Viikkokatsaus 34/2014: Amagi Metals aikoo lopettaa fiat-valuuttojen hyväksymisen

Tällä viikolla katsauksessa on mukana mm. jalometallikauppiaan tempaus, Bitcoin-treidaus ja New Yorkin Bitlisenssi. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Amagi Metals aikoo hyväksyä vain kryptovaluuttaa

Jalometalleja myyvä Amagi Metals suunnittelee lopettavansa dollareiden ja muiden fiat-valuuttojen hyväksymisen maksuvälineenä. Maksuvälineeksi aiotaan kelpuuttaa vain kryptovaluuttoja kuten bitcoineja. Muutos ei tosin tule voimaan heti, vaan vuoden 2016 jälkeen. Amagi Metalsin ilmoitus onkin nähty jossain määrin markkinointitemppuna, mutta on kuitenkin mielenkiintoista havaita, miten kova usko vaihtoehtoisten valuuttojen harrastajilla on valtiollisten fiat-valuuttojen hyödyttömyydestä tulevaisuudessa.

Amagi Metals suunnittelee vastaanottavan vain kryptovaluuttoja (lähde)

Bitcoin-lainsäädäntö Yhdysvalloissa

New Yorkissa kehitteillä olevan Bitcoin-lainsäädännön kommentointiaikaa on lisätty 45 päivällä. Kommentointiaikaa on lisätty yksilöiden ja yhteisöjen toiveesta, sillä lainsäädäntö on ensimmäinen laatuaan ja voi toimia esimerkkinä muualla.

New Yorkin rahoituspalveluiden viraston (NYDFS) johtaja Benjamin Lawsky kertoo viraston seisovan ehdotuksen takana, mutta ei halua väittää ehdotuksen olevan täydellinen. Lawsky selvensi CoinDeskin haastattelussa, että lainsäädäntö koskee vain rahoituspalveluiden tarjoajia ja esimerkiksi ohjelmistokehittäjiä ei ole tarkoitus säännellä. Ehdotuksen antama kuva lainsäädännön laajuudesta on siis väärä, minkä Lawsky myönsi. Vaikka lainsäädäntö halutaan tehdä huolella, NYDFS haluaa toimeenpanna sen mahdollisimman nopeasti.

Benjamin Lawsky (lähde)

Bitcoin Foundation julkaisi lyhyen opastuksen siihen, kuinka Bitcoin-yritykset voivat välttää joutumasta tiettyjen toimivaltojen alaisuuteen. Tällaisia keinoja ovat mm. estää palvelun käyttö tietyissä toimivalloissa olevilta asiakkailta ja vaatia asiakkaita hyväksymään missä oikeudessa kiistat käsitellään.

Bitcoinin asema Yhdysvalloissa on saanut lisää ihmettelyn aihetta, kun Yhdysvaltain piirioikeuden tuomari Jed Rakoff määritteli bitcoinit rahaksi. Oikeudessa käsitellään Robert Faiellaan ja Charles Shremiin kohdistuneita syytöksiä rahanpesusta ja laittoman maksunvälittäjäpalvelun pyörittämisestä, mitkä eivät puolustuksen mukaan ole päteviä syytöksiä, sillä bitcoin ei ole rahaa.

Bitcoinit on aiemmin määritelty rahaksi myös toisen tuomarin päätöksestä, mutta bitcoinien määritelmä ei ole yhtenäinen eikä lopullisesta määritelmästä voida puhua tässä vaiheessa. Esimerkiksi verotuksessa bitcoineja yhä käsitellään omaisuutena.

Bitcoinin volatiliteetti kiinnostaa Wall Streetillä, kertoo raportti

Wedbush Securitiesin julkaisemassa raportissa arvellaan, että valuuttatreidaus voisi olla bitcoinin “killer app” eli bitcoinin arvonnäyttäjä, joka lopulta edistää sen suosiota. Tähän mennessä bitcoinin arvon heilahtelu on nähty melko negatiivisena asiana, mutta raportissa kuitenkin nähdään, että se tulee houkuttelemaan yhä enemmän sijoittajia mukaan.

Raportti myös arvioi bitcoinin arvon voivan nousta parhaimmillaan miljoonaan dollariin.

Miksi kurssi laski viime viikolla?

Bitcoinin kurssi laski viime viikolla rajusti ja on noussut nyt pikkuhiljaa korkeammalle. Laskun suurimmaksi syyksi on veikattu lainarahalla tehtyä vivutusta (margin trading), jota Bitcoin-sijoittajat ovat harjoittaneet, etenkin Hong Kongilaisessa Bitfinex-pörssissä.

Monet uskovat positiivisten uutisten saaneen treidaajat lyömään vetoa Bitcoinin kurssinoususta. Kun kurssi lähtikin laskuun, vakuuksia alettiin realisoimaan, mikä entisestään laski Bitcoinin hintaa. Myös muita syitä hinnan laskulle on veikkailtu, kuten bitcoineja hyväksyvien kauppiaiden tai Bitcoin-louhijoiden tekemät myynnit.

Bitcoinin kurssikehitystä voi kätevästi seurata Bittiraha.fi:n oikeasta yläkulmasta löytyvän Kurssitietoja-linkin kautta.

Bitcoin Sentiment Index kertoo yleisen fiiliksen Bitcoinia kohtaan

CoinDesk julkaisi uuden työkalun Bitcoin-innostuksen seuraamiseen. Bitcoin Sentiment Index kerää dataa kysymällä ihmisiltä, uskovatko he Bitcoinin merkittävyyden kasvavan, laskevan vai pysyvän samana seuraavan 12 kuukauden aikana. Kysymys esitetään päivittäin 85 ihmiselle Iso-Britanniassa ja 50 ihmiselle Yhdysvalloissa. CoinDeskin tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa kyselyn otantaa myös muihin maihin.

Rahoitusta pilvisäilytykselle ja Bitcoin-rajapinnalle

Hajautettua pilvitallennusalustaa kehittävä Storj keräsi joukkoistamisella 910 bitcoinin rahoituksen. Osallistuneet saivat palkkioksi pääsyn palvelun käyttäjäksi ensimmäisten joukossa ja Storjcoin X:ää, jota on tarkoitus käyttää palvelussa tallennustilan ostamiseen. Storj aikoo kehittää lohkoketjua hyödyntävän pilvitallennusalustan, jota käyttäjät ylläpitävät hajautetusti. Näin palvelu toivoo tarjoavan käyttäjille turvallisemman, yksityisemmän ja halvemman vaihtoehdon Google Driven ja Dropboxin kaltaisille palveluille, joita ylläpitää keskitetty taho.  

Toinen mielenkiintoinen rahoituksen saanut palvelu on Chain, joka keräsi 9,5 miljoonan dollarin (n. 7,2 miljoonaa euroa) rahoituksen sijoittajilta. Chain kehittää rajapintaa Bitcoinin lohkoketjulle, jotta kehittäjät voisivat luoda helpommin sovelluksia Bitcoinin ympärille. Palvelu halutaan saada sekä pienten kehittäjien että isojen yritysten käyttöön, ja sen toivotaan mahdollistavan myös lohkoketjun valjastamisen moniin käyttötapoihin, kuten erilaisten sopimusten tekoon. Palvelu tutkii myös muiden kryptovaluuttojen (kuten Ethereumin ja Ripplen) hyödyntämistä.

Pilvilouhimot vastaavat kritiikkiin

Viime viikolla Bitcoin-kehittäjä Gavin Andresen kritisoi pilvilouhintaa, ja nyt pilvilouhintaa harjoittavat vastasivat kritiikkiin. Cointelegraphin haastattelemat pilvilouhintayritysten edustajat kertoivat pilvilouhinnan perustuvan luottamukseen ja myönsivät kuluttajansuojan olevan vielä alkutekijöissään, mikä pitää paikkaansa kaikessa Bitcoiniin liittyvässä toiminnassa.

Genesis Miningin Marco Streng jakoi muutaman kuvan yrityksen louhimosta, millä hän halusi todistaa yrityksen olevan todellinen, eikä ponzi-huijaus. Streng myönsi, että pilvilouhintayrityksen on mahdotonta todistaa omistavansa väitettyä laitteistoa, mutta luottamusta luodaan läpinäkyvyydellä, kuten julkaisemalla toimintaa pyörittävän rekisteröidyn yrityksen ja sen perustajien tiedot ja ottamalla osaa ympäri maailmaa järjestettäviin tapahtumiin.

Bitcoin-kiertue on ohi – materiaalia netissä!

Bitcoin-kiertue 2014 on ohi, mutta matkan varrella kuvattuja videoita on nähtävissä kiertueen nettisivuilla. Club Showroomissa pidetyissä loppubileissä oli paikalla n. 200 kävijää. Bittiraha kiittää kaikkia sponsoreita ja kiertueelle osallistuneita!

Kiertuevideoita on vielä useita julkaisematta, joten kannattaa seurata kiertuesivuja tai Bittirahan Youtube-kanavaa. Alla video Joensuun etapilta.