Viikkokatsaus 36/2015: Mt. Goxin velkojien vaatimukset nousivat 19,75 miljardiin euroon

Kuluneen viikon Bitcoin-aiheisissa uutisissa on ollut juttua mm. CoinWalletin stressitestistä ja Mt. Goxista konkurssimenettelystä. 

Mietityttääkö mistä meneillään olevassa lohkokokokeskustelussa on kyse? Julkaisimme kirjoituksen, joka pyrkii avaamaan aihetta: Bitcoinin lohkokokokiista – Mistä siinä on kysymys?

Mt. Goxin velkojien vaatimukset nousivat 19,75 miljardiin euroon

Mt. Goxin velkojien tapaamisessa julkaistiin viimeisimmät tiedot yrityksestä ja konkurssimenettelystä. Mt. Goxin velkojien vaatimusten kokonaisarvo on viimeisimpien tietojen mukaan 266 miljarda jeniä (n. 19,75 miljardia euroa).

Tästä summasta 253 miljardia jeniä (n. 18,78 miljardia euroa) on vaadittu pelkästään kolmen tahon toimesta, joten vaatimusten todenmukaisuuden voi kuitenkin kyseenalaistaa. Näiden kolmen tahon jälkeen vaatimusten summaksi jää 130 miljardia jeniä (n. 965 miljoonaa euroa). Velkojia on yhteensä 24 704 kappaletta. Velkojien vaatimukset ovat sen verran suuria, että lähes varmasti vain osa niistä on todenmukaisia.

Vaatimuksia tutkitaan vielä 17. helmikuuta pidettävään velkojien tapaamiseen asti. Ennen sitä konkurssipesän hoitaja haluaa varmistaa, että kaikki konkurssipesään kuuluvat varat on saatu haltuun, ja selvittää Mt. Goxin käyttäjien tilien oikeat saldot ja syyt varojen (kuten bitcoinien) katoamiseen.

Mt. Gox oli Bitcoin-talouden suurin vaihtopalvelu vuosina 2010-2013, ja meni konkurssiin vuoden 2014 alkupuolella. Konkurssipesän selvittely on edelleen kesken.

Uusia bitcoin-hyväksyjiä: Vadelmapii ja Sync.com

Raspberry Pi -pienoistietokoneisiin ja sen tarvikkeisiin erikoistunut nettikauppa Vadelmapii.com on ottanut käyttöönsä Bitcoin-maksamisen. Vadelmapii.com myy laajasti erilaisia Raspberry Pi -malleja sekä -paketteja niin aloittelijoille kuin myös kehittyneemmille käyttäjille. Lisäksi Vadelmapii.com tarjoaa blogissaan erilaisia rakenteluideoita ja -ohjeita Raspberrylle. Esimerkkinä ohjeet, miten Raspberry Pi:stä saa tehtyä Bitcoin-noden, johon kyseistä laitetta monesti hyödynnetään.

Sync.com on pilvipalvelu, joka tarjoaa tiedostojen tallentamista salauksella. Nyt he lisäsivät Bitcoinin maksutavaksi. Sync-palvelun yhtenä keskeisenä pointtina on käyttäjien yksityisyys. Heidän palvelussaan on käytössä vahva salaus, ja salausavain on ainoastaan käyttäjällä itsellään.

CoinWalletin stressitestin päävaihe on alkamassa

CoinWallet aloitti viime viikolla Bitcoin-verkon toimintaa ja kestävyyttä testaavan stressitestinsä. Keskiviikkona 2.9. toimitettu alustava stressitesti kesti 30 minuuttia ja se tuotti 2 päivän verran viivettä ja 50 megan edestä backlogia. Varsinaisen sterssitestinsä CoinWallet aikoo käynnistää 10.9. “Alustava testi kesti vain puoli tuntia. Voimme olettaa, että 10.9. tulee olemaan rankka” kommentoi CoinWalletin toimitusjohtaja James Wilson. Tarkoituksena on tuottaa kuukauden backlog verkkoon.

CoinWalletin stressitestiä pidetään kannanottona käynnissä olevaan debaattiin Bitcoinin lohkokoon kasvattamisesta. CoinWalletin stressitestin tarkoituksena on osoittaa, että lohkokokoa on kasvatettava, jotta Bitcoin-verkko kestää tulevan kasvun. CoinWallet kertoo myös oman lompakkonsa toimivan erinomaisesti stressitestin aikaan, joten kyseessä voi heidän osaltaan olla markkinointikikka.

Useimmat Bitcoin-käyttäjät pitävät CoinWalletin toimintaa verkon häirintänä tai suoranaisena hyökkäyksenä Bitcoin-verkkoa kohtaan. Louhijat ovat myös alkaneet kitkemään CoinWalletin tekemiä siirtoja pois Bitcoinin kirjanpitolohkoista.

Jokatapauksessa suosittelemme käyttäjiä nostamaan omien Bitcoin-siirtojensa siirtokulua 10.9. alkaen, jotta ei tule turhia viiveitä siirroissa, mikäli CoinWalletin “stressitesti” kykenee tukkimaan verkkoa. Verkko ei siis kaadu CoinWalletin toimenpiteistä, se vaan tekee nopeasta siirtämisestä kalliimpaa.

UBS avasi suunnitelmiaan lohkoketjusta

Keväällä pankkijätti UBS:n kerrottiin tutkivan Bitcoinin teknologiaa innovaatiohautomossaan, ja nyt suunnitelmia on avattu tarkemmin. UBS:n suunnitelmissa on kehittää prototyyppi lohkoketjuteknologiaan pohjautuvasta virtuaalivaluutasta, joka toimisi pankkien ja rahoituslaitosten järjestelmien transaktioiden taustalla. Pankin suunnitelmissa on kehittää tuotetta yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, jotta siitä olisi mahdollista saada alalla laajalti käytetty järjestelmä.

Yhdysvalloille kehitetään lohkoketjuun pohjautuvaa arkistointia

The Connecticut Technology Council on ryhtynyt yhteistyöhön lohkoketju-startup Tieronin kanssa valmistaakseen Yhdysvaltain hallitukselle lohkoketjua hyödyntävän järjestelmän, joka taltioi hallituksen tietoja, kuten teetettyjä kyselyjä ja asiakirjoja. Julkinen valta on aikaisemminkin ollut kiinnostunut lohkoketjun hyödyntämisestä, mutta CTC:n ja Tieronin projekti on ensimmäisiä, joissa lohkoketjuun perustuvia sovelluksia konkreettisesti myös kehitetään hallituksille.

Kalifornia haluaa uusia vaatimuksia Bitcoin-yrityksille

Kalifornian senaatin komitea on hyväksynyt uuden Bitcoin-yrityksiä koskevan lainsäädäntöhankkeen etenemisen. Uusi laki asettaisi Bitcoin-yrityksille uusia raportointivelvoitteita. Laki antaisi viranomaisille oikeuden vaatia yrityksiltä normaalien taloudellisten tarkastusten lisäksi muun muassa raportteja ja dokumentteja sekä muutoin kerätä tietoa yrityksistä. Lain hyväksyminen ei kuitenkaan ole vielä varmaa, ainakaan nykyisessä muodossaan. Jos laki hyväksytään, se astuu voimaan 1.7.2016.

Etelä-Korean poliisi tutkii kryptorahahuijauksia

Etelä-Korean poliisi on aloittanut tutkimukset koskien huijauksia, joissa on käytetty hyväksi bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja. Etelä-Korean suurimman online-uutispalvelu Chosunin mukaan Korean pankki auttaa viranomaisia tutkinnoissaan ja toimittaa heille tutkimuksiin tarvittavan infrastruktuurin ja teknologian. Bitcoinia hyväksikäyttävien huijareiden lisäksi tutkinnassa on tarkoitus keskittyä altcoineihin ja niin sanottuihin Bump and dump -huijauksiin.

Tutkinnasta voi olla sekä hyötyä että haittaa. Jos tutkinta koskee vain epärehellisiä toimijoita, tulee näiden toimijoiden saaminen pois markkinoilta parantamaan Bitcoin-toimijoiden yleistä luotettavuutta. Jos taas viranomaiset toimivat liian tiukasti, voi tutkinnasta olla haittaa etenkin uusille altcoineille ja niiden yhteisöjen kehittymiselle.

USA myy loput Silk Road -bitcoinit

Yhdysvaltojen liittovaltion sheriffi on ilmoittanut, että loput Silk Roadilta takavarikoidut bitcoinit myydään huutokaupassa todennäköisesti vuoden 2015 aikana. “Tarkkaa päivämäärää meillä ei vielä ole antaa, mutta voitte odottaa huutokauppaa ennen vuoden loppua”, kertoo sheriffin tiedottaja. 

Liittovaltion sheriffi takavarikoi yli 173 000 bitcoinia sulkiessaan Silk Roadin. Sheriffi on jo myynyt suurimman osan bitcoineista aikaisemmissa huutokaupoissa. Tulevassa huutokaupassa myydään loput 44 336 bitcoinia. 

BitPayn Sonny Singh talk show’ssa

BitPayn Sonny Singh esiintyi teknologiajulkaisu TechCrunchin talk showssa Bull(ish). TechCrunchin haastattelu keskittyi Bitcoinin taloudelliseen puoleen ja siihen, mitä hyötyä Bitcoinista on esimerkiksi yrityksille ja taloudelle. Talouden lisäksi talk showssa puhuttiin myös muun muassa käynnissä olevasta lohkokokokeskustelusta sekä siitä, mistä siinä on kyse. Ohjelma on nähtävissä ilmaiseksi TechCrunchin sivuilta.

BitPayn Sonny Singh vieraili TechCrunchin talk show’ssa (katso video täältä)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].