Viikkokatsaus 32: Arvostettu yhdysvaltalainen yliopisto muuttuu Bitcoin-kampukseksi

Tällä viikolla suurimpana Bitcoin-uutisena on ollut Yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston Bitcoin-projekti. Suomessa bitcoineilla voi nyt ostaa kaikkea konsoli- ja pc-peleihin liittyvää, ja Jyväskylään eksyvät voivat täyttää mahansa vegeruoalla. Kaikenlaista muutakin on ollut esillä, joten eikun lukemaan! Edellisen viikkokatsauksen voi lukea täältä.

Yhdysvaltoihin luodaan Bitcoin-kampus

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) Bitcoin-klubi jakaa 100 dollarin arvosta bitcoineja jokaiselle kandidaatin tutkintoa suorittavalle yliopiston opiskelijalle. Kaksi yliopiston opiskelijaa keräsi “MIT Bitcoin-projektia” varten puoli miljoonaa dollaria, jotka jaetaan opiskelijoille syksyn aikana.

Bitcoin-projektin toivotaan luovan MIT:n kampukselle innovatiivisen Bitcoin-ekosysteemin, joka synnyttää mielenkiintoisia tapoja käyttää bitcoineja. Projektilla halutaan kannustaa opiskelijoita kehittämään bitcoineille käyttötapoja, ja projektin luojat odottavatkin mielenkiinnolla mitä opiskelijat aikovat tehdä saamillaan bitcoineilla.

Pelejä ja purilaisia bitcoineilla

Konsoli- ja pc-peleihin erikoistunut Konsolinet on lisännyt bitcoinit maksutavaksi verkkokauppaansa. Konsolinetistä saa ostettua uusimpien pelien ja vempainten lisäksi myös käytettyjä pelejä. Olisiko nyt viimeistään aika ostaa pleikka nelonen, jos se puuttuu kotoa?

Jyväskylän Vegemestassa voi maksaa bitcoineilla. Vegemestasta mahantäytteeksi saa täyttävää ja hyvin maustettua vegeruokaa. Myös vannoutuneiden lihansyöjien kannattaa testata!

Bitcoin-maksaminen ulkomailla

Ohion Clevelandiin on tullut kadullinen bitcoineja hyväksyviä liikkeitä. Bitcoin Boulevard US -nimellä kulkevaan projektiin osallistuu tällä hetkellä ainakin 8 liikettä, joista saa ostettua ruokaa, juomaa, vaatteita ja kampaamopalveluja. Projekti sai heti alkuun huonoja uutisia, sillä Ohion lait kieltävät alkoholin myymisen muulla kuin “rahalla”. Voi siis olla että useat projektiin osallistuvat anniskeluravintolat eivät saa myydä alkoholia bitcoinella. Projektin vetäjät kuitenkin toivovat saavansa bitcoinit hyväksytyksi maksutavaksi, sillä BitPaytä käyttävät liikkeet aikovat ottaa bitcoin-myynnin itselleen dollareissa.

Ympäri maailmaa etenkin turistien suosima Yelp-sivusto on lisännyt palveluunsa Bitcoin-tuen. Yelpiä käytetään lähinnä ravintoloiden arvosteluun, mutta sivusto toimii myös informaatiokanavana ravintoloille. Asiakkaat voivat nyt tarkistaa sivustolta, mitkä ravintolat hyväksyvät bitcoineja.

Kyprosilainen ala-aste The Lighthouse School hyväksyy lukukausimaksut bitcoineina. Koulun rehtorin mukaan kansalaisten on saatava vaikuttaa käyttämäänsä valuuttaan, mikä ei välttämättä toteudu perinteisessä politiikan johtamassa rahajärjestelmässä.

Bountysource on lisännyt bitcoinit maksutavaksi sivuilleen. Bountysourcessa voi hakea rahoitusta avoimen lähdekoodin projekteille, ja ohjelmoijat voivat osallistua ohjelmien tekemiseen palkkioiden saamiseksi. Bitcoin-maksamisen lisäksi myös kotiutukset voi tehdä bitcoineissa.

Iso-Britannialainen olutverkkokauppa Honest Brew on lisännyt bitcoinit maksutavaksi. Honest Brew nimittää itseään teknologisesti orientoituneeksi firmaksi, joka ihailee Bitcoin-yhteisön sitoutumista.

Anonyymiyttä lisäävä Dark Wallet julkaistu

Anonyymimpää Bitcoinin käyttöä tarjoava Dark Wallet on julkaistu alpha-versiona. Dark Wallet käyttää stealth-osoitteita ja CoinJoin-miksausta, jotta bitcoinien käyttö olisi anonyymimpää kuin normaalisti. Lompakko tulee tarjoamaan anonymiteetin lisäksi myös kattavat ominaisuudet, kuten multisignaturen, chättialustan ja escrow-palvelun. Dark Walletin kehittäjät kehottavat käyttäjiä olemaan erittäin varovaisia lompakon testauksessa, sillä se on todellakin vasta testivaiheessa. Dark Wallet on saanut huomiota anarkistihenkisen kehittäjätiiminsä takia.

Uusi anonyymimpi Dark Wallet (lähde)

Bloomberg on lisännyt Bitcoinin suosittuun palveluunsa

Bloomberg on lisännyt Bloomberg Professional -palvelun tilaajilleen mahdollisuuden seurata Bitcoinista kerättyä dataa. Professional-palvelu on tarkoitettu informaatiokanavaksi, joka antaa käyttäjälle monipuolista dataa, jolla voi seurata ja analysoida käyttäjää kiinnostavien markkinoiden kehitystä. Vaikka Bloomberg ei ota kantaa Bitcoiniin, yritys haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisimman kattavaa ja monipuolista dataa ja myöntää että Bitcoin on mielenkiintoa herättävä innovaatio.

Suuri pankki lopettanut Bitcoin-yhteistyön Kiinassa

Suuri kiinalainen pankki China Merchant Bank on kieltänyt asiakkaitaan olemasta tekemisissä Bitcoiniin liittyvien siirtojen kanssa. Ilmoituksen johdosta BTC China lopetti asiakkaidensa tilisiirrot China Merchant Bankin kanssa, jotta asiakkaat eivät joutuisi ongelmiin ja jotta palvelun toiminta jatkuisi ongelmitta. Tämä uutinen sai Bitcoin-kurssin laskemaan, vaikka Kiinan keskuspankki ei ole vieläkään antanut virallista julkista lausuntoa Bitcoinista ja sen mahdollisesta kiellosta.

Bitcoin Debit-kortti julkaistu

Maaliskuussa julkaistu bitcoin-lompakkopalvelu Xapo aikoo julkaista bitcoin-lompakoihin yhdistetyn debit-kortin. Käyttäjille tarjotaan ilmaiseksi verkko-ostoksiin kelpaavat korttitiedot, ja 15 dollarin maksua vastaan saa myös fyysisen kortin. Kortilla voi maksaa kaikissa MasterCardin kelpuuttavissa kaupoissa. Lompakkoon yhdistäminen on toteutettu niin, että jokaisen maksutapahtuman yhteydessä Xapon palvelu tarkistaa saldon riittävän, ja sen jälkeen myy tarvittavan määrän bitcoineja Bitstampissa. Käteisnostot eivät ole mahdollisia ainakaan palvelun alkuvaiheessa. Pari viikkoa sitten julkaistiin toinen samantyyppinen kortti Cryptex.

Xapon debit-kortti (lähde)

Robocoin aikoo pankiksi

Robocoin-automaatit aiotaan muuttaa osaksi Robocoin Bankia. Yritys nimittää useissa maissa oleviaan Bitcoin-automaatteja sivuliikkeikseen, joiden kautta on tarkoitus tarjota verkkopankkipalveluita bitcoineilla. Robocoin-automaatit ovat saaneet kritiikkiä käyttämästään tungettelavasta kämmentunnistautumisesta, mutta Robocoin kertoo tämän tuovan turvaa pankin asiakkaille.

Pohjois-Amerikassa paljon Bitcoin-puhetta

Yhdysvallat ovat myyneet yli 3 miljoonan dollarin edestä takavarikoimiaan bitcoineja, kertoo yhdysvaltalainen asianajaja Randall Samborn. Myynnistä ei kuitenkaan tiedetä julkisesti sen enempää. Bitcoinit takavarikoitiin Silk Road -verkkoalustan kautta huumausaineita Yhdysvaltoihin kuljettaneelta Cornelis Jan Slompilta, joka on tunnustanut tekonsa. Erikoisagentti Gary Hartwig toivoo muiden internet-rikollisten huomaavan, että jopa deep web ei ole niin anonyymi kuin voisi uskoa.

Useammassa Yhdysvaltojen osavaltiossa, mm. Kaliforniassa ja Nevadassa, on varoiteltu Bitcoinin riskeistä. Varoitukset ovat samankaltaisia kuin useiden maiden keskuspankkien ja muiden tahojen kuukausien mittaan antamat varoitukset. Kuluttajia kehotetaan perehtymään tarkasti Bitcoinin toimintaan ja olemaan varovaisia sen käytössä. Osavaltioiden tahot ovat joutuneet ottamaan kantaa Bitcoiniin, ja aikovat jatkaa sen ja muiden virtuaalirahojen tutkimista, sillä kuluttajat ja sijoittajat ovat kiinnostuneita aiheesta. 

Ekonomisti Larry Summers on puhunut Bitcoinin puolesta. Summers ei sano seisovansa bitcoinin takana, mutta pitää Bitcoinin suoraa teilausta virheenä. Bitcoinin potentiaali on Summersin mukaan sen halvassa ja nopeassa tavassa varmistaa kansainvälisiä siirtoja. Summersin mukaan valtiot pystyvät tukahduttamaan Bitcoinin niin halutessaan, mutta sanoo innovaation suoraan kieltävien (kuten internetin kritisoijien) “seisovan historian väärällä puolella”.

Lobbausta tekevä firma Peck Madigan Jones on ilmoittanut Bitcoinin ja muut mobiilimaksut yhdeksi lobbauskohteekseen. Tämän MasterCardille työskentelevän firman ilmoitus on aiheuttanut uteliaisuutta, sillä firma ei ole kertonut julkisesti lobbaavatko he bitcoinin puolesta vai vastaan. 

Yhdysvaltojen FinCEN on taas selventänyt Bitcoin-ohjeistustaan. FinCEN on päättänyt, että escrow- ja cloud mining -palveluita pyörittävien Bitcoin-yritysten ei tarvitse rekisteröityä maksunvälittäjiksi.

Kanadan keskuspankissa ei olla huolissaan Bitcoinista. Pankin pääjohtaja Stephen Poloz ei osaa arvioida Bitcoinin merkittävyyttä, sillä se on vasta alkutekijöissään eikä virtuaalirahat ole aiemminkaan nousseet suureen suosioon.

Muiden maiden kuulumisia

Ranskassa on linjattu Bitcoinista saadut voitot verotettaviksi. Pientä joustoa kuitenkin on, sillä pientä tai epäsäännöllistä voittoa ei ole Ranskan säännösten mukaan kaikissa tilanteissa maksettava.

Australian keskuspankki on julkaissut bitcoinista kertovan dokumentin, jossa bitcoinia käydään kattavasti läpi. Bitcoinin todetaan aiheuttavan hyvin pientä riskiä tai poliittisia huolenaiheita Australiassa, sillä Bitcoinin käyttö on siellä vielä hyvin rajoittunutta.

Nascarin Dogecoin-auto

“Dogecar” eli Dogecoin-yhteisön sponsoroima Nascar-ajokki pääsee parrasvaloihin tulevana viikonloppuna. Kuvassa komeileva Dogecar ajaa Talladegan radalla Nascarin Sprint Cupissa sunnuntaina 4.5.

Dogecar näkyy Nascar-radalla tulevana viikonloppuna (lähde)