Viikkokatsaus 37/2016: Suomalaiset instituutiot tutkivat lohkoketjua aktiivisesti

Tällä viikolla Bitcoin-uutiset keskittyvät suomalaiseen tutkimukseen sekä Bitcoinin ja digivaluuttojen käytännön kokeiluihin sekä kehitykseen. Sekä Aalto-yliopisto että ETLA ovat vahvasti tutkimassa Bitcoinin taustalla toimivaa lohkoketjuteknologiaa ja päätyneet lopputulokseen, että lohkoketjulla on todellakin valtavasti markkinapotentiaalia, joka pitää vain valjastaa. Aalto-yliopisto, VTT ja ETLA ovatkin ryhtyneet tekemään myös käytännön projekteja, jotka lisäisivät suomalaisten yritysten käytössä olevaa lohkoketjuosaamista.

Kryptovaluuttoihin liittyviä asioita on Suomessa käsitelty tällä viikolla myös korkealla poliittisella tasolla. Talousvaliokunta kokoontui koskien EU:n uutta rahanpesudirektiiviä, ja paikalle oli kutsuttu viranomaistahojen lisäksi virtuaalivaluuttayritysten asiantuntijoita.

Samaan aikaan maailmalla ollaan rakentamassa vaikka mitä jännittävää. Nyt on muun muassa julkaistu ensimmäiset kaupalliseen käyttöön tarkoitetut bioimplantit, jotka antavat mahdollisuuden kantaa bitcoineja tai muita digivaluuttoja omassa kehossa. Tai jos oikein jännäksi haluaa heittäytyä, niin implantin voi istuttaa vaikka kissaansa, minkä jälkeen voi ryhtyä veikkailemaan, että milloin mirri karkaa ja vie kaulassaan koko omaisuuden. Puolestaan ensimmäinen lohkoketjuun perustuva peli, Spells of Genesis, on vihdoin saanut julkaisunsa.

Muina uutisina Applen vaihtoehtovaluuttakokeilut, veden tuominen Keniaan bitcoineilla sekä – tätä ette usko – japanilainen Bitcoin-televisio-ohjelma, jossa katsojat saavat käyttää lohkoketjua äänestääkseen, onko juontajalla kissankorvat vai ketunhäntä. Tämä ei ole vitsi.

Mutta koska ette kuitenkaan usko, että tässä ollaan tosissaan, kannattaa lukea viime viikon viikkokatsausta, koska siellä on sitten vähän puisempaa asiaa.

Aalto-yliopistossa tutkitaan lohkoketjua yrityksille

Aalto-yliopisto on ilmoittanut jatkavansa syksyllä 2016 lohkoketjuteknologian mahdollisuuksien sekä potentiaalin arviointia koskevaa tutkimusta. Tutkimus hoidetaan ulkoisesti rahoitetun BOND-projektin kautta. BOND-projektin tarkoituksena on tutkia lohkoketjua “arvonluonnin Internetin” mahdollistajana.

BOND-projekti kehittää työkaluja sekä keinoja suomalaisyritysten käyttöön, jotta ne voisivat hyödyttää lohkoketjua sekä sen tuomia mahdollisuuksia paremmin. Hanke jakaa tutkimustietoaan suomalaisyritysten käyttöön sekä pyrkii toimimaan aloitteentekijänä, jotta yritykset omaksuisivat lohkoketjusovelluksia nopeammin.

Aalto-yliopiston yhteistyökumppaneina BOND-projektissa ovat ETLA sekä VTT.

Suomalainen Bitcoin- ja lohkoketjututkimus on kehittymässä hyvää vauhtia Aalto-yliopiston, ETLA:n ja VTT:n toimiessa vetureina. (KUVA: Aalto-yliopisto)

ETLA: Lohkoketju tulee muuttamaan sopimuskäytäntöjä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA on julkaissut lohkoketjua koskevan tutkimuksen. Tutkimus keskittyy ensisijaisesti siihen, miten lohkoketju voi muuttaa tulevaisuudessa sopimuskäytäntöjä ja -järjestelyjä älysopimusten avulla.

Tutkimuksen mukaan älykkäiden sopimuksien käyttötarkoitus on hyvin laaja. Sen sijaan, että ne soveltuisivat vain muutamiin tietynlaisiin tapauksiin, tutkimus näkee niille lukemattomasti erilaisia mahdollisuuksia. Tutkimus myös toteaa, että älysopimuksia on mahdollista luoda täysin erilaisista lähtökohdista täysin erilaisia tarkoituksia varten.

Tutkimus toteaa, että älysopimukset ja lohkoketju ovat vielä sen verran uusia keksintöjä, että kokemukset niiden julkisesta käytöstä ovat vielä varsin rajallisia. Tutkimus edellyttääkin laajamittaista monitieteellistä näkökulmaa lohkoketjuun sekä sen sääntelyyn ja tutkimukseen.

Talousvaliokunnalla ei ymmärrystä virtuaalivaluutoista

Aiemmin tällä viikolla talousvaliokunta kokoontui käsittelemään EU:n uutta rahanpesudirektiiviä. Paikalla oli useiden viranomaistahojen edustajia antamassa omat lausuntonsa, ja lisäksi muutamia virtuaalivaluuttayritysten edustajia kuten Prasoksen Henry Brade.

Direktiivi koskee monia muitakin asioita kuin kryptovaluuttoja, mutta uutena elementtinä rahanpesulainsäädäntöön on otettu myös virtuaalivaluutat. EU:n tämän hetkisessä sääntelyehdotuksessa on joitakin erikoisuuksia kuten se, että lompakkopalvelut on liitetty sääntelyn piiriin ja se, että uudessa sääntelyssä ei käyttäjien tunnistamisvaatimukselle ole asetettu summarajoja.

Virtuaalivaluutan lompakkopalvelut ovat luonteeltaan perinteisestä finanssijärjestelmästä riippumattomia, joten niitä voi helposti pyörittää globaalissa mittakaavassa mistä tahansa maasta käsin. EU:n sääntely on siinä suhteessa täysin tehotonta ja vie ainoastaan liiketoimintaa pois EU:n alueelta.

Vastaavasti uudessa rahanpesudirektiivissä on maksunvälitykseen liittyen 10 000 euron raja käyttäjien tunnistamiselle, kun virtuaalivaluuttojen vaihdon osalta raja on asetettu 0 euroon. Se tuntuu lievästi sanottuna kyseenalaiselta. Tässä kohtaa sääntelyehdotus on kuitenkin vasta ehdotus eli sitä ei ole lukittu, ja siitä neuvotellaan vielä EU-tasolla. On mahdollista, että direktiiviin tulee vielä muutoksia.

Selvää on nyt kuitenkin se, että Suomen talousvaliokunta ei ole millään tapaa kiinnostunut ottamaan kantaa sääntelyehdotukseen virtuaalivaluuttojen osalta. Äskettäin julkaistussa talousvaliokunnan lausunnossa ei ole “perustelut” -kohdassa ainuttakaan mainintaa virtuaalivaluutoista, vaan huomio on ollut 100-prosenttisesti direktiivin muissa asiakohdissa.

Ottaen huomioon sen, että virtuaalivaluutat ovat olleet merkittävästi esillä aiemmin järjestetyssä valtiovarainministeriön tilaisuudessa, ja nyt myös talousvaliokunnan kokouksessa, on varsin mielenkiintoista että virtuaalivaluuttoihin ei talousvaliokunta kuitenkaan ota mitään kantaa omassa lausunnossaan, vaan hyväksyy siltä osin täysin valtioneuvoston aiemman EU:n ehdotusta tältä osin tukevan näkemyksen.

Bitcoin-kyberlompakot tulossa kuluttajille

Dangerous Things -yritys esitteli Kievin Black Sea Summit -informaatioteknologiatapahtumassa uutta xNT-bioimplanttiaan. Bioimplantti on pieni siru, johon käyttäjä voi tallettaa helposti Bitcoin-lompakoiden yksityisavaimia tai jopa luottokorttitietojaan. Dangerous Things on myös julkistanut Indegogo-joukkorahoituskampanjan, joka on saanut kerättyä jo 30 000 dollaria. Rahoituksen määrä rikkoi kevyesti Dangerous Thingsin tavoitteet, jotka olivat vain 8 000 dollaria.

Dangerous Thingsin nXT on ensimmäisiä kuluttajille suunnattuja Bitcoin-bioimplantteja, mutta konseptia on testattu myös aikaisemmin käytännössä. Esimerkiksi, terveyden digitalisoinnin ja analytiikan asiantuntija Pekko Vehviläinen vastaanotti bitcoin-siirron kädessään olevaan siruun vuoden 2015 helmikuussa. Lisäksi viime kesäkuussa Biofoundryn perustaja Meow-Ludo asensi peukaloonsa NFC-sirun, joka sisälsi hänen Bitcoin-lompakkonsa yksityisavaimet. Puolestaan vuonna 2014 hollantilainen yrittäjä Martijn Wismeijer istutti molempiin käsiinsä Bitcoin-lompakot.

Bioimplanttilompakot kiinnostavat etenkin hakkereita ja transhumanisteja. (KUVA: Dangerous Things)

Apple laajensi hyväksyttyjen vaihtoehtovaluutoiden listaa

Apple on lisännyt 3 uutta kryptovaluuttaa iOS App Storen hyväksyttyjen virtuaalivaluuttojen listalle. Lisätyt kryptovaluutat ovat Ethereumin kilpailijaksi pyrkivä Lisk, hajautetun sosiaalisen median ympärillä pyörivä Steem sekä yksityisyyteen keskittynyt Digicash. Applen kauppaan ei hyväksytä ohjelmia, jotka käyttävät listan ulkopuolisia kryptovaluuttoja.

Aikaisemmin Apple on ilmoittanut hyväksyvänsä kuuden eri kryptovaluutan ohjelmia. Bitcoinin lisäksi Apple on hyväksynyt Dogecoinin, Litecoinin, Ethereumin, the DAO:n sekä Ripplen valuuttoja. 3 uuden valuutan lisääminen nostaa Applen hyväksymien kryptovaluuttojen määrän yhdeksään.

Bitcoinin lisäksi myös muut digivaluutat ovat saamassa kokemusta oikean maailman käytöstä. (KUVA: CryptocoinNews.com)

Lohkoketjukorttipeli Spells of Genesis julkaistu

Kauan odotettu lohkoketjuun pohjautuva keräilykorttipeli Spells of Genesis on julkaistu laajemmalle yleisölle pitkän beta-testauskauden jälkeen. Spells of Genesis on strateginen korttipeli, joka muistuttaa hiukan Magic: The Gatheringia ja muita suosittuja strategisia keräilykorttipelejä.

Spells of Genesis on ensimmäisiä peliprojekteja, joissa lohkoketjua hyödynnetään muutoinkin kuin vain Bitcoin-maksujen ja vastaavien kautta. Lohkoketjun avulla pelaajan on mahdollista omistaa pelikortit sen sijaan, että ne sijaitsisivat keskitetyllä serverillä. Pelikortit siis toimivat samaan tapaan kuin bitcoinit Bitcoinin lohkoketjussa.

Spells of Genesiksen nettiversio on jo julkaistu maailmanlaajuisesti. Lisäksi pelistä ollaan tekemässä älypuhelinversiot, joiden julkaiseminen on ainakin alustavasti rajoitettu vain tiettyihin maihin.

Ensimmäinen lohkoketjuun perustuva peli Spells of Genesis pyrkii tekemään lohkoketjusta ja digivaluutasta sekä pelimekaniikan että olennaisen osan pelin juonta. (KUVA: Spells of Genesis)

Anonyymillä lahjoituksella vettä Keniaan

Kehitysmaihin vesi- ja muuta infrastruktuuria rakentava Bitcoin-yhteisössä vahvasti tunnettu The Water Project on saanut 38 bitcoinin lahjoituksen anonyymiltä lahjoittajalta. Summa on arvoltaan yli 20 000 euroa. The Water Project kertoi, että raha riittää helposti rahoittamaan useamman koulun ylläpito- ja korjauskustannuksia useiksi vuosiksi.

The Water Project on voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysjärjestö, jonka agendana on rakentaa kaivoja, patoja ja vastaavaa infrastruktuuria Keniassa, Ugandassa ja Sierra Leonessa. Toimintansa rahoittamiseksi The Water Project on jo pitkään ottanut vastaan muun muassa bitcoin-lahjoituksia. 38 bitcoinin lahjoitus oli suurin bitcoin-lahjoitus, jonka järjestö on koskaan saanut.

Bitcoin on ollut pitkään erinomainen tapa lahjoittaa ja vastaanottaa rahaa ja Bitcoin-yhteisö onkin tehnyt merkittävästi hyväntekeväisyystyötä koko Bitcoinin olemassaolon ajan. The Water Projectin rahoituksen lisäksi Bitcoin-yhteisö on rahoittanut muun muassa Internetin historiaa arkistoivaa Internet Archivesia sekä lukuisia muita pienempiä ja vähemmän tunnettuja projekteja. Näyttäisi siltä, että rikastuminen ei ole syönyt Bitcoin-käyttäjien hyvää sydäntä.

Muun muassa Keniassa vedensaanti on monesti työn ja tuskan takana. (KUVA: UK Department for International Development)

Japanilainen tyttöohjelma kertoo Bitcoinista

Japanin televisiossa aletaan näyttää syksyllä uutta BitGirls-televisiosarjaa, jonka tarkoituksena on tehdä Bitcoin ja kryptovaluutat tutuiksi laajemmalle japanilaiselle yleisölle. BitGirls-sarjassa tätä tavoitetta toteutetaan sekä kertomalla itse kryptovaluutoista että myös tarjoamalla katsojille käytännön kryptotoimintaa. Katsojat voivat muun muassa äänestää televisiota koskevista asioista lohkoketjun avulla.

Myös sarjan rahoittamiseen on käytetty kryptovaluuttoja. Televisio-ohjelman omaa BitGirls-valuuttaa on tarkoitus alkaa myydä loppuvuodesta japanilaisessa Zaif-pörssissä. Katsojilla on myös mahdollisuus ostaa televisiosarjan äänestyksessä käytettyjä pelimerkkejä ennakkoon.

Vaikka sarja vaikuttaa näin länsimaalaisesta perspektiivistä katsottuna erikoiselta, sarjan on tarkoitus tavoittaa myös laajempaa kansainvälistä yleisöä. Sarja tekstitetään sekä englanniksi että kiinaksi ja jokainen jakso on tarkoitus lähettää Japanin television lisäksi myös Internetissä.

BitGirlsillä on mahdollisuus tuoda Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja laajemmalle japanilaiselle yleisölle. (KUVA: BitGirls)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].