Viikkokatsaus 25/2016: Lohkoketju tekemässä läpimurtoa Suomessa

Bitcoinin teknologia todistaa kerta toisensa jälkeen erinomaisuutensa. VTT:n tutkijat ovat kirjoittaneet, miten tällä teknologialla voitaisiin tulevaisuudessa pyörittää paljon muutakin kuin vain taloutta. Suomi on myös ottamassa konkreettisia askeleita tätä kohti; Kouvolan kaupunki rakentaa lohkoketjua käyttävää älykästä konttijärjestelmää ja Osuuspankki hakee suomalaisia lohkoketjuasiantuntijoita riveihinsä.

Kanadassa halutaan toteuttaa lohkoketjuteknologiaan perustuva digitaalinen dollari, mikä on tähän mennessä yksi merkittävimmistä lohkoketjualoitteista valtiotasolla. Bitcoinin arvo on vaihdellut rajusti, nousua ja laskua tapahtuu suurien kurssiliikkeiden siivittämänä. Tällä viikolla tapahtuneen kurssilaskun pääsyynä oli Bitfinex-pörssin tapahtumat. Lasku kääntyi kuitenkin nousuun Brexit-uutisoinnin myötä.

Bitcoinin nuoremmassa sisaressa, Ethereumissa, on puolestaan käynnissä jännittävä agenttitarina. DAO:on iskenyttä hakkeria vastaan on hyökätty ja hakkeri on puolestaan vastannut tähän takaisin. Digitaalinen sota, joka voi ratkaista Ethereumin kohtalon, on käynnissä.

Viime viikon katsaukseen voi tutustua täällä.

Toni Kososen viimeisimmän kurssianalyysin voi lukea täältä (julkaistu 24.6.).

VTT:n tutkijat: Lohkoketju on yhtä mullistava kuin Internet

Kolme Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijaa, Kimmo Halunen, Kristiina Valtanen ja Visa Vallivaara, ovat kirjoittaneet Talouselämään artikkelin koskien Bitcoinin taustalla toimivan lohkoketjuteknologian merkitystä. Tutkijoiden mukaan lohkoketju on yhtä suuri innovaatio kuin Internet ja se tulee mullistamaan yhteiskunnan yhtä moninaisilla tavoilla.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi yhdysvaltalaiset osakemarkkinat ovat kiinnostuneita lohkoketjuteknologiasta, koska se voi vähentää huomattavasti viiveeseen liittyviä riskejä. Lohkoketjun avulla osakemarkkinat voivat toimia tehokkaammin, turvallisemmin ja edullisemmin. Tutkijat myös huomauttavat lohkoketjuteknologian ja digitaalisen valuutan hyödyistä esimerkiksi digitaalisen sisällön tuottajille.

Tutkijoiden mukaan tämä on kuitenkin vasta alkua. Vaikka lohkoketjun ensimmäisen aallon sovellukset tulevat koskemaan lähinnä finanssimaailmaa, Bitcoinin pohjalla toimivalla oivalluksella on paljon muitakin mahdollisia käyttötarkoituksia. Tulevaisuudessa “esineiden Internetin” yleistyessä laitteet voivat esimerkiksi myydä toisilleen mittaustuloksiaan ja optimoida toimintojaan sen mukaisesti. Tulevaisuudessa lohkoketjun avulla voitaisiin myös mahdollistaa esimerkiksi rahtaus, jossa älykkäät kontit itse optimoivat parhaan mahdollisen lähetysreitin.

“Suurimmat palkinnot tästä teknologiasta saadaan ekosysteemien kasvettua nykyistä huomattavasti suuremmiksi. Hyödyn korjaavat tuolloin kaikkein todennäköisimmin edelläkävijät”, tutkijat ennustavat.

Lohkoketju mullistaa kuin Internet (lähde)

Kouvolan kaupunki kehittää älykkäitä kontteja

Samaan aikaan kun suomalaiset tutkijat ennustavat lohkoketjulle tulevaisuuden sovelluksia, ollaan Suomessa ryhtymässä myös käytännössä kehittämään noita sovelluksia. Kouvolan kaupungin omistamalle kehitysyritykselle on myönnetty Euroopan Unionin projektirahastoista 2,4 miljoonaa euroa lohkoketjuun pohjautuvan seurantajärjestelmän kehittämiselle.

Kouvolan sovelluksen tarkoituksena on parantaa ja tehostaa rahtien toimitusketjun seuraamista. Lohkoketjun avulla tapahtuvan turvallisemman ja edullisemman seurannan sekä kirjaamisen lisäksi projektissa harkitaan myös erilaisten älykkäiden sopimusten sovelluksien liittämistä järjestelmään.

“Yksi projektin osa-alue on käyttää lohkoketjun ominaisuuksia antamaan konteille rajoitettuja kykyjä tehdä itse päätöksiä reittivalintojensa suhteen”, kertoo Kouvola Innovationin Internet of Things -kehitysjohtaja Mika Lammi.

Projektin ensimmäisten proof-of-concept -mallien kehittäminen on tarkoitus aloittaa syyskuussa.

Kouvolan kaupunki kehittää lohkoketjuratkaisua rahtiliikenteeseen (lähde)

OP hakee lohkoketjuosaajia

Suomen sanalla sanoen kehnoon työtilanteeseen on tulossa parannuksia, tai ainakin mikäli Osuuspankkia on uskominen. OP on kertonut panostavansa tulevien viiden vuoden aikana yli 2 miljardia euroa digitalisaatioon. Nyt OP on kertonut hakevansa yli 100 digikehittäjää.

Bitcoin-maailmalle uutinen on sikäli kiinnostava, että OP hakee muun muassa lohkoketjuteknologian ammattilaisia. Lohkoketjuasiantuntijoiden lisäksi OP etsii myös Internet-of-things-kehittäjiä ja kuten tälläkin uutispalstalla on todettu, myös IoT nivoutuu tulevaisuudessa yhä vahvemmin lohkoketjuun.

OP hakee lohkoketjun ammattilaisia sekä Helsingistä että Oulusta.
Kanadan keskuspankki haluaa oman virtuaalivaluutan

Kanadan keskuspankki Bank of Canada harkitsee oman virtuaalivaluuttansa kehittämistä yhteistyössä suurimpien Kanadassa toimivien pankkien kanssa. Financial Timesin mukaan virtuaalivaluutta tulisi pohjautumaan Bitcoinin teknologiaan.

Kanadan keskuspankin virtuaalivaluuttaa Cad-Coinia käytettäisiin nykyisen valuutan rinnalla ja ainakin alkuun sitä käytettäisiin ainoastaan pankkien välisessä kaupankäynnissä. Toisin kuin suurin osa virtuaalivaluutoista, Cad-Coin tulisi olemaan Kanadan keskuspankin takaama valuutta eikä se kelluisi vapailla markkinoilla samaan tapaan kuin esimerkiksi bitcoin.

Kanadan keskuspankki on ensimmäisten keskuspankkien joukossa kehittämässä omaa virtuaalivaluuttaansa. Mikäli Kanada aloittaa kokeilunsa, tulee se olemaan tärkeä testi virtuaalivaluutoille ja koko lohkoketjuteknologialle.

Kanadan dollari on kohta digitaalisessa muodossa

Bitcoinin kurssi heilahtelee rajusti

Bitcoinin kurssi kerkesi nousta yli 780 dollarin lukemiin, kunnes viikon vaihteessa alkoi lasku, jonka pohjat kävivät alle 560 dollarin. Torstaina kurssi alkoi näyttää nousun merkkejä, ja perjantaina kurssi pompahti jo yli 670 dollarin. Viikon vaihteessa alkaneen kurssilaskun pääsyynä oli Bitfinex-pörssin tapahtumat ja torstaina alkaneen nousun pohjalla on Brexit.

Bitcoinin hinta hakee kysynnän ja tarjonnan tasapainoa (lähde: BitcoinWisdom)

Bitcoinin kurssi oli noussut reippaasti, joten viikon vaihteessa alkanutta laskua voisi selittää odotettuna korjausliikkeenä. Lasku alkoi kuitenkin Bitfinex-pörssin treidausjärjestelmissä ilmenneiden ongelmien jälkeen, ja uutiset ongelmista merkittävässä Bitcoin-pörssissä aiheuttaa aina huolta markkinoilla. Tämän lisäksi pörssien käyttämät stop order ja margin trading -toimeksiannot antoivat lisää bensaa liekeille, kun kurssilaskun kautta toimeksiantojen rajat alkoivat paukkua, mikä aiheutti ketjureaktion. Pörssin ongelmat on näillä näkymin korjattu, mutta romahdus kerkesi jo tapahtua. 

Myös Australiassa vastikään käyty rikollisilta takavarikoitujen bitcoinien huutokauppa on saattanut vaikuttaa negatiivisesti kurssiin. Huutokaupattuna oli yli 15 miljoonan euron arvosta bitcoineja, joiden potentiaalinen ilmaantuminen markkinoille on voinut huolestuttaa.

Kurssi lähti torstaina noususuuntaan ja kun tieto Brexitin toteutumisesta julkaistiin perjantaina, Bitcoinin kurssi ampaisi nousuun samalla kun punnan kurssi lähti alamäkeen. Monet saattavat hakea Bitcoinista turvaa, kun maailman taloustilanne näyttää epävakaalta.

Bittirahan järjestämä Helsingin Bitcoin-sijoitusilta oli menestys

Bittiraha.fi järjesti toisen Bitcoin-sijoitusiltansa Helsingissä ja se houkutteli paikalle noin 35 osallistujaa. Tapahtumassa käytiin läpi Bitcoinin perusteet, Bitcoin-talouden kehitys, kurssikehitys, bitcoin-valuutan rooli sijoitusinstrumenttina ja tietysti käytännön ohjeet bitcoin-sijoittamiseen. Sijoitusiltoja tullaan järjestämään alkusyksystä lisää, ja niistä julkaistaan lisätietoa elokuussa.

Helsingin Bitcoin-sijoitusilta pidettiin klassisen Ravintola Palacen tiloissa

Ruotsissa laitetaan maanomistukset lohkoketjuun

Ruotsin maanmittauslaitos Lantmäteriet on testannut lohkoketjun hyödyntämistä toiminnassaan. Laitos on luonut proof-of-concept -mallin, jolla demonstroidaan lohkoketjun ja älysopimusten hyödyntämistä maanomistusten rekisteröinnissä. Projektia tehtiin yhteistyössä lohkoketjuyritys ChromaWayn, konsultointiyritys Kairos Future ja teleoperaattori Telian kanssa, ja sen tulokset on esitelty white paperina ja teknisenä demona. Mallissa demonstroitiin kiinteistökauppaa, jossa kaikki oleelliset osapuolet näkevät kaupan sisällön hajautetussa lohkoketjussa, ja jossa osapuolten identiteetti varmistettiin Telian tuottamien digitaalisten allekirjoitusten kautta.

Mallin tavoitteena on vähentää rekisterien ylläpidon riskejä, joita esiintyy niiden manuaalisessa käsittelyssä ja dokumenttien ja sopimusten siirtämisessä. Lisäksi, maa- ja kiinteistökauppojen tekemisen pitäisi nopeutua ja muuttua turvallisemmaksi. 

“Digitaalisten allekirjoitusten käyttäminen kaikissa talon myynnin vaiheissa voi lyhentää asuntokaupan myyntiin kuluvaa aikaa kuukausista muutamaan päivään, jopa alle päivään. Digitaaliset allekirjoitukset lyhentävät aikaa keskitettyjenkin järjestelmien kanssa, mutta hajautettu lohkoketju ja älysopimukset muodostavat todisteiden ketjun, jossa historiaa ei voi muokata virheellisesti ja kaikki oleellinen data on tallessa usealla osapuolella”, ChromaWayn toimitusjohtaja Henrik Hjelte avasi projektia. “Ratkaisumme poistaa myös petoksia. Jotkut ovat oikeasti saaneet joskus kaupattua kiinteistöjä, joita he eivät edes omista.”

Circle tähtää rahoituksen voimalla Aasian markkinoille

Bitcoin-pörssi Circle on saanut 60 miljoonan dollarin rahoituksen, jolla se tähtää erityisesti Aasian markkinoille Circle China -brändillään. Rahoituksen taustalla onkin liuta kiinalaisia sijoittajia. Circlen perustajat Sean Neville ja Jeremy Allaire uskovat rahoituksen vievän yritystä kohti maailmanlaajuista maksujärjestelmää, jossa ulkomaille tehtäviä siirtoja ei nähdä tavallisista maksuista poikkeavina.

Ethereumissa käynnissä kybersota

Ethereumin natiivivaluutta etherin hinta on heilunut rajusti hakkerin onnistuttua viime viikolla varastamaan miljoonien arvosta ethereitä hyväksikäyttämällä hajautetun Ethereum-järjestö The DAO:n koodista löytyvää heikkoutta. Etherin hinta romahti välittömästi hakkeroinnin jälkeen, mutta on ryhtynyt sen jälkeen epävakaaseen nousuun heiluen jopa kymmenillä prosenteilla.

DAO-hakkerointiin on mietitty ainakin kolmea erilaista perusratkaisua. Ethereum-yhteisö voi muuttaa Ethereumin koodia siten, että varkaan viemät etherit on mahdollista merkata käyttökelvottomiksi. Vaihtoehtoisesti Ethereumin koodia voidaan muuttaa siten, että myös varastetut varat olisi mahdollista palauttaa omistajilleen. Yksi vaihtoehto on, että Ethereum-yhteisö ei tee mitään, vaan nielee tappionsa.

Kaikkia vaihtoehtoja on puolusteltu eri perustein. Toisaalta koodin muuttamista suositaan, koska sen avulla voitaisiin antaa signaali, että yhteisö reagoi hakkerointeihin vakavasti. Toisaalta taas mietitään, että koodin muuttaminen olisi riski, sillä mikäli lohkoketjua voidaan muokkailla, kuinka arvokkaita ja vakaita Ethereumin tarjoamat älysopimukset voivat olla.

Kaiken tämän keskellä hyväntahtoiset hakkerit ovat iskeneet vastaiskuun alkuperäistä hakkeria vastaan ja siirtäneet samankaltaista heikkoutta hyväksikäyttämällä loput DAO:n varoista pois hakkerin ulottumattomista. Pahantahtoiset hakkerit ovat puolestaan vastanneet tähän omalla vastahyökkäyksellään, joka hyväksikäyttää alkuperäisen hyökkäyksen käyttämiä heikkouksia. DAO:n varoista on käynnissä oikea kybersota.

Lisäksi esille on tuotu näkökulma, jonka mukaan kyseessä ei ollut hakkerointi, vaan DAO:n sopimuksen mukainen ethereiden siirtäminen. Hakkeri oli siirtänyt varat itselleen käyttämällä sopimuskoodissa olevaa aukkoa, joten “hakkerointia” voisi luonnehtia samaksi kuin “perinteisten” sopimusten tekstissä olevien aukkojen hyödyntämiseksi. Tämän mielipiteen mukaan älysopimusten kehittäjien ja osapuolten on tulevaisuudessa perehdyttävä tarkemmin älysopimustensa sisältöön. Muun muassa Bitcoin Magazine pohti asiaa artikkelissaan, josta löytyy kattavaa analyysia hakkeroinnin laillisesta puolesta ja eri osapuolten oikeuksista kiinnostuneille.

Nähtäväksi jää, miten DAO:n kohtalo tulee vaikuttamaan Ethereumiin laajemmin. Toistaiseksi ainakin näyttäisi siltä, että uskoa itse järjestelmään löytyy.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].