Viikkokatsaus 36/2016: Bitcoinin arvo on nousussa

Bitcoinin kurssi on lähtenyt vakaaseen nousuun sen romahdettua Bitfinex-hakkeroinnin myötä liki viidenneksen. Viime viikosta bitcoinin kurssi on noussut jopa 10% ja kurssinousu näyttäisi jatkuvan. Kurssinousun taustalla ei näytä olevan mikään hype, sillä valtamedian Bitcoin-uutisointi on pysynyt viime aikoina varsin maltillisena. Näyttäisikin siltä, että Bitcoin on jo kypsynyt mediahypestä yli ja nykyään se pärjää omillaan valuuttana. Bitcoinin kurssikehityksestä voi lukea arvioita Toni Kososen viimeisimmästä teknisestä analyysistä.

Hyvästä kurssinoususta huolimatta Bitcoin-maailmassa kaikki ei ole ruusuilla tanssimista – ja muutenkin ruusuilla tanssiminen ottaa pidemmän päälle jalkapohjiin. Maailman suurimpiin lukeutuvan kansainvälisen BitcoinTalk-foorumin käyttäjätiedot ovat joutuneet hakkerien käsiin. BitcoinTalk-käyttäjien kannattaakin varmistaa, että heidän salasanansa ovat kunnossa.

Mutta yleisesti ottaen näyttäisi kuitenkin varsin positiiviselta. Osuuspankki järjesti sisäisen Blockchain Day -tapahtuman, jossa oli ulkoisena puhujana Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade. Tämä kertoo siitä, että pankkien kiinnostus blockchain-teknologiaan on Suomessakin vahvassa kasvussa.

Kalifornia on eräästä oikeustapauksesta viisastuneena ryhtynyt uudelleenarvioimaan Bitcoinin asemaa ja ryhtynyt pohtimaan bitcoinin määrittelemistä valuutaksi.

Muina uutisina espanjalaisen pankin raportti, joka povaa Bitcoinista uhkaa perinteisille korttimaksuille, sekä Barclays-pankin ensimmäinen lohkoketjusiirto.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi hyvässä nousussa

Bitcoinin kurssi on ollut viime viikon hyvässä nousussa. Kirjoitushetkellä bitcoinin kurssi on noin 560 euroa, eli 623 dollaria, mikä on miltei 10% enemmän kuin viime viikolla samaan aikaan.

Valtamedia on ollut varsin vaitonainen Bitcoin-uutisoinnin suhteen viime aikoina, minkä vuoksi näyttääkin siltä, että kurssinousun taustalla ei ole ainakaan mikään hype.

Bitcoinin kurssi romahti liki 20% ja tippui alle 600 dollarin heinäkuussa, kun maailman suurimpiin kuuluva Bitcoin-pörssi Bitfinex joutui hakkeroinnin kohteeksi. Hakkeroinnin jälkeen bitcoinin kurssi on pysytellyt alle 600 dollarissa, mutta nykyinen kurssinousu näyttäisi, että bitcoin on palannut vahvasti kasvujohtoiselle linjalle.

Bitcoinin kurssi on ollut hyvässä nousussa koko viikon. (KUVA: CoinMarketCap, klikkaa suuremmaksi)

Osuuspankki järjesti Blockchain Day -tapahtuman

Suomen markkinoiden suurin pankki OP Ryhmä järjesti sisäisen Blockchain Day -tapahtuman, joka koostui Bitcoiniin ja lohkoketjuun liittyvistä esityksistä. Ulkoisena puhujana tapahtumassa oli Bittiraha-palveluakin pyörittävän Prasos Oy:n Henry Brade, joka kävi esityksessään läpi lohkoketjuteknologian perusteita, Bitcoin-talouden kehitystä, lohkoketjuteknologian tulevaisuutta ja sitä, miten pankit voisivat hyödyntää Bitcoinia ja lohkoketjuteknologiaa.

Teeman mukaisesti tapahtumapaikalla Osuuspankin pääkonttorissa oli esillä myös Bittimaatti, jota käytettiin aktiivisesti. Automaatista ostettiin tapahtuman aikana bitcoineja kokeilumielessä useilla sadoilla euroilla, ja automaatin ympärillä kävi kova kuhina. Tapahtumassa esiteltiin myös Denariumin Bitcoin-kolikoita ja tulevia kryptoseteleitä.

Osuuspankin sisällä ymmärrys aiheesta on vaihtelevaa. Henkilöstössä on muutamia asiaan erikoistuneita, jotka ymmärtävät mistä on kyse, mutta enemmistölle asia ei ollut kovin tuttu. Tämän tapahtuman kautta ymmärrys aiheesta on varmasti kasvanut huomattavasti.

OP Ryhmä on mukana kansainvälisessä R3-projektissa, jossa pyritään käyttämään lohkoketjua erityisesti pankkien nykyisten prosessien tehostamiseen. R3-projektissa on osallisena kymmeniä pankkeja joka puolelta maailmaa.

Kaliforniassa säädetään bitcoinia valuutaksi

Floridassa ollaan laatimassa lakialoitetta, joka voimaan tullessaan määrittelisi bitcoinin juridisesti valuutaksi. Lakialoitehanketta vetävän senaattori Dorothy Hukillin (kuvassa) mukaan ehdotus on vielä varhaisessa vaiheessa, mutta sen tarkoituksena on suojata yrityksiä sekä yksityisiä ja tasapainottaa näiden velvoitteita toisiinsa nähden.

Lainsäädännölle on Kaliforniassa myös selkeä tarve. Aikaisemmin tänä vuonna kalifornialainen tuomioistuin joutui käsittelemään rahanpesua ja laitonta rahanvälitystä koskevan tapauksen ja päätymään syytteiden hylkäämiseen, koska bitcoin ei ole juridisesti valuuttaa. Bitcoinin säätäminen juridisesti valuutaksi helpottaisi tuomioistuimia käsittelemään bitcoiniin liittyviä tapauksia sekä selventäisi bitcoinin asemaa.

Hukillin mukaan lakiehdotuksen etenemisaikataulu on toistaiseksi epävarma, sillä lainsäätäjät ovat tauolla Yhdysvaltain presidentinvaaleihin saakka. Hukill kuitenkin uskoo, että lakiehdotus esitellään Floridan senaatille jo ennen vuotta 2017.

Suurelta pankilta ensimmäinen lohkoketjusiirto

Suuret pankit, finanssiyhtiöt ja muut vastaavat toimijat ovat jo pitkään olleet kiinnostuneita Bitcoinista ja sen taustalla toimivasta lohkoketjuteknologiasta. Suurin piirtein jokainen vähänkään merkittävämpi finanssialan toimija vähintään tutkii Bitcoinin ja lohkoketjun mahdollisuuksia. Monet muut puolestaan ovat konkreettisesti kehittämässä omia lohkoketjujaan tai digivaluuttojaan.

Nyt Barclays-pankkikonserni on ilmoittanut, että kaksi sen yhteistyökumppania ovat onnistuneesti tehneet kauppaa koskevan siirron käyttämällä hyväkseen Barclaysin omia lohkoketjusovelluksia. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suuri finanssi-instituutio on esitellyt lohkoketjujensa toimintaa käytännössä.

Onnistunutta siirtoa koskevassa lehdistötiedotteessaan Barclays kertoo, että lohkoketju näyttäisi ratkaisevan monia päänsäryn aiheita, etenkin tapauksissa, joissa toimijoita on useampi kuin muutama. Barclaysin mukaan lohkoketjulla on mahdollista mullistaa koko finanssimaailmaa.

Barclays on ensimmäisten kärjessä kokeilemassa konkreettisesti lohkoketjusiirtoja. (KUVA: Barclays)

Raportti: Bitcoin uhka korttimaksuille

Espanjalaisen Santander-pankin teettämän raportin mukaan Bitcoin voi uhata luotto- ja debit-korttien suosiota, mikäli Bitcoinin käyttö jatkaa kasvamistaan. Raportin mukaan perinteiset korttimaksut voivat jäädä alakynteen Bitcoinille muun muassa kalliimpien siirtokustannusten ja ylläpitokustannusten vuoksi.

“Uskomme, että bitcoin-siirrot asettavat koko perinteisten korttimaksujen bisnesmallin kyseenalaiseksi”, tutkijat Henrique Navarro ja Bruno Mendonca kertoivat.

Bitcoin-siirrot eroavat monissa suhteissa edukseen perinteisistä korttimaksuista. Bitcoinin siirtokustannukset ovat huomattavasti alhaisempia kuin perinteisissä järjestelmissä. Bitcoin ei myöskään tarvitse erillisiä lukulaitteita tai kortteja, vaan mikä tahansa älypuhelin tai tietokone käy. Tämä säästää yrittäjille pitkän pennin muun muassa maksupäätteiden vuokraamisessa.

Raportissa myös pohditaan Bitcoinin merkitystä pankeille. Raportin mukaan Bitcoin ei ole yksipuolisesti uhka, vaan pankit voivat Bitcoinin avulla hyötyä monin tavoin. Pankit voivat käyttää Bitcoinia esimerkiksi laskeakseen omia kulujaan sekä nopeuttaakseen pankkien välistä rahaliikennettä.

Bitcoin voi uhata perinteisten maksujärjestelmien olemassaoloa, jos ne eivät muuta bisnesmallejaan, kertoo raportti. (KUVA: Visa)
BitcoinTalk-käyttäjien tiedot myynnissä

Maailman suurimpiin kuuluva Bitcoin-keskustelupalsta BitcoinTalk on joutunut hakkeroinnin kohteeksi. Hakkeri sai saaliikseen yli puolen miljoonan BitcoinTalk-tilin käyttäjätietoja, kuten sähköpostiosoitteita, käyttäjänimiä ja jopa salasanoja. Hakkeri on ilmoittanut myyvänsä tiedot bitcoineja vastaan. Hakkeri on myös ilmoittanut myyvänsä yli 68 miljoonan Dropbox-käyttäjän salasanaa.

Itse hyökkäys tapahtui jo toukokuussa 2015, mutta hakkeri on ryhtynyt tarjoamaan varastettuja tietoja vasta muutamia päiviä sitten. Vaikka monet varastetuista tiedoista, kuten esimerkiksi salasanat, ovatkin salatussa muodossa, monet uskovat, ettei käytetyn salauksen purkaminen ole kovin vaikeaa.

BitcoinTalkin käyttäjiä suositellaan vaihtamaan salasanansa ja varmistamaan, että he eivät käytä esimerkiksi samoja turvakysymyksiä tai salasanoja muissa Internet-palveluissa.

BitcoinTalk on yksi maailman suurimmista Bitcoin-keskustelulle pyhitetyistä foorumeista.

Intian uusi 4G-verkko hyödyttää Bitcoinia

Intian rikkaimpiin miehiin lukeutuva Mukesh Ambani on tuomassa 4G-datasiirrot noin miljardille intialaiselle, millä voi olla positiivisia vaikutuksia myös Bitcoiniin. Ambanin uusi Jio Networkin on tarkoitus kattaa noin 80% koko Intiasta ja sen tarkoituksena on tarjota myös vähävaraisimmille Internet-yhteyksiä. Jio Network on loppuvuoden ajan ilmainen ja ensi vuonna se maksaa noin 2,25 dollaria kuussa.

Jio Networkin povataan hyödyttävän Intian Bitcoin-käyttöä merkittävästi. Monet heikoimmassa asemassa olevat intialaiset ovat vailla oikeita pankkipalveluja, mikä on osaltaan ruokkinut Bitcoinin suosiota Intiassa. Bitcoinin avulla kuka tahansa voi esimerkiksi säästää tai lähettää rahaa helposti joutumatta nojaamaan suuriin pankkijärjestelmiin. Bitcoinin suosio onkin ollut merkittävässä kasvussa Intiassa, muun muassa mobiililaitteiden käytön kasvun ansiosta. Intian suurimman Bitcoin-yrityksen Zebpayn mukaan bitcoinilla laskuja maksavien ihmisten määrä kaksinkertaistuu Intiassa joka kuukausi.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].