Viikkokatsaus 29: Bitcoinin pääkehittäjä vaihtui

Tässä taas katsaus kuluneen viikon Bitcoin-uutisiin! Aiheina on mm. Bitcoin Coren pääkehittäjän vaihtuminen ja Kiinan Bitcoin-tapahtumat. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Bitcoinin pääkehittäjä vaihtui

Bitcoin Coren uudeksi pääkehittäjäksi on valittu Wladimir van der Laan. Entinen pääkehittäjä Gavin Andresen jätti roolin omasta valinnastaan ja aikoo jatkossa keskittyä Bitcoin Foundationin johtavan tutkijan rooliinsa. Van der Laan yllättyi valinnastaan, vaikka onkin työskennellyt jo pidemmän aikaa tiivisti Bitcoin Coren kehityksessä.

Muutoksen taustalla on Bitcoin-kehityksen työmäärän kasvu. Andresen pystyy muutoksen kautta keskittymään suurempiin protokollatason ongelmiin, koska Bitcoin Coren perusylläpito siirtyy van der Laanin vastuulle.

Kiinan myllerrys jatkuu

Shanghaissa toimiva suuri Bitcoin-pörssi BTC China on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan yrityksen toiminta tulee jatkumaan normaalisti epäselvästä regulaatiotilanteesta huolimatta.

Kiinan kansanpankilta odotetaan lausuntoa aiheesta, ja eräiden huhujen mukaan pankki olisi kieltämässä Bitcoiniin liittyvät siirrot tämän kuun 15. päivä annettavassa lausunnossa. Mitään varmaa tietoa ei vielä ole, mutta BTC China –pörssikin pitää todennäköisenä, että kansanpankilta on tulossa Bitcoinia koskeva lausunto 15. huhtikuuta.

Samanaikaisesti monet muut kiinalaiset Bitcoin-pörssit ovat ilmoittaneet aikeestaan lopettaa rahansiirrot heidän ja kiinalaisten pankkien välillä, joka on yksi syy tämän päivän kurssilaskulle. Tilanne on edelleen epäselvä ja kaikesta huolimatta Bitcoin ei ole kielletty Kiinassa, vaan rahansiirtoja kiinalaisiin pankkeihin on yksinkertaisesti rajoitettu.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Suomalainen verkkokauppaohjelmisto ProsperCart on liittänyt BitPay-maksujärjestelmän ohjelmistoonsa. Kaikki ProsperCartia käyttävät verkkokaupat voivat siis halutessaan lisätä bitcoinit maksutavaksi.

Suuri ranskalainen kauppaketju Monoprix on aikeissa ottaa Bitcoin-maksut käyttöön tänä vuonna. Bitcoin-maksut tulee käyttöön verkkokaupassa, ja Bitcoin on harkinnassa myös ketjun kivijalkaliikkeisiin. Monoprixillä on yli 300 liikettä Ranskassa.

Monoprix’n kivijalkaliikkeetkin saattavat ottaa käyttöön Bitcoin-maksut (lähde)

Yksi Yhdysvaltojen suurimmista lehdistä, Chicago Sun Times, on ottanut käyttöönsä Bitcoin-maksutavan lehden digitaalisen version tilaamiseen.

NBA-koripallojoukkue Sacramento Kings on julkaissut Bitcoin-kaupan. Kaupasta voi ostaa lippujen ja oheistuotteiden lisäksi elämyspaketteja otteluihin. Kings otti bitcoinit maksutavaksi jo aiemmin, mutta nyt Bitcoinia varten on tehty ihan oma kauppansa.

Myös toinen yhdysvaltalainen joukkue on ilmoittanut ottavansa Bitcoin-maksut käyttöön. Jalkapallojoukkue San Jose Earthquakes aikoo ottaa bitcoinit käyttöön kotiotteluissaan tällä kaudella. Bitcoineilla voi ostaa ainakin oheistuotteita.

Digitaalisen markkinoinnin mainostoimisto Joystick Interactive on alkanut hyväksymään bitcoineja, ja Bitcoin-asiakkaat saavat 20 prosentin alennuksen. Joystick Interactiven asiakkaina ovat mm. Google, Disney ja Sony.

Helsingissä uusia Bitcoin-automaatteja

Helsingin Iso Roban Delish-kauppaan on asennettu Cointterin Bitcoin-automaatti, jolla voi ostaa ja myydä bitcoineja. Myös toinen automaatti on tulossa tällä viikolla käyttöön bitcoinit hyväksyvään ravintola Kynsilaukkaan.

Uusi bitcoineilla toimiva pankkikortti

Hongkongilainen Cryptex on julkaissut bitcoineilla toimivan debit-kortin. Kortilla voi nostaa käteistä automaatista, mutta kortti on liitettynä pankkitilin sijaan bitcoin-osoitteeseen. Kortti on tehty kiinalaista pankkikortteja tarjoavaa UnionPayta käyttäen.

Heartbleed saattanut vaikuttaa myös Bitcoin-palveluihin

Heartbleediksi nimetty haavoittuvuus OpenSSL-kirjastossa vaikutti useiden nettipalveluiden tapaan myös Bitcoin-palveluihin. Useat Bitcoin-palvelut joutuivat päivittämään palvelimiaan ja sertifikaattejaan haavoittuvuuden paljastuessa, ja mm. Bitstamp pysäytti varmuuden vuoksi kriittiset toiminnat muutamaksi tunniksi. Vielä ei ole ilmennyt, että bitcoineja olisi varastettu haavoittuvuuden takia.

Myös Bitcoin Coresta julkaistiin uusi versio, 0.9.1, jossa Heartbleed haavoittuvuus on korjattu.

Yhdysvalloissa järjestettiin suuri Bitcoin-konferenssi

Yhdysvalloissa järjestettiin 7.-8. huhtikuuta suuri Bitcoin-aiheinen konferenssi Inside Bitcoins. Tapahtumassa oli puhumassa Bitcoin-maailman tekijöiden lisäksi myös muita virtuaalivaluuttoihin liittyvien aiheiden asiantuntijoita. Tapahtuman kohokohtiin voi tutustua englanniksi CoinDeskin raportista (Päivä 1, Päivä 2).

eBay on lisännyt virtuaaliraha-tuoteryhmän sivuilleen

eBay:n yhdysvaltalainen sivusto on ottanut käyttöön uuden tuoteryhmän, ”Virtual Currency”. Myynnissä on kaikenlaisia Bitcoiniin ja muihin virtuaalivaluuttoihin liittyviä tuotteita ja palveluja. Tuoteryhmä on ollut käytössä jo aiemmin joillakin eBay:n sivustoilla, mutta eBay ei ole aiemmin suostunut olemaan mukana näihin kauppoihin liittyvässä maksuliikenteessä. Nyt tällaista rajoitusta ei ole, ja virtuaalivaluutankauppaa voi käydä kuin mistä tahansa tuotteesta.

Bitcoinin kieltämistä kannattavat siitä tietämättömät

Yhdysvalloissa tehdyn kyselyn mukaan Bitcoinista vähemmän tietävät haluaisivat eniten valtion kieltävän Bitcoinin. Vanhemmat vastaajat halusivat kieltää Bitcoinin nuoria enemmän. Reason-Rupe Pollin kyselyn tarkempiin vastauksiin voi tutustua täältä.

Bitcoinin kieltämistä kannattavat eniten siitä tietämättömät (lähde)

Neo & Bee -yrityksen toimintaa tutkitaan

Kyproslainen Bitcoin-yritys Neo & Bee on poliisitutkinnan kohteena, koska ainakin kaksi asiakasta väittää tulleensa huijatuksi, eikä yrityksen johtajaa saada tavoitettua. Asiakkaat ovat maksaneet yritykselle yhteensä n. 35 000 €, mutta eivät ole saaneet heille luvattuja bitcoineja. Karkuteillä oleva johtaja väittää, että häneen on kohdistunut uhkailuja, jotka on jo ilmoitettu poliisille. Poliisi ei kuitenkaan ole tällaisesta ilmoituksesta tietoinen.

Yrityksen toimisto Kyproksella on tyhjä ja kaikki työntekijät on irtisanottu, eivätkä työntekijät ole saaneet edes palkkaa maaliskuulta. Neo & Bee ehti oli toiminnassa vain reilun kuukauden ennen kuin ongelmia alkoi ilmaantua.

Viime viikolla uutisoimme Neo & Been osakkeiden kaupankäynnin keskeytyneen. Kun kaupankäynti taas sallittiin, Neo & Been osakkeiden arvo romahti hetkessä alle kymmenesosaan aikaisemmasta.

Bitcoinin asema maailmalla

Yhdysvaltain kongressin jäsen Steve Stockman suunnittelee lakialoitetta, jonka hyväksymisen jälkeen Bitcoin määriteltäisiin verotuksessa valuutaksi.

Teksasin pankkiviranomaiset ovat ottaneet kantaa Bitcoinin sääntelyyn. Bitcoinien myyntiin tai ostamiseen ei tarvita maksunvälittäjän lisenssiä sillä Bitcoin ei ole valuutta vaan hyödyke. Bitcoin-pörssin pyörittäminen vaatii yleensä lisenssin, sillä pörssi välittää oikeassa valuutassa tehtyjä maksuja Bitcoin-myyjille. Bitcoin-automaattien kohdalla lisenssiä ei tarvita, jos myynti tapahtuu suoraan automaatin operaattorin ja asiakkaan kesken, eikä vaihdossa käytetä kolmatta osapuolta.

Japanin keskuspankin pääjohtaja Haruhiko Kurodan mukaan Bitcoin ei voi olla valuutta. Bitcoin ei ole tarpeeksi turvallinen ja sen arvo ei ole tarpeeksi vakaa, jotta kysyntää olisi tarpeeksi.

Brasilian viranomaiset ovat selventäneet Bitcoinin verotusta. Bitcoinien myynnistä on maksettava pääomaveroa 15 prosenttia. Bitcoinien arkikäyttöä ei veroteta sillä verovelvollisuus alkaa vasta 35 000 realin ylittävästä myynnistä (n. 11 000 euroa). Brasilian viranomaiset eivät näe tarvetta kehittää erillistä lainsäädäntöä virtuaalivaluutoille.

Myös Bulgariassa on tehty linjaus Bitcoinin verotukseen. Bitcoinien myynnistä saaduista voitoista on maksettava 10 prosenttia veroa.

Australialainen pankki National Australia Bank on päättänyt sulkea Bitcoiniin liitettyjä pankkitilejä. Pankki ei halua ottaa riskiä bitcoinin kanssa.

Louhintalaitteiden valmistajia haastettu oikeuteen toimitusongelmien takia

Surullisen kuuluisaa louhintalaitteiden valmistajaa Butterfly Labsia vastaan on nostettu ryhmäkanne Yhdysvalloissa. Kanteessa mukana olevat asiakkaat eivät ole saaneet tilattuja tuotteita tai tuotteet on toimitettu reippaasti aikataulusta jäljessä. Yrityksen väitetään myös käyttäneen asiakkaiden louhintalaitteita ennen niiden lähettämistä.

Myös toista louhintalaitteiden valmistajaa, Advanced Mining Technologiesia (AMT), vastaan on nostettu ryhmäkanne Yhdysvalloissa. AMT:n tilanne on sama Butterfly Labsin kanssa eli louhijoita ei ole toimitettu ajallaan.