Viikkokatsaus 40/2017: Bitcoinin kurssi on ollut noususuuntainen

Bitcoinin vahvuus perinteisiin rahajärjestelmiin nähden on sen luotettavuus ja edullisuus. Vaikka bitcoin-siirtojen kustannukset voivat pahimmillaan olla jopa dollarin luokkaa, yleensä ne pysyvät huomattavasti matalampina kuin perinteisillä järjestelmillä maksettaessa. Luottokorttifirmat, kansainväliset rahanvälittäjät, pankit ja vastaavat haluavat jokainen oman siivunsa, minkä vuoksi rahansiirron kustannukset voivat olla jopa hintavammat kuin siirrettävä määrä rahaa. Koska Bitcoin poistaa välikädet, se mahdollistaa huomattavasti tehokkaammat, turvallisemmat ja edullisemmat rahavälitykset kuin monet muut tavat.

Japanissa tätä testataan nyt oikein kunnolla, sillä suuri japanilainen energiayhtiö on aloittanut energian myymisen bitcoineilla. Yritys aikoo siirtää bitcoinin tuomat säästöt suoraan kuluttajille ja siten tarjoamaan bitcoinilla maksajille edullisempaa sähköä kuin perinteisille yeniä käyttäville asiakkaille. Bitcoin-maksujen hyödyistä kertoo myös Bitstampin hallituksen puheenjohtaja Dan Morehead. Hänen mukaansa Bitcoinin etu moniin aikaisempiin järjestelmiin nähden on se, että hyöty ja arvo tuodaan suoraan käyttäjille sen sijaan, että tuo arvo keskittyisi muutamien isojen toimijoiden käsiin.

Vielä pidemmälle tässä arvon tuomisessa kansalle menee Dubai, joka on nyt virallisesti vahvistanut alkavansa ensimmäiseksi maaksi, joka saa julkisesti tuetun, valtiollisen kryptonvaluutan, joka hyväksytään niin yksityisissä kuin julkisissakin palveluissa.

Lohkoketju kiinnostaa myös muusikoiden maailmassa, sillä Wu-Tang Clan -räporkesterista tunnettu muusikkolegenda Ghostface Killah on ryhtynyt yhteistyöhön uuden yrityksen kanssa tuodakseen markkinoille uusia kryptovaluutta-automaatteja.

Katsauksessa käsitellään myös bitcoinin kurssikehitystä, sillä bitcoin teki viikonloppuna uuden 30 päivän huippukurssin. Bitcoinin kurssista, sen tulevaisuudesta ja sen potentiaalista voitte lukea lisää Toni Kososen tuoreimmasta teknisestä kurssianalyysistä.

Ylläpitämiemme Bittimaatti-käteisautomaattien hinnoittelua on muutettu. Osto- ja myyntikurssien laskentakaava vaihtelee jatkossa markkinatilanteen mukaan. Tällä hetkellä toistaiseksi voimassa 5 prosentin alennettu myyntikulu. Lisäksi sivuston etusivulta näkee nyt ostokurssin lisäksi myös reaaliaikaisen myyntikurssin.

Viime viikon katsaus löytyy täältä.

Bitcoin teki uuden 30 päivän huippukurssin

Kurssikehitys on ollut jälleen melko positiivinen, sillä bitcoin teki viikonloppuna uuden 30 päivän huippukurssin. Kirjoitushetkellä bitcoinin arvo on noin 4 550 dollaria ja 3 890 euroa. Uuteen kaikkien aikojen huippukurssiin vaaditaan enää alle 10 prosentin nousu nykyhinnoista.

Bitcoinin kurssi Bitstamp-pörssissä viime viikkojen ajalta.

Yksi positiivinen tekijä on ollut marraskuussa mahdollisesti tulevan 2X hard forkin epävarmuuksien väheneminen, sillä merkittävä Bitcoin-pörssi Bitfinex julkaisi tiedotteen aiheeseen liittyen. Tiedotteessa todettiin, että 2X-ketjun louhintatehon määrällä ei ole lyhyellä tähtäimellä merkitystä, vaan originaali Bitcoin-ketju tulee pitämään BTC-nimen, ja uuden ketjun nimi on B2X. Myös yhdysvaltalainen Bitcoin-palvelu Coinbase ilmoitti tukevansa molempia ketjuja, mikä vähentää forkkiin liittyviä epävarmuuksia.

2X-forkkiin liittyy yhä paljon epävarmuuksia, mutta nämä tiedotteet ovat vähentäneet niitä, ja se voi olla yksi syy viime päivien kurssinousuun. Käyttäjäyhteisössä on paljon vastustusta tätä päivitystä kohtaan, ja merkittävä osa Bitcoin-yrityksistä ei kannata sitä. Markkinat arvottavat tällä hetkellä B2X-futuurit noin 25 % arvoon suhteessa forkin jälkeisiin BTC-futuureihin, eli usko alkuperäiseen Bitcoiniin on yhä vahva.

Dubai saa maailman 1. julkisen krypton

Dubain hallitus on virallisesti julkistanut laskevansa liikkeelle maailman ensimmäisen julkisesti tuetun kryptovaluutan. Dubain varatalousjohtajan Ali Ibrahimin mukaan tätä kryptovaluuttaa, emCashia, tullaan pitämään virallisesti laillisena valuuttana ja sillä on mahdollista maksaa erilaisista julkisista ja yksityisistä palveluista kahvista lastenhoitoon.

“Olemme luomassa kokonaan uudenlaista taloudellista ekosysteemiä. Järjestelmä käyttää lohkoketjua tehdäkseen vaihdannasta halvempaa, nopeampaa ja luotettavampaa. Lisäksi järjestelmä osoittaa, miten suuria hyötyjä lohkoketjun omaksumisesta ja käytöstä voi olla niin valtioille, yrityksille kuin myös kuluttajille”, Ibrahim kertoi.

Dubai on julkisesti ilmoittanut aikovansa Lähi-idän johtavaksi finanssiteknologia- ja lohkoketjuvaltioksi. Dubain viranomaiset ovat panostaneet miljoonien edestä julkisia varoja lohkoketjun tutkimiseen ja maa pyrkii houkuttelemaan alan yrittäjiä erilaisilla lohkoketju- ja kryptorahamyönteisillä päätöksillä. Uusi emCash on merkittävä askel tässä Dubain suunnitelmassa.

Dubai on lentämässä kohti Kuuta uusin kryptovaluuttaisin siivin. (KUVA: U.S. Department of Defense)

Suuri japanilainen energiayhtiö jakaa bitcoin-hyvän kansalle

Japanilainen useita erilaisia energia- ja autoalan palveluja tarjoava Remixpoint on aloittanut uuden palvelun, jonka avulla sen asiakkaat voivat ostaa sähköä suoraan bitcoineilla. Palvelussa erityisen mielenkiintoista on se, että Remixpoint aikoo jakaa bitcoin-maksamisen tuomat säästöt suoraan asiakkaille ja täten tehdä sähköstä halvempaa.

“Uusi järjestelmämme ottaa maksimihyödyn sähkönmyynnin ja virtuaalivaluuttojen integroinnista. Käyttämällä bitcoinia ja uusia energiaa säästäviä teknologioita tuomme markkinoille palvelun, jonka avulla käyttäjät voivat nähdä suoraan pienemmän loppulaskun”, Remixpointilta kerrotaan.

“Pienillä asiakkailla on yleensä huomattavasti pienemmät laskut kuin suuremmilla firmoilla. Vaikka näille asiakkaille luvataan jotain säästöjä, erilaiset siirtokulut ja vastaavat tuppaavat syömään säästöt. Me kannustamme käyttämään virtuaalivaluutoilla maksamista Japanissa. Virtuaalivaluutat voivat laskea maksamisen kuluja, ja se on myös virtuaalivaluuttojen alkuperäinen hyöty”, yritykseltä jatketaan.

Remixpoint on Tokion pörssiin listautunut yritys, jolla on noin puolen miljardin dollarin markkina-arvo. Bitcoin-maksuja varten Remixpoint perusti tytäryhtiön “Bitpointin”, joka oli yksi ensimmäisistä bitcoin-pörsseistä, jotka saivat Japanin viranomaisilta toimintaluvan uusien Bitcoin-sääntöjen alla.

Bitcoin-maksaminen voi tuoda säästöjä ja varmuutta niin yritykselle kuin asiakkaallekin. Remixpoint on päättänyt siirtää nämä säästöt suoraan kuluttajille. (KUVA: Bitcoin.com)

Bitcoin-protokolla jakaa tuotot käyttäjille

Bitstampin hallituksen puheenjohtaja Dan Moreheadin mukaan bitcoin voi lähitulevaisuudessa olla oletusarvoinen osa jokaista varteenotettavaa sijoitussalkkua. Morehead kertoi näkemyksistään viime keskiviikkona järjestetyssä San Franciscon Sohn Investment Conferencessa, jossa hän oli kutsuttuna puhujana.

Moreheadin mukaan Bitcoin ei ole pelkästään raha, vaan kyseessä on ensisijaisesti protokolla, vähän samaan tapaan kuin modernien tietoverkkojen pohjalla oleva TCP/IP-protokolla. Bitcoin on kuitenkin perustavanlaatuisesti toisenlainen protokolla kuin TCP/IP siinä, miten sen tuottamat hyödyt ja tuotot jakautuvat.

Vaikka Internetin teho ja hyödyt syntyvät pääasiallisesti sen käyttäjistä, Internetin ja sen taustaprotokollan tuottamat tuotot valuvat käytännössä lähinnä protokollan päälle tehtyjen sovellusten, kuten Googlen ja Facebookin, omistajien taskuihin. Sen sijaan Bitcoinin kanssa itse protokollan käyttäjät (eli bitcoin-tokenien omistajat) saavat noin 95% protokollan tekemistä tuotoista, siinä missä protokollan päälle rakennetut sovellukset vievät paljon pienemmän osan. Morehead nosti maailman suurimpiin kuuluvan Coinbase-pörssin esimerkiksi: vaikka bitcoinin markkina-arvo on yli 70 miljardia dollaria, Coinbasen arvo on ainoastaan noin 1,5 miljardia.

“Bitcoin muuttaa rahaa samalla tavalla kuin voice-over -teknologia, joka murti jättimäisten telekommunikaatiofirmojen vallan. Bitcoin tulee olemaan rahan vallankumous. Jos se toimii, sen hyödyt ovat niin suuria, että on ainoastaan rationaalista hajauttaa osa sijoituksista bitcoiniin”, Morehead kertoi.

Dan Moreheadin mukaan Bitcoin-protokolla eroaa Internetin pohjalla toimivista protokollista siten, että Bitcoinissa tuotot tulevat itse protokollalle. (KUVA: Gettyimages)

Cloudflare sulkee piilotettua louhintaa harrastavat torrent-sivustot

Internet-sivujen ylläpitoa tarjoava Cloudflare on alkanut sulkea sen servereillä sijaitsevia sivustoja, joihin on kätketty salaista koodia, jonka avulla sivustot käyttävät käyttäjien koneita louhiakseen omistajille kryptorahoja. Torrent-sivusto ProxyBunker kertoi uutissivusto TorrentFreakille, että Cloudflare on sulkenut kaikki sen sivustot, koska ProxyBunker pyöritti sivuillaan piilotettua louhintakoodia.

Teoriassa sivustot, jotka louhivat käyttäjien koneilla bitcoineja ylläpitäjien kulujen kattamiseksi, olisivat yksi vaihtoehto nykyiselle pääasiallisesti mainosrahoitteiselle sisällöntuottamiselle. Esimerkiksi torrent-sivusto PassThePopcorn on aikeissa lisätä louhintaominaisuuden palveluunsa, mutta antaa myös käyttäjille mahdollisuuden olla käyttämättä sitä.

Cloudflaren mukaan ongelmana ei olekaan, että sivusto louhii kryptorahoja, vaan asian pimittäminen käyttäjiltä, etenkin kun sivusto ei anna asiakkaille mahdollisuutta sulkea tätä ominaisuutta.

“Useat ProxyBunkerin tilin alaiset domainit saastuttivat käyttäjien koneita Coinhive-koodilla kertomatta siitä käyttäjille. Pidämme tällaista toimintaa haittaohjelmien levittämisenä, minkä vuoksi suljemme kaikki ProxyBunkerin sivustot”, Cloudflare kertoi ProxyBunkerille.

Jos sivustot tekisivät louhimisen avoimesti ja käyttäjien hyväksynnällä, olisi toiminta hyväksyttävää, mutta salaa toimitettua louhintaa voidaan pitää haittaohjelmien levittämisenä.

Mark Cuban: Lohkoketju on tulevaisuuden teknologian perusta

Leijonan luola -televisiosarjasta maailmantunnetuksi tullut miljardööri ja IT-sijoittaja Mark Cuban on kertonut talousjulkaisu Bloombergille sijoittaneensa bitcoiniin. Mark Cuban kertoi uskovansa, että lohkoketju tulee olemaan yksi niistä perustoista, joille tulevaisuuden teknologiset mullistukset rakennetaan.

Vielä kesäkuun aikaan Cuban uskoi, että bitcoin on kuplassa. Sittemmin bitcoinin kurssi on kasvanut huomattavasti kuin myös Cubanin luottamus. Cuban kertoi ostaneensa bitcoineja ruotsalaisten pörssien kautta. Lisäksi hänen yrityksensä on viime aikoina sijoittanut erilaisiin ICO- ja lohkoketjuprojekteihin.

Bitcoiniin monesti kohdistuva kritiikki on, että sen taustalla ei ole mitään “todellista arvoa” tai “valtion takausta”. Cuban itse puolestaan uskoo, että tämä on yksi bitcoinin mielenkiintoisemmista puolista. Cuban vertaakin bitcoinia osakkeisiin ja toteaa, ettei myöskään osakkeilla ole todellista arvoa.

“On mielenkiintoista huomata, miten monilla hyödykkeillä on arvoa pelkästään kysynnän ja tarjonnan vuoksi. Esimerkiksi suurimmalla osalla osakkeista ei ole mitään todellista arvoa eivätkä ne anna mitään todellista omistusoikeutta tai ääntä yrityksessä. Osakkeita voi vain ostaa tai myydä. Osakkeet ovat kuin pesäpallokortit, ja näkisin, että bitcoinissa on samoja puolia”, Cuban kertoi.

Mark Cubanin luottamus lohkoketjuun ja Bitcoiniin on kasvanut. (KUVA: TechCrunch)

Wu-Tang Clan -räppäristä tuorein ICO-julkkis

Wu-Tang Clanista tunnettu räppärilegenda Ghostface Killah on viimeisimpiä julkkiksia, jotka ovat antaneet naamansa ICO-markkinoinnille. Ghostface Killah tulee olemaan uuden Cream Capital -yrityksen pääbrändivastaava. Cream Capitalin on tarkoitus julkaista Cream Dividend -niminen ICO-token, jolla se kerää rahoitusta uuden kryptoraha-automaattiverkoston luomiseksi.

“Ghostface Killahin tehtävänä on luoda alusta, jonka myötä kryptorahat voidaan tehdä tutummiksi tavallisille ihmisille. On vaikea olla huomioimatta lohkoketjutekniikan mahdollisuuksia, vaikka olisitkin kiireinen hip-hop-artisti”, Cream Capitalin toimitusjohtaja Brett Westbrook kertoi.

“Tarkoituksenamme on valloittaa vuoteen 2020 mennessä yli puolet maailman kryptoraha-automaattibisneksestä ja luoda uusia automaatteja, joiden avulla tavallinen kuluttaja pääsee käsiksi erilaisiin kryptorahoihin helpommin kuin koskaan”, Cream Capital kertoi lehdistötiedotteessaan.

Cream Capitalin ja sen tokenin Cream Dividendin nimi tulee Wu-Tang Clanin hittibiisistä C.R.E.A.M. (Cash Rules Everything Around Me). “Get the money, dollar, dollar, bill y’all! Yo, yo, bitcoin, cryptocurrency, gangstacoin! Bang!”

Wu-tang Clanin vuoden 1993 hitti on antanut nimensä uudelle ICO-tokenille.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].