Viikkokatsaus 35/2017: Kryptovaluutat jälleen uusiin ennätyksiin

Bitcoinien arvo on taas vaihteeksi ylittänyt kaikki aikaisemmat ennätykset, minkä lisäksi näyttäisi siltä, että Bitcoinin menestys vetää myös muita digivaluuttoja ylös, sillä myös kaikkien digivaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on tällä viikolla päässyt ennätyskorkealle. Kymmenet miljardit dollarit siirtyvät pois perinteisiltä kullan ja arvopaperien markkinoilta digivaluuttojen luvattuun maahan, mikä puolestaan puskee näiden aikamme merkittävimpien keksintöjen kurssia entistä korkeammalle.

Viikonlopun aikana kurssissa nähtiin myös korjausliike alaspäin. Onko kasvu kestävällä uralla? Voiko sanoa, että olemme kuplassa vai voisiko olla, että kupla on oikeasti se, että näiden valuuttojen “käypä arvo” onkin paljon korkeampi kuin mitä markkinahinta väittää? Mitä on olemassaolo ja olemmeko me vain binäärinen illuusio tietokoneessa, joka luulee ajattelevansa?

Näihin kysymyksiin on tietysti vaikeaa vastata, etenkin tuohon viimeiseen, mutta tämän viikkokatsauksen lukeminen varmasti antaa ainakin vähän lisänäkemystä kryptorahojen ja lohkoketjun nykytilaan. Molemmat, sekä kryptot että lohkot, näyttäisivät pärjäävän mitä parhaiten eikä mitään erityislaatuisia ongelmia näyttäisi olevan tiedossa. EU, USA, Venäjä ja kaikki muut haluavat tähän junaan.

Viikolla käytiin myös Bittiraha.fi:n sisarpalvelu Coinmotionin järjestämä AMA-tilaisuus Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Braden kanssa. Tämä AMA on nähtävissä nyt jälkikäteen ja sitä voi vaikka kuunnella aamukahvin ohella tai työmatkalla.

Coinmotionin AMA-tilaisuudet ovat saaneet hyvin näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

AMA:n ja viikkokatsauksen lisäksi näihin aiheisiin voi perehtyä muun muassa Helsingissä 5.9. järjestettävässä HKI TECH Meetupissa, jonne on kerääntynyt alan asiantuntijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Jos aihe kiinnostaa syvemmin, kannattaa ehdottomasti osallistua.

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin ja digivaluuttojen arvo kävi kaikkien aikojen huipussa

Bitcoinin kurssi on tällä viikolla jälleen lyönyt laudalta edelliset ennätykset. Bitcoinin kurssi ylitti viime kuun lopussa 4 747 dollaria, josta tuli kryptovaluutan uusin kaikkien aikojen ennätys. Kurssi kävi tällä viikolla lähes 5 000 dollarissa, mutta ei aivan ylittynyt, ja sen jälkeen nähtiinkin merkittävä korjausliike. Kirjoitushetkellä yhden bitcoinin arvo on 4 400 dollarin ja 3 700 euron tienoilla.

Samaan aikaan, kun bitcoin löi aikaisemmat ennätyksensä, myös muut digivaluutat olivat nousussa. Bitcoinin ja muiden digivaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on noussut ensimmäistä kertaa historiassa yli 170 miljardin dollarin. Myös muut kryptovaluutat laskivat viikonloppuna merkittävästi.

Bitcoinin ja muiden digivaluuttojen valtavat hinnannousut ovat tapahtuneet samaan aikaan, kun perinteisistä sijoituskohteista on lähtenyt miljardien edestä rahaa. CNBC:n mukaan osakemarkkinoilta ja arvometalleista on otettu pois jopa yli 30 miljardin dollarin edestä varallisuutta samaan aikaan, kun digivaluuttojen kurssit ovat olleet nousussa. Viimeksi näin raju muutos tapahtui vuonna 2004.

Näyttäisikin vahvasti siltä, että perinteiset sijoittajat ovat löytäneet bitcoinin ja muut digivaluutat ja huomanneet, että ne ovat sekä parempia arvonsäilyttäjiä kuin arvometallit että parempia tuottamaan kuin osakkeet.

Kuvassa keskimääräinen kryptorahasijoittaja. Paitsi ei olekaan, koska digitaalisessa valuutassa ei voi uida, mikä on varmaankin sen suurimpia heikkouksia. (KUVA: Carl Barks, Disney)

EU haluaa seurata turvapaikanhakijoita lohkoketjulla

Euroopan parlamentin asettama lohkoketjua tutkiva työryhmä haluaa selvittää, miten lohkoketjuteknologialla voitaisiin ratkaista muutamia Euroopan siirtolaiskriisiin liittyviä merkittäviä ongelmia. Työryhmä uskoo, että lohkoketjun avulla voitaisiin luoda sähköisiä henkilöllisyystodistuksia sekä seurata nykyistä paremmin Eurooppaan tulevien liikkeitä sekä varmistaa heidän henkilöllisyyksiään.

Yksi Euroopan siirtolaiskriisin suurimmista ongelmista on viranomaisten kyvyttömyys seurata turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia. Monilla turvapaikanhakijoilla ei ole lainkaan henkilöpapereita johtuen esimerkiksi lähtömaiden puutteellisista virallisista järjestelmistä. Samaan aikaan taas esimerkiksi ihmissalakuljettajat ja terroristijärjestöt pyrkivät hyötymään tästä epämääräisestä tilanteesta ja viranomaisten kyvyttömyydestä seurata tulijoita. Ongelma on merkittävä, sillä se asettaa koko vapaan liikkuvuuden mahdollistavan Schengen-sopimuksen toteutumisen kyseenalaiseksi.

Työryhmän mukaan lohkoketju voisi olla yksi keino tämän ongelman ratkaisemiseksi. Lohkoketjua voitaisiin käyttää esimerkiksi luomaan paperittomille turvapaikanhakijoille omia digitaalisen henkilöllisyyden järjestelmiä, joiden avulla viranomaisten olisi helpompi seurata, keitä ihmisiä Eurooppaan tulee ja mihin he liikkuvat sen jälkeen, kun ovat siirtyneet Euroopan rajojen sisäpuolelle. Väärentämätön, kaikille avoin lohkoketju myös vähentäisi esimerkiksi väärennettyjen henkilöpaperien aiheuttamaa riskiä sekä lisäisi viranomaisten kykyä tehdä yhteistyötä EU:n jäsenmaiden rajojen yli.

Siirtolaiskriisi on venyttänyt Euroopan resurssit äärimmilleen ja viranomaiset ovat sormi suussa sen kanssa, mitä asialle voisi tehdä. Ehkäpä lohkoketju auttaa myös tässä. (KUVA: Msytslav Chernov)

Venäjälle kaksi uutta lohkoketjuinstituutiota

Venäjän pyrkimykset modernisoida talouttaan lohkoketjulla ja finanssiteknologialla ovat täydessä vauhdissa. Tuoreiden uutisten mukaan Venäjälle ollaan perustamassa kahta toisistaan erillistä, viranomaisten kanssa yhteistyössä toimivaa lohkoketjuyhdistystä.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin Internet-asioiden pääneuvonantaja Herman Kilimenko on ilmoittanut, että Venäjälle perustetaan uusi lohkoketjuun ja digivaluuttoihin keskittyvä yhdistys Russian Association of Blockchain and Cryptocurrencies. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää lohkoketjusovellusten käyttöä niin valtiollisissa kuin kaupallisissa toiminnoissa. Yhdistyksen tarkoituksena on myös pyrkiä lisäämään näiden teknologioiden legitimiteettiä maan hallitsijoiden silmissä.

“Yhdistyksen osanottajille tullaan antamaan erilaisia neuvoja parhaista teknologisista ratkaisuista sekä mahdollisuuksia esitellä heidän omia innovaatioitaan kuluttajille. Yhdistys myös antaa sen jäsenille mahdollisuuden esitellä näitä sovelluksia suuremmissa valtiollisissa tapahtumissa” kertoo Venäjän Internet-kehityksen instituutti.

Toinen Venäjälle piakkoin nouseva yhdistys on Ethereum Foundationin perustajiin kuuluvan Vitalik Buterinin uusi Ethereum Russia. Ethereum Russia on Buterinin ja venäläisen mobiililaitevalmistaja Yota Devicesin toimitusjohtaja Vladislav Martinovin yhteinen hanke.

“Olemme solmineet Venäjän pankin kanssa eräänlaisen yhteistyösopimuksen”, kertoo Martinov.

Ethereum Russian tarkoituksena on tarjota lohkoketjua koskevaa opetusta sekä tapahtumia. Martinovin mukaan hankkeeen on myös tarkoitus kehittää uusi lohkoketjututkimuksen keskus Venäjän kansalliselle tekniselle korkeakoululle. Venäjän keskuspankki on aikeissa ryhtyä rahoittamaan tätä uutta keskusta.

Venäjällä näyttäisi olevan todellinen pyrkimys kohti maailman lohkoketjuteollisuuden kärkeä. (KUVA: Internets)

BTC-e on avannut uuden sivuston käyttäjilleen

Viime aikoina vaikeuksiin joutunut maailman suurimpiin bitcoin-pörsseihin kuuluva BTC-e pyrkii avaamaan vaihtopalvelunsa uudestaan. BTC-e on avannut sivuston, jonka avulla BTC-e:n käyttäjät voivat kirjautua sisään BTC-e:hen tarkistaakseen tiliensä saldon ja keskustellakseen niin muiden käyttäjien kuin BTC-e:n edustajienkin kanssa.

Yhdysvaltain viranomaiset onnistuivat poistamaan BTC-e:n linjoilta toissa kuussa sen jälkeen, kun viranomaiset olivat ilmaisseet epäilevänsä, että BTC-e on yhteyksissä massiivisiin rahanpesuoperaatioihin. Samaan aikaan Kreikan viranomaiset pidättivät venäläisen miehen, jonka väitetään käyttäneen BTC-e:tä rahanpesuun. BTC-e kuitenkin kielsi, että venäläisellä olisi mitään tekemistä BTC-e:n kanssa.

BTC-e:n edustajat ovat kertoneet maailman suurimpiin kuuluvalla Bitcoin-keskustelupalstalla Bitcoin Talkissa, että kirjautumismahdollisuus on ensimmäinen askel BTC-e:n pyrkiessä avaamaan kaikki palvelunsa jälleen käyttäjilleen. BTC-e on myös kehottanut kaikkia asiakkaitaan päivittämään turva-asetuksiaan, sillä viranomaisten toiminnan vuoksi pörssi katsoo, että se ei voi olla enää varma, että sen asiakkaiden tiedot ovat turvassa.

Viranomaiset sulkivat BTC-e:n sivut ryhdyttyään epäilemään, että BTC-e:tä käytettäisiin rahanpesussa.

HS: Lohkoketju muuttaa maailmaa kuin Internet

Helsingin Sanomat on julkaissut laajan artikkelin Bitcoinin taustateknologia lohkoketjusta ja sen käytöstä. Helsingin Sanomien jutussa käydään läpi useiden lohkoketjututkijoiden ja -asiantuntijoiden näkemyksiä lohkoketjun mahdollisista käyttötavoista sekä siitä, miten lohkoketju voi mullistaa maailman.

Lohkoketju on yksinkertaisimmillaan avoin, väärentämätön tietokanta, joka on hajautettu lukuisille koneille ja jota kukaan yksittäinen taho ei voi muokata yksipuolisesti. Tämä tarkoittaa, että lohkoketju on äärimmäisen hyvä ja luotettava tapa säilöä ja käsitellä tietoa. Bitcoin on lohkoketjun ensimmäinen todellinen käytössä oleva sovellus, mutta se tuskin tulee jäämään viimeiseksi.

Lohkoketjun avulla esimerkiksi omaa sähköään tuottavat kuluttajat voivat myydä sähköä toisille kuluttajille ilman välikätenä toimivia sähköyhtiöitä. Lohkoketju myös mahdollistaa esimerkiksi sähköisen identiteetin luomisen, eli henkilötiedot voidaan säilöä turvallisesti hajautettuun verkkoon sen sijaan, että ne olisivat paperilla tai keskitetyillä palvelimilla. Lohkoketjun uskotaan voivan muuttaa maailmaa yhtä perustavanlaatuisesti kuin Internetin.

Lohkoketjun sovelluksia on myös laajasti käytössä, vaikkakin nämä sovellukset ovat vielä eräänlaisia prototyyppejä. Suomessa lohkoketjua käytetään muun muassa Kouvolassa rahtiliikenteen koordinoimiseen. Ruotsissa puolestaan valtiollinen maarekisteri on siirretty lohkoketjuun. Vastaavia esimerkkejä myös syntyy koko ajan lisää. Näyttäisikin siltä, että lohkoketju todellakin on kasvussa ja tulevaisuudessa sen käyttö ei rajoitu pelkästään finanssiteknologiaan ja talouteen.

Lohkoketju ei ole enää pelkkää teoreettista pohdiskelua, vaan se on jo käytössä muun muassa Kouvolassa, jossa sillä koordinoidaan rahtiliikennettä. (KUVA: Antti Leppänen)

Viron e-kansalaisuuspomo ehdottaa Eestikolikkoa

Viron sähköisen kansalaisuusohjelman johtaja Kaspar Korjus on ehdottanut, että Viro loisi oman lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan valtiollisen digivaluuttansa. Korjuksen mukaan erilaisilla lohkoketjuratkaisut ja valtion digitaalinen valuutta herättävät vahvasti kiinnostusta niin virolaisten kuin ulkomaalaistenkin keskuudessa.

Viro on ollut jo pitkään yksi lohkoketjuteollisuuden kärkimaista, etenkin sen sähköisen kansalaisuuden ohjelman ansiosta. Viron sähköisen kansalaisuuden ohjelma perustuu lohkoketjuteknologiaan. Sen tarkoituksena on tarjota ulkomaalaisille “virtuaalinen kansalaisuus”, jonka avulla he voivat esimerkiksi solmia Virossa pitäviä sopimuksia sekä perustaa yrityksiä ilman oleskelua Virossa tai Viron virallista kansalaisuutta.

Korjus ehdottaa blogissaan, että sähköisen kansalaisuuden ohjelmaa laajennettaisiin ottamalla sähköisille kansalaisille käyttöön Viron oma digivaluutta, Estcoin. Korjus uskoo, että Estcoin saisi huomattavaa suosiota ja näkyvyyttä jo sen vuoksi, että se olisi ensimmäinen valtiollinen digivaluutta. Korjus myös uskoo, että nousevan kurssin myötä Estcoin voisi saavuttaa asemaa jopa kansainvälisesti käytettynä valuuttana samaan tapaan kuin muut digivaluutat.

Centre for European Policiesin Daniel Grosin mukaan Viron hankkeessa on kuitenkin omia ongelmiaan. Euroopan Unionin lainsäädäntö esimerkiksi kieltää euromaita käyttämästä muuta kuin euroa laillisena valuuttana. Ongelma on kuitenkin todennäköisesti ratkaistavissa juridisesti.

Viron keskuspankin puhemies Viljar Raaskin mukaan olisi hyvä, jos digivaluuttaidea saisi tuulta purjeisiinsa, koska tällöin Viro voisi toden teolla tutkia ehdotuksen hyviä ja huonoja puolia.

Viron sähköisen kansalaisuuden järjestelmä on ollut menestys, joten ei ole ihme, että valtio haluaa laajentaa sen onnistunutta kokeilua omalla digivaluutallaan. (KUVA: Viron hallitus)

Nuoret ovat saaneet oman kryptovaluutat-laudan

Yksi Suomen käytetyimmistä sivuista ja keskustelulaudoista, Ylilauta, on avannut oman keskusteluosionsa kryptovaluutoille ja lohkoketjuteknologialle. Tämä Ylilaudan alilauta on yksinkertaisesti nimeltään “kryptovaluutat” ja se on tarkoitettu anonyymiin keskusteluun mistä tahansa kryptorahaan liittyvästä aiheesta.

Ylilauta on tullut tunnetuksi muun muassa erilaisista sen avulla toteutetuista kampanjoista. Esimerkkinä tällaisesta kampanjasta on vuonna 2010 toteutettu “operaatio Mauno”, jossa Ylilaudan käyttäjät masinoivat tuntemattoman Mauno Hakkilan Tangomarkkinoiden finaaleihin. Sen jälkeen Ylilauta on tehnyt lukuisia muita vastaavia kampanjoita.

Ylilauta on yksi Suomen suurimmista ja käytetyimmistä sivustoista. Sillä on päivittäin kymmeniä tuhansia käyttäjiä. Ylilautaan on lähetetty sen historian aikana yli 70 miljoonaa viestiä ja sen käyttäjien määrä kasvaa päivittäin. Vuonna 2011 Ylilauta oli Suomen neljänneksi haetuin hakusana Googlessa. Ylilaudan käyttäjäkunta koostuu etenkin nuorista ja sitä pidetäänkin nuorten omana “kotikenttänä”. Oman kryptoraha-laudan ilmestyminen Ylilaudalle on merkki kryptovaluuttojen suosion kasvusta nuorison keskuudessa.

Ylilaudan huumori on hyvin omalaatuista eikä se aukea helposti ulkopuolisille. Tästä huolimatta (tai juuri sen vuoksi) Ylilauta on vuodesta toiseen ollut yksi Suomen suosituimmista sivustoista ja nuorten keskuudessa jopa suosituin. (KUVA: Ylilauta)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].