Viikkokatsaus 36/2017: Kiinan lausunnot aiheuttaneet kuohuntaa kryptomarkkinoilla

Viikko on ollut yhtä hullunmyllyä bitcoin-markkinoilla, kun erilaiset uutiset niin todellisista kuin kuvitteellisistakin toimista Kiinassa ovat saavuttaneet markkinoiden mahtavat massimiehet. Huhut Bitcoin-kiellosta ovat jälleen kerran vahvasti liioiteltuja, mutta on totta, että Kiina on ryhtynyt rajoittamaan ICO-vaihdantaa. Tämän uutisen lisäksi perehdymme siihen, miten uutisointi on vaikuttanut bitcoinin kurssiin.

Tsekkaamme myös, mitä valtioiden bittiprojekteille kuuluu. Tälläkin kertaa yksi kohteistamme on naapurimaamme Venäjä, jossa ollaan ryhdytty oikein urakalla rehkimään maan bittitalouden kehittämiseksi. Venäjä aikoo laillistaa ICO-poletit ja säännellä niitä samaan tapaan kuin esimerkiksi osakkeita. Lisäksi Putinin oma puolue on ehdottanut hallitukselle “vihreän digivaluutan” luomista. Samaan aikaan maan keskuspankki on jo kehittämässä valtiollista kryptoa.

Toinen Bitcoin-ystävällinen maa, Sveitsi, on myös näyttämässä mallia. Jo toinen sveitsiläinen kunta on antanut bitcoinille hyväksynnän, jotta digirahalla voi maksaa paikallisista julkisista palveluista.

Muissa uutisissa tarkastelemme, miten Bitcoinia voi käyttää siihen sijoittamisen sijaan, ja toimiiko SegWit todellakin niin kuin oli tarkoitus.

Analyytikkomme Toni Kosonen on myös viikolla kertonut omia näkemyksiään kurssista ja sen tilanteesta. Kososen mukaan kurssianalyysin lukeminen on varmasti hyödyllisempää kuin Paris Hiltonin twiitit.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä. Paris Hiltonin Twitteriin voit tutustua täältä.

Kiina on maailman suurin Bitcoin-maa pörssien ja louhijoiden lukumäärällä mitattuna, joten digivaluutan kieltäminen voisi olla kiinalle omaan jalkaan ampumista. (KUVA: CEPhoto, Uwe Aranas)

Kiina ei kieltämässä bitcoin-pörssejä

Perjantaina kansainvälisessä mediassa levisi uutinen, jonka mukaan Kiinan bitcoin-pörssit joutuisivat lopettamaan toimintansa viranomaisten tuoreen päätöksen mukaan. Uutinen sai bitcoin- ja kryptorahamarkkinat paniikkiin, minkä seurauksena bitcoinin nousujohteeseen lähtenyt kurssi laski jopa 4 000 dollariin.

Mediat raportoivat uutisen alkuperäiseksi lähteeksi kiinalaisen bisnes- ja sijoitusuutispalvelun Caixinin. Pian kuitenkin paljastui, että alkuperäinen uutinen oli tarkoituksellisen kohuhakuinen ja  sitä oli myös siteerattu virheellisesti. Kiinan viranomaiset eivät ole kieltämässä bitcoin-pörssien toimintaa tai Bitcoinia, vaan kyseessä on väärinkäsitys.

Väärinkäsityksen juurena on Kiinan viranomaisten toiminta. Vaikka Bitcoinia ei olekaan kielletty ja pörssit saavat edelleen jatkaa toimintaansa, Kiinan viranomaiset ovat kohdistaneet uusia valvonta- ja rajoitustoimenpiteitä kryptopolettiteollisuuteen. Aikaisemmin viikolla Kiinan viranomaiset totesivat esilouhitut ICO-tokenit kyseenalaisiksi ja kielsivät niiden vaihdannan rahaan tai bitcoineihin. Tämän seurauksena monet vaihtopalvelut joutuivat poistamaan ICO-tokenit valikoimistaan tai vaihtoehtoisesti muuten rajoittamaan palvelujaan. Nykyisten tietojen mukaan bitcoinien käyttö ja myynti on kuitenkin edelleen sallittua Kiinassa.

Vaikka uutinen paljastui väärinkäsitykseksi, monet uskovat vielä alkuperäiseen väitteeseen. Tällä hetkellä bitcoin pyörii noin 4 200 dollarin kurssissa. Sijoittajille vastaavat tilanteet ovat historiallisesti olleet hyviä ostopaikkoja, sillä aikaisemmilla kerroilla bitcoinin kurssi on palautunut sellaiseksi millainen se oli ennen paniikkia.

Kansainvälisten uutisten mukaan Kiina on kieltänyt Bitcoinin lukuisia kertoja. (KUVA: The Dark Side of the Internet)

Bitcoinin kurssi ollut viikolla yhtä myrskyä

Bitcoinin kurssi on ollut viikolla yhtä myrskyä. Kurssi kävi osassa pörsseistä 1.9. jopa yli 5 000 dollarissa noustuaan SegWit-aktivoitumisen myötä vakaasti ja rauhallisesti kohti uusia ennätyksiä. Nousukausi ei kuitenkaan kestänyt, sillä 5.9. bitcoinin kurssi lähti merkittävään laskuun.

Kiinan tilanne on näytellyt merkittävää roolia niin alkuviikon romahduksen kuin torstaisen syöksymisenkin kanssa. Alkuviikosta kansainvälisille foorumeille kantautui uutisia, että Kiina on kieltämässä tai ainakin rajoittamassa sijoittajille tarkoitettujen ICO-tokenien myyntiä. ICO-poletit, eli “Initial Coin Offering”-poletit ovat yritysten itsensä kehittämiä lohkoketjuun perustuvia poletteja, joita yritykset myyvät lähinnä sijoittajille. Polettien hyöty perustuu siihen, että jos yritys menestyy, uskotaan polettien arvon kasvavan.

Kiinan viranomaisten mukaan ICO-poletit ovat kyseenalaisia ja ne voivat rikkoa Kiinan rahaa ja sijoittamista koskevia lakeja. Viranomaiset ovat kieltäneet ICO-polettien vaihtamisen bitcoineja tai rahaa vastaan ja vaatineet pörssejä poistamaan ICO-poletit valikoimistaan.

Koska ICO-poletit ovat olleet merkittävä kryptovaluuttamarkkinoita vetävä tekijä kuluneina kuukausina, oli uutisella selkeää vaikutusta bitcoinin kurssiin. Bitcoinin kurssi lähti nopeaan laskuun, tippuen jopa 4 000 dollariin. Kurssi lähti kuitenkin pian nousuun ja oli torstaina jo yli 4 600 dollaria. Noususuhdanne katkesi, kun kansainväliseen mediaan levisi uutisankka, jonka mukaan Kiina olisi kieltämässä Bitcoinin. Todellisuudessa alkuperäinen uutinen koski jo tätä alkuviikolla tapahtunutta ICO-kieltoa.

Tällä hetkellä bitcoinin kurssi näyttää olevan hienoisessa laskussa. Kirjoitushetkellä kurssi pyörii noin 4 200 dollarissa.

Viikko on ollut yhtä myrskyä, mutta rohkeimmat ovat pitäneet tiukasti kiinni. (KUVA: The Birkes)

SegWit on ollut onnistuminen

Bitcoinin skaalauspäivitys Segregated Witnessin aktivoituminen näyttäisi sujuneen onnistuneesti, ja SegWit vaikuttaisi täyttävän vähintään osan sille asetetuista odotuksista. Bitcoin-siirtojen transaktiokustannukset ovat lähteneet laskuun sen jälkeen, kun SegWit-päivitys aktivoitui, vaikka SegWitiä laajemmin hyödyntäviä sovelluksia on vielä vähän.

Digivaluutta- ja lohkoketjuasiantuntija Andreas Antonopouloksen mukaan SegWitin käyttäjät voivat saada siirtonsa mukaan seuraavaan louhittavaan lohkoon jopa alle 0,3 dollarilla. Hinta on jopa kymmenen kertaa vähemmän kuin mitä se on pahimmillaan ollut.

Lohkoketjuanalyysityökalu OXT:n mukaan alle 10 prosenttia nykyisistä bitcoin-transaktioista hyödyntävät SegWitiä. Kun SegWitin hyödyntäminen yleistyy, hinnat voivat laskea entisestään ja vielä suuremmalle määrälle bitcoin-käyttäjistä.

SegWit on myös selkeästi laskenut vahvistamattomien bitcoin-siirtojen määrää. Aikaisemmin vahvistamattomia bitcoin-siirtoja oli 140 miljoonaa tavua, mutta SegWitin aktivoitumisen jälkeen vahvistamattomien siirtojen koko on enää 6 miljoonaa tavua. Bitcoin-siirtojen määrä on kuitenkin pysynyt suurin piirtein vakiona. SegWitin hyöty verkolle on jo ilmeinen, vaikka sen täysivaltainen adaptaatio voi vielä kestää.

Kuluneella viikolla jotkin merkittävät palvelut ovat ottaneet SegWitin käyttöön, sillä SegWit-transaktioiden määrä verkossa on lähtenyt selvään kasvuun.

Vahvistamattomien bitcoin-siirtojen määrä on tippunut rajusti SegWit-aktivoitumisen myötä, mikä on merkki halvemmista ja nopeammista siirroista. (KUVA: OXT)

Sveitsiin uusi Bitcoin-kaupunki

Sveitsi on maailman ensimmäinen valtio, joka on antanut osalle sen asukkaista mahdollisuuden maksaa pieniä määriä veroja ja veroluontoisia maksuja bitcoineilla. Vuonna 2016 Zugin kaupunki antoi mahdollisuuden maksaa maksimissaan 200 frangin (noin 175 euron) suuruisia julkisia maksuja bitcoineilla. Tämä ja Zugin muutoinkin kryptovaluutta- ja lohkoketjuystävällinen ilmapiiri auttoi kaupunkia kasvattamaan sen merkitystä lohkoketjuteollisuudelle sekä houkuttelemaan paikalle useita lohkoketju- ja kryptoraha-startupeja.

Nyt sveitsiläiset ovat laajentamassa kokeiluaan. Chiasson kaupunki Italian rajalla on ilmoittanut, että myös se antaa mahdollisuuden maksaa julkisia maksuja bitcoineilla. Chiasson päättäjät ovat ryhtyneet rakentamaan uutta CryptoPolis-hanketta, jonka tarkoituksena on tuoda kaupunkiin modernia finanssiteknologiateollisuutta. Päättäjien lisäksi hankkeessa on mukana joukko paikallisia alalla toimivia ja siitä kiinnostuneita yrittäjiä.

Osana hanketta Chiasso antaa mahdollisuuden maksaa korkeintaan 250 frangin (noin 220 euron) suuruiset julkiset maksut bitcoineilla. Chiasson kaupunki aikoo myös järjestää vakituisesti alan tapahtumia, joista ensimmäinen pidetään jo tämän vuoden lokakuussa. Chiassossa uskotaan, että se kasvaa samaan tapaan merkittäväksi lohkoketjukaupungiksi kuin Zug.

Sveitsiläinen kryptovaluutta- ja lohkoketjuteollisuus pyrkii myös valmistautumaan juridisesti lohkoketjun ja siihen liittyvien teknologioiden kasvuun. Sveitsiläinen alan toimijoiden yhdistys Crypto Valley Association kehittää alalle itsesääntelynormeja, jotka koskevat ICO-sijoittamista. CVA toivoo, että tällaiset itsesääntelymekanismit auttavat alaa pysymään rehellisenä ilman, että toimintaa hankaloitetaankohtuuttomasti.

Sveitsiläinen Zug oli maailman ensimmäinen kaupunki, joka hyväksyi bitcoinit maksuina julkisista palveluista. (KUVA: Schulerst)

Venäjä säätää ICO:t osakkeiksi ja kehittää oman digivaluutan

Toisin kuin monet muut suuret valtiot, Venäjä näyttäisi pyrkivän hyödyntämään digivaluuttojen mahdollisuuksia muuttaa vallitsevaa taloudellista järjestelmää. Venäjällä on ryhdytty useisiin hankkeisiin, joiden tarkoituksena on parantaa ja tehostaa lohkoketjutoimintaa maassa.

Talousjulkaisu Bloombergin mukaan Venäjä on ryhtynyt kirjoittamaan lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on määrätä säännöt ICO-sijoittamiselle. Toisin kuin Kiina, Venäjä ei aio kieltää ICO-sijoittamista, vaan se on aikeissa kohdella niitä kuin osakkeita. Venäjän talousministeri Anton Siluanovin mukaan Venäjän hallitus tiedostaa kryptovaluuttojen olevan todellisuutta, joten niitä on turha ryhtyä kieltämään.

Venäjällä ollaan myös kehittämässä projektia, jonka tarkoituksena on antaa bitcoin-louhijoille helpotuksia sähkömaksuissa. Projektia vetää The Institute of Internet Development ja Russian Association of Blockchain and Cryptocurrency. Projektin mukaan Venäjän lainsäädäntö mahdollistaa verohelpotusten antamisen bitcoin- ja digivaluuttalouhijoille. Vetäjät myös uskovat, että Venäjällä olisi tarpeeksi ylimääräistä energiaa louhimiseen ja että louhiminen voisi sekä tuoda rahaa Venäjän talouteen että edesauttaa lohkoketju- ja digivaluuttateollisuuden kehittymistä maassa entisestään.

Presidentti Vladimir Putinin johtama Yleisvenäläinen kansanrintama on antanut Venäjän hallitukselle ehdotuksen niin sanotun “vihreän kryptorahan” kehittämiseksi. Ehdotuksen mukaan kryptoraha olisi valtion kehittämä ja takaama ja sitä annettaisiin sellaisille yrityksille, jotka käyttävät ja kehittävät ekologisia ratkaisuja.

Venäjän keskuspankki on parhaillaan kehittämässä omaa valtiollista lohkoketjuun perustuvaa digivaluuttaansa. Keskuspankin varapuheenjohtaja Olga Skorobogatovan mukaan on vain ajan kysymys, milloin valtiot ryhtyvät käyttämään digitaalista rahaa.

Vladimir Putin on ilmaissut halunsa käyttää finanssiteknologiaa nostamaan Venäjä uusiin korkeuksiin ja maa näyttäisi ottavan neuvosta vaarin. (KUVA: The Dark Side of the Internet)

Internet Archive haluaa lisätä bitcoinin käyttöä

Maailman Internet-sivustoja ja public domain -materiaalia, kuten elokuvia ja uutisia, arkistoiva Internet Archive on julkaissut blogitiedotteen, jossa se kertoo kantansa Bitcoinia kohtaan. Internet Archiven mukaan se ei näe bitcoinia sijoituskohteena, vaan käyttövarana, jonka mahdollisuuksia se pyrkii kokeilemaan parhaansa mukaan.

Blogin mukaan nimeämätön yhdistys oli kiinnostunut siitä, minkä vuoksi Internet Archivella on kirjanpidossaan bitcoineja. Internet Archives päätti vastata kysymykseen avoimella kirjeellä, jonka mukaan “me tahdomme nähdä, miten lahjoitettuja bitcoineja voi käyttää myymisen sijasta.”

“Me teemme tämän, jotta muut voivat oppia meistä. Lisäksi se on hauskaa. Ja mielenkiintoista”, kirjeessä kerrotaan.

Internet Archive alkoi ottaa bitcoin-lahjoituksia vastaan jo vuonna 2012. Aluksi järjestö myi bitcoininsa, mutta pian se ryhtyi käyttämään niitä. Yhdistys muun muassa antoi työntekijöilleen mahdollisuuden saada palkkansa bitcoineina, ja jopa kolmannes käytti hyväkseen tätä mahdollisuutta. Internet Archive myös hankki Bitcoin-automaatin toimistolleen ja ryhtyi aktiivisesti markkinoimaan bitcoinin käyttöä läheisille yrityksille. Osa yrityksistä ryhtyikin käyttämään bitcoinia, ja Internet Archive suosittelee sen työntekijöitä käyttämään näiden yritysten palveluja.

Internet Archiven mukaan sen tarkoituksena on olla elävä esimerkki organisaatiosta, joka käyttää innovatiivisia Internet-ajan keksintöjä. Bitcoinin lisäksi Internet Archive pyrkii hyödyntämään ja tukemaan esimerkiksi nettijakamiseen käytettäviä torrent-verkkoja ja salausohjelmisto Toria.

Yksi Internet Archiven tunnetuimmista peilausservereistä sijaitsee Egyptin modernissa Alexandrian kirjastossa. (KUVA: Raimond Spekking)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].