Viikkokatsaus 28/2014: Ukrainan automaatit, Kryptoradio ja kelluvat transaktiokulut

Tämäkin viikko on ollut taas mielenkiintoisia uutisia täynnä. Merkittävimmäksi asiaksi nousi ukrainalaisten reippaasti parantunut mahdollisuus ostaa bitcoineja automaateista. Edellisen viikon katsauksen voit lukea täältä.

Ukrainaan tuhansia Bitcoin-automaatteja

Ukrainalaisen pankin terminaaleista saa ostettua nyt myös bitcoineja käteisellä. Ne eivät siirry kuitenkaan suoraan laitteesta asiakkaalle, vaan terminaalista saa joko tulostettua itselleen lunastuskoodin sisältävän kupongin tai tilattua sen tekstiviestillä. Bitcoinit saa lunastettua itselleen pankin kanssa yhteistyössä olevan BTCU:n nettisivuilta.

Vaikka kyseessä ei olekaan mikään täysiverinen automaatti, on niiden tarjoama mahdollisuus bitcoinien hankkimiseen oikein mahtava. Terminaaleja löytyy Ukrainasta lähes viisi tuhatta ja bitcoinien osto käy niiden kautta täysin anonyymisti. Tämä on hieno juttu etenkin siksi, koska Ukrainan kaltaisessa poliittisesti ja taloudellisesti epävakaassa valtiossa Bitcoin voi osoittautua erittäin hyödylliseksi tavallisille kansalaisille.


Ei ole hankala ostaa bitcoineja Ukrainassa (Lähde: CoinTelegraph)

Xapo kerännyt ennätysmäärän investointirahaa

Bitcoin-lompakkoa ja -säilytyspalvelua tarjoava Xapo on onnistunut keräämään yhteensä 40 miljoonaa dollaria rahaa sijoittajilta. Tällä viikolla päättyneellä rahoituskierroksella se onnistui saamaan 20 miljoonaa, jonka ansiosta se nousi parhaiten rahoitusta keränneeksi Bitcoin-startup-yritykseksi.

Xapo on myös tuomassa markkinoille debit-korttia ja ensimmäiset asiakkaat saavat ne jo tässä kuussa.

Ranskassa suljettiin laiton Bitcoin-pörssi

Ranskan poliisi ilmoitti pysäyttäneensä laittomasti toimineen Bitcoin-pörssin. Pörssi ei ollut rekisteröitynyt maksuvälittäjäksi Ranskassa, mitä sellaiselta olisi vaadittu. Samoin poliisin epäilyksen rahanpesusta herätti se, että pörssi otti 30-50 % välityspalkkioita. Normaalisti harva on valmis maksamaan niin paljon, joten poliisilla oli hyvä syy epäillä rahan olevan laittomasti hankittua.

Kryptoradio aloittaa syksyllä

Suomalainen projekti bitcoin-lohkoketjun lähettämiseksi radioteitse aloittaa testilähetykset 1.9.2014. Kehityshankkeen taustalla ovat Koodilehto osk ja KryptoFIN ry, jonka kehittämää kryptovaluutta FIMKiä aletaan myös lähettämään.

Vertaisvaluuttojen transaktiodatan lähettäminen radioteitse mahdollistaa esimerkiksi erilaisten automaattien toiminnan, joiden tarvitsee vastaanottaa maksuja. Automaatti saa radioaaltojen kautta tietoonsa maksun perilletulon, eikä se silloin tarvitse minkäänlaista internet-yhteyttä toimiakseen, toisin kuin nykyään.

Suomalaisessa mediassa Bitcoin-asiaa

Savon Sanomat julkaisi lauantaina kaksi artikkelia liittyen Bitcoiniin. Ensimmäisessä Prasoksen operatiivinen johtaja Viljami Räisä esittelee Toivalassa sijaitsevaa Bittimaattia ja toisessa Finanssivalvonnan toimistopäällikkö Markku Koponen varoittelee bitcoinin käytön riskeistä.

Suomen kuvalehti puolestaan haastatteli Bitcoinin alkukehityksessä mukana ollutta Martti Malmia.

Viljami esittelee Bittimaatin toimintaa (Lähde: Savon Sanomat)

Transaktiokulujen määräytyminen muuttuu

Seuraavassa isommassa Bitcoin Core -päivityksessä tulee olemaan merkittävä muutos transaktiokuluihin, paljastaa Gavin Andresen Bitcoin Foundationin blogissa. Niistä tulee kelluvia, eli kulu määräytyy prioriteetin ja transaktion suuruuden mukaan, jonka ansiosta siirtojen pitäisi konfirmoitua tehokkaammin.

Aiheesta ilmestyi myös tutkimus, jossa Kerem Kaşkaloğlu kävi läpi transaktiomaksujen määräytymisen ongelmia. Toisaalta maksuja tarvitaan, jotta kannustin ylläpitää Bitcoin-verkkoa säilyy, mutta toisaalta ne eivät voi olla niin suuria, että pieniä bitcoin-maksuja ei olisi enää kannattavaa tehdä.

Hifi- ja kotiteatterilaitteita bitcoineilla

Helsingissä ja Oulussa sijaitsevissa Audiokaupan myymälöissä voi nyt maksaa bitcoineilla. Audiokaupasta saa lähes kaiken hifiin ja kotiteatteriin liittyvän aina muutamien eurojen johdoista kymmenien tuhansien arvoisiin huippukaiuttimiin. Audiokauppa myös tarvittaessa asentaa myymänsä laitteistot ja kuljettaa laitteet asiakkaan kotiin. Aiemmin Audiokaupan Helsingin myymälä tunnettiin nimellä Highend Studio Helsinki, joka oli samalla paikalla vuodesta 2000. Kokemusta hifistä on siis jo lähes 15 vuotta. Audiokaupalla on myös verkkokauppa.

Grooveshark hyväksyy bitcoinit

Musiikin striimauspalvelu Grooveshark on ottanut bitcoinit maksumahdollisuudeksi palveluunsa. Peruskäyttö on ilmaista, mutta lisäominaisuuksista, jotka sisältävät muun muassa mainoksettomuuden ja mobiiliapplikaatiot, joutuu maksamaan 5 dollaria kuukaudessa tai 50 dollaria vuodessa.

Coin Summit

Lontoossa pidetyn Coin Summitin puheista ja paneelikeskusteluista voit lukea tiivistelmät Coindeskin raporteista ensimmäisen ja toisen päivän osalta.

The Telegraph haastatteli seminaarin aikana Roger Veriä, joka ennusti bitcoinin hinnan nousevan vähintään 2000 dollariin vielä tämän vuoden aikana. Ver perusteli arvionsa sillä, että tällä hetkellä jokaiselle englantilaiselle ei riittäisi edes yhtä bitcoinia, ja koska se on maailmanlaajuinen valuutta, hinta nousee väistämättä reippaasti ylöspäin.

Mark Karpeles huutokauppaa Bitcoins.com -domainin

Nurin menneen Bitcoin-pörssin Mt. Goxin toimitusjohtaja Mark Karpeles aikoo myydä omistamansa Bitcoins.com -domainin huutokaupalla 24.7. Hän lupaa vähintään puolet saaduista rahoista niille, jotka menettivät omia rahojaan Mt. Goxin jouduttua ongelmiin.

Bitcoin Foundation lobbaa bitcoinia

Bitcoin Foundation on palkannut lobbausfirma Thorsen French Advocacyn edistämään tietoutta ja ymmärrystä Bitcoinista. Säätiön mukaan Yhdysvaltain kongressista löytyy jotain yksilöitä, jotka ymmärtävät Bitcoinista ja sen taustalla olevasta teknologiasta, mutta vielä tarvitaan lisää työtä sen eteen, että suurempi osa ymmärtäisi Bitcoinin mahdollisuudet.

Ruotsalainen poliitikko hyväksyy ainoastaan bitcoin-lahjoituksia

Folkpartietin listalta Ruotsin eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevan Mathias Sundin on ilmoittanut ottavansa kampanjalahjoitukset vastaan tästedes ainoastaan bitcoineina. Coindeskin haastattelema Sundin vaikuttaa olevan erittäin innostunut Bitcoinista eikä halua poliitikoiden pilaavan sitä sääntelyllä.

State of Bitcoin

Mikäli viikkokatsauksen anti ei tyydyttänyt tiedonjanoa, kannattaa lukaista läpi vielä Coindeskin State of Bitcoin Q2, jossa käsitellään kuluvan vuoden toisen neljänneksen tärkeimmät Bitcoin-asiat.