Viikkokatsaus 28: Kiinan tapahtumat kurssilaskun taustalla

Viikkokatsaus Bitcoin-maailman uutisiin on taas täällä. Uutisissa on mm. Kiinan johtama kurssilasku, lisää arvauksia Satoshin henkilöllisyydestä ja tilanneraportti Mt. Goxista. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Kiinan Bitcoin-tapahtumat pääsyy kurssilaskuun?

Kiinan uutiset ovat luultavasti olleet pääsyy Bitcoinin kurssin laskuun (Bittirahan Henry Braden pohdintaa kurssilaskusta voi lukea uusimmasta blogista). Alunperin kurssi lähti laskuun uutisoinnista, jonka mukaan Kiina olisi kokonaan kieltämässä Bitcoinin. Täysmittainen kielto lienee kuitenkin pelkkää huhua.

Muutama kiinalainen Bitcoin-pörssi on saanut rahoitusalan kumppaneiltaan tiedotteita, joissa on ilmoitettu yritysten tilien joutuvan irtisanottavaksi. Osa on myös pysäyttänyt vaihdannan virtuaalivaluuttojen ja oikean valuutan välillä. Kaikki pörssit eivät ole ilmoittaneet saaneensa minkäänlaisia irtisanomisilmoituksia.

Kiinan keskuspankki kielsi jo viime vuonna rahoitusalan yrityksiä olemasta tekemisissä Bitcoinin kanssa, mutta kiellon vaikutus jäi epäselväksi. Keskuspankki aikonee nyt tiukentaa näkemystään ja kieltää rahoitusalan palveluita tarjoavilta yrityksiltä yhteistyön Bitcoin-yritysten kanssa. Kiinan keskuspankki ei kuitenkaan ole vielä julkaissut virallista lausuntoa, mutta aiempien tietojen mukaan tilit täytyisi sulkea 15. huhtikuuta mennessä.

Viikon Bitcoin-hyväksyjät

Suomalainen verkossa toimiva antikvariaatti Finlandia Kirja hyväksyy bitcoineja. Finlandia Kirja on Suomen (ja jopa maailman?) ensimmäinen bitcoineja hyväksyvä kirjakauppa. Verkkokaupasta voi ostaa kaikenlaista luettavaa tiedekirjoista kaunokirjallisuuteen.

Verkkokauppapaikka Square Market on lisännyt bitcoinit maksutavaksi. Kaikki Square Marketia käyttävät kauppiaat voivat lisätä bitcoinin maksutavaksi, eikä heidän tarvitse koskea bitcoineihin ollenkaan.

Verkkomaksujärjestelmää tarjoava Stripe on ottamassa Bitcoinin yhdeksi maksutavoistaan. Stripe on perinteisesti keskittynyt luottokorttimaksamisen suoraviivaistamiseen netissä.

Agora Commodities on myynyt yli 10 miljoonan dollarin edestä Bitcoineilla. Jalometalleja välittävä yritys on  saanut valtavan määrän Bitcoin-maksusuorituksia. Suurin tilausruuhka tuli viime vuoden lopussa, kun Bitcoinin arvo ampaisi taivaisiin. Tulos on pyöristyttävä, koska yrityksen fokus ei ole edes Bitcoinissa, vaan puhtaasti jalometallien välityksessä.

Agora Commodities myy mm. tätä Bitcoin-aiheista hopeakolikkoa (lähde)

SuperRewardsia käyttävien pelien pelaajat voivat ostaa pelin sisäistä virtuaalirahaa bitcoineilla. SuperRewards tarjoaa online- ja mobiilipelien tekijöille alustan, joka hoitaa pelin sisäisen virtuaalivaluutan myymisen.

Lontoossa järjestetään 5. huhtikuuta potkunyrkkeilyturnaus Bitcoin Fight Night. Tapahtuman voittaja saa 5000 punnan palkinnon ja tittelin “Super Middleweight Bitcoin Fighting Champion”.

Belgiassa järjestettävä “parviälyn” konferenssi ANTS hyväksyy bitcoin-maksut. Konferensissa perehdytään parviälyyn eli itse-järjestäytyviin prosesseihin luonnossa ja ihmisten rakentamissa järjestelmissä. ANTS lienee ensimmäinen bitcoin-maksuja hyväksyvä tiedekonferenssi.

Satoshi Nakamoton jäljillä

Bitcoinin kehittäjätiimin Andreas Antonopoulosin johtama Dorian S. Nakamoton lahjoituskampanja keräsi yhteensä yli 47 bitcoinia. Antonopoulos välittää bitcoinit dollareina Dorian Nakamotolle tai hänen kieltäytyessään Electronic Frontier Foundationille.

Forbesin toimittaja Andy Greenberg on laittanut oman kortensa kekoon Satoshi Nakamoton löytämiseksi. Dorian S. Nakamotosta kertoneen artikkelin jälkeen, Greenberg sai vihjeen Hal Finneysta, joka vaikutti sopivalta henkilöltä Satoshiksi.

Finney asui aiemmin Satoshiksi epäillyn Dorianin lähettyvillä ja hänen kirjoitustyylinsä muistuttaa Satoshin tyyliä. Finney oli myös mukana sekä tiedon salauksessa käytettävän PGP:n kehittämisessä että Bitcoinin alkuaskeleilla mm. vastaanottamalla Satoshin lähettämän ensimmäisen Bitcoin-siirron.

Finney tuskin kuitenkaan on Satoshi, sillä olisi ollut erikoista, että hän olisi Bitcoinin alkuaikoina esittänyt keskustelevansa toisen ihmisen kanssa. Finney myös kieltää olevansa Satoshi, ja hänen perheensä esitti Greenbergin vierailun aikana todisteita Finneyn sähköposteista ja Bitcoin-käytöstään. Löydetyt yhtäläisyydet voivat siis olla puhdasta sattumaa.

Bitcoinin kehityksessä mukana ollut Hal Finney vaimonsa kanssa (lähde)

Vuonna 2009 Finneyllä diagnosoitiin liikehermosoluja rappeuttava ALS-tauti, jonka takia hän tänä päivänä kommunikoi lähinnä silmiä liikutellen. Greenberg aloitti taudin kanssa kamppailevalle Finneylle lahjoituskampanjan, johon on tämän artikkelin kirjoitushetkeen mennessä kerätty yli 12 bitcoinia.

Tilanneraportti Mt. Goxista

Mt. Gox on ilmoittanut toimivansa yhteistyössä viranomaisten kanssa, jotta kadonneiden bitcoinien tutkimus etenisi. Mt. Gox on toimittanut poliisille tarvittavia tietoja ja dokumentteja.

ETH Zürich -yliopiston tutkijoiden tekemän tutkimuksen mukaan Mt. Goxin selitys transaction malleability -ongelman aiheuttamista bitcoin-menetyksistä ei voi pitää paikkaansa. Tutkijoiden mukaan transaction malleability -hyökkäyksissä oli mukana vain 302 000 bitcoinia, vaikka Mt. Goxista on väitetty 850 000 bitcoinin hävinneen hyökkäysten takia (joista 200 000 löydettiin myöhemmin). Tutkimukseen tulee tosin suhtautua varauksella, sillä esimerkiksi tutkittu ajankohta ei välttämättä ole kattava, eikä tutkijat voi tietää, kuinka transaction malleability tarkalleen ottaen vaikutti Mt. Goxiin.

Muutama Mt. Goxin entinen ja nykyinen työntekijä on kertonut Reutersille, että Mt. Goxin asiakkaiden rahoja olisi käytetty yrityksen kulujen kattamiseen jo vuodesta 2012. Kuluja kasvattivat mm. kallis toimistovuokra, robotti, 3-D printteri ja Briteistä toimitusjohtaja Mark Karpelesille maahantuotu Honda Civic. Työntekijöiden ryhmä esitti huolensa asiakkaiden rahojen käyttämisestä ja nousevista kuluista toimitusjohtaja Karpelesille, jonka kerrottiin vakuuttavan asiakkaiden rahojen olevan turvassa.

Jotta Mt. Goxin olisi mahdollista saada Yhdysvalloissa konkurssin tuoma suoja velkojiltaan, toimitusjohtaja Mark Karpelesin täytyy matkustaa kuulustelua varten Teksasiin. Karpeles oli ehdottanut kuulustelua tehtäväksi Taipeista käsin tai toisen henkilön toimesta, mutta asiaa käsittelevä tuomari määräsi toisin. Karpelesin on kerrottava vakuuttavasti miten Mt. Gox ajautui tilanteeseensa, jotta suoja myönnetään.

Bitcoin-yritys Circle on saanut 12 miljoonan euron rahoituksen

Circle on saanut 17 miljoonan dollarin (n. 12 miljoonaa euroa) rahoituksen, mikä nostaa yrityksen saaman rahoituspotin 26 miljoonaan dollariin (n. 19 miljoonaa euroa). Circle on myös julkaissut kuluttajille tarkoitetun palvelunsa, jossa voi ostaa, lähettää ja vastaanottaa bitcoineja. Palvelu on vasta pienen porukan testattavana.

Virtuaalivaluuttojen peruskurssi internetissä

Kyproslainen Nicosian yliopisto tarjoaa Virtuaalivaluuttojen peruskurssin ilmaseksi internetissä. Kurssi alkaa 15. toukokuuta ja sille voi osallistua kaikki englannin kieltä osaavat. Nicosian yliopisto nousi uutisiin viime vuonna kun se alkoi hyväksyä lukukausimaksuja bitcoineissa virtuaalivaluutan maisteriohjelmaan.

Kolumbia ei kielläkään Bitcoinia

Viime viikolla uutisoimme, että Kolumbia saattaa kieltää Bitcoinin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan hallituksen rahoitusjärjestelmiä valvova elin päätyi varoittamaan kuluttajia Bitcoinin riskeistä ja kieltämään rahoituslaitoksilta Bitcoinien säilytyksen ja välittämisen sekä siihen sijoittamisen. Elin sekä Kolumbian keskuspankki ilmoittivat, että Bitcoin ei ole valuutta.  

Keskustelua Bitcoinista

Pankki- ja rahoituspalveluja tarjoava UBS julkaisi raportin Bitcoinista ja pankeista. Bitcoin-teknologia voisi olla hyödyllinen pankkien käytössä, vaikka sitä ei käytettäisikään valuuttana. Esimerkiksi kansainvälisiä maksuja ja arvopapereita voisi siirtää teknologian avulla.

Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings julkaisi raportin Bitcoinista. Raportissa käsitellään Bitcoinia sijoituksena ja vertaillaan Bitcoinin käyttäjämääriä valuuttojen ja muiden maksuvälineiden käyttäjämääriin.

Bitcoin-rahastoa pyörittävän SecondMarketin toimitusjohtaja Barry Silbert tapasi Bitcoin-aiheen merkeissä 38 sijoittajaa, joiden hallussa on 250 miljardia dollaria sijoituspääomaa. 15 % osallistujista uskoi bitcoiniin, 21% olivat skeptisiä ja loput 64 % eivät osaa vielä sanoa kantaansa. Sijoittajat uskoivat bitcoinin olevan suurempi uhka kansainvälisiä rahasiirtoja välittäville firmoille, kuten WesternUnionille, kuin Visalle ja Mastercardille.

Yhdessä Yhdysvaltain keskuspankeista, St. Louisin pankissa, pidettiin Bitcoin-luento, jossa tarkasteltiin Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen mahdollisuuksia ja sudenkuoppia. Luennoitsija ekonomisti David Andolfatto uskoo kryptovaluuttojen pakottavan pankit muutokseen, vaikka valuuttana Bitcoin tuskin uhkaa nykyisiä valuuttoja.

Myös Yhdysvaltain edustajainhuonessa on käyty keskustelua Bitcoinista. Keskustelun aiheena oli Bitcoinin hyödyt ja haitat pienten ja keskisuurten yritysten käytössä.

BitPay kehittää maailman “turvallisinta lompakkoa”

BitPayn Bitcore-kehitystiimi kertoo kehittävänsä Bitcoin-lompakkoa, jota tiimi väittää maailman turvallisimmaksi lompakoksi. Uusi lompakko, Cosign, käyttää multisignature-tekniikkaa, jonka käyttäminen on yleensä hieman vaivalloista, mutta erittäin turvallista. Cosign kuulemma tekee prosessista käyttäjäystävällisemmän vaarantamatta turvallisuutta.


“Maailman turvallisin lompakko” saattaisi näyttää tältä (lähde)

Ensimmäisen fyysisen Bitcoin-pankin pelätään olevan ongelmissa

Ensimmäisen fyysisen Bitcoin-pankin perustanut Neo & Bee on pysäyttänyt yrityksensä Bitcoin-osakkeiden vaihdon. Neo & Bee ilmoitti mahdollisesta “kyseenalaisesta vaihdannasta”, ja yrityksellä on epäilty olevan rahaongelmia. Neo & Been toimitusjohtaja Danny Brewster on väittänyt olevansa työmatkalla Kyproksen ulkopuolella, mikä on lisännyt huhujen määrää. Brewster vakuuttaa asiakkaiden rahojen olevan säilössä, mikä ei ole vakuuttanut kaikkia Mt. Goxin tapahtumien takia.

Altcoin-uutisia

Iso-Britannian Kingston Upon Hull -kaupunki on julkaisut oman kryptologiaan perustuvan rahan, Hullcoinin. Hullcoinin on tarkoitus toimia alueellisena rahana, joka suojelee paikallista taloutta ja jollaisia on käytössä muuallakin Iso-Britannissa, ei tosin kryptologiaan perustuvana.

Megauploadilla kuuluisuuteen ja rikkauksiin ampaissut Kim Dotcom julkisti Uuden-Seelannin Internet-puolueen, jonka esityslistalla on valtion tukema virtuaalivaluutta. Virtuaalivaluutta voisi nostaa Uuden-Seelannin virtuaalivaluuttojen johtavaksi maaksi sekä yhdeksi rahoitusalan merkittävimmistä tekijöistä.

Kiinalaisen vaihtopörssin, Huobin, Litecoin-vaihdannan aloittaminen ei mennyt aivan putkeen. Huhut virtuaalivaluuttojen kieltämisestä ja pörssin vähäinen vaidannassa oleva litecoin-määrä aiheuttivat Litecoinin kurssiromahduksen yhteen yuaniin (n. 12 senttiä). Huobi lupaa korvata menetykset, jotka asiakkaille aiheutuivat liian alhaisesta myyntihinnasta. Huobi joutui myös DDos-hyökkäyksen kohteeksi, mikä pysäytti pörssin toiminnan.