Viikkokatsaus 3/2018: Kryptomarkkinat aaltoilevat

Onpas taas ollut mielenkiintoinen viikko. Bitcoinin ja muiden kryptorahojen kupla puhkesi – jälleen kerran – ja keskiviikon ja torstain aikana markkinoilta katosi satoja miljardeja. Mutta kuten yleensä, myös tällä kertaa kasvu lähti takaisin käyntiin pian romahduksen jälkeen heikkojen käsien pudotessa pois ja vahvempien käsien jäädessä hodlaamaan. Tässä viikkokatsauksessa voit lukea asioista, jotka mahdollisesti vaikuttivat markkinoille. Jos taas syvällisempi analyysi kiinnostaa, niin aina yhtä tarkkasilmäinen analyytikkomme Toni Kosonen on taas kirjoittanut aiheeseen tarkemmin perehtyvän teknisen analyysinsä.

Kryptomarkkinoiden heilumisen lisäksi maailmalla tapahtuu muutakin mielenkiintoista. Nimittäin näyttäisi siltä, että sekä pankit, vanhat sijoittajat että julkiset toimijatkin ovat panostamassa enemmän bitcoiniin ja muihin kryptoihin. Esimerkiksi Etelä-Koreassa kryptoja käsittelevien pankkien komissiot ovat kasvaneet monta kertaa suuremmiksi kuin viime vuonna. Virginia Beachissa puolestaan kaupunki itse sijoittaa veronmaksajien rahoja bitcoin-louhintaan.

Myös teknologian kehityksessä tapahtuu. Bitcoinin kehittäjätiimi on julkaissut uuden tutkimuspaperin, joka esittelee tavan tehdä Bitcoinista huomattavasti nopeampi ja edullisempi käyttää. Puolestaan digianarkisti Kim Dotcom on paljastanut, että tulevat Bitcache-palvelu tulee hyödyntämään Salamaverkkoja, joiden uskotaan olevan jo viittä vaille käyttövalmiita. 

Julkaisimme myös laajemman artikkelin Bitcoinin teknologisen kehityksen näkymistä vuodelle 2018.

Bitcoinin ja muiden kryptojen markkina-arvosta katosi satoja miljardeja, mutta markkinat ovat osoittaneet kestävyyttä ja pystyneet palaamaan kasvujohtoisiksi.

Kryptomarkkinat romahtivat ja palautuivat

Kuluneella viikolla kryptovaluuttamarkkinat kokivat kovan romahduksen. Bitcoinin, etherin ja kaikkien muiden merkittävimpien kryptovaluuttojen kurssi romahti jopa kaksinumeroisia prosentteja. Bitcoin kävi alle 10 000 dollarissa ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden ja ether kävi kurkkaamassa alle 1 000 dollarin kurssia. Yhteenlaskettuna kaikkien kryptovaluuttojen arvosta tippui nopeasti noin 300 miljardia dollaria.

Useat tekijät todennäköisesti ruokkivat romahdusta. Etelä-Koreasta kantautuneiden huhujen mukaan maan hallitus saattaa olla aikeissa kieltää tai ainakin rajoittaa kryptorahapörssien toimintaa maassa. Maan presidentti on aikaisemmin sanonut, että mitään varmaa päätöstä pörssien kieltämisestä ei ole vielä tehty. Etelä-Korean on tarkoitus kertoa päätöksestään lähitulevaisuudessa.

Alkuvuosi on ollut myös vaikea monille bitcoin-pörsseille. Bitcoinien ja muiden kryptojen kysyntä on kasvanut nopeammin kuin kukaan olisi voinut odottaa, minkä vuoksi monien pörssien ja muiden palvelujen järjestelmät on venytetty äärirajoilleen. Monet pörssit ovat kokeneet joko käyttökatkoksia tai rajoittaneet palvelujaan, kunnes tilanne saadaan normalisoitua. Esimerkiksi kryptopörssi Kraken oli viime viikolla nurin yli kaksi vuorokautta. Monet, jotka ovat halunneet vaihtaa kryptoja, eivät ole pystyneet sitä edes tekemään.

Vaikka romahdus tuntui kovalta etenkin uudemmille kryptovaluuttakäyttäjille, ei se pitkän linjan harrastajalle ollut mitään uutta tai ihmeellistä. Bitcoinin kasvu on noudattanut historiassa aaltomaista liikettä, jossa huimien kasvujen jälkeen on nähty romahduksia, kunnes kurssi lähtee taas enemmän tai vähemmän tasaiseen nousuun. Markkinat alkoivatkin palautua pian romahduksen jälkeen bitcoinin ja muiden kryptojen noustessa jopa kymmenen prosenttia päivässä. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on hiukan yli 12 800 dollaria.

Markkinoiden heiluminen on tullut tutuksi pitkän linjan Bitcoin-käyttäjille.

BitConnect sulki palvelunsa

Kryptorahapalvelu BitConnect on ilmoittanut sulkevansa vaihto- ja lainapalvelunsa saatuaan vaatimukset toiminnan lopettamisesta sekä Texasin että Pohjois-Carolinan viranomaisilta. BitConnectin palvelujen sulkeminen on saanut monet BitConnectin sijoittajat nuolemaan näppejään ja on epäselvää, milloin ja miten he tulevat saamaan varansa takaisin.

BitConnectia on syytetty hyvin epämääräisestä toiminnasta ja se on saanut niskaansa paljon kritiikkiä. Sekä kryptorahamedia että viranomaiset ovat epäilleet BitConnectin olevan pyramidihuijaus. BitConnectin taustahenkilöt ovat myös pysyneet anonyymeinä, mikä on entisestään lisännyt epäilyttävyyttä.

BitConnectin perusidea oli, että sijoittajat voivat antaa BitConnectille bitcoinejaan sijoitettavaksi, minkä jälkeen BitConnect maksaa sijoittajille osuudet voitoista, joiden se väittää olevan huomattavia. Ongelma toiminnassa oli, että tuotot maksettiin BitConnectin omalla valuutalla, myös nimeltään bitconnect, jonka vaihdanta oli rajoitettua. BitConnectin lainapalvelujen sulkemisen jälkeen bitconnect-tokenin kurssi romahti päälle 400 dollarista runsaaseen 17 dollariin.

BitConnect sulki virtuaaliset ovensa viranomaisten kiinnostuessa sen pyramidikikkailusta.

Tutkimuspaperi julkaistu uudesta Bitcoin-päivityksestä

Bitcoinin seuraava merkittävä skaalauspäivitys voi olla saapumassa lähitulevaisuudessa. Bitcoin Coren kehittäjät Gregory Maxwell, Andrew Poelstra, Yannick Seurin sekä Pieter Wuille ovat julkaisseet uuden tutkimuspaperin siitä, miten niin sanotut Schnorrin allekirjoitukset voidaan ottaa osaksi Bitcoin-verkkoa.

Schnorrin allekirjoitukset ovat kryptografisia varmenteita, joita pidetään yleisesti yhtenä kryptografian luotettavimmista. Allekirjoitukset ovat turvallisia ja ne on suhteellisen helppo ja nopea varmentaa.

Bitcoinille nämä allekirjoitukset antaisivat muutamia merkittäviä etuja. Bitcoin-siirrot tapahtuvat usein useista eri osoitteista, jotka kaikki joutuvat varmentamaan siirron. Tämä kuormittaa verkostoa merkittävästi. Schnorrin allekirjoitusten avulla yhdellä lompakolla ja osoitteella voidaan varmentaa monta siirtoa, minkä ansiosta siirtoihin kirjattavasta tiedosta voidaan poistaa merkittävä osa.

Erilaisten arvioiden mukaan nämä turhat allekirjoitukset muodostavat jopa neljänneksen Bitcoin-lohkoihin kirjattavasta tiedosta. Poistamalla turhat allekirjoitukset Bitcoin-verkko voi nopeutua jopa kolmanneksella.

Uusilla kryptoallekirjoituksilla Bitcoin voi tiputtaa pois huomattavasti turhaa tietoa ja käyttää tuonkin kapasiteetin siirtojen käsittelyyn. (KUVA: Ildar Sagdejev)

Bitcoin-vaihdanta kasvaa maailmalla

Bitcoin-vaihdanta näyttäisi olevan kansainvälisesti vahvassa kasvussa yhä uusien ryhtyessä Bitcoin-käyttäjiksi. Vaikka suurin osa uusista käyttäjistä ovat yksityishenkilöitä, myös perinteinen finanssiala, kuten pankit ja kiinteistösijoittajat ovat alkaneet kiinnostua kasvavissa määrin bitcoinista.

Etelä-Korean Finanssivalvontavirasto on julkaissut uutta dataa, jonka mukaan useat merkittävät eteläkorealaiset pankit ovat tienanneet kuluneella vuodella 2,2 miljardia wonia virtuaalivaluuttojen vaihdantakomissioista.

Summa on sinällään pieni, ollen euroissa vain runsaat 1,6 miljoonaa, mutta se osoittaa merkittävää kasvua suurten pankkien kryptorahakiinnostuksessa. Viime vuonna Finanssivalvontaviraston mukaan pankit tienasivat kryptokomissioilla ainoastaan noin 46 000 euroa. Kasvu on siis 36-kertainen.

Puolestaan Intian verovirasto on kertonut, että edellisen 17 kuukauden aikana maassa on vaihdettu kryptovaluuttoja yli 3,5 miljardin dollarin edestä. Intian verovirasto on myös arvioinut, että maahan syntyy noin 200 000 uutta bitcoin-käyttäjää joka kuukaudessa. Veroviraston mukaan nuorten teknologiaharrastajien lisäksi bitcoin-sijoittaminen on alkanut kiinnostaa esimerkiksi kiinteistösijoittajia.

Bitcoinin kasvu tuo alalle monenlaisia uusia sijoittajia.

Virginia Beach rahoittaa BTC-louhintaa 0,5 miljoonalla

Virginia Beachin kaupunki Yhdysvalloissa on myöntänyt 500 000 dollarin apurahan Bitcoin-louhintalaitoksen rakentamiseksi Virginiaan. Viranomaisten mukaan louhokselle voidaan myöntää myös muita avustuksia, kuten verohelpotuksia tietokoneiden ja muiden laitteiden hankkimiseksi. Virginia Beachin kaupunki uskoo, että panostamalla kryptovaluuttoihin ja lohkoketjuun Virginia Beachiin voi syntyä uutta, modernia teollisuutta ja työpaikkoja.

Louhoksen rakentava yritys BCause on panostamassa louhokseen jopa 65 miljoonaa dollaria. Louhos tulee BCausen mukaan työllistämään aluksi ainakin sata ihmistä. Jos lohkoketjuteollisuus tulee kasvamaan Virginia Beachissa, työpaikkoja syntynee vielä huomattavasti lisää.

“Olemme hyvin mielissämme, että BCause jää tänne. Kryptovaluuttamarkkinat kasvavat huomattavasti ja BCause tulee olemaan edelläkävijä tällä alalla. Virginia Beach aikoo tulla keskipisteeksi erilaisille datakeskuksille. Verojen laskeminen on saanut kaupunkimme hyvin, hyvin kilpailukykyiseen asemaan” kertoi Virginia Beachin talouskehitysjohtaja Warren Harris.

Bitcoin voi työllistää helposti satoja insinöörejä, tutkijoita ja ylläpitäjiä.

Kim Dotcomin uusi palvelu käyttää Salamaverkkoja

Suomalais-saksalainen yrittäjä ja teknomiljonääri Kim Dotcom on ilmoittanut Twitterissä, että hänen tuleva Bitcache-tiedostojenjakojärjestelmänsä tulee käyttämään bitcoin-siirroissa Salamaverkkoja. Kim Dotcomin mukaan Salamaverkkojen avulla järjestelmästä saadaan skaalautuva, nopea ja edullinen.

Salamaverkot ovat Bitcoiniin kehitetty parannus, joka voi potentiaalisesti nostaa Bitcoin-verkon siirtonopeutta tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Salamaverkot myös minimoivat bitcoin-siirtokustannukset murto-osaan nykyisestä. Salamaverkot ovat lähestulkoon valmiina ja niitä on jo testattu onnistuneesti Bitcoinin pääverkossa.

Dotcom paljasti myös muita yksityiskohtia Bitcachen järjestelmästä. Salamaverkkojen lisäksi Bitcache tulee käyttämään omaa Bitcoinin lohkoketjun rinnalle rakennettua sivuketjua. Sivuketjut ovat Bitcoin-lohkoketjun rinnalla toimivia erillisiä lohkoketjuja, jotka voivat toimia Bitcoinin lohkoketjun kanssa. Sivuketjut voivat sisältää erilaisia ominaisuuksia kuin Bitcoinin lohkoketju, mutta samaan aikaan hyötyä Bitcoin-verkon turvallisuudesta ja laskentatehosta.

Dotcom hypetti tuttuun tapaansa, miten Bitcache tulee nostamaan Bitcoinin uusiin korkeuksiin ja miten sisällöntuottajat, uutispalvelut ja streamaajat tulevat nopeasti ottamaan Bitcachen käyttöön. Toisaalta Kim Dotcomin aikaisemmalla Megaupload-palvelulla oli jopa 100 miljoonaa käyttäjää, joten ehkä mies tietää jotain siitä, mitä puhuu. Dotcom kertoi, että Bitcache tulee järjestämään ICO-rahoituskierroksen lähitulevaisuudessa.

Kim Dotcomilla on kovat näkemykset siitä, miten BitCache tulee mullistamaan tiedostojenjakamisen. (KUVA: Dotcom)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].