Viikkokatsaus 32/2015: Kiista Bitcoinin kehityksen suunnasta kärjistyy

Kuluneen viikon Bitcoin-uutisissa on mm. tietoa meneillään olevasta Bitcoin-viikosta ja esille nousseet keskustelut Bitcoinin kehityssuunnasta. Viime viikon katsaus on luettavissa täällä.

Kososen uusin kurssianalyysi on luettavissa täällä.

Bitcoin Core vs. XT

Kahden merkittävän Bitcoin-asiakasohjelman välille on syntymässä riitaa. Bitcoin Coren (virallinen bitcoinin asiakasohjelma) ja Bitcoin-XT:n (virallisen ohjelman kilpailija) kehittäjät ovat ryhtyneet tukkanuottasille koskien Bitcoinin lohkokoon kokoa.

IBM:n leivissä työskentelevä pankki-innovaatioiden arkkitehti Richard Gendal Brown kirjoitti pätevän artikkelin aiheesta. Siinä käydään yleistajuisesti läpi mistä kiistassa on kysymys.

Monet Bitcoin Coren kehittäjät tahtovat pysyä alkuperäisessä lohkokoossa, vaikka se tarkoittaisi hitaampia valuutan lähetyksiä, ja he eivät ole halunneet lähteä kasvattamaan kokoa ennen kuin tulevaisuuden vaikutuksista on käyty kunnon keskustelu. Bitcoin XT:n kehittäjät puolestaan tahtovat kasvattaa lohkokokoa, sillä heidän mukaansa suurempi lohkokoko on välttämätön, jotta Bitcoin voisi lyödä itsensä läpi mainstream-käyttöön.

Juttu on saanut epämiellyttäviä piirteitä, sillä XT vastaan Core -riidan myötä esimerkiksi maailman suurinta Bitcoinia koskevaa keskustelualustaa, eli Redditin Bitcoin-alafoorumia, on ryhdytty sensuroimaan ja sieltä on poistettu liki kaikki XT:tä myötäilevä keskustelu. Tällainen sensurointi epäilyttää useita Bitcoin-yhteisön toimijoita, sillä sensuurin ja keskustelun rajoittamisen myötä yhteisön on vaikeampi luoda kollektiivista mielipidettä siitä, miten lohkokoon suhteen tulisi menetellä.

Bitcoinin kurssiin kiista on vaikuttanut negatiivisesti, esimerkiksi tänään markkinoilla nähtiin merkittävää kurssilaskua.

Kaikesta huolimatta tavallisen Bitcoin-käyttäjän todennäköisesti ei kuitenkaan tarvitse huolestua asiasta. Jos Bitcoinin teknisen puolen kehitys kiinnostaa, kuka vaan voi lähteä vapaaehtoisesti mukaan kehittämään parasta ratkaisua lohkokoko-ongelmaan GitHubissa.

Bitcoin-viikko jatkuu keskiviikkona ja perjantaina

Maanantaina alkanut suurimpien suomalaisten Bitcoin-toimijoiden järjestämä Bitcoin-viikko jatkuu koko viikon.

Keskiviikkona 19.8. järjestetään kaikille avoin ilmainen Bitcoin-seminaari, jossa kerrotaan, mikä Bitcoin on, miten yritykset voivat sitä käyttää ja miten Bitcoinin taustalla pyörivä blockchain-teknologia toimii. Seminaariin voi ilmoittautua Facebookin kautta oheisesta linkistä.

Lauantaina 22.8. puolestaan järjestetään vapaamuotoinen Bitcoin-approbatur. Approbaturissa kierretään Helsingin bitcoinit hyväksyvät baarit sekä iltaklubi ja keskustellaan yleisesti Bitcoinista. Tapahtuma on erinomainen tapa verkostua ja tutustua Bitcoin-maailmaan rennommissa tunnelmissa.

Koko ajan on myös käynnissä kisa Mysteerikauppiaan löytämiseksiHelsingissä on uusi bitcoinit hyväksyvä yritys, jolla on fyysinen toimipaikka. Missään ei ole julkisesti nähtävillä, että kyseinen yritys hyväksyy bitcoinit, joten osallistujien tehtävänä on löytää liike kysymällä. Liikkeen löytäjä saa palkkioksi 200 euron arvoisen valikoiman bitcoineja sisältäviä Denariumin-kolikoita ja paperilompakoita sekä tuotepalkinnon mysteerikauppiaalta.

Eilen mysteerikauppiaan metsästykseen julkaistiin ensimmäinen vihje, “Kyseinen toimipaikka menee kiinni arkisin alkuillasta”. Nyt julkaisemme toisen vihjeen, joka kuuluu näin “Toimipaikka sijaitsee K-kirjaimella alkavassa kaupunginosassa”.

Tarkempaa tietoa kisan säännöistä ja muista tapahtumista löytyy Bitcoin-viikon sivuilta.

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade RadioRockissa

Bittiraha.fi:n toimitusjohtaja Henry Brade oli RadioRockin Heikelä Korporaation haastateltavana 17.8. Bitcoin-viikon tiimoilta. Brade kertoi haastattelussa Bitcoinin kasvavasta infrastruktuurista sekä oikoi Bitcoiniin liittyviä harhakäsityksiä. Hän esitteli myös Bittiraha.fi:n uusia fyysisiä Denarium-kolikoita sekä kertoi, millainen huijaus OneCoin-pyramidipeli on.

Braden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 Bitcoin-käyttäjää. Vaikka media pyrkiikin esittämään bitcoinin ohimenevänä ilmiönä, on bitcoinin arvo ollut tasaisessa kasvussa ja kaikkien bitcoinien yhteenlaskettu arvo on tällä hetkellä jo noin 4 miljardia euroa. Bitcoinia myös käytetään jatkuvasti kasvavissa määrin sekä lokaalisti että globaalisti.

Heikelä Korporaatio myös kysyi OneCoin-hankkeesta ja siitä, miten se vertautuu Bitcoiniin. Braden vastauksen mukaan OneCoinin takana ei ole mitään aitoa tuotetta, vaan kysymys on tyhjien koulutuspakettien myymisestä. OneCoin on vain yksi sadoista vaihtoehtoisista virtuaalivaluutoista, eikä edes mitenkään merkittävä. Kaikkien noin parin sadan vaihtoehtoisen virtuaalivaluutan arvo on yhteensä vain noin 10 prosenttia bitcoinien arvosta.

Bittiraha.fi:n Henry Brade radiossa Heikelä Korporaatiossa (lähde)

Interpol järjesti harjoituspelin omalla kryptovaluutalla

Interpol järjesti viime kuussa harjoituspelin koskien kyberturvallisuutta ja pimeitä markkinoita käyttäen itse kehittämäänsä bitcoinin tyyppistä digitaalista kryptovaluuttaa. Pelissä Interpolin agentit ottivat erilaisia rooleja, kuten ostajia, myyjiä, huijareita, lainvalvojia ja niin edelleen. Interpolin mukaan peli opetti paljon siitä, miten modernit markkinat toimivat ja millaisia asioita voidaan kohdata. Harjoitus oli onnistunut ja Interpol aikoo järjestää vastaavia harjoituspelejä jatkossakin.

Aivolompakoista löytynyt merkittävä tietoturvallisuusriski

Tutkija on julkaissut työkalun, jonka tarkoituksena on osoittaa aivolompakoiden haavoittuvuudet. Työkalu nimeltään Brainflayer pystyy veikkaamaan keskimääräisellä koneella 130 000 salasanaa sekunnissa. Botnetin tai vielä tehokkaan tietokoneen avulla pahantahtoinen hakkeri voisi kokeilla satoja miljoonia salasanoja hetkissä. Aivolompakon toiminta perustuu siihe, että Bitcoinien yksityisavain muutetaan salaiseksi sanoista muodostetuksi lauseeksi, josta tulee ainoa tapa saada oikea avain selville tulevaisuudessa.

Tutkijan löydös on saanut Bitcoin-kommuunin suhtautumaan epäilevästi aivolompakoihin. Paljastuksen seurauksena aivolompakoita tarjonnut BrainWallet.org sulki sivunsa lopullisesti. Jo aiemmin palvelun käyttäjillä oli ongelmia kehittää tarpeeksi vaikeasti arvattavia lauseita, mikä altisti lompakoita hakkereille. Bitcoinin käyttäjiä kehotetaan käyttämään aivolompakoita turvallisempia menetelmiä bitcoiniensa säilömiseksi.

Tutkimus: Pimeillä markkinoilla enemmän bitcoinin käyttöä kuin BitPayssä

Carnegie Mellonin yliopiston tutkijoiden julkaiseman raportin mukaan Internetin mustilla markkinoilla tapahtui vuonna 2014 enemmän bitcoin-siirtoja kuin maailman suurimmalla bitcoin-maksunvälittäjällä BitPayllä. Tutkijoiden arvioiden mukaan suurimmilla mustilla markkinoilla tapahtui päivässä noin 650 000 dollarin edestä rahansiirtoja, siinä missä BitPayllä rahansiirtoja oli noin 435 000 dollarin edestä.

Mustien markettien kasvu ei ole hidastunut käytännössä lainkaan sen jälkeen, kun viranomaiset sulkivat SilkRoadin. Kaupankäynnin tyrehtymisen sijasta kauppa ainoastaan hajaantui ja sitä kautta muuttui vielä vaikeammin kontrolloitavaksi kuin mitä se oli SilkRoadin aikakaudella.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].