Viikkokatsaus 33/2019: Bitcoinin kurssiheittelyt eivät vaikuta adaptaatioon

Bitcoinin kurssi heittelee jälleen. 11 000 dollarin rajasta on menty alapuolelle ja viime viikkojen kurssinousun jälkeen on taas korjausliikettä havaittavissa. Onhan se ikävää katsoa älypuhelimesta kryptolompakkoa, kun huomaa heränneensä aamulla ja olevansa muutaman tonnin köyhempi.

Mutta haittaako se? Pidemmällä tähtäimellä tuskin. Bitcoinin arvo on aina yksi bitcoin. Se, mitä lyhyessä tähtäimessä kurssille tapahtuu, ei ole relevanttia laajemman kehityksen kannalta.

Ja se kehitys näyttäisi todellakin olevan liikkeellä, tapahtui kurssille mitä hyvänsä. Tässä viikkokatsauksessa tutkimme muutamia näitä kryptoadaptaation ilmiöitä, kuten mahdollisuutta maksaa palkkaa ja veroja bitcoineilla, Kiinan keskuspankin omaa kryptoa että kurssiheittelyn vaikutusta bitcoinin, kryptojen ja lohkoketjun kehitykseen.

Adaptaatio kulkee ja surisee, kävi kryptoille mitä tahansa.

Lohkoketjulle omistautuneet kehittäjät eivät hätkähtäneet kryptotalvesta

Electric Capital on julkaissut tuoreen tutkimusraportin koskien lohkoketju- ja kryptovaluuttaprojekteihin käytettyä koodausvaivaa. Raportin mukaan alalla tapahtuvan kehitystyön määrä on kasvanut huolimatta kryptovaluuttojen kurssin laskusta.

Raportti myös kertoo, että lohkoketjukehittäjät ovat ryhtyneet hylkäämään pienempiä kryptovaluuttaprojekteja ja siirtyneet lupaavammille aloille, kuten hajautettuun talouteen ja lohkoketjuinfrastruktuuriprojekteihin.

Raportissa myös tutkittiin niin sanottujen “omistautuneiden kehittäjien” suhdetta muihin kehittäjiin. Raportissa omistautuneella kehittäjällä tarkoitetaan henkilöä, joka työskentelee kryptokoodin parissa vähintään 10 päivää kuukaudessa. Raportin mukaan tällaisia kehittäjiä on kaikista kryptokehittäjistä noin 13%, eli 2 450 kappaletta.

Yleisesti ottaen raportti maalaa kuvaa, että kehittäjät ovat nykyään entistä omistautuneempia ja ammattitaitoisempia. Ne kehittäjät, jotka eivät alunperinkään olleet kovin omistautuneita, lähtivät nopeasti pois kryptovaluuttojen hintojen laskiessa. Puolestaan omistautuneiden kehittäjien määrä on kasvanut jatkuvasti.

Vaikka kryptokurssit ovat kehittyneet negatiivisesti, krypto-ohjelmoijien määrä on kasvanut tasaisesti.

Palkan maksaminen bitcoineilla on laillista Uudessa-Seelannissa

Uuden-Seelannin verovirasto on tehnyt uuden päätöksen, jonka perusteella yritykset saavat maksaa palkan bitcoineilla tai muilla kryptovaluutoilla. Veroviraston päätöksen myötä myös kryptoilla maksettavista palkoista voidaan maksaa normaalilla tavalla tuloveroa.

Aikaisempi tulkinta Uuden-Seelannin lainsäädännöstä kertoi, että palkkojen maksaminen on laillista ainoastaan, mikäli se tehdään maan virallisella valuutalla.

Uudet säännöt mahdollistavat palkan maksamisen kryptoilla edellyttäen, että tietyt kriteerit täyttyvät. Palkansaajan on oltava sopimussuhteessa työnantajaansa, kryptopalkka tulee maksaa aina tietyn sovitun summan mukaisena ja kryptovaluuttapalkan on muodostettava vakaa osa työntekijän kompsensaatiosta.

Suomessa palkan maksaminen kryptovaluutoilla on laillista ja esimerkiksi Prasos Oy:n työntekijöille on tarjottu tätä mahdollisuutta firman perustamisesta asti.

Palkan maksaminen bitcoineilla on vielä varsin harvinaista, mutta se yleistyy jatkuvasti.

Kiinan keskuspankin oma krypto on valmis

Kiinan keskuspankki on kertonut, että sen pitkään kaavailema valtiollinen kryptovaluutta on nyt valmis. Kiinan keskuspankin virkaatekevän johtajan Mu Changchunin mukaan pankki on onnistuneesti kehittänyt toimivan lohkoketjuprototyypin pankin tutkittua krypton mahdollisuuksia kuluneet 5 vuotta.

Mun mukaan lohkoketjun kehittäminen oli vaikeaa johtuen Kiinan valtion suuresta koosta. Tämän ratkaisemiseksi keskuspankki päätti tehdä “kaksikerroksisen” ratkaisun, jossa lohkoketjun korkeimmalla tasolla toimii itse keskuspankki ja matalammalla tasolla puolestaan kaupalliset pankit ja yritykset.

Vaikka keskuspankki onkin kertonut, että kryptovaluutta on nyt valmis, on edelleen täysin epävarmaa, milloin se tullaan julkaisemaan – tai tullaanko ollenkaan.

Kiinan keskuspankin oma krypto on nyt valmis.

Lohkoketjuselain Braven suosio on huimassa kasvussa

Brave-lohkoketjuselainta käyttävien julkaisijoiden määrä on kasvanut 1 200% viime vuodesta, kertoo kryptouutispalvelu Decrypt. Viime vuoden heinäkuussa julkaisijoita oli 18 991 kappaletta. Nykyään julkaisijoiden määrä on jo yli 230 000. Julkaisijoiden joukkoon kuuluu myös merkittäviä nimiä, kuten Washington Post ja Smithsonian Magazine.

Brave-selaimen perusideana on antaa käyttäjille mahdollisuus tukea lukemiaan nettisivuja ilman mainoksia tai tietojen myymistä. Brave mahdollistaa tämän omalla lohkoketjupoletillaan, BATilla. Käyttäjät voivat itse valita, minkä verran BATeja tahtovat lahjoittaa käyttämilleen sivuille, ja lohkoketju hoitaa siirrot automaattisesti.

Vaikka Brave-selaimen suosio ja julkaisijoiden määrä on ollut huimassa kasvussa, ei tämä ole juurikaan näkynyt BATin arvossa. BATin kurssi oli tammikuussa noin 0,86 dollaria, mutta kuluneen vuoden aikana se on laskenut noin 0,2 dollariin.

Brave-selaimen suosio on noussut, vaikka tämä ei olekaan näkynyt poletin hinnassa.

YK tutkii Pohjois-Korean kryptohakkereita

YK on julkaissut tuoreen raportin koskien Pohjois-Korean harjoittamia kyberhyökkäyksiä. Raportin mukaan Pohjois-Korea on toteuttanut ainakin 35 erillistä hyökkäystä, jotka ovat kohdistuneet 17 eri maahan. Raportin laatineen komitean arvojen mukaan hakkerit ovat saaneet varastettua ainakin 2 miljardin dollarin edestä rahoja.

Kaikista eniten hyökkäyksistä on kärsinyt Etelä-Korea. 10 hyökkäystä ovat kohdistuneet erilaisiin eteläkorealaisiin toimijoihin. Kaikista merkittävimpänä kohteena näyttäisi olevan eteläkorealainen kryptopörssi Bitthump, johon on kohdistunut ainakin 4 erillistä hyökkäystä.

Kolme hyökkäyksistä kohdistuivat Intiaan ja kaksi kappaletta sekä Bangladeshiin että Chileen. Costa Ricaan, Gambiaan, Guatemalaan, Kuwaitiin, Liberiaan, Malesiaan, Maltaan, Puolaan, Sloveniaan, Etelä-Afrikkaan, Tunisiaan ja Vietnamiin puolestaan kohdistui kuhunkin yksi hyökkäys.

Raportissa myös epäillään, että Pohjois-Korea käyttää hakkeroimalla ja tietokoneita saastuttamalla saamiaan varoja rahoittaakseen Pohjois-Korean aseteollisuutta.

Pohjois-Korealle Bitcoin-hakkeroinnista on tullut tärkeä tapa rahoittaa sotajärjestelmäänsä.

NBA-joukkue hyväksyy kryptot

IT-miljardööri Mark Cubanin omistama NBA-joukkue, Dallas Mavericks, on kertonut ryhtyvänsä hyväksymään bitcoineja maksuksi ottelulipuista ja fanituotteista. Cuban vihjaili jo yksi ja puoli vuotta sitten, että olisi kiinnostunut tarjoamaan tällaisen mahdollisuuden faneille, mutta nyt tämä hanke on ottanut konkreettisen askeleen eteenpäin.

Cuban itse on aikaisemmin tässä kuussa osoittanut varsin positiivisia näkemyksiä bitcoinista. Cuban muun muassa kertoi, että hän uskoo bitcoinin ja kullan olevan perustavanlaatuisesti samanlaisia hyödykkeitä sijoittajalle.

Dallas Mavericks tulee käyttämään BitPayn palveluja, joiden kautta halukkaat voivat ostaa tuotteita suoraan kryptoilla. BitPay muuttaa kryptovaluutat suoraan dollareiksi ja siirtää dollarit sitten joukkueen tilille. Tämä tekee Dallas Maveriksista toisen NBA-joukkueen, joka hyväksyy kryptovaluutat.

Ensimmäinen bitcoinit hyväksyvä NBA-joukkue oli The Sacramento Kings. The Sacramento Kings aloitti bitcoinin hyväksymisen jo puoli vuosikymmentä sitten vuonna 2014.

Dallas Mavericks on toinen, mutta tuskin viimeinen, ammattilaiskoripallojoukkue, joka syleilee Bitcoinia.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected]

One thought on “Viikkokatsaus 33/2019: Bitcoinin kurssiheittelyt eivät vaikuta adaptaatioon

  1. Kuuppelo says:

    “Mutta haittaako se? Pidemmällä tähtäimellä tuskin. Bitcoinin arvo on aina yksi bitcoin. Se, mitä lyhyessä tähtäimessä kurssille tapahtuu, ei ole relevanttia laajemman kehityksen kannalta.”

    Kyllä se haittaa koska Bitcoin on täysin spekulatiivinen arvoltaan ja sen arvo voi mennä nollaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *