Viikkokatsaus 41/2017: Bitcoin uusissa ennätyslukemissa

Onneksi olkoon, kaikki bitcoinin omistajat! Bitcoinin kurssi on taas viikolla ollut yhtä rallia ja aikaisemmat ennätykset ovat paukkuneet. Bitcoin on käynyt viikolla jopa yli 5 800 dollarissa ja kirjoitushetkelläkin se pyörii tasaisesti 5 500 dollarin paikkeilla. Nyt on hyvä aika pistää vaihdetta hetkeksi pienemmälle ja piipahtaa varikolla lukemassa tämän viikon viikkokatsaus.

Naapurimaamme Ruotsi ja Venäjä tarjoavat mahdollisuuksia bitcoinin kasvulle. Ruotsissa on tehty ensimmäiset viralliset julkiset maksut bitcoinilla. Venäjällä puolestaan presidentti Vladimir Putin on päätynyt puolustamaan kryptovaluuttoja ministerien ja alempien poliitikkojen väläyttämiltä totaalikielloilta.

Mutta onneksi Suomikin on mukana menossa. Suomalainen lakitoimisto on ensimmäisenä maailmassa ottanut bitcoinit täysimääräisesti käyttöön, mikä on päässyt myös kansainvälisiin Bitcoin-uutisiin. Torilla tavataan!

Viime viikon katsaukseen voit tutustua täältä.

Bitcoinin kurssi rallittaa.

Bitcoinin kurssi on rikkonut ennätyksensä

Bitcoinin kurssi rikkoi uudet ennätyksensä 13. päivä lokakuuta kansainvälisten pörssien raportoidessa jopa yli 5 800 dollarin kurssilukemia. Uusi ennätys oli seurausta päiviä kestäneestä noususta, jolloin bitcoinin kurssi kasvoi jopa kymmeniä prosentteja päivässä.

Tuore kurssinousu rikkoi viikkoja jatkuneen Kiinan bitcoin-pörssien sulkemisesta alkaneen negatiivisemman kurssikehityksen. Sen sijaan, että Kiinan kiellot olisivat aiheuttaneet pysyvää vahinkoa Bitcoinille, näyttäisi pikemminkin siltä, että kryptovaluuttojen kuningatar on jälleen selättänyt sitä kohdanneet vaikeudet ja noussut entistä vahvempana. Bitcoin-vaihdannan keskittyminen Kiinaan olisi pidemmällä tähtäimellä voinut vahingoittaa Bitcoinia huomattavasti enemmän kuin valtion suorat toimet pörssien sulkemiseksi.

Bitcoin on ollut viime kuukausina useiden erilaisten kurimusten keskiössä. Kiinan Bitcoin-pörssien sulkeminen, eri valtioiden negatiivinen suhtautuminen ICO-vaihdantaan, Bitcoin Cash -vaihtoehtovaluutta ja muut ilmiöt ovat aiheuttaneet kuluneina kuukausina Bitcoin-yhteisölle useita haasteita, mutta Bitcoin on toistaiseksi selättänyt jokaisen näistä haasteita. Selviytyminen ongelmista puolestaan näkyy markkinoilla kasvavana luottamuksena Bitcoiniin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

On luonnollisesti mahdotonta sanoa varmasti, miten korkealle bitcoinin kurssi voi lähitulevaisuudessa kasvaa. Asiantuntijat ovat kuitenkin antaneet omia näkemyksiään ja ennustuksiaan bitcoinin tulevaisuudesta. Bitcoinin alkuajoista asti kryptovaluuttaan perehtynyt miljonäärisijoittaja Trace Mayer ennustaa, että bitcoinin kurssi rikkoo seuraavan neljän kuukauden aikana 26 000 dollarin rajan. Rahastosijoittaja Michael Novogratz arvioi CNBC:n haastattelussa, että bitcoin nousee huhtikuuhun mennessä yli 10 000 dollarin.

Bitcoin keulii kohti uusia korkeuksia. (KUVA: Inside Bitcoins)

Vladimir Putin ei halua rajoittaa teknistä kehitystä

Venäjä on sahannut edestakaisin maan ja sen viranomaisten suhtautumisessa bittivaluuttaan ja lohkoketjuihin. Toisaalta maassa on ehdotettu Bitcoin-maksamisen täydellistä kieltämistä, toisaalta taas Venäjän eri osavaltioiden päättäjät ovat muun muassa houkutelleet kryptovaluuttalouhijoita siirtämään bisneksiään Venäjälle.

Nyt presidentti Vladimir Putin on ottanut kantaa Venäjän tulevaan kryptorahasääntelyyn. Putinin mukaan Venäjän ei pidä säätää lakeja, jotka rajoittavat finanssiteknologian kehitystä. Putinin mukaan on tärkeää, etteivät sääntelijät ja keskuspankki luo “keinotekoisia esteitä kryptovaluutalle”. Putin kertoi näkemyksistään Venäjän korkeatasoisten päättäjien tapaamisessa, johon ottivat osaa muun muassa Venäjän talousministeri ja Venäjän keskuspankin johto.

“Pankkijärjestelmiemme on välttämätöntä ottaa käyttöön niitä etuja, joita uudet teknologiset ratkaisut tarjoavat. On tärkeää, että emme luo keinotekoisia esteitä, vaan ennemmin kehitämme pohjaa maan finanssijärjestelmän kehittämiselle ja päivittämiselle”, Putin sanoi.

Venäjän hallitus on aikeissa esittää uuden kryptovaluuttoja ja finanssiteknologiaa koskevan lakiesityksen Venäjän parlamentille myöhemmin tässä kuussa. On vielä hyvin epäselvää, millaisen sisällön lakiesitys saa, sillä Venäjän poliitikkojen mielipiteet asiasta ovat hyvin jakautuneita. Presidentti Putinin kannanotto tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös lakiesityksen sisältöön.

Putin on moniin maanmiehiinsä verrattuna tunnettu myönteisemmästä asenteestaan kryptovaluuttojen suhteen. (KUVA: Kreml Information and Press Office)

Ruotsin viranomaiset hyväksyneet bitcoinit

Ruotsin ulosottovirasto Kronofogden on hyväksynyt ensimmäistä kertaa virallisesti bitcoineja maksuksi ulosottoviraston saatavia vastaan. Kronofogdenin virkamiesten mukaan bitcoin-maksujen hyväksyminen antaa Ruotsin kansalaisille lisää mahdollisuuksia maksaa velkojaan, minkä lisäksi se antaa viranomaisille uusia keinoja ratkaista mahdollisia ongelmatapauksia.

Samaan aikaan ulosottovirasto on ottanut selvemmän kannan bitcoineja kohtaan. Ulosottoviraston mukaan bitcoinit ovat esimerkki modernista, rahassa mitattavasta hyödykkeestä.

“Nykyään omaisuutta ei säilötä pelkästään pihalle tai olohuoneeseen, vaan myös Internetiin. Olemme jo tottuneet verkossa toimiviin pankkeihin. Bitcoin ja kryptovaluutat ovat uudenlainen hyödyke, jolla varoja voidaan käyttää sellaisilla uusilla tavoilla, jollaisia emme ole aikaisemmin edes nähneet”, kertoi Kronofogdenin operaatiokehityspäällikkö Johannes Paulson.

Ulosottovirasto ei aio pitää maksuin saamiaan bitcoineja, vaan bitcoinit kaupataan julkisessa huutokaupassa samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa tehtiin Silkroadilta takavarikoitujen bitcoinien tapauksessa. Ruotsin viranomaiset aikovat järjestää huutokauppoja, joissa myydään niin maksuina saadut bitcoinit kuin myös erilaisista rikostapauksista takavarikoidut bitcoinit.

Ruotsin viranomaiset ovat Pohjoismaiden myönteisimpiä Bitcoinin suhteen. (KUVA: NewsBTC)

SegWit2X:n vastustus kasvaa

Maailman suurimpiin kuuluva louhintapooli F2Pool on lopettanut SegWit2X-päivityksen tukemisen. F2Pool katsoo, että bitcoinin kasvanut kurssi kertoo, että markkinat ovat hyväksyneet SegWit-päivityksen eikä SegWit2X:lle ole enää tarvetta. F2Pool hallitsee yli kymmentä prosenttia kaikesta Bitcoin-verkon louhintatehosta. Toinen merkittävä vastalause tuli isolta Bitmex-pörssiltä, joka ilmoitti tiedotteessaan ettei aio ollenkaan tukea 2X-ketjua.

SegWit2X on Bitcoinin lohkoketjuun ehdotettu päivitys, joka nostaisi Bitcoinin lohkoketjun lohkojen maksimikoon yhdestä megasta kahteen megaan. Päivityksen käyttöönotto edellyttäisi Bitcoinin lohkoketjun hard forkia, eli niin perustavanlaatuista päivitystä, että uudet Bitcoin-versiot eivät olisi enää yhteensopivia Bitcoinin vanhojen versioiden kanssa. Mikäli SegWit2X ei saa taakseen merkittävää enemmistöä kaikista Bitcoin-louhijoista ja -käyttäjistä, tulisi SegWit2X käytännössä tarkoittamaan uuden vaihtoehtoisen digivaluutan kehittämistä.

SegWit2X-päivitystä kohtaan kohdistuu kasvavissa määrin kritiikkiä. SegWit2X:n kriitikot katsovat sen olevan hutiloidun luotu päivitys, jossa ei oteta huomioon kaikkia vaaroja. Alkuperäisen SegWit-päivityksen aktivoituminen on myös jo saanut bitcoin-siirtojen hinnat huomattavaan laskuun ja SegWitin päälle ollaan myös luotu käytännössä testattuja Lightning Network -skaalausratkaisuja. Tämä on saanut yhä useammat kyseenalaistamaan, että SegWit2X-päivitykselle olisi enää mitään tarvetta.

Etelä-Korean suurin Bitcoin-yhteisö Bitcoin Meetup on laatinut kannanoton, jossa se kertoo olevansa vahvasti SegWit2X-päivitystä vastaan. Yhteisön mukaan SegWit2X aiheuttaa turhia riskejä, eikä siitä ole mitään käytännön hyötyä. Bitcoin Meetup myös uskoo, että SegWit2X siirtäisi yhä entisestään valtaa louhijoille. Yhteisö katsoo, että SegWit2X-päivitys ja tapa, miten sitä yritetään puskea läpi, ovat suoraan vastoin Bitcoinin luomisen taustalla olleita periaatteita.

Myös Suomen suurimmassa Bitcoin-yhteisössä, Facebookin Bitcoin ja kryptovaluutat -ryhmässä, ollaan pohtimassa oman kannanoton laatimista. “Bitcoin ja kryptovaluutat” on 2 800 käyttäjämäärällään melkein kaksi kertaa yhtä suuri kuin Etelä-Korean Bitcoin Meetup.

Jos SegWit2X aktivoituu, se todennäköisesti tarkoittaa uuden kryptovaluutan syntymistä samaan tapaan kuin BCashin kanssa tapahtui. (KUVA: Quoner)

Suomalainen lakitoimisto hyväksyy bitcoinit

Suomalainen lakitoimisto Nordic Law on ilmoittanut ryhtyvänsä hyväksymään bitcoineilla maksamisen juridisista palveluistaan. Nordic Law on yritysjuridiikkaan erikoistunut toimisto, joka palvelee ulkomailla asuvia ihmisiä esimerkiksi Suomen verotukseen liittyvissä asioissa. Nordic Law on maailman ensimmäisiä lakitoimistoja, joka on ottanut bitcoinit täysmääräisesti käyttöön. Sen tarkoituksena on myös auttaa suomalaisia, joilla on epäselvyyksiä digitaalisen valuutan verotukseen liittyvissä kysymyksissä.

“Olemme saaneet ulkomailla asuvilta asiakkailtamme lukuisia pyyntöjä ja toiveita, että ottaisimme bitcoin-maksut käyttöömme. Olemme jo pitkään auttaneet kotimaisia toimijoita digitaalivaluuttaan liittyvissä kysymyksissä ja sen verotuksessa. Tämän vuoksi meillä on ollut hyvä paikka tutustua ja perehtyä digivaluuttoihin ja nykyiseen digivaluuttoja koskevaan sääntelyyn”, Nordic Law kertoo päätöksestään.

Nordic Law uskoo, että tulevaisuudessa Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen merkitys kasvaa ja erilaisten toimijoiden on kasvavissa määrin hyväksyttävä tämä fakta. Yrityksen mielestä on tärkeää, että kaikki toimijat, mukaan lukien lakifirmat, avaavat ovensa digivaluutan mahdollisuuksille ja sen tuomalle tulevaisuudelle.

Nordic Law’n päätös hyväksyä bitcoinit on merkittävä askel pohjoismaalaisen bitcoin-adaptaation kannalta. (KUVA: Yle)

Bitcoin on suurempi kuin Goldman Sachs

Bitcoinin markkina-arvo ylitti viime perjantaina 95 miljardia dollaria. Tämä tekee siitä bitcoinista miljardeja dollareja arvokkaamman kuin maailman toiseksi suurimmasta investointipankista Goldman Sachista. Goldman Sachsin markkina-arvo on arviolta noin 93 miljardia dollaria.

Satoshin alkuperäisessä Bitcoinin esittelytekstissä Bitcoinin luoja nimesi suuret pankit ja niiden harjoittaman toiminnan yhdeksi maailman talousongelmien luojista. Satoshi näki, että Bitcoinin avulla kansalaiset voivat ohittaa liikepankit ja siirtää taloudellisen vallan omiin käsiinsä. Bitcoinin räjähdysmäisesti kasvanut käyttö ja kurssi ovat nyt nostaneet kryptorahan ensimmäistä kertaa yhtä vahvaksi taloudelliseksi toimijaksi kuin maailman suurimmat pankit.

Bitcoinin markkina-arvo on ollut koko vuoden huomattavassa kasvussa. Vielä alkuvuodesta tammikuussa kaikkien maailman bitcoinien yhteenlaskettu arvo oli noin 15 miljardia dollaria. Kuluneen vuoden aikana markkina-arvo on kasvanut satoja prosentteja ja kymmeniä miljardeja dollareja samaan aikaan, kun Goldman Sachsin kaltaisten liikepankkien markkina-arvo on pysynyt kohtuullisen samankaltaisena.

Goldman Sachs on maailman toiseksi suurin investointipankki ja viimeisin, jonka Bitcoin ohitti matkallaan kohti finanssimaailman kärkeä. (KUVA: Goldman Sachs)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].