Viikkokatsaus 34/2015: Keskustelu lohkokoosta ruokki arvonlaskua

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisia uutisia on vallinnut lohkokoko-keskustelu ja osittain sen aiheuttama arvonlasku. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä. Huom. Katsausten numerointia on vaihdettu, joten 33/2015 puuttuu.

Keskustelu lohkokoosta jatkuu

Useamman kuukauden jatkunut keskustelu Bitcoinin lohkokoon kasvattamisesta alkaa tehdä tulosta, kun alan toimijat julkaisevat virallisia kannanottojaan ja päivittävät ohjelmistojaan tukemaan lohkokokomuutoksia.

Monet suurimmista Bitcoin-maailman toimijoista ovat julkaisseet yhteisen tiedotteen, jossa ne lähtevät tukemaan Bitcoinin lohkokoon kasvattamista. Tukijoukoista löytyy eri alojen Bitcoin-yrityksiä, kuten maailman suurin bitcoin-maksujärjestelmien valmistaja BitPay sekä maailman johtava Internet-lompakkopalvelu Blockchain.info. Lupauksessa olivat mukana myös Circle, KncMiner, BitNnt, Xapo, Bitgo ja itBit.

“Yhteisömme kasvaessa on välttämättömämpää kuin koskaan, että haemme vahvan konsensuksen varmistaaksemme verkon luotettavuuden. Me lupaamme tukemme BIP101:lle ohjelmistoissamme ja järjestelmissämme ja me kannustamme muita liittymään meihin,” yritykset kertovat tiedotteessaan.

BIP101 tarkoittaa Gavin Andresenin kehittämää teknistä ratkaisua blokkikoon nostolle. Siinä lohkokoko nostetaan ensin 8 megatavuun, minkä jälkeen blokkikoko tuplaantuu kahden vuoden välein, vuoteen 2036 saakka. Lopullinen blokkikoko olisi näin ollen noin 8 gigatavua.

BIP101 on käytössä Bitcoinin kilpailevassa Bitcoin XT -ohjelmistossa, jota ylläpitää Mike Hearn, mutta sitä ei ole vielä lisätty Bitcoin Coreen, joka on Bitcoinin nykyinen referenssiohjelma. Lausunnollaan yritykset ottivat kantaa nimenomaan BIP101:n käyttöönottoon, eivätkä esittäneet suoranaista tukeaan Bitcoin XT:lle. 

Yleisesti ottaen lohkokoon kasvattaminen on saanut paljon kannatusta, mutta teknisen toteutuksen yksityiskohdista ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen tukijoiden kesken. Kesäkuussa kiinalaiset F2Pool, AntPool, BW, BTCChina ja Huobi kertoivat kannattavansa lohkokoon nostamista 8 megatavuun, mutta sitä suuremmat lohkot voivat osoittautua ongelmallisiksi Kiinan hallituksen Internet-kontrollin vuoksi. 

Nyt osa louhijoista on osoittanut tukensa BIP100:lle, jonka muutos lohkokokoon ei ole yhtä radikaali kuin BIP101:n, sillä lohkokoko ei jatkaisi automaattisesti kasvua. BIP100:ta tukee tällä hetkellä 25 % louhintatehosta.

Bitcoin Magazine julkaisi artikkelin lohkokoko-ongelman ratkaisuista, josta voi lukea tarkemmin millaisista muutoksista tällä hetkellä keskustellaan.

Bitcoinin arvo laski kertaheitolla

Maailmalla tapahtuneen osakekurssien laskun aikaan myös Bitcoinin arvo on laskenut hurjasti. Bitcoinin arvo laski viime viikon 230 euron lukemista 190 euroon. Alimmillaan arvo käväisi BTC-e:ssä 192 dollarissa (167 euroa).

Bitcoinin arvo laski Bitstamp-pörssissä 258 dollarista 198 dollariin viikossa, kuvan voi klikata suuremmaksi (lähde)

Suurimmat tekijät arvonlaskuun ovat olleet Bitcoinin kehityssuuntaan liittyvät erimielisyydet ja BitFinex-pörssin tapahtumat.

Meneillään oleva keskustelu Bitcoinin lohkokoon kasvattamisesta on saanut pessimistisimmät pelkäämään, että ratkaisua ongelmaa ei löydy. Ratkaisut ovat kriittisiä Bitcoinin tulevaisuudelle ja arvolle, joten ei ole yllättävää, että arvo laskee asiaan pessimistisesti suhtautuvien toimesta.

Lisäksi arvonlaskua pönkitti BitFinex-vaihtopörssin tapahtumat. Kuten aiemminkin on käynyt, yleisesti tapahtunutta arvonlaskua seurasi BitFinexissä margin callit, kun lainatulla rahalla tehtyjä positioita alettiin likvidoida. Tämä lisäsi arvonlaskua entisestään. Arvo käväisi pörssissä jopa alle 163 dollarin (noin 143 euroa), vaikka muissa palveluissa ei käyty läheskään niin alhaalla.

Suomalaisia bitcoinit hyväksyviä kauppoja
Teehen erikoistunut Teeleidi hyväksyy bitcoin-maksuja Jyväskylässä. Teeleidi sijaitsee Lutakon Leidissä ja on auki ma-pe 10-19 ja la 11-16.

Teeleidi haluaa “tuoda Jyväskylään aivan uuden tavan nauttia laadukkaasta teestä sekä tunnelmasta. Valikoimiimme kuuluu noin 90 erilaista irtoteetä ja hauduketta, joita voi nauttia paikan päällä, tai hankkia kotiin viemiseksi”. Teeleidi järjestää myös teekursseja ja teetastingeja.

 

Kasvatustarvikkeisiin ja chilin siemeniin erikoistunut Chilitarvike on ottanut Bitcoin-maksut käyttöön. Chilitarvikkeella on kivijalkaliikkeet Helsingin kalliossa ja Tampereella sekä nettikauppa. Kallion Chilitarvike oli myös viime viikolla järjestetyn myysterikauppiaan metsästyksen mysteerikauppias.

 

Kylttejä, kilpiä, led-kylttejä, turvamerkintöjä ja muita valmistava Kylttikeskus.fi nettikaupassa voi asioida bitcoineilla. Kylttikeskus.fi valmistaa viimeisimpien standardien mukaisia ja yleisimpiä tuotteita. Lisäksi Kylttikeskus.fi tekee kylttejä, kilpiä ja muita myös tilaustyönä.

Coinwallet suunnittelee suurta “stressitestiä” 

Coinwallet kertoi aikovansa suorittaa ennennäkemättömän “stressitestin” Bitcoin-verkolle syyskuun alussa, jotta lohkokoko-ongelman ratkaisuja implementoitaisiin pikaisesti. Tarkoituksena on lähettää valtava määrä pieniä transaktioita verkkoon, jotta lohkot täyttyvät ja pienillä siirtokuluilla tehdyt siirrot jäävät jumiin verkkoon jopa viikoiksi. Aikaisemmin tehdyt “stressitestit” aiheuttivat ongelmia transaktioille, joiden kuluksi oli laitettu alle 0,0002 bitcoinia.

Bitcoin uhka rahoitusjärjestelmälle?

Suffolk Universityn julkaiseman artikkelin mukaan kryptovaluutat, joista artikkelissa lähinnä käsitellään Bitcoinia, voivat olla uhka rahoitusjärjestelmän vakaudelle. Suurin uhka nousee siitä, että kryptovaluutat toimivat rahana vain niin kauan kuin ihmisillä on uskoa sen arvoon. Koska kryptovaluutat eivät ole valtion tai keskuspankin takaamia, mikään taho ei voi luoda uskoa valuuttaan paniikin hetkellä. Artikkelin mukaan paras ratkaisu vähentää kryptovaluuttojen uhkaa on tarjota parempia maksupalveluita nykyisten pankkien toimesta, jotta kryptovaluutat eivät pääse ottamaan jalansijaa rahoitusjärjestelmässä. Maksupalveluiden kehittämiseksi olisi artikkelin mukaan hyvä implementoida Bitcoinin taustalla olevaa teknologiaa nykyisiin järjestelmiin.

Kryptovaluutoissa liikaa “hypeä”?

Kryptovaluutat on mainittu Gartnerin raportissa, jossa tarkastellaan uusien teknologioiden “hypeä”. Kryptovaluutat ovat raportin mukaan vielä vaiheessa, jossa niiden tulevaisuuden näkymiin suhtaudutaan liiallisella innolla ja epärealistisesti. Kryptovaluuttojen vaihtopörssit ovat siirtyneet jo poispäin tästä innostuksen vaiheesta ja median kiinnostus niihin on vähentynyt. Kryptovaluutat voivat raportin mukaan luoda yrityksille merkittäviä tapoja säästää rahaa, ja kryptovaluuttojen vaihtopörssit voivat luoda inkrementaalisia parannuksia nykyisiin prosesseihin.  

Mike Tysonilla brändätty Bitcoin-automaatti toiminnassa

Mike Tysonilla brändätty Bitcoin-automaatti on lanseerattu Las Vegasissa. Siitä ei ole tietoa, miten ja millaisella diilillä Tyson on päätynyt mukaan projektiin.