Viikkokatsaus 37/2015: Bitcoin-maailma pyrkii rakentavaan konsensukseen

Tällä viikolla Bitcoin-maailmassa on pyritty ratkaisemaan lohkokokoa koskevaa kiistaa ja todettu jälleen kerran Bitcoin-verkon erinomainen kestävyys. Kansainvälistä ja kansallista näkyvyyttä valtamediassa saanut uutistarina on myös Mt.Goxin Mark Karpelesia vastaan nostettu syyte kavalluksesta.

Bittiraha.fi:ssä Toni Kosonen käsittelee Bitcoin-kurssianalyysissään bitcoinin tämän hetkistä kurssitilannetta.

Jiri Keronen puolestaan kirjoittaa Bittiraha.fi:n blogissa, miten Bitcoin voi auttaa kehitysmaita korvaamaan puuttuvaa pankkijärjestelmää ja nousemaan jaloilleen.

Edelliseen viikkokatsaukseen voit tutustua täältä.
Bitcoin-yhteisö kokoontui ratkaisemaan lohkokokokiistaa

Bittiseminaari.jpg(Kuva: Scaling Bitcoin)

Montrealissa järjestettiin 12.13.9. Scaling Bitcoin -tapahtuma, joka toi yhteen merkittävimmät nimet ympäri Bitcoin-maailman. Tapahtuman tarkoituksena oli tarjota kehittäjille, yrityksille ja muille toimijoille yhteinen areena, jossa keskustella rakentavasti Bitcoinin tulevaisuudesta ja etenkin siitä, mikä on oikea tapa ryhtyä kasvattamaan Bitcoinin lohkokokoa.

Viikonlopun kestäneessä tapahtumassa kuultiin lukuisia puhujia, nähtiin monia esityksiä sekä käsiteltiin Bitcoinin skaalaamista lukuisissa erilaisissa workshopeissa. Tapahtuman osanottajien mukaan tapahtuma oli rakentava ja se auttoi luomaan yhteisymmärrystä siitä, miten Bitcoin-yhteisön tulee ryhtyä etenemään nykyisessä lohkokokokiistassa. Tapahtuman parasta antia olikin palauttaa ja parantaa lohkokokokiistan tulehduttamia keskusteluyhteyksiä.

Seuraava Scaling Bitcoin -tapahtuma järjestetään Hong Kongissa 6.-7. joulukuuta, jolloin tapahtumaan odotetaan entistä enemmän osanottajia Aasian maista sekä etenkin kiinalaisia louhintayrityksiä. Hong Kongin tapahtuman on tarkoitus olla Montrealin tapahtumaa spesifimpi ja keskittyä nimenomaisesti esitettyihin Bitcoin-verkon parannusehdotuksiin.

Bitcoin-verkko selvisi CoinWalletin stressitestistä

CoinWallet on suorittanut Bitcoin-verkon kestävyyttä ja toimintaa testaavan stressitestinsä. Torstaina 10.9. CoinWallet jakoi käyttäjille 200 bitcoinia julkaisemalla päivän aikana hitaasti Bitcoin-osoitteita ja -yksityisavaimia. 200 bitcoinia oli jaettu tuhansiin pieniin murusiin. Kun käyttäjät pyrkivät saamaan osansa, Bitcoin-verkkoon syntyi valtavia määriä pieniä siirtoja, jotka koettelivat verkon kantokykyä. Bitcoin-verkko kesti testihyökkäyksen hyvin ja vaikka monet yritykset joutuivat nostamaan siirtopalkkioitaan, bitcoin-maksut ja -siirrot menivät verkossa läpi.

CoinWalletin stressitesti liittyy käynnissä olevaan keskusteluun Bitcoinin lohkokoosta ja sen nostamisesta. CoinWalletin oli tarkoitus testillään osoittaa, minkä verran siirtoja Bitcoin-verkko kestää. Tarkemmin lohkokokokiistasta voit lukea Bittiraha.fi:n aihetta käsittelevästä artikkelista.

Ensimmäinen akateeminen Bitcoin-julkaisu perustettu

pageHeaderTitleImage_en_US.jpg

Pittsburghin yliopisto on perustanut maailman ensimmäisen vertaisarvioidun akateemisen julkaisun, nimeltään Ledger, joka keskittyy yksinomaan Bitcoiniin, muihin kryptorahoihin sekä niiden teknologiaan. Julkaisun on tarkoitus käsitellä näitä aiheita niin tieteen, lain kuin taloudenkin kannalta. Julkaisun toimituskuntaan kuuluu tutkijoita Oxfordin ja Stanfordin yliopistoista sekä Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta.

Julkaisu ei ole ainutlaatuinen pelkästään käsittelemänsä aihealueen vuoksi, vaan myös sen julkaisutapa on ainutlaatuinen. Perinteisen julkaisemisen lisäksi jokainen Ledgerissä julkaistu artikkeli aikaleimataan Bitcoinin lohkoketjun avulla. Artikkelin aikaleimaaminen lohkoketjussa tarjoaa kiistattoman todisteen siitä, että kyseinen artikkeli oli olemassa leimaushetkellä. Ledger myös kannustaa julkaisijoita käyttämään digitaalista allekirjoitusta osoittamaan, että he hyväksyvät julkaisun.

Kymmenien miljoonien sijoitukset rikkovat hiljaiselon

Viisi Bitcoin-startupia – Chronicled, Chain, Abra, Case ja Coinalytics – ovat saaneet yli 45 miljoonan dollarin edestä sijoituksia pankeilta, Wall Streetin sijoittajilta, Silicon Valleyn sijoitusyrityksiltä ja enkelisijoittajilta. Sijoittajina oli mukana entistä enemmän suuria korporaatioita, kuten Visa ja NASDAQ inc. Nämä sijoitukset rikkovat monen kuukauden mittaisen hiljaiselon, jolloin ei nähty merkittäviä sijoituksia, ja ne voivat olla merkki markkinoiden rohkaistumisesta.

Mt.Goxin Karpelesta syytetään asiakkaidensa bitcoinien varastamisesta

Japanin viranomaiset ovat nostaneet edesmenneen bitcoin-pörssi Mt.Goxin toimitusjohtaja Mark Karpelesta vastaan syytteet kavalluksesta. Karpeles vangittiin 1.8., mutta syytteet nostettiin vasta 11.9. Syytteen mukaan Karpeles on manipuloinut Mt.Goxin tietoja ja varastanut pörssin asiakkailta yli 50 miljoonan dollarin edestä bitcoineja. Karpelesin asianajaja on kieltänyt syytteet.

Aikoinaan maailman suurin bitcoin-pörssi Mt.Gox haki konkurssia helmikuussa 2014 hävitettyään asiakkailtaan yli 750 000 bitcoinia. Mt.Goxin varallisuutta koskevat tutkimukset ovat vielä käynnissä. Velkojat vaativat Mt.Goxilta yli 22 miljardia dollaria.

kerpeles.jpg(Kuva: SkyNews)

Jos Karpeles katsotaan syylliseksi, häntä uhkaa yli kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

Virtuaalinen Bitcoin-luottokortti julkaistu

E-Coin on julkaissut maailman ensimmäisen virtuaalisen Bitcoin-luottokortin. Luottokortti toimii kuin mikä tahansa tavallinen luottokortti ja sitä voi käyttää Internetissä kuin tavallista luottokorttia. Kortin saa käyttöön ilman odotusaikoja tai solmimatta sopimusta pankin kanssa. Virtuaalisen luottokortin avulla Bitcoinilla voi maksaa käytännössä kaikkialla Internetissä.

BitPayltä varastettiin 5 000 bitcoinia

Uuden raportin mukaan BitPay-palvelulta saatiin vuoden 2014 loppupuolella varastettua 5 000 bitcoinia. Bitcoinit varastettiin ovelalla sosiaalisella hakkerointihyökkäyksellä.

BitPayn finanssipäällikkö Bryan Krohn oli avannut sähköpostitiedoston, joka kysyi hänen Google-tunnuksiaan. Krohn ei pitänyt tiedostoa epäilyttävänä, vaikka kyseessä oli tunnuksien varastamisyritys. Se yritys onnistui, ja sitä kautta hyökkääjä pääsi käsiksi Krohnin sähköpostiin ja sähköpostihistoriaan.

Sen avulla hyökkääjä kehitti kuvitellun sähköpostikeskustelun, jonka avulla hän lähetti viestin Krohnilta BitPayn johdolle. Kuviteltu sähköpostikeskustelu sisälsi BitPayn kumppanin Second Marketin viestejä, jotka näyttivät oikeilta, koska hyökkääjä oli luonut ne pohjautuen näiden kahden kumppanin aiempiin viesteihin.

Krohn pyysi tekaistussa viestissä BitPayn johtoa lähettämään bitcoineja Second Marketille kolme kertaa, kahdesti 1 000 bitcoinia ja kerran 3 000 bitcoinia. Ne bitcoinit menivät huijarille. Vasta tämän jälkeen BitPayn johto otti yhteyden suoraan Second Marketiin ja selvisi, että nämä siirrot olivat täysin tekaistuja.

Opetuksena tässä tarinassa on ensinnäkin se, että kannattaa varoa mille sivustolle syöttää tärkeitä tunnuksiaan. Täytyy varmistaa, että kyseessä on oikea sivusto, eikä huijarisivusto.

Toinen, vielä tärkeämpi opetus on se, että Bitcoin-yrityksen ei tulisi lähettää suuria määriä bitcoineja pelkästään sähköpostipyynnön perusteella. Sähköpostiviesti pitäisi olla digitaalisesti allekirjoitettu, mutta mikä tärkeintä, tälläiset siirtopyynnöt pitäisi sähköpostin tai muun tekstipohjaisen viestintäkanavan lisäksi aina vahvistaa esimerkiksi kasvotusten tai puhelimitse.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].