Viikkokatsaus 32/2018: Bitcoinin kurssi vuoristoradassa

Bitcoinin kurssi on heilahdellut viikonlopun loppupuolella ja alkuviikosta melkoisesti. Kurssi kävi maanantaina hieman alle 7 000 dollarin. Myös kryptomarkkinat laskivat melkoisesti. Monet epäilivätkin, että bitcoinin kurssilasku olisi johtunut siitä, että hype vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen ja erilaisten kryptopolettien kohdalla on laantumassa. Koska suurin osa näistä poleteista vaihdetaan bitcoineihin, vaikuttaa niiden vaihtaminen myös bitcoinin kurssiin.

Sittemmin kurssi on ottanut palautumisliikkeitä ja kirjoitushetkellä bitcoin onkin jälleen 7 000 dollarin yläpuolella. Tarkemmin kurssiliikkeitä ja sen potentiaalista tulevaisuutta analysoi tuttuun tapaan Toni Kosonen tuoreessa teknisessä analyysissään.

Tällä viikolla uutisissa Goldman Sachsin asiakkaiden kasvava kiinnostus digihyödykkeiden vaihtamiseen. Goldman Sachs on jopa vihjannut, että se ryhtyisi itse tarjoamaan digipalveluja, mikä vähentäisi huomattavasti sen asiakkaiden riskiä menettää rahojaan kryptomarkkinoiden myrskyissä ja tyrskyissä. Lisäksi uutisoimme positiivisia Mt.Goxin velkojille. Tuoreen ilmoituksen mukaan velkojien varat ovat etusijassa Mt.Goxin osakkeenomistajiin nähden edesmennyttä pörssiä koskevassa siviilikanteessa.

Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa mielenkiintoisia uusia kryptovaluutan innovaatioita. Kryptovaluuttoja voi nykyään louhia televisiolla ja piilottaa lähes todellisen kosmoksen kokoiseen virtuaalimaailmankaikkeuteen.

Viime viikon katsauksen voit lukea täältä.

Bitcoin- ja kryptovaluuttojen maailma on usein villiä menoa kuin vuoristoradassa ja myös yhtä jännittävää.

Goldman Sachs harkitsee kryptovaluuttojen turvaamista

Talousjulkaisu Bloombergin mukaan finanssi-instituutio Goldman Sachs Group Inc. harkitsee ryhtyvänsä tarjoamaan säilytyspalveluja kryptovaluutoille. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että Goldman Sachs vastaisi sijoittajien puolesta kryptovaluuttojen turvallisuudesta ilman, että sijoittajat joutuisivat huolehtimaan esimerkiksi mahdollisista hyökkäyksistä.

Bloombergin uutisen mukaan Goldman Sachsin suuruusluokan instituutio voisi lisätä kuluttajien ja sijoittajien luottamusta kryptovaluuttoihin merkittävästi. Tämä puolestaan saattaisi lisätä kryptomarkkinoille tulevia investointeja.

“Asiakkaamme ovat kiinnostuneita monista digitaalisista hyödykkeistä, minkä vuoksi tutkimme, miten voisimme parhaiten palvella heitä tässä tilanteessa. Tässä vaiheessa emme ole vielä tehneet päätöstä siitä, kuinka laajasti tulemme tarjoamaan digitaalisia hyödykkeitä,” Goldman Sachsin edustaja kertoi Bloombergille.

Goldman Sachs on maailman toiseksi suurin liikepankki. Sen liikevaihto on yli 30 miljardia dollaria vuodessa. Kooltaan se on täysin toisessa mittaluokassa kuin kryptovaluutta-alan yritykset. Mikäli institutionalisoitunut liikepankki lähtee takaamaan kryptomarkkinoita, saanee se liikkeelle monia sijoittajia, jotka eivät aikaisemmin olleet kiinnostuneita kryptovaluuttoihin sijoittamisesta.

Suuret nimet tuovat kryptovaluutoille tunnettuutta ja luotettavuutta valtavirtasijoittajien silmissä.

Kansanedustaja Kontula jätti kirjallisen kysymyksen kryptoverotuksesta

Kansanedustaja Anna Kontula (vas.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen kryptovaluuttojen verotuksen järkeistämiseksi. Kontulan mukaan nykyiset verotuskäytännöt hankaloittavat kohtuuttomasti kryptovaluuttojen käyttöä sekä alan yritystoiminnan kehittymistä Suomessa. Kontula kysyy hallitukselta, mihin toimiin se aikoo ryhtyä nykyisen kryptovaluuttojen verokohtelun järkeistämiseksi.

“Nykyinen laki ja verottajan linjaus käytännössä estävät kaupankäynnin virtuaalivaluutoilla Suomessa, ja alan yritysten rakentaminen Suomeen vaikeutuu. Kun jokaisesta kryptovaluutalla tehdystä ostoksesta tulisi raportoida verottajalle ja maksaa kurssierotuksesta veroa, on selvää, että kryptovaluutat eivät tule Suomessa yleistymään maksuvälineenä eivätkä tavalliset ihmiset kykene käyttämään kryptovaluuttoja ylitsepääsemättömän byrokratian vuoksi,” Kontula kritisoi.

Kontulan mukaan nykyään satojen miljardien dollarien suuruisten kryptovaluuttamarkkinoiden on uskottu kasvavan jopa biljoonien dollarien arvoisiksi vuoteen 2030 mennessä. Kryptovaluutta-ala kuuluu maailman ylivoimaisesti nopeimmin kasvavien alojen joukkoon. Kontulan mukaan Suomi voisi hyötyä tästä kryptovaluuttamarkkinoiden kasvusta, jos hallitus ryhtyisi toimiin alaa koskevan lainsäädännön ja verotuksen järkeistämiseksi.

“Kryptovaluutat voivat parhaimmillaan tarjota erinomaisia kasvun mahdollisuuksia suomalaiselle teknologiateollisuudelle. Niiden avulla voidaan matalalla kynnyksellä, ilman valtavia markkinointibudjetteja kasvattaa uutta globaalia teknologialiiketoimintaa. Menestys alalla perustuu pääosin tekoälyyn ja algoritmeihin perustuviin innovaatioihin sekä Suomesta löytyvään vahvaan tekniseen osaamiseen. Tuotteiden ja palvelujen jakelun tapahtuessa internetin ja vertaisverkkojen kautta syrjäisestä maantieteellisestä sijainnistakaan ei ole haittaa vaan eri puolilla maailmaa sijaitsevat toimijat ovat tasa-arvoisessa asemassa,” Kontula perustelee hallitukselle.

Anna Kontulan mukaan kryptovaluutta voisi olla lupaava ala myös suomalaisen yritystoiminnan kehittymisen kannalta. (KUVA: Pinja Nikki)

Mt.Gox-kanne näyttää velkojille positiiviselta

Mt.Goxia koskevan siviilikanteen velkojien edustajat ovat julkaisseet uusia uutisia koskien meneillään olevaa kannetta. Edustajien mukaan viimeisin Mt.Goxin hyväksymä hyvityssuunnitelma on linjassa Japanin oikeuden päätösten kanssa.

Kannetta koskevan päivityksen mukaan hyvitykset tulee maksaa Mt.Goxin velkojille bitcoineina eikä dollareina, kuten Mt.Goxin aikaisemmin esitti. Tämä tarkoittaa, että velkojat saattavat saada rahallisesti suuremman määrän takaisin kuin mitä he muutoin olisivat saaneet, sillä bitcoinin kurssi on noussut huomattavasti sitten vuoden 2014, jolloin Mt.Gox lopetti toimintansa.

Lisäksi velkojien taho kertoo uusista ehdoista, joiden mukaan Mt.Goxin asiakkaat ovat etusijalla velkajärjestelyssä Mt.Goxin osakkeenomistajiin nähden.

“Mt.Goxin osakkeenomistajille ei makseta osuuksia. Mt.Gox ei ole kykenevä palauttamaan kaikkia velkojien vaatimia bitcoineja. Tämän vuoksi katsomme, että Mt.Goxin on maksettava ensisijaisesti velkojille, ei osakkeenomistajille,” velkojat kertoivat.

Vuosien 2011 ja 2014 välillä Mt.Gox oli maailman suurin bitcoin-markkinapaikka. Sen kautta käytiin parhaimmillaan (tai pahimmillaan) jopa 70% kaikesta bitcoin-vaihdannasta. Mt.Gox kuitenkin joutui ongelmiin vuonna 2013 ja sulki lopulta ovensa vuonna 2014, minkä johdosta sen käyttäjät menettivät arviolta yli 850 000 bitcoinia.

Mt.Goxin velkojat ovat odottaneet rahojaan jo pitkän aikaa, eikä lopullisista maksupäivämääristä ole vieläkään tietoa. (KUVA: Kiyoshi Ota)

Markkinoille bitcoineja louhiva televisio

Maailman toiseksi suurin Bitcoin-louhintalaitteiden valmistaja Canaan Creative on julkaissut maailman ensimmäisen “Bitcoin-television”. Televisio toimii kuin tavallinen televisio, mutta siinä on sisäänrakennettuna louhintapiiri, joka louhii käyttäjälle kryptovaluuttoja, kun televisiota käytetään.

Canaan Creative on myös julkaissut palvelun, jonka kautta katsojat voivat ostaa sisältöä television louhimien bitcoinien avulla. Myöhemmin Canaan Creative aikoo julkaista myös muita kodinlaitteita, jotka käyttävät ylimääräistä virtaa hyödykseen louhiakseen bitcoineja.

Canaan Creativen louhintatelevision idea on pohjimmiltaan järkevä; monet laitteet käyttävät energiaa turhaan, vaikka sama energia voitaisiin käyttää esimerkiksi kryptovaluuttojen ylläpitämiseen. Tämä auttaa osaltaan vastaamaan Bitcoin-louhinnan epätehokkuuteen sekä keskittyneisyyteen. Aikaisemmin markkinoille on julkaistu muun muassa samalla periaatteella toimiva lämpöpatteri.

Canaan Creative on kasvattanut markkinaosuuttaan viime vuosina räjähdysmäisesti. Vuonna 2017 Canaan Creative teki noin 52 miljoonan dollarin voitot, mikä oli yli 230 kertaa enemmän kuin kaksi vuotta aikaisemmin 2015. Canaan Creativen tulojen uskotaan kasvavan noin 4,1 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä.

Canaan Creativen louhiva televisio on mielenkiintoinen keksintö Bitcoinin hajauttamiseksi. (Kuvan televisio ei liity tapaukseen.)

Lohkoketjuprojekti pyrkii tehostamaan uusiutuvaa energiaa

Bitcoinia kritisoidaan valtamediassa usein sen energiankulutuksesta, mutta nyt sen taustateknologiaa ollaan käyttämässä vähentämään ekologista rasitusta ja parantamaan energiamarkkinoiden tehokkuutta. Joukko tutkijoita Kiinan Fudanin yliopistossa ovat jättäneet patenttihakemuksen lohkoketjuun perustuvasta hajautetusta markkinajärjestelmästä käyttämättömälle sähkölle.

Järjestelmän tarkoituksena on parantaa etenkin uusiutuvan energian kasvavan tuotannon hyödyntämistä Kiinassa. Uusiutuvan energian, etenkin aurinkovoiman, tuotanto on kasvanut Kiinassa viime vuosina huomattavasti. Laki kuitenkin laahaa teknologisen kehityksen perässä, minkä vuoksi kotitaloudet eivät voi hyödyntää tuottamaansa ylimääräistä energiaa taloudellisesti.

“Kotitalouksilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin antaa energian mennä hukkaan, koska heillä ei ole suoria keinoja vaihtaa sähköä,” tutkijat kirjoittavat patenttihakemuksessaan.

Järjestelmä toimisi vastaavalla tavalla kuin hajautetut digivaluuttojen markkinapaikat. Sähköjärjestelmät voisivat käyttää lohkoketjuun kirjattua kryptovaluuttaa ostaakseen ja myydäkseen sähköä keskenään. Tämä antaisi kuluttajille mahdollisuuden hyötyä tuottamastaan ylimääräisestä sähköstä sekä tasaisi sähkön kulutusta yleisesti.

Aurinkoenergian käyttö on kasvussa Kiinassa, missä myös tavalliset kuluttajat ovat alkamassa tuottajiksi. (KUVA: WiNG)

Kryptoharrastajat piilottivat todellista rahaa virtuaaliavaruuteen

Kaksi kryptoharrastajaa ovat piilottaneet bitcoineja No Man’s Sky -pelin virtuaaliseen avaruuteen. No Man’s Sky on seikkailu- ja selviytymispeli, jossa on yksi pelihistorian laajimmista pelimaailmoista. Pelissä on kirjaimellisesti miljardeja ja taas miljardeja eri planeettoja pelaajille etsittäväksi.

“Kun No Man’s Sky julkaistiin, siinä oli iso maailma, mutta ei juuri mitään tekemistä. Nyt peliin on tehty uusi päivitys, joka on mahdollistanut pelimaailman jakamisen muiden pelaajien kesken. Minä ja veljeni päätimme käyttää No Man’s Skyn laajoja tyhjiä alueita hyväksemme. Olemme piilottaneet 0.004 BTC:tä kahdelle planeetalle Endanko-järjestelmään. Jos löydät planeetat, nämä bitcoinit ovat sinun,” pelaaja nimeltään Jon Creasy kertoi.

Creasyn mukaan idea lähti sekä tavoitteesta tehdä No Man’s Skyhin jotain mielekästä tekemistä sekä kokeilla erilaisia tapoja, miten Bitcoinia voisi käyttää. Pelaaminen on yksi mielenkiintoinen sovellus Bitcoinille. Koska bitcoinit ovat rajallisia ja uniikkeja, voivat ne muodostaa konkreettisemman ja todellisemman palkkion peleihin kuin puhtaasti pelin sisäiset digitavarat.

Creasyn idea sai mukaan myös muita kryptoharrastajia, jotka lisäsivät Creasyn alkuperäiseen palkkioon altcoineja. Tällä hetkellä Creasyn aarre on yli 200 dollarin arvoinen, eikä sitä ole vielä löydetty.

Creasyt ovat julkaisseet muun muassa kuvia johtolangoiksi aarteidensa olinpaikoista.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].