Viikkokatsaus 27/2015: Bitcoinin vaihtokurssi kävi vuoden 2015 huipuissa

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa kerrotaan mm. uudesta dokumentista ja Bitcoinin kurssikehityksestä. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Bittirahan blogissa kerrotaan Helsinkiin avatusta Bitcoin-Cornerista, jossa voi käydä tutustumassa Bitcoiniin.

Kurssi kävi vuoden 2015 huipuissa

Bitcoinin hinta lähti viikonlopulla hurjaan nousuun ja nousikin vuoden 2015 huippulukemiin. Hinnassa noustiin yli 310 dollarin lukemiin, muun muassa Bitstampissa käytiin 317 dollarissa (n. 287 euroa). Bitstamp-pörssissä tämä oli vuoden 2015 huippukurssi.

Hinta lähti nousuun Kiinan pörsseissä alkaneen nousun johtamana. Hinta korjasi alaspäin maanantaina, ja on nyt pyörinyt noin 290 dollarin (n. 265 euron) kieppeillä.

Bitcoinin kurssi kävi tämän vuoden huippulukemissa (lähde)

Uusi mielenkiintoinen Bitcoin-dokumentti on julkaistu

Bitcoin: The End of Money (as we know it) -dokumentti on julkaistu. Se perehtyy rahan historiaan ja pyrkii paljastamaan rahoitusalan valta-asemia ja sen kyseenalaisia toimintatapoja. Vaihtoehtona nykyiselle dokumentti tuo esille — tottakai — Bitcoinin.

Dokumentin ovat ohjanneet Torsten Hoffmann ja Michael Watchulonis. Sen rahoitukseen oli mahdollista osallistua Kickstarterin joukkorahoituksessa. Bitcoin: The End of Money on katsottavissa noin 5 euron hintaan Vimeossa ja bitcoin-maksulla Protocol.TV:ssä. Dokumentista on tarjolla myös laillinen torrentti. Vaikka tekijät toivoisivat korvausta tekemästään työstä, myös laittomia torrentteja on heidän mukaansa tarjolla. Alla on dokumentin traileri:

Bitcoinin kurssin veikataan nousevan vuoden sisään 400 dollariin

Ennen viikonloppuista Bitcoinin arvonnousua julkaistussa Wedbush Securitiesin raportissa uskotaan Bitcoinin nousevan 400 dollarin arvoon 12 kuukauden sisällä. Arvonnousu on seurausta Bitcoinin lisääntyvästä käytöstä muun muassa online-maksuissa, kansainvälisissä rahalähetyksissä ja mikromaksuissa.

Raportissa luodaan katsausta myös kauas tulevaisuuteen: Vuonna 2025 Bitcoinin uskotaan vastaavan 10% online-maksuista ja 20% kansainvälisistä rahalähetyksistä. Kehityksestä riippuen Bitcoin voi olla sitäkin merkittävämmässä asemassa tai täysin unohdettu, joten arvo voi olla mitä tahansa 0 – 1 000 000 dollarin välistä.

Wedbushin vertailu Bitcoinin ja Visan arvosta tulevaisuudessa (lähde)

Miten keskuspankin kryptovaluutta toimisi?

Maailman suurimpiin tilintarkastusyhtiöihin lukeutuva Deloitte julkaisi raportin State-Sponsored Cryptocurrency: Adapting the best of Bitcoin’s Innovation to the Payments Ecosystem, jossa pohditaan, miten keskuspankin ylläpitämä kryptovaluutta voisi toimia.

Nykyinen maksujärjestelmä on hidas, virhealtis ja kallis kun verrataan rahoitusalan kehitystä muuhun teknologiseen kehitykseen. Kryptovaluutta voisi tehdä vallankumouksen tässä, sillä se voisi tehdä maksujärjestelmästä nopeamman, turvallisemman, tehokkaamman ja kansainvälisesti toimivamman ja tehdä maksujärjestelmän kehittämisestä yhteistyövetoisempaa.

Keskuspankin ylläpitämän kryptovaluutan ominaisuuksien täytyisi olla erilaisia kuin Bitcoinin, mm. rahavarannolla ei voisi olla samanlaista 21 miljoonan yksikön kattoa ja transaktioiden verifioinnin ja louhinnan täytyisi tapahtua määrättyjen tahojen kautta. Deloitte näkee, että keskuspankin kryptovaluutta voisi toimia muiden kryptovaluuttojen, bonus-pisteiden ja perinteisen fiat-rahan rinnalla niin, että kuluttajat käyttävät aina kuhunkin tilanteeseen sopivimpaa vaihtoehtoa.

Taas miljoonarahoitus Bitcoin-yritykselle – Vuosi 2014 ohitettu

Louhijafirma BitFury ilmoitti keränneensä 20 miljoonan dollarin rahoituksen. Aiemmat rahoituskierrokset huomioiden yritys on kerännyt yhteensä 60 miljoonaa dollaria. BitFury on lisännyt louhintatehoaan ja louhiikin eniten lohkoja kuin muut yksityiset tahot yhteensä. Vuoden alulla yritys julkaisi uuden 28nm ASIC-chipin ja osti jäähdytysteknologiaa kehittävän Allied Controlin, ja on nyt laajentamassa toimintaansa 100 megawatin datakeskuksella.

Bitcoin-yritysten keräämät sijoitukset ovat Coindeskin tietojen mukaan kivunneet 392,86 miljoonaan dollariin. Tämä ylittää koko viime vuoden 361,53 miljoonan dollarin sijoituspotin.

Ryhmäliikuntaa bitcoineilla Tampereella

LiikeImpulssin ryhmäliikuntatunneilla Tampereella voi maksaa bitcoineilla. Aikatauluihin ja tuntien sisältöön voi tutustua nettisivuilla. Maksun voi suorittaa etukäteen kotona tai älypuhelimella tunnin alussa.

Visa kiinnostunut sekä Bitcoinista että lohkoketjusta

Visan Jonathan Vaux kertoi yrityksen Bitcoin-näkemyksistä Wired Money -tapahtumassa. Rahoitusalan edustajat monesti painottavat etenkin Bitcoinin taustalla olevan lohkoketjuteknologian potentiaalia ja Bitcoinin käyttö valuuttana jää taustalle. Visa kuitenkin näkee potentiaalia kummassakin.

Visa tarkastelee Bitcoinin osia siltä kantilta, mikä toisi eniten arvoa heidän tuotteilleen. Vaux kertoo pitävänsä valuuttakäyttöä mielenkiintoisena, sillä Visan perustoimintoihin kuuluu valuuttojen käsitteleminen. Lohkoketjuteknologia taas voisi helpottaa maksusuoritusten tekemistä ja erilaisten sopimusten hallintaa (“smart contracts”).

Jonathan Vaux kertoi Visan Bitcoin-näkemyksistä (lähde)

Bitcoin-verkon tilanne

Viime katsauksessa uutisoimme, että Bitcoin-verkkoa testataan tuhansilla pienillä transaktioilla ja että verkossa oli tapahtunut “forkkaus”, koska osa louhijoista käytti vanhentunutta Bitcoinin versiota. Sekä transaktiotulva että forkkaus voivat vieläkin vaikuttaa Bitcoin-siirtoihin, vaikkakaan tilanne ei ole vakava.

Verkkoon spämmätyt lukuisat pienet transaktiot voivat hidastuttaa siirtojen vahvistumista. Jos haluaa varmistaa, että siirto saa vahvistuksen heti seuraavassa lohkossa, siirtoon kannattaa laittaa suurempi kulu (esim. 0,00025 bitcoinia). Siirrot kyllä ilmestyvät verkkoon ja saavat vahvistuksia pienemmilläkin kuluilla.

Forkkaus-ongelma voi vaikuttaa joidenkin lompakkojen toimintaan. Tällaisissa lompakko-ohjelmissa kannattaa edelleen odottaa 30 konfirmaatiota ennen siirtojen hyväksymistä, jotta lähettäjä ei voi yrittää käyttää bitcoineja kahdesti (double spend).

Bitcoin Coren uusi versio

Bitcoinin referenssisovelluksesta, Bitcoin Coresta, on julkaistu uusi versio. Versio 0.11 on ladattavissa Bitcoin.org:ssa.