Viikkokatsaus 24/2016: Bitcoinin kurssi on noussut räjähdysmäisesti

Mitä täällä tapahtuu? Varmaan aika moni miettii jotain tuollaista, kun huomaa bitcoinin kurssin nousevan keskimäärin yli kymmenellä eurolla päivässä. Bitcoin on viime viikkoina ollut korkeimmillaan vuosiin ja joka päivä tehdään uusia ennätyksiä. Elämme jännittävää aikaa, jolloin monet poliittiset, taloudelliset ja teknologiset tekijät lyöttäytyvät yhteen ja nostavat bitcoinin kurssin kohti Kuuta ja sen yli. Tässä viikkokatsauksessa tarkastelemme, millaisista syistä kurssinousu oikein saattaa johtua.

Bitcoinin lisäksi kurkkaamme myös digivaluutta/sovellusalusta Ethereumiin, joka on ollut hissukseen nousemassa kovaksi tekijäksi. Valitettavasti nousu tyssäsi ainakin väliaikaisesti, kun DAO-alustasta hakkeroitiin kymmenien miljoonien arvosta ether-kolikoita.

Muina uutisina Pohjois-Karolinaan kaavaillaan Bitcoin-myönteistä lainsäädäntöä ja Bitcoin-tietokoneiden pohjasofta on julkaistu avoimena koodina. Lisäksi kiinalaisilla louhijoilla on jotain sanottavaa siihen, miten suosiotaan paisuttava Bitcoin saadaan toimimaan sulavasti kaikille.

Viime viikon viikkokatsaukseen voit tutustua täältä.

Toni Kosonen on aloittanut uuden kurssianalyysien sarjan, joka julkaistaan kahden kuukauden välein ja jossa paneudutaan pidemmän aikavälin kurssikehitykseen. Ensimmäisessä analyysissa keskitytään etenkin kurssin fundamentaalisiin ja spekulatiivisiin vaikutusmekanismeihin. Kahden viikon välein julkaistava lyhyemmän aikavälin tekninen analyysi jatkuu normaalisti ensi viikolla.

Bitcoinin kurssi on noussut räjähdysmäisesti

Bitcoinin kurssi on ollut viime viikoilla kovassa kasvussa ja tällä viikolla on taas saavutettu uusia ennätyksiä kurssin kiivettyä korkeimmalle pariin vuoteen. Kirjoitushetkellä kurssi on noin 688 euroa, siinä missä vielä viime viikolla se oli noin 515 euroa. Kurssinousu on ollut siis huomattavaa hyvin lyhyessä ajassa.

Asiantuntijoiden mukaan kurssinousulle on useita erilaisia selittäviä tekijöitä. Bitcoinin kysyntä on vahvassa kasvussa muun muassa Turkissa ja Kiinassa. Lisäksi viime aikoina monet merkittävät palvelut, kuten Steam, ovat ottaneet bitcoin-maksut osaksi infrastruktuuriaan, ja bitcoinin käytettävyys kasvaa liki kaikilla alueilla.

Kysyntää ruokkii myös maailmanmarkkinoiden epävarmuus. Muun muassa Iso-Britannian tuleva EU-jäsenäänestys aiheuttaa hämminkiä, joka puolestaan lisää bitcoinin kaltaisten suhteellisen varmoina pidettyjen valuutansäilyttäjien kysyntää.

Yksi merkittävä tekijä kurssinousulle on eittämättä hiukan alle kuukauden päästä tapahtuva Bitcoin-louhijoiden saamien lohkopalkkioiden puoliintuminen. Lohkopalkkioiden puoliintuminen on Bitcoin-algoritmiin ohjelmoitu säännöllinen tapahtuma, joka laskee syntyvien bitcoinien määrän puoleen. Siinä missä louhijat saivat ennen ratkaistusta lohkosta palkkioksi 25 bitcoinia, laskee tämä palkkion määrä 12,5 bitcoiniin. Lohkopalkkioiden puoliintuminen tapahtui viimeksi vuonna 2013. Tällöin bitcoinin kurssi nousi 12,25 dollarista 30 dollariin. Muutama kuukausi puoliintumisen jälkeen kurssi oli noussut jo 181 dollariin. Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, myös seuraava puoliintuminen tulee vaikuttamaan bitcoinin kurssiin positiivisesti.

Tilanne on yleisesti ottaen bitcoinille otollinen. Vähenevä tarjonta ja jatkuvasti kasvava kysyntä antavat kurssille polttoainetta samaan aikaan, kun markkinoiden epävarmuus ja kasvava sääntely korostavat bitcoinin ylivoimaisia ominaisuuksia perinteiseen talousjärjestelmään nähden.

Kurssinousu on noussut uutisotsikoihin maailmalla. Muun muassa Reuters uutisoi Bitcoinista artikkelissaan, jossa pohdittiin onko Bitcoin turvasatama nykyisessä taloustilanteessa.

Bitcoinin kasvu ei näyttäisi olevan vielä lähelläkään rajojaan

DAO:sta löytyi bugi: Ethereum-markkinat kaaoksessa

Bitcoin ei ole ainoa digivaluutta, joka on menestynyt viime aikoina markkinoilla hyvin. Maailman toisiksi arvokkain digivaluutta Ethereum oli pärjännyt lähiaikoina hienosti, kunnes Ethereumia hyödyntävästä DAO:sta löytyi katastrofaalinen bugi. Hakkeri pääsi käsiksi DAO:ssa oleviin 3,6 miljoonaan Ethereum-teknologian ether-kolikoihin, joiden kokonaisarvo on tämän artikkelin kirjoitushetkellä 61 miljoonaa dollaria eli n. 54 miljoonaa euroa. Ethereumin kehittäjä Vitalik Buterin huomautti hakkeroinnin koskevan nimenomaan DAO:a, eikä Ethereum itsessään ole vaarassa.

DAO:n hakkerointi huomattiin perjantaiaamuna, ja Buterin kehotti pörssejä lopettamaan DAO:n tokeneiden ja ether-kolikoiden treidauksen. Etherin kurssi kerkesi ennen uutisia lähestyä jo maagista 20 dollarin rajapyykkiä, kunnes DAO:n bugi aiheutti hetkessä 20% romahduksen kurssiin (tämä artikkelin kirjoitushetkellä kurssi on 17 dollaria). Etherin kurssinousu oli poikkeuksellista Bitcoinin kurssinousun aikaan, sillä bitcoinin ja etherin arvolla on aikaisemmin ollut vahva negatiivinen korrelaatio.

DAO-hakkeroinnin korjaustoimet ovat kovassa vauhdissa. Varastetut etherit on siirretty “child DAO” lompakkoon, jossa ne ovat jumissa 14. heinäkuuta saakka, ja kehittäjät selvittävät kuumeisesti mitä tapahtui ja kuinka asia saataisiin korjattua. Ehdotuksena on ollut muun muassa verkon jakaminen kahteen osaan, jolloin hakkeri ei voisi siirtää ethereitä eteenpäin ja alkuperäiset omistajat voisivat myöhemmin saada tokeninsa takaisin. 

Kiinnostus Ethereumin teknologiaan kuitenkaan tuskin katoaa, sillä DAO:n hakkeroinnissa ei ollut kyse Ethereumin ongelmista. Muun muassa, pankkien R3-projekti julkaisi vastikään Vitalik Buterinin kirjoittaman raportin yksityisten lohkoketjujen mahdollisuuksista ja haasteista nimenomaan Ethereumin näkökulmasta. R3 tutkii erilaisten lohkoketjuprojektien potentiaalia ja Ethereumia se pitää raportin mukaan hyvänä oppaana uudenlaiselle ajattelulle mitä tulee hajautettuihin järjestelmiin sekä mahtavana prototyyppinä ja simulaatioalustana. 

Jäämme seuraamaan mielenkiinnolla, kuinka tapahtumat vaikuttavat Ethereumiin ja DAO:on.

Ethereum on noussut nopeasti hopeaksi Bitcoinin kullalle (KUVA: Ethereum.org)

F2Pool haluaa kahdeksankertaistaa lohkokoon

Bitcoinin suosion räjähdysmäisellä kasvulla on myös muita vaikutuksia kuin kohoava kurssi. Bitcoinia käytetään jatkuvasti enemmän ja se kiinnostaa yhä suurempaa määrää ihmisiä, mikä näkyy myös tapahtuvien Bitcoin-siirtojen huomattavana kasvuna. Äkkinäisen kasvun seurauksena Bitcoin-verkon toiminta on hidastunut, mikä on herättänyt uudelleen keskustelua Bitcoinin skaalaamisesta suuremmalle käyttäjämäärälle.

Bitcoinin skaalautumisen muuttuessa yhä relevantimmaksi kysymykseksi on Kiinan suurimpiin kuuluva louhintapooli F2Pool on äänestänyt Bitcoin-lohkojen maksimikoon nostamisesta 1 megasta 8 megaan. F2Pool katsoo, että vaikka Bitcoin Coren kehittäjien alkuperäinen suunnitelma hitaasta skaalaamisesta on hyvä, on kasvavan käyttäjämäärän vuoksi tehtävä nopeampia ratkaisuja. F2Pool uskoo, että lohkokoon nostaminen kerralla 8 megaan tulee ratkaisemaan skaalautumisongelman hamaaseen tulevaisuuteen.

Kyseessä ei ole mikään pieni päätös, sillä F2Pool on tällä hetkellä suurin louhintapooli. Sen hashrate on 24 prosenttia koko Bitcoin-verkon tehosta. Lisäksi F2Pool on ensimmäinen suuri kiinalainen Bitcoin-louhintapooli, joka on avoimesti ryhtynyt ajamaan näin suurta lohkokoon kasvattamista. Aikaisemmin kiinalaiset louhijat ovat olleet skeptisiä lohkokoon nostamista kohtaan, koska he ovat epäilleet suurten lohkojen olevan vaikeampia käsitellä Kiinan suuren palomuurin vuoksi. 

Kiinalaisten louhijoiden sanalla on ollut perinteisesti painoarvoa heidän vahvan edustuksensa vuoksi

Pohjois-Karolina haluaa Bitcoin-myönteiset lait

Pohjois-Karolinan senaatissa käsitellään parhaillaan lakimuutosta, jota pidetään yhtenä Bitcoin- ja lohkoketjumyönteisimmistä, mitä on aikaisemmin nähty USA:n osavaltioiden tasolla. Lakia säädettäessä on muun muassa konsultoitu lohkoketju- ja digivaluutta-alan toimijoita monipuolisesti ja sillä tähdätäänkin sääntely-ympäristöön, joka mahdollistaisi alan kehityksen ja kitkattoman toiminnan Pohjois-Karolinassa.

Lakiehdotuksessa muun muassa halutaan muuttaa rahanvälityksen määritelmää siten, että välittäjiksi voidaan lukea myös sellaiset toimijat, jotka käsittelevät virtuaalivaluuttoja. Tämä antaisi olemassaoleville alan toimijoille vakaamman ja selkeämmän juridisen aseman. Lisäksi lakiehdotuksessa halutaan poikkeuksia, jotka mahdollistaisivat vapaamman toiminnan sellaisilta lohkoketjualan toimijoilta, joiden ei katsota harjoittavan rahanvälitystä.

“Tiedämme, että virtuaalivaluuttojen välittäjät ovat täällä pysyäkseen – ja ala on kasvussa. Tämä on innovaatioiden sektori ja mielestäni meillä on velvollisuus antaa alan kasvaa ja kukoistaa”, kommentoi lakihanketta vetävä senaattori Rick Gunn.

21 Inc julkaisee Bitcoin-ohjelmansa avoimesti nettiin

Bitcoin-tietokoneen kehittämisestä tunnettu 21 Inc on julkaissut laitteidensa Bitcoin-ohjelmistot avoimella koodilla Internetiin. Liike on osa yrityksen laajempaa visiota kehittää uudenlainen maksuverkosto, jossa sovellukset ja laitteet voivat hoitaa automaattisesti taloudellisia transaktioita käyttämällä hyväkseen Bitcoinia.

“Tällaista järjestelmää ei olisi ollut mahdollista kehittää ennen Bitcoinia, sillä laitteiden kyky maksaa ja käsitellä valuuttaa autonomisesti riippuu olennaisesti Bitcoinin mekanismeista”, kertoo 21 Inc.

21 Incin ohjelmistolla käyttäjät voivat asentaa Bitcoin-ominaisuuksia liki mihin tahansa laitteeseen tai tietokoneeseen. Lisäksi se helpottaa käyttäjiä luomaan omia Bitcoin- ja mikromaksusovelluksiaan.

21 Inc uskoo, että tulevaisuudessa laitteet voivat suorittaa itsestään monia taloudellisia siirtoja. Esimerkiksi tietokone voisi itse maksaa sanomalehden maksullisesta sisällöstä ilman, että käyttäjä joutuu syöttämään luottokortti- tai muita maksutietojaan mihinkään.

21 Inc haluaa ohjelmistonsa avaavan kaikki koneet Bitcoinille (KUVA: 21 Inc)

Australian pörssit avautuvat vaihtoehtodigeille

Ethereumin ja muiden vaihtoehtoisten digivaluuttojen kasvu ja vakiintuminen Bitcoinin rinnalle näkyy myös digivaluuttapörssien toiminnassa. Kaksi Australian suurinta Bitcoin-pörssiä, CoinTree ja CoinLoft, ovat ilmoittaneet julkaisevansa palvelun, jonka avulla käyttäjät voivat ostaa useita erilaisia vaihtoehtoisia digivaluuttoja, kuten ethereitä sekä litecoineja.

“Ethereum on mielenkiintoinen projekti, jolla on paljon potentiaalia esimerkiksi älysopimusten kanssa. Etherit ovat saaneet viime kuukausina paljon huomiota ja olemme ylpeitä, että voimme antaa asiakkaillemme tällaisen mahdollisuuden”, kertoo CoinLoftin perustaja David Temple.

Bitcoin on ollut pitkään lähestulkoon ainoa digivaluutta, jonka suuri yleisö on tiennyt. Digivaluutta laajempana ilmiönä on kuitenkin nousemassa vahvasti osaksi valtavirtaa, mikä näkyy maailmalla jatkuvasti kasvavana kiinnostuksena näitä mullistavia keksintöjä kohtaan.

Vaihtoehtoisten digivaluuttojen kasvu on myös Bitcoinin etu (KUVA: Ethereum.org)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].