Viikkokatsaus 32/2017: SegWit-päivitys lukittui ja bitcoin teki uusia kurssiennätyksiä

Pitkään odotettu Segregated Witness -päivitys on nyt varmistunut. Enää ei ole kysymystäkään siitä, tuleeko päivitys aktivoitumaan vai ei. Segregated Witness tulee tarkoittamaan nopeampia Bitcoin-siirtoja, enemmän Bitcoin-sovelluksia, halvempia siirtokustannuksia ja arvokkaampia bitcoineja. Segregated Witnessin lähestyminen on myös nostanut bitcoinin kurssin uuteen huippuunsa, ja kirjoitushetkellä bitcoinia vaihdetaan yli 3 700 dollarin arvolla.

Viikkokatsauksen pääaiheena on tietystikin Segregated Witness sekä siihen liittyvät oheisilmiöt, kuten siirtokulut ja kurssin nousupotentiaali. Ei varmaan tule kenellekään yllätyksenä, että nousupontiaalia on paljon. Bitcoin nimittäin on teknologia, ja se näyttäisi noudattavan samankaltaisia kasvukäyriä kuin muutkin nopeasti yleistyvät, vallankumoukselliset teknologiat.

Bittiraha.fi:n omistaja Prasos Oy järjestää SegWit-päivityksen kunniaksi Segregated Witness -bileet Jyväskylässä 17. elokuuta. Vapaamuotoisessa juhlassa on tarjolla saunomista, apetta ja informatiivinen tilaisuus siitä, mistä Segregated Witnessissä oikein on kyse. Bileisiin osallistuminen on tietenkin maksutonta. Bileet pidetään osoitteessa Lutakonaukio 1, ja ne alkavat kello 18:00.

Segregated Witness oli aiheenamme myös keskiviikkoisessa AMA-tilaisuudessa, jossa Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade vastaili lukijoidemme ja asiakkaidemme esittämiin kysymyksiin koskien niin Bitcoinia yleisesti kuin myös sitä, mitä Segregated Witness ja skaalauspäivitys oikein käytännössä tarkoittavatkaan. AMA-tilaisuus nauhoitettiin ja se on katsottavissa Facebookista.

Muissa uutisissa tutustumme muun muassa siihen, miten Filippiineillä Bitcoin-tulevaisuus alkaa olla jo nykyaikaa. Lisäksi katsomme, mitä seuraa, kun uskonnollinen vakaumus ja periaatteellinen sääntöjen noudattaminen yhdistetään lohkoketjuun ja sen pohjalta luodaan digivaluutta. Loppukevennyksenä Bitcoinin esiintyminen tuoreessa Dota 2 -turnauksessa.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

SegWit-skaalauspäivitys varmistui

SegWit-skaalauspäivitys lukittui osaksi Bitcoin-verkkoa viime tiistaina. SegWit on Bitcoin-verkon päivitys, joka muuttaa ja parantaa tapaa, joilla siirtoja käsitellään Bitcoin-verkossa. Päivityksen tarkoituksena on muun muassa lisätä Bitcoin-verkon kapasiteettia, mikä tarkoittaa useampia siirtoja lyhyemmässä ajassa ja halvempia siirtokustannuksia. SegWit-päivitystä pidetään myös tärkeänä osana tulevien skaalauspäivitysten, kuten niin kutsuttujen salamaverkkojen, implementoimiseksi.

Vaikka SegWitin tuleminen osaksi Bitcoin-verkkoa varmistuikin, ei tämä vielä tarkoita, että SegWit astuisi suoraan voimaan Bitcoinissa. Lukittumisen jälkeen seuraa noin kahden viikon aikajakso, jolloin SegWit tulee osaksi SegWit-verkkoa, mutta ei ole vielä toiminnassa. Tämä antaa Bitcoin-palvelujen ja -sovellusten kehittäjille ja ylläpitäjille aikaa päivittää järjestelmänsä SegWit-aikaan. Kun tämä kahden viikon ajanjakso on kulunut, SegWit aktivoituu Bitcoin-verkossa. Tämä aktivoituminen tapahtuu 22. elokuuta.

SegWit on aikaisemmin aktivoitunut Bitcoinin pikkusisko Litecoinissa. Litecoinissa aktivoituminen ei tuottanut ongelmia. Markkinat näyttäisivät suhtautuvan SegWitiin hyvin. Bitcoinin kurssi on jälleen kerran rikkonut aikaisemmat ennätykset. Kirjoitushetkellä bitcoin liikkuu 3 700 dollarin paikkeilla.

Segregated Witness tulee aktivoituessaan nopeuttamaan Bitcoin-verkon toimintaa ja tekemään tietä tuleville skaalauspäivityksille, kuten salamaverkoille. (KUVA: aotaro)

Bitcoinin siirtokustannukset ovat romahtaneet

Vaikka skaalauspäivitys SegWit ei ole vielä aktivoitunut, Bitcoinin siirtokulut ovat kokeneet huomattavan laskun. Tällä hetkellä siirtokulut ovat matalampia kuin kuukausiin.

Bitcoinin siirtokuluja laskevan 21.co:n mukaan nopean siirron kustannus keskimääräisen tavukoon siirrolle on tällä hetkellä 0.000452 BTC. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin jokin aika sitten. Lisäksi siirron saa vahvistumaan vielä huomattavasti tätä halvemmalla, mikäli sen kanssa ei ole erityisen kiire. Nykyään lompakot antavat yleensä mahdollisuuden valita oman siirron kiireystason.

Laskun yhtenä syynä nähdään sitä, että bitcoin-verkkoa aiemmin tahalleen tukkineet toimijat ovat vähentäneet siirtojen “spämmäämistä” verkkoon. Syynä voi olla skaalauspäivityksen ratkaisun löytyminen, mitä verkon tahallisella tukkimisella on saatettu yrittää nopeuttaa.

Siirtokulujen odotetaan laskevan entisestään, kun SegWit-päivitys aktivoituu. Sen avulla verkon transaktiokapasiteetti tulee efektiivisesti tuplaantumaan.

Bitcoinin siirtokulut ovat korkeimmillaankin olleet matalampia kuin esimerkiksi luottokorteilla tai kansainvälisissä siirroissa ja nyt ne ovat laskussa. (KUVA: ARK)

Asiantuntijat uskovat bitcoinin kurssin nousevan

Bitcoinin kurssikehitykseen suhtaudutaan tällä hetkellä erittäin optimistisesti. Segregated Witness -päivityksen lukittuminen ja bitcoinin vakaasti kasvava kurssi ovat antaneet markkinoille uskoa, että Bitcoin voittaa tulevaisuudessakin vastaan tulevat ongelmat, olivat ne sitten teknisiä tai sosiaalisia. Useat asiantuntijat ovatkin antaneet viime viikolla ennustuksia, joiden mukaan bitcoinin kurssi kasvaa vielä runsaasti.

CNBC haastatteli taloustutkimusyritys Fundstrat Global Advisorsin strategia, Tom Leetä. Leen mukaan bitcoin on uusi kulta ja sen kehitystä voidaan verrata siihen, miten kullan arvo on kehittynyt. Leen mukaan bitcoinin hajautettu luonne tekee siitä hyvän tavan säilöä ja turvata arvoa. Lee uskoo, että bitcoinin kurssi voi olla tulevaisuudessa jopa 50 000 dollaria.

Sijoittajan ja Harvardista kannuksensa saaneen akateemikon, Dennis Porton, mukaan bitcoinin kurssi voi olla tulevaisuudessa jopa 100 000 dollaria vuoteen 2021 mennessä, jos sen kasvu jatkaa aikaisempien mallien seuraamista. Porton mukaan bitcoin on teknologia, joka kasvaa eksponentiaalisesti ja se on ensimmäinen raha, joka noudattaa kuuluisaa Mooren lakia. Mooren lain mukaan teknologinen kehitys aiheuttaa sen, että transistorien määrä mikropiireissä kaksinkertaistuu noin kahden vuoden välein. Toistaiseksi myös bitcoinin kurssi on noin kaksinkertaistunut kahden vuoden välein.

Goldman Sachsin julkaiseman bitcoinia ja digivaluuttoja koskevan Q&A-artikkelin mukaan puolestaan investointipankin asiakkaiden olisi hyvä pitää silmällä digivaluuttoja riippumatta siitä, onko heillä itsellään digivaluuttasijoituksia.

“Uskoitte tai ette digivaluuttoihin sijoittamiseen – ja tiedätte, keitä teistä tarkoitamme – niin oikeaa rahaa on mukana toiminnassa ja sitä kannattaa tarkkailla”, kertoivat artikkelin laatineet Robert Boroujerdi ja Jessica Binder Graham.

Jos ennustukset pitävät paikkansa, tulevaisuus on täynnä lentäviä autoja ja bitcoineja. (KUVA: Editoitu elokuvasta Blade Runner)

Putinin neuvonantaja haastaa Kiinan louhintamonopolin

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tietoteknisiin neuvonantajiin kuuluva Dimitri Marinichev on perustamassa uuden venäläisen louhintayrityksen, jonka tarkoituksena on “haastaa kiinalaisten louhijoiden monopoli”. Yritys nimeltään “Russian Miner Coin” kerää parhaillaan rahoitusta myymällä ICO-poletteja bitcoineja ja ethereumia vastaan. ICO:n omistajille on luvattu oikeus 18 prosenttiin tulevan louhintayrityksen tuotoista.

Louhintayritys aikoo valmistaa omat louhintalaitteistonsa. Marinichevin mukaan yrityksen louhintapiireissä on tarkoitus käyttää samoja puolijohdesiruja kuin mitä Venäjä käyttää satelliiteissaan. Uusien sirujen uskotaan minimoivan virrankulutus louhintalaitteissa. Yritys harkitsee käyttävänsä 10 miljoonaa dollaria ICO-tuotoista näiden sirujen kehittämiseksi.

“Venäjällä on potentiaalia saavuttaa tulevaisuudessa jopa 30% maailman digivaluuttalouhinnasta”, kertoi Marinichev.

Sähkön hinta on Venäjällä halvempaa kuin Kiinassa ja Venäjällä on energiaylijäämää. RMC uskoo tämän olevan merkittävä kilpailuetu Kiinaa kohtaan. RMC aikoo aluksi etsiä venäläisiä itsenäisiä louhijoita ja kannustaa heitä haastamaan Kiina Venäjän halvemmilla hinnoilla.

Dimitri Marinichev on Bitcoinin puolestapuhuja ja Putinin neuvonantaja Internetiin liittyvissä asioissa. (KUVA: Coinmagazine.org)

Bitcoin on korvaamassa pankit Filippiineillä

Bitcoinin käyttö Filippiineillä on eksponentiaalisessa kasvussa. Bitcoin on siirtymässä maassa valtavirtakäyttöön sen jälkeen, kun Filippiinien hallitus tunnusti Bitcoinin virallisesti aikaisemmin tänä vuonna. Filippiinien suurimpiin bitcoin-välityspalveluihin kuuluva Coins.ph kertoo, että pelkästään sillä on nykyään yli miljoona aktiivista Bitcoin-käyttäjää. Myös muut paikalliset Bitcoin-yritykset, kuten Rebit ja BuyCoin ovat kertoneet asiakasmääriensä olevan kasvussa.

Bitcoinin kasvu liittyy Filippiineillä vahvasti maan heikkoon taloustilanteeseen ja tehottomaan pankkijärjestelmään. Pankit ovat hitaita ja epäluotettavia, minkä lisäksi suurella osalla filippiiniläisistä ei ole mahdollisuutta hankkia esimerkiksi luottokorttia. Bitcoinin avulla esimerkiksi laskujen maksaminen netissä on mahdollista monille, joille se ei aikaisemmin ollut.

Toinen vahva tekijä Bitcoinin kasvussa Filippiineillä ovat perinteisten siirtojen suuret kulut. Siirto maasta toiseen voi maksaa kymmeniä prosentteja siirrettävästä summasta ja siirto tapahtuu hitaasti. Bitcoinilla siirto on huomattavasti nopeampaa ja edullisempaa. Viime vuonna julkaistun raportin mukaan bitcoinia käytetään jo 20 prosentissa filippiiniläisistä rajojen yli menevistä rahansiirroista. Luvun oletetaan kasvavan tänä vuonna.

Filippiineillä on yksi maailman suurimmista kansainvälisten rahansiirtojen markkinoista. Maahan siirretään vuosittain noin 30 miljardin dollarin edestä valuuttaa. Jos ja kun Bitcoinin käyttö yleistyy kansainvälisissä rahansiirroissa myös muualla maailmassa, tulee se tarkoittamaan miljardien dollarien edestä uutta toimintaa bitcoinille.

Jopa tavalliset kivijalkakauppiaat ovat alkaneet hyväksyä bitcoinit laajasti Filippiineillä.

Juutalaisille oma kosher-kolikko

Venäjän valtion englanninkielisen uutispalvelun Russia Todayn mukaan venäläinen sarjayrittäjä Vjacheslav Semenchuk on aikeissa julkaista uskonnollisesti puhtaan digivaluutan juutalaisyhteisöjen käyttöön. Heprealaisen pappia tarkoittavan sanan mukaan nimetty BitCoen on tarkoitus julkaista marraskuussa sen jälkeen, kun yritys on kerännyt varoja ICO-tokeneilla. Yritys aikoo julkaista ICO:nsa jo tällä viikolla ja se uskoo keräävänsä sillä kasaan noin 20 miljoonan dollarin sijoituspotin.

“Käymme keskusteluja satojen pörssien ja vaihtopalvelujen kanssa BitCoenin hyväksymisestä”, kertoi Semechuk paljastamatta tarkemmin sijoittajiensa nimiä.

BitCoeneja tullaan julkaisemaan 100 miljoonaa kappaletta ja niiden aloitushinnaksi kaavaillaan dollaria per kolikko. BitCoen tulee perustumaan omaan lohkoketjuunsa. Kuten BitCoinissa, myös BitCoenissa syntyvien kolikoiden määrä on rajoitettu.

Mielenkiintoisin ja mahdollisesti hämmentävin aspekti BitCoenissa on sen sitoutuminen Tooran sääntöihin. Vaikka BitCoenia voi ostaa ja käyttää kuka tahansa, annetaan sen lopullinen kontrolli juutalaista yhteisöä edustavalle “Kuuden neuvostolle”, jotka koostuvat juutalaisen yhteisön kunnioittamista politiikan, kulttuurin ja teknologian edustajista. BitCoenissa on myös automatisoitu toiminto, joka rajoittaa sen käyttämistä sapatin aikana, aivan kuten juutalaiseen lakiin kuuluukin.

BitCoen on hyvä esimerkki siitä, kuinka kryptovaluuttoja voi kehittää moniin tarkoituksiin ja erilaisiin ideologioihin perustuen. Kryptovaluutan menestys nähdään kuitenkin vasta käytännössä.

BitCoenin on tarkoitus olla kosher myös konservatiivisemmille juutalaisille. (KUVA: Alex Proimos)

Bitcoin-kyltti tällä kertaa merkittävässä eSports-tapahtumassa

Bitcoin-kylttiä näytettiin aiemmin USA:n keskuspankin johtajan Janet Yellenin kuulemistilaisuudessa. Tällä kertaa kyltti näkyy merkittävässä eSports-tapahtumassa eli Dota 2 -turnauksen lähetyksessä. Tästä näyttää nyt tulevan globaali trendi, eli ottakaa kyltit mukaan missä ikinä menettekin!

“Osta bitcoineja” -kyltti näkyvissä Dota 2 eSports-turnauksessa.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].