, Reeds Jewelers, hyväksyy bitcoineja yli 65 myymälässä ja verkkokaupassaan. Korujen lisäksi valikoimissa on kelloja, kultaa ja timantteja. Vuodesta 1946 asti toimineen yrityksen toimitusjohtaja Alan Zimmer kertoo Reedsin olleen yksi ensimmäisistä nettisivut perustaneista kultakauppiaista, joten bitcoinit ovat luonnollinen jatkumo heidän toiminnassaan.

Yhdysvaltalainen metallibändi Mastodon hyväksyy Bitcoin-maksut uusimpaan albumiinsa, Once More ‘Round the Sun. Tämän Warner Bros. Records -levy-yhtiön bändi on ollut kahdesti Grammy-ehdokkaana.

Uusia mahdollisuuksia seurata hintakehitystä

Sekä Yahoo! Finance että Google Finance lisäsivät tällä viikolla bitcoinin arvon omiin palveluihinsa. Yahoo! näyttää hinnan pelkästään suhteessa dollareihin, mutta Googlen kautta hinnan saa selville missä tahansa valuutassa.

Vastaavanlaisia palveluita on ollut olemassa jo pitkään, joten nämä eivät sinänsä tuo mitään merkittävää palveluparannusta Bitcoin-käyttäjille. Mutta Bitcoinin legitimiteetille tämä on taas yksi iso askel, kun nämä kaksi jättiyhtiötä ovat todenneet sen olevan huomionarvoinen valuutta valtiollisten valuuttojen joukossa.

5000 kilometrin hyväntekeväisyysjuoksu Amerikan halki

Kodittomia auttavan Sean’s Outpost -hyväntekeväisyysjärjestön perustaja Jason King sai vihdoin loppuun tammikuussa startanneen juoksunsa. Tarkoituksena oli kerätä huomiota kodittomien auttamisen lisäksi myös Bitcoinille, jonka avulla Sean’s Outpost on onnistunut keräämään lahjoituksia ympäri maailmaa.

Kultakaivos myynnissä bitcoineilla

Luksustuotteita bitcoineilla myyvälle sivustolle BitPremieriin on tullut tarjolle Kanadassa sijaitseva kultakaivos. Hinta on kaksi miljoonaa dollaria, eli noin 3500 bitcoinia tämän hetken kurssin mukaan, ja siihen sisältyy kaivoksen omistava yhtiö kaikkine omaisuuksineen.

Bitcoinin tilanne Lähi-Idässä

Bitcoinin kehitys Lähi-Idässä on ollut hidasta, vaikka alueella olisi tarvetta Bitcoinin kaltaiselle tekniikalle. Arabiemiirikuntiin Bitcoin-maksujärjestelmiä tarjoavan Umbrellabin perustajajäsen Tarik Kaddoumi näkee Bitcoinilla tulevaisuuden Lähi-Idässä, sillä luottokortit eivät ole nousseet suosioon alueella, ja ihmisten voi olla hankala saada käyttöönsä luottokorttia tai pankkitiliä. Teknologista kehitystä ja tiedotusta on tapahduttava vielä laajasti, jotta Bitcoin tulisi koko kansan tai edes teknologia henkisten käyttöön.

Toisen maksujärjestelmientarjoajan, Yellow’n, perustaja David El Achkar kertoo nykyisten verkkokauppaostosten yleisimmäksi maksutavaksi käteisen. Tuote maksetaan sitä noudettaessa, mikä hankaloittaa maksamista ja tekee siitä kalliimpaa. Kauppias saa maksun jopa viikkojen viiveellä, ja tuotteet jäävät useammin maksamatta. Perinteiseen online-maksamiseen ei luoteta, joten El Achkar näkee Bitcoinilla olevan hyvä mahdollisuus pistää jalkaa oven väliin pienten verkkokauppamarkkinoiden kasvaessa.