Viikkokatsaus 35/2016: Helsingistä lohkoketjupääkaupunki

Kansainvälisen Bitcoin-median mukaan pääkaupunkimme Helsinki on kovaa vauhtia kehittymässä pohjoisemman Euroopan Bitcoin-keskukseksi, jossa kehitetään tulevaisuuden finanssiteknologiaa ja teknologisia ratkaisuja maailman talousongelmiin. Tämä ennustus voi hyvinkin olla totta, sillä suomalainen Bitcoin-kulttuuri on suhteessa hyvin kehittynyttä ja Bitcoinilla näyttäisi olevan Suomessa enemmän kuin ruusuinen tulevaisuus.

Ja tämä on erinomainen asia, sillä lohkoketjulle näyttäisi olevan kysyntää kaikkialla julkishallinnosta yksityisyrityksiin. Euroopan Unionin alaisuuteen perustettu lohkoketjua tutkiva työryhmä haluaa miljoonan euron rahoituksen tutkiakseen, miten lohkoketjulla voidaan tehostaa julkisia järjestelmiä ja byrokratiaa. Lohkoketju voisi säästää miljoonia veronmaksajien varoja.

Bitcoinin kurssi on ollut vaihteeksi nousussa. Kurssi nousi viikonlopun aikana yli 5 % ja analyysit pitävät mahdollisena suurempaa kurssinousua lähitulevaisuudelle. Bitcoinin yksityisyys on myös saamassa parannusta lupaavan TumbleBit-ratkaisun myötä.

Maailman pörssit taas näyttäisivät olevan erittäin tarmokkaasti ajan hengessä mukana. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suurin osa merkittävistä pörsseistä tutkii lohkoketjuteknologiaa tai jopa kehittää sitä. Jos Suomi saa edes pienen siivun maailman lohkoketjuteknologian kehityksestä, on siinä tiedossa maalle uusi Nokia, tai jopa useampi sellainen.

Ja me ainakin pyrimme tekemään duunia sen eteen, että Suomessa olisi tulevaisuuden talous. Tikkurilan Dixiin on nimittäin avattu uusi Bittimaatti! Automaatti on 3. kerroksessa aivan S-marketin vieressä liukuportaiden läheisyydessä. Automaatista voi ostaa bitcoineja, mutta ei toistaiseksi vaihtaa niitä euroihin.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Cointelegraph: Helsingistä tulossa fintech-pääkaupunki

Kansainvälinen Bitcoin-media The Cointelegraph uutisoi, että Helsinki on kehittymässä Pohjoismaiden finanssiteknologian keskukseksi. The Cointelegraphin mukaan muun muassa Nordean laajamittaiset projektit lohkoketjuteknologian kehittämiseksi Pohjoismaissa ja etenkin Helsingissä ovat osoitus siitä, miten lohkoketju on valtaamassa alaa Suomessa ja muualla Pohjoismaita.

Helsinki on myös yksi bitcoin-ystävällisimpiä kaupunkeja Pohjoismaissa. Helsingissä on muun muassa useita Bitcoin-automaatteja ja monet helsinkiläiset yritykset ottavat vastaan bitcoineja. Helsingissä on jopa mahdollista käydä tavallisessa ruokakaupassa bitcoineilla. Helsingissä myös järjestettiin vasta kaupungin ensimmäinen kansainvälinen Bitcoin-konferenssi, joka todennäköisesti ei jää viimeiseksi.

Näyttäisi kasvavissa määrin siltä, että Suomi tulee olemaan modernin finanssiteknologian terävimpiä kärkiä pohjoisessa Euroopassa.

Bitcoinin suosio on Helsingissä kansainvälisestikin katsottuna korkealla tasolla. Kuva Itiksen bitcoin-automaatilta.

Bitcoinin kurssi vaihteeksi nousussa

Bitcoinin kurssi nousi viikonlopun aikana yli 5 % ja Toni Kososen tuoreen teknisen analyysin mukaan suurempaakin nousua voi olla tulossa. Kurssi oli pitkän aikaa tasaisessa vaiheessa, ja monet analyytikot ovat alkaneet ennakoida liikahdusta jompaan kumpaan suuntaan, ja on tietysti positiivista nähdä liikkeen suuntautuvan ylöspäin.

Bitcoin-mikromaksut blokkaamaan selaimen mainoksia

Mainoksia automaattisesti blokkaava Brave-selaimen uusimpaan versioon on lisätty bitcoin-mikromaksut. 

Braven idea on yksinkertainen, mutta tehokas. Sen tarkoituksena on tehdä Internetistä käyttäjäystävällisempi pakottamalla Internet-sivut muuttamaan ansaintalogiikkaansa ja bisnesmallejaan. Tähän saakka monet sivut ovat pyörineet lähinnä mainostuloilla, mutta monet Internet-käyttäjät tahtovat sivunsa ilman raskaita pop-up-ikkunoita tai käyttäjän tietoja urkkivia bannereita. Brave automaattisesti estää tällaiset mainokset ja tekee nettisivuista kevyempiä ja turvallisempia.

Jotta Internet-sivustot voisivat pyöriä, ne kuitenkin tarvitsevat rahaa. Tähän Brave on vastannut bitcoin-mikromaksuilla. Mikromaksut toimivat vähän samaan tapaan kuin tunnettu lahjoitusalusta Flattr; käyttäjät voivat valita kuussa haluamansa määrän bitcoineja, jotka Brave-selain sitten jakaa automaattisesti sen mukaan, miten käyttäjä on pyörinyt nettisivuilla. Käyttäjä voi myös itse päättää, mikäli ei halua lahjoittaa joillekin nettisivuille ollenkaan. YouTuben ja Twitterin kaltaiset sivustot, jotka pohjautuvat käyttäjien tuottamalle sisällölle, on automaattisesti estetty Braven lahjoitusjärjestelmästä.

Braven nettiselain on luonnollisesti vasta kokeilu, mutta se on silti hyvä osoitus siitä, millaista potentiaalia Bitcoinilla on kehittyvässä maailmassa, jossa venhentuneet liiketoimintamallit jäävät helposti jatkuvan teknologisen edistyksen jalkoihin.

Bitcoiniin tulossa merkittäviä yksityisyysparannuksia

Nykyään on yleisesti tiedossa, että Bitcoin on maksujärjestelmänä erittäin läpinäkyvä, ja monet ovat sitä mieltä että se on liiankin läpinäkyvä. Bitcoin-siirtoja pystytään muun muassa BitFuryn äskettäin julkaiseman tutkimuksen mukaan analysoimaan ja linkittämään erittäinkin tehokkaasti, vaikka käytössä olisi niin sanottuun CoinJoin-teknologiaan perustuvaa bitcoinien miksaamista.

Bitcoiniin on jo aiemmin ollut kehitteillä mm. siirtojen summia anonymisoiva “confidential transactions” -päivitys, jota pidetään lupaavana parannuksena yksityisyyteen. Nyt on kuitenkin julkaistu TumbleBit-niminen ratkaisu Bitcoin-siirtojen anonymisointiin.

TumbleBitin keskeisenä ajatuksena on yksityisyyden parantamisen lisäksi turvallisuus, eli se on alusta alkaen suunniteltu niin, että bitcoineja ei pysty varastamaan prosessin aikana. TumbleBit toimii lohkoketjun ulkopuolella, jolloin se ei myöskään tuo ylimääräistä rasitusta Bitcoinin lohkoketjulle.

TumbleBit mahdollistaa jopa eri kryptovaluuttojen välisen miksaamisen suoraan, mikä tekee siitä varsin monipuolisen työkalun. Tässä vaiheessa TumbleBit on vasta kehitysvaiheessa, eli tulee kestämään jonkin aikaa ennen kuin siitä tulee käytännöllinen työkalu. Asiasta voi lukea lisää TumbleBitin white paperista.

Enemmistö pörsseistä tutkii lohkoketjua

Maailman suurimpiin kuuluva kansainvälinen pörssien keskusyhdistys World Federation of Exchanges (WFE) on julkaissut uuden kyselytutkimuksen, jonka mukaan suurin osa kansainvälisistä pörsseistä tutkii tai testaa Bitcoinin taustalla toimivaa lohkoketjuteknologiaa ja sen sovelluksia.

Yhteensä kyselyyn vastasi 25 maailman suurimmista pörsseistä. 21 kyselyyn vastannutta pörssiä kertoivat kehittävänsä tai tutkivansa lohkoketjuteknologiaa. Kyselyyn ottivat osaa muun muassa pörssit kuten Nasdaq sekä CME Group.

“Suurimmaksi osaksi finanssi-instituutiot ovat keskittyneet teknologiaan, jonka avulla ne voivat tehostaa toimintaansa ja vähentää kuluja, mutta jotkut tutkivat myös kokonaan uusia tapoja palvella tai tehdä voittoja lohkoketjun avulla”, raportti kertoo.

Enemmistö kyselyyn vastanneista pörsseistä ilmoitti tutkivansa Bitcoinin taustalla toimivaa lohkoketjuteknologiaa sekä sen mahdollisuuksia. (KUVA: Rafael Matsunaga)

Maailman talousfoorumi hehkuttaa lohkoketjuteknologiaa ja Bitcoinia

World Economic Forum eli maailman talousfoorumi julkaisi äskettäin uuden videon, jossa käsitellään lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia, ja viitataan vahvasti myös Bitcoiniin. Pääasiassa video spekuloi mitä hyötyjä olisi siitä, jos valtiollinen taho julkaisisi Bitcoinin kaltaisen digitaalisen valuutan. Hyödyt nähdään monilta osin merkittävinä.

EU:lta halutaan miljoona lohkoketjututkimukseen

Saksalainen europarlamentaarikko ja taloustieteilijä Jakob von Weizsäcker ehdottaa, että Euroopan Unioni panostaisi miljoona euroa lohkoketjua tutkivaan työryhmään. Ehdotus on jatkoa von Weizsäckerin aikaisemmalle ehdotukselle työryhmän perustamisesta. Euroopan Komissio hyväksyi työryhmän perustamista koskevan ehdotuksen ja nyt von Weizsäcker hakee työryhmälle virallisesti rahoitusta.

“Tämän pilottikokeilun tarkoituksena on kehittää juridisista ja teknisistä asiantuntijoista koostuva työryhmä, joka kehittää lohkoketjua koskevaa asiantuntemusta sekä tietoa siitä, miten lohkoketjua voitaisiin käyttää hyväksi erityisesti julkisessa hallinnossa”, europarlamentaarikko kertoo.

Lohkoketjulla on potentiaalia mullistaa julkishallintoa monella tavalla. Se voi tehdä esimerkiksi asiakirjojen väärentämisestä mahdotonta sekä antaa keinot tarkkailla, miten julkinen rahaliikenne toimii ja miten julkisia varoja käytetään.

Europarlamentaarikko Jacob von Weizsäcker uskoo lohkoketjun voivan parantaa byrokratiaa monella tavalla. (KUVA: Frédérick Moulin)

Kanadan keskuspankki: Digivaluuttojen kurssit tasoittuvat

Kanadan keskuspankki on julkaissut uuden tutkimuspaperin, jonka mukaan digivaluuttojen kurssiheilahtelut tulevat rauhoittumaan ja tasaantumaan digivaluuttojen käyttöasteen kasvaessa.

“Mallimme ennustaa, että digivaluuttojen käytön kasvaessa digivaluuttojen kurssit muuttuvat kestävämmiksi spekuloijien uskomuksille sekä heidän käyttäytymiselleen. Tämä huomio kyseenalaistaa väitteen, että kurssien volatiliteetti olisi tulevaisuudessa este digivaluuttojen laajamittaiselle käytölle”, tutkijat kirjoittavat. Tutkijat myös uskovat, että digivaluutat, joilla on rajoitettu saatavuus, tulevat käyttäytymään pitkällä tähtäimellä enemmän kullan kaltaisen hyödykkeen kuin tavanomaisen valuutan tavoin.

Tutkimuspaperi heijastelee keskuspankin yleisempää optimistista suhtautumista digitaaliseen rahaan. Keskuspankki on muun muassa aikaisemmin ilmoittanut kehittävänsä oman valtiollisen kryptovaluuttansa.

Kanadan keskuspankin tuoreen tutkimuksen mukaan digivaluuttojen laajempi käyttö tasoittaa niiden kurssiheilahteluja. (KUVA: Colin Rose)

Kiinan suurin hakukone kieltää Bitcoin-mainonnan

Kiinan suurin hakukone Baidu on poistanut kaiken Bitcoinia ja digivaluuttoja koskevan mainonnan sivuiltaan. Varmistettua syytä mainonnan poistamiselle ei ole, mutta syyksi epäillään muun muassa Kiinan hallituksen pyrkimyksiä taistella talousrikollisuutta vastaan. Esimerkiksi digivaluuttoihin liittyvät pyramidi- ja verkostomarkkinointihuijaukset ovat yleistyneet Kiinassa viime aikoina.

On epävarmaa, miten mainontakielto tulee vaikuttamaan Bitcoiniin. Kiina on yksi merkittävimmistä Bitcoinin markkina-alueista. Maassa toimivat sekä maailman suurimmat bitcoin-pörssit että monet merkittävimmistä louhintapooleista. Noin yksi kolmannes bitcoin-vaihdannasta käydään kiinalaisten pörssien kautta.

Pörssit itse uskovat, että mainontakiellon merkitykset voivat olla tästä huolimatta suhteellisen pienet. Kiinalaisen OKCoin-vaihtopalvelun mukaan bitcoin-vaihtamisen suosio ei ole riippuvaista online-mainonnasta, vaan suurin osa ostamisesta ja myymisestä tapahtuu verrattain pienen ihmisryhmän toimesta. Vaihtopalvelu myös uskoo, että bitcoin-vaihdanta kasvaa pääasiassa puskaradion avulla.

Baidu on yksi maailman suosituimmista hakukoneista ja maailman viidenneksi käytetyin Internet-sivu.

Hakukonejätti Baidua on syytetty Kiinan viranomaissensuurin tukemisesta. (KUVA: Simone Brunozzi)

Moneron kurssi nousussa

Digivaluutta moneron kurssi on noussut viime päivinä räjähdysmäisesti. Elokuun 28. päivän jälkeen moneron hinta on noussut yli 100% ja kurssi on edelleen nousussa.

Kurssinousun syyksi on oletettu useiden Internetin mustien markettien ilmoitusta siitä, että ne ryhtyisivät käyttämään moneroa. Ilmoituksen taustalla on lain rajamailla liikkuvien kauppapaikkojen usko, että yksityisyyteen keskittynyt monero voi tarjota niiden käyttäjille lisää suojaa ja turvallisuutta.

Monero pyrkii tarjoamaan korkeamman yksityisyyden.

Italian maanjäristysalueille apua bitcoineilla

Anonyymi joukko italialaisia bitcoin-harrastajia on ryhtynyt keräämään Bitcoinin avulla varoja Italian maanjäristyksen uhrien hyväksi. Joukon puhemiehen Mike Tringalin mukaan joukon tarkoituksena on kerätä bitcoinilla varoja, jotta maanjäristyskohteisiin voidaan palauttaa perusinfrastruktuuria, kuten Internet-yhteydet.

Puhemiehen mukaan Bitcoin on hyvä tapa kerätä varoja, koska kuka tahansa koko maailmasta voi lahjoittaa bitcoineja suoraan ja ilman välikäsiä. Internet-yhteyksien palauttamisen lisäksi ryhmä aikoo opastaa italialaisia käyttämään ja ymmärtämään bitcoinia.

Amatricen, Accumolin ja Arquata del Tronton kyliin 24. elokuuta iskenyt maanjäristys vaati ainakin 291 henkeä, minkä lisäksi maanjäristyksessä loukkaantui ainakin 368 ihmistä. Monet peruspalvelut, kuten pankit, vedenjakelu ja sähköt, toimivat edelleen rajoitetusti tai ovat kokonaan pois käytöstä.

Bitcoiners Anonymous Group Earthquake Aidille (IBAGEA) voi lahjoittaa bitcoineja osoitteeseen: 1KBPod31YMGYDe2QcQDEussjVJH22GRhi1

Amatricen kylä vaurioitui pahasti keski-Italiaan kohdistuneessa maanjäristyksessä. Kuva ennen maanjäristystä. (KUVA: Mario1952)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].