Viikkokatsaus 4/2018: Ammattiliitot vastustavat Nordean bitcoin-kieltoa

Kuluneella viikolla todennäköisesti meitä eniten koskettanut uutinen on ollut Suomessakin markkinoita hallitsevan Nordean asettama kielto, joka koskee sen työntekijöiden bitcoin- ja kryptorahaomistuksia. Nordean mielestä sen työntekijöillä ei ole oikeutta omistaa tai vaihtaa kryptovaluuttoja. Tämä on herättänyt ymmärrettävästi huomattavasti vastustusta, sillä Pohjoismaissa on ainakin teoreettinen pyrkimys sallia taloudellinen vapaus ja oikeus omistaa. Tanskan ammattiliitot ovatkin harkinneet jopa oikeustoimia, mikäli Nordea toteuttaa kieltonsa. Asiasta lisää tämän viikon viikkokatsauksessa.

Perjantaina tapahtui myös toistaiseksi suurin yksittäinen kryptovaluuttoja koskeva hakkerointitapaus, kun kryptopörssi Coincheckiltä vietiin yli puolen miljardin dollarin edestä käyttäjien varoja. Vaikka tämä on suurempi kuin aikaisempi Mt.Gox, on sillä ollut huomattavasti pienempi vaikutus markkinoihin, jotka ovat paljon vakaampia, kypsempiä ja laajempia kuin Mt.Goxin aikoina.

Muissa uutisissa Salamaverkot, jotka ovatkin yleistyneet huomattavasti nopeammin kuin me – tai moni muukaan – olisi arvioinut. Salamaverkot ovat jo yllättävänkin laajassa käytössä. Lisäksi katsomme, millainen sisältö Venäjän valtionvarainministeriön antamalla kryptovaluuttoja koskevalla lakiehdotuksella on ja mikä on sen tulevaisuus. Lisäksi juttua räppäreistä ja jalkapallosta!

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Nordean halut rajoittaa työntekijöidensä omistuksia ovat herättäneet kiivasta vastustusta Pohjoismaissa. (KUVA: Stefan Flöper)

Nordea kieltää työntekijöitään omistamasta kryptovaluuttaa

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea on kieltänyt työntekijöitään käymästä kauppaa bitcoineilla tai muilla kryptovaluutoilla. Kielto astuu voimaan sunnuntaina 28. helmikuuta. Tämän jälkeen työntekijät eivät saa enää ostaa uusia kryptovaluuttoja. Työntekijät kuitenkin saavat pitää tätä ennen ostamansa kryptovaluutat, mutta heitä kehotetaan hankkiutumaan niistä eroon.

Nordean kielto on herättänyt paljon kritiikkiä niin Bitcoin-mediassa kuin myös ammattiliitoissa. Ruotsalaisen BTCX-pörssin Christoffer de Geerin mukaan kielto estää Nordean työntekijöitä oppimasta ja ymmärtämästä bitcoinia. Hänen mukaansa se on vähän kuin Nokian toimitusjohtaja kieltäisi työntekijöitään käyttämästä Skypeä. Myös Suomessa päätös herättää kritiikkiä.

“Nordean Bitcoin-kielto ei ainakaan auta pankkia ymmärtämään uutta finanssiteknologiaa paremmin” kommentoi Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade.

Tanskassa ammattiliitot ovat tuominneet päätöksen laittomana ja kertoneet harkitsevansa jopa juridisia toimia, mikäli kielto laitetaan käytäntöön. Tanskalaiset finanssialan ammattiliitot Finansforbundet ja Djøf ovat olleet yksimielisiä lausunnoissaan.

“On selvää, että Nordean työntekijöiden ei pidä spekuloida millään sellaisella, joka on laitonta. Mutta tämä ei ole tilanne bitcoinin kanssa, ainakaan tällä hetkellä. Meidän mielestämme bitcoin-kielto on laadittu ilman laillista perustaa” Djøfin pääkonsultti kertoi.

“Pidämme kieltoa yksilöihin kohdistuvana juridisena loukkauksena. Tanskassa on vielä jonkinlainen vapaus sijoittaa, mikäli siitä ei ole haittaa työntekijällesi. Tulemme harkitsemaan juridisia toimenpiteitä, jos kummankaan liiton jäsenille annetaan potkut bitcoinien omistamisen vuoksi” kertoi Finansforbundetin johtaja Kent Petersen.

Ammattiliitto Finansforbundetin johtaja Kent Petersenin mukaan oikeustoimet Nordeaan vastaan eivät ole poissuljettuja. (KUVA: Jasper Carlberg)

Coincheck voi olla kryptorahahistorian suurin varkaus

Tokiolainen kryptovaluuttapörssi Coincheck sulki palvelunsa perjantaina jouduttuaan hakkerin hyökkäyksen kohteeksi. Coincheck on vahvistanut, että hyökkääjät saivat vietyä 500 miljoonaa NEM-polettia sen lompakoista. Coincheckin arvioiden mukaan pörssi menetti arviolta 533 miljoonan dollarin edestä kryptovaluuttoja. Coincheck on luvannut hyvittää asiakkaidensa tappiot.

Mikäli tiedot pitävät paikkansa, on kyseessä suurin yksittäin varkaus kryptovaluuttojen historiassa. Määrä on suurempi kuin mitä Mt.Gox menetti hakkeroinnissa vuonna 2014. Tuolloin tappioiden arvioitiin olevan noin 340 miljoonaa dollaria.

Vaikka itse varkaus on suurempi kuin Mt.Goxin tapauksessa, on sen vaikutus kryptovaluuttoihin huomattavasti vähäisempi. Mt.Goxilla oli lähestulkoon monopoli ja se vastasi yksin suurimmasta osasta bitcoin-vaihdantaa. Lisäksi bitcoin oli vuonna 2014 ainoa kryptovaluutta, jolla oli todellista merkitystä. Sittemmin sekä kryptovaluuttapörssien että itse kryptovaluuttojen määrä on kasvanut huomattavasti ja ne ovat monipuolisempia. Markkinat eivät olekaan kärsineet hyökkäyksestä merkittävästi.

Coincheckin pääjohtaja Wakata Koichi Yoshihiro ja toimintajohtaja Yusuke Otsuka vahvistivat medialle varkauden ja arvioivat sen määrältään suuremmaksi kuin Mt.Goxin menetykset vuonna 2014.

Salamaverkot ovat jo käytössä

Bitcoinin päälle rakennetut niin sanotut Salamaverkko-ratkaisut näyttäisivät olevan yleistymässä paljon nopeammin kuin on arvioitu. Salamaverkkojen kehittäjät ovat aikaisemmin sanoneet, että Salamaverkot voivat tulla julkiseen käyttöön ehkä myöhemmin tänä vuonna, mutta nyt näyttäisi siltä, että monet Salamaverkko-sovellukset ovat jo käytössä Bitcoinin pääverkossa.

Esimerkiksi Salamaverkko-kehittäjä Blockstream on avannut pelkästään Salamaverkko-lähetyksillä toimivan nettikauppapaikan. Puolestaan VPN-palveluntarjoaja TorGuard on myös ryhtynyt ottamaan vastaan Salamaverkko-maksuja. Salamaverkoissa on siirretty arviolta jo yli 33 000 dollarin edestä arvoa bitcoineilla.

Salamaverkot ovat Bitcoinin skaalauspäivitys, joka lisää Bitcoinin nopeutta ja yksityisyyttä. Salamaverkot siirtävät suuren osan transaktioista lohkoketjun ulkopuolelle, jolloin ne eivät kuormita verkkoa enää samalla tavalla. Tämä mahdollistaa tuhansia kertoja nopeammat – ja siten myös edullisemmat – bitcoin-siirrot.

Salamaverkot ovat saaneet nimensä ilmiömäisestä nopeudesta, jolla ne voivat käsitellä bitcoin-siirtoja. (KUVA: oompa123)

Bitcoin-laki pöydälle Venäjällä

Venäjän valtionvarainministeriö on esitellyt tuoreen lakiehdotuksen kryptovaluuttojen ja ICO-sijoittamisen sääntelystä Venäjällä. Lakiehdotuksessa kryptovaluutoille annetaan oma asemansa digitaalisina hyödykkeinä, mutta ei asemaa valuuttana. Lakiehdotus laillistaa bitcoinien ja muiden kryptovaluuttojen ostamisen ja myymisen rekisteröityneiltä pörsseiltä.

ICO-poletteja koskevien sääntöjen mukaan tokeneita saavat luoda vain juridiset henkilöt tai yksityishenkilöt varainkeruuta varten. ICO:n luojien pitää myös selkeästi ilmoittaa henkilöllisyytensä, sijaintinsa, nettisivunsa sekä ICO-poletin hinta.

Valtionvarainministeriön mukaan uusi laki ja selvä oikeudellinen asema kryptovaluutoille tulevat vähentämään petoksia sekä lisäämään taloudellista läpinäkyvyyttä. Valtionvarainministeriö myös uskoo, että se lisää verotuloja ja vähentää rikollisuutta.

Lakiehdotus voi käydä läpi vielä muutoksia, sillä sillä on vielä edessään parlamentaarinen käsittely. Venäjän keskuspankki on kritisoinut lakialoitetta siitä, että se laillistaa myös kryptovaluutat. Keskuspankin mukaan lain tulisi koskea vain ICO-sijoittamista.

Valtionvarainministeriön mukaan sääntely on paras keino varmistaa, että kryptorahoja käytetään laillisesti ja myös valtio hyötyy niistä. (KUVA: Minfin)

Arsenal lähtee ICO-yhteistyöhön

Lontoolainen Valioliiga-joukkue Arsenal F.C. on solminut sopimuksen uhkapeliyritys CashBetin kanssa, tullen ensimmäiseksi merkittäväksi jalkapallojoukkueeksi, joka mainostaa kryptorahaa. CashBet on aikeissa julkaista uuden uhkapelaamiseen keskittyvän CashBet Coininsa ja se aikoo pitää ICO-varainhankintakierroksen kryptokolikollaan.

CashBet on kalifornialainen nettiuhkapeliyritys, joka on toiminut vuodesta 2012 asti. CashBet on ilmoittanut, että sillä on tarkoitus saada myytyä CashBet Coiniaan 40 miljoonan dollarin edestä ICO-sijoituskierroksellaan. CashBet Coinia voi sitten käyttää uhkapelaamiseen CashBetin nettisivuilla.

ICO, eli Intial Coin Offering, tarkoittaa sijoitushanketta, jossa yritys luo omia kryptorahojaan ja myy näitä ennakkoon sijoittajille. Tämän jälkeen kryptoraha vapautetaan markkinoille. Sijoittajat hyötyvät, jos kryptorahan arvo kasvaa. Monet yritykset, kuten CashBet, takaavat kryptorahoilleen jonkinlaista arvoa antamalla mahdollisuuden käyttää sitä palveluissaan.

Arsenal on yksi Iso-Britannian suosituimmista ja menestyneimmistä joukkueista. (KUVA: Ronnie Macdonald)

50 Centistä tuli miljonääri, Katy Perry fanittaa kryptoja

Amerikkalainen räppistara 50 Centistä on tullut bitcoin-miljonääri, kertoo TMZ. 50 Cent antoi vuonna 2014 faneilleen mahdollisuuden ostaa uutta Animal Ambition -levyään bitcoineilla. Monet fanit tarttuivatkin tilaisuuteen ja Animal Ambitionia ostettiin bitcoineilla jopa 400 000 dollarin edestä.

Sittemmin bitcoinien kurssi on tunnetusti kasvanut räjähdysmäisesti. TMZ:n arvioiden mukaan 50 Centin omistamien bitcoinien arvo on nykyään 7 ja 9 miljoonan dollarin välissä. Mahdollistamalla albumin ostamisen bitcoineilla, 50 Cent lisäsi albumin tuottoja miljoonilla dollareilla.

50 Cent vahvisti TMZ:n artikkelin myöhemmin Instagrammissaan. 50 Centin mukaan hän oli aikaisemmin kokonaan edes unohtanut, että hänellä oli bitcoineja.

50 Cent julkaisi itsestään hienon kuvamanipulaation Instagrammissa saatuaan tietää olevansa bitcoin-miljonääri. (KUVA: 50 Cent)

Myös laulajakuuluisuus Katy Perry on tunnustanut julkisesti olevansa kryptovaluuttojen ystävä. Katy Perry julkaisi Instagrammissa kuvan uudesta kryptomanikyyristään. Manikyyrissä hänen kynsiinsä oli painettu dollarin setelien kuvitukset ja dollarin setelien päälle puolestaan erilaisia kryptovaluuttoja kuvaavat 3D-sinetit. Katyn postaus on saanut yli 150 000 tykkäystä.

Katy Perryn kryptokynnet herättivät fanikunnassa ihastusta. (KUVA: Katy Perry)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].