Viikkokatsaus 39/2017: Kryptovaluuttojen sääntely kehittyy Aasiassa

Kuluneella viikolla on tullut vastaan useampikin kryptovaluuttojen kieltoa koskeva uutinen. Näistä kenties merkittävin on Etelä-Korean liittyminen Kiinan ICO-vastaiseen rintamaan, sillä myös Etelä-Korea näyttäisi olevan kieltämässä ICO-vaihdannan. Venäjällä puolestaan talousministeri Moiseev on kertonut suorin sanoin, että Venäjän hallitus tulee kieltämään kaiken Bitcoinilla tapahtuvan maksamisen. Tosin tämä ei ole vielä varmaa, sillä duuman talousvaliokunnan puheenjohtaja on asiasta eri mieltä. Joka tapauksessa jonkinlaista uutta sääntelyä tullaan Venäjällä saamaan lähitulevaisuudessa.

Japanissa taas kielletään kaikki sellaiset bitcoin- ja kryptovaluuttapörssit, jotka eivät ole rekisteröityneet virallisesti viranomaisille. Tämähän nyt ei sinällään ole mikään kielto, vaikka tällaista ohutta aasinsiltaa tekstissä käytettiinkin. Japanin tuore lisenssisääntely on jatkumoa Japanin aikaisemmalle päätökselle virallistaa Bitcoinin asema maksuvälineenä. Näyttäisi siltä, että Japani hyväksyy bitcoinin, kunhan sen ympärillä tapahtuva yritystoiminta on valtion tarkkailussa.

Muissa uutisissa haukutaan keskuspankkeja ja ylistetään kryptovaluuttoja. Tällä kertaa sanansa kryptoista sanovat muun muassa Morgan Stanleyn toimitusjohtaja James Gorman, vapausaktivisti Edward Snowden ja yhdysvaltalainen pankkipomo Patrick Harker.

Lisäksi annamme vapaan sanan eräälle asiakkaallemme, joka kertoo omin sanoin omista kokemuksistaan Bitcoin-sijoittajana ja harrastajana. Jos kiinnostaa, miten ainakin eräällä Bitcoin-käyttäjällä on homma lähtenyt kulkemaan, niin kannattaa lukea tämä juttu!

Yle Puheessa oli viikolla Juuso Pekkisen ohjelma, jossa Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori Markku Kaustia ja toimitusjohtajamme Henry Brade keskustelivat otsikolla “Onko bitcoin kupla?”.

Viime viikon katsauksen voit lukea tästä.

Etelä-Korea kieltää ICO-poletit

Etelä-Korean finanssivalvontaelin on antanut tiukan kannanoton koskien kryptovaluuttojen ja ennen kaikkea ICO-polettien vaihtamista. Finanssivalvontaelimen lausunnon mukaan se aikoo kieltää kaikki lohkoketjua hyväksikäyttävät rahoitusjärjestelmät. Lausunnossa finanssivalvonta kertoo, että se aloittaa toimet laittoman ICO-vaihdannan lopettamiseksi ja laittoman toiminnan harjoittajille tullaan antamaan tiukkoja rangaistuksia.

ICO-kiellon lisäksi Etelä-Koreaan ollaan implementoimassa myös muita kryptovaluuttojen vaihtamista koskevia lakeja. Lokakuun alusta lukien Etelä-Korean viranomaiset saavat oikeuden tehdä fyysisiä tarkastuskäyntejä maassa toimivien kryptorahayritysten tiloihin. Joulukuussa tulee puolestaan voimaan laki, joka edellyttää yrityksiä rekisteröimään asiakastietojaan.

Etelä-Korean finanssivalvontaelimet eivät ole vielä antaneet yksityiskohtia siitä, miten ICO-kieltoa tullaan käytännössä toteuttamaan tai milloin se astuu voimaan. Ensimmäisten uutisten jälkeen markkinat reagoivat Etelä-Korean kaavailemaan kieltoon negatiivisesti ja merkittävimpien kryptovaluuttojen kurssi laski useita prosentteja. Sittemmin kurssi on lähtenyt hitaaseen nousuun. Tällä hetkellä bitcoinin kurssi on hiukan yli 4 250 dollaria.

Etelä-Korea on noussut Kiinan Bitcoin-pörssien kiellon jälkeen maailman johtavien Bitcoin-maiden joukkoon. (KUVA: yeowatzup)

Venäjän talousministeri haluaa kieltää Bitcoinin

Venäjä on onnistunut luomaan itselleen maineen melko kaksijakoisena maana, kun tarkastellaan valtion virallista suhtautumista Bitcoiniin ja kryptovaluuttoihin. Vielä muutama vuosi sitten Venäjä oli aikeissa jopa vangita Bitcoinin käyttäjiä, mutta sittemmin maan viranomaiset ja poliitikot ovat alkaneet suhtautua positiivisemmin Bitcoinin mahdollisuuksiin.

Nyt Venäjällä on puhjennut uusi kiista siitä, miten Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja tulisi säännellä. Venäjän hallitus on aikeissa esittää duumalle tuore sääntelyehdotus, joka koskisi Bitcoinin kontrollia ja valvontaa. Vaikka ensimmäinen vedos sääntelystä on tarkoitus saada aikaiseksi jo lokakuussa, ovat lainsäätäjät itse vielä epäselvillä sääntelyn sisällöstä.

Venäjän valtionvarainministeri Aleksei Moiseevin venäläiselle TASS-uutispalvelulle antamien kommenttien mukaan hallitus aikoo kieltää kokonaan Bitcoinin käyttämisen maksuvälineenä. Moiseevin mukaan erilaiset pyramidipelit ovat aiheuttaneet jo niin paljon kärsimystä venäläisille, että valtio ei yksinkertaisesti voi hyväksyä Bitcoinin käyttöä. Moiseevin mielestä on varmaa, että Bitcoin tullaan kieltämään Venäjällä kokonaan.

Duuman talousvaliokunnan puheenjohtaja Anatoli Aksakov puolestaan painottaa, että mitään varmaa ei vielä ole päätetty. Aksakovin mukaan Bitcoin- ja kryptovaluuttamarkkinat ovat olemassa, haluttiin tai ei, ja ne voivat tarjota monia etuja, mikäli niitä tahdotaan hyödyntää. Aksakovin mielestä esimerkiksi ICO-sijoittaminen voi tuoda projekteille paljon uusia resursseja.

Venäjän uuden Bitcoin- ja kryptorahalainsäädännön uskotaan tulevan voimaan mahdollisesti jo tänä vuonna, mikäli luonnos saadaan kommenttikierrokselle aikataulun mukaisesti ja jos poliitikot onnistuvat saavuttamaan jonkinlaisen konsensuksen.

Ensimmäinen vedos uudesta laista on määrä esitellä duumalle lokakuussa, minkä jälkeen duuma antaa omat kommenttinsa siitä. (KUVA: RussiaFeed)

Japani alkaa jakaa toimintalupia Bitcoin-pörsseille

Japanin sijoittamista ja taloutta valvova Financial Services Agency on antanut toimintaluvan 11 japanilaiselle bitcoin-pörssille. Japanissa astui voimaan uusi bitcoin-pörssejä koskeva laki, joka edellyttää kaikkia bitcoin-pörssejä rekisteröitymään Japanin viranomaisille. 17 muuta pörssiä ovat myös jättäneet hakemuksensa, mutta viranomaiset eivät ole vielä käsitelleet niitä. 12 japanilaista pörssiä puolestaan ilmoittivat haluttomuutensa noudattaa uusia sääntöjä ja sulkivat palvelunsa.

Yksi toimintaluvan saaneista japanilaisista pörsseistä, Quoine, kertoi lehdistötiedotteessaan, että se aikoo työskennellä yhdessä viranomaisten kanssa kehittääkseen Japaniin terveen kryptorahateollisuuden. FSA:n edustajat puolestaan ovat kertoneet, että uuden lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa luotettava markkinoiden kehitys.

Huoli luvattomasti ja kyseenalaisesti toimivista bitcoin-pörsseistä on Japanissa ymmärrettävää. Aikoinaan maailman suurin bitcoin-pörssi, Mt.Gox, toimi Japanissa. Kun Mt.Gox kaatui, menettivät sen asiakkaat miljoonien dollarien edestä omaisuuttaan. Japanin viranomaisten mukaan maan tarkoituksena on kehittää kryptorahatalous, jossa Mt.Goxin tapaus ei pääse toistumaan, mutta jossa maa voi silti nousta globaalisti alan kärkeen.

Japanilainen bitcoin-kauppa on kehittynyt hurjasti sen jälkeen, kun Japani virallisti Bitcoinin maksuvälineenä. (KUVA: Ken Shishido)

Pankkipomo: “Bitcoin vie valtaa pois keskuspankeilta”

Federal Reserve Bank of Philadelphian puheenjohtaja Patrick Harker kertoi pankkinsa pitämässä lohkoketju- ja kryptorahoja koskevassa tilaisuudessa, ettei keskuspankkien kuten Federal Reserven tulisi ohittaa kryptovaluuttoja vain ohimenevänä ilmiönä. Harkerin mukaan kryptovaluutat vievät valtaa pois keskuspankeilta eikä ole mitään syytä, miksi luottamus rahaan ei voisi syntyä muutenkin kuin pankkien ja valtioiden kautta.

“Taskussasi olevalla paperirahalla on arvoa vain, koska uskomme sillä olevan arvoa — koska uskomme, että jokin valtio seisoo sen arvon takana. Kaikki on kiinni luottamuksesta. Kun kryptovaluutat ja muut vastaavat uudet valuutan muodot nousevat, suurin kysymys on, miten ne luovat luottamusta”, Harker pohti.

Harkerin mukaan ihmiset luottavat suvereeneihin kansallisvaltioihin eri määriä, mutta myös muunlainen “suuri peluri” voisi synnyttää luottamusta. Harkerin mukaan Bitcoinin matemaattinen algoritmi on tällainen vaihtoehtoinen tapa synnyttää luottamusta. Bitcoinin kohdalla kenenkään ei tarvitse luottaa keskuspankkeihin, vaan ainoastaan siihen, että koodi toimii.

Harkerilla oli kuitenkin myös kriittiset näkemyksensä Bitcoinia kohtaan. Puheenjohtaja huomauttaa, että Bitcoin ei ole vielä joutunut kohtaamaan suuria vaikeuksia, vaikka Bitcoin on käynyt läpi kriisejä kuten skaalauskiistan ja Mt.Goxin romahtamisen. Vasta tällaisten vaikeuksien kohtaamiseen jälkeen voidaan nähdä, minkä verran Bitcoiniin voi todellisuudessa luottaa.

Harker heitti yleisölle myös kysymyksen, joka on mietityttää parhaillaan poliitikkoja ympäri maailman: “Kuinka ylipäätään reguloida algoritmia?”

“Minä en tiedä. Vastaukseni on, että tätä asiaa on tutkittava”, hän jatkoi.

Patrick Harkerin mukaan Bitcoin vie valtaa pois keskuspankeilta. (KUVA: Fed of Philadelphia)

Talousasiantuntijat: Bitcoin pelottaa pankkeja

Maailman suurimpiin kuuluvan pankin JPMorgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon antoi toissaviikolla lausuntoja, joiden mukaan hän pitää bitcoinia “huijauksena”. Dimonin mukaan näyttää myös siltä, että valtiot tulevat lopettamaan kryptorahan vaihdannan ja käytön tulevaisuudessa voimatoimin. Dimonin kommentit herättivät paljon huomiota ja monet finanssialan asiantuntijat ottivat niihin kantaa.

Kuluneella viikolla toinen maailman johtavien finanssi-instituutioiden toimitusjohtaja, Morgan Stanleyn James Gorman, on kertonut päinvastaisia mielipiteitä bitcoinista ja kryptovaluutoista. Gormanin mukaan kryptovaluuttojen yksityisyysominaisuudet ovat mielenkiintoisia. Gorman myös uskoo, että kryptovaluuttamarkkinoilla esiintyvä volatiliteetti ei ole yksipuolisesti paha asia, vaan se on normaalia seurausta lohkoketjusta teknologiana.

“Anonyymi valuutta on erittäin mielenkiintoinen konsepti. Se on mielenkiintoinen, koska se antaa ihmisille yksityisyyttä, ja koska se kertoo keskuspankkijärjestelmille jotain siitä, miten ja kuka sitä kontrolloi”, Gorman kommentoi.

Myös yhdysvaltalainen tulevaisuudentutkija ja Trends Journal -lehden kustantaja Gerald Celenten mukaan Bitcoin on vahva signaali keskuspankeille ja perinteiselle pankkijärjestelmälle. Celenten mukaan pankit pelkäävät Bitcoinia, koska Bitcoin vie niiden liiketoiminnan, minkä vuoksi pankit tulevat menemään jopa niin pitkälle, että yrittävät lopulta “tappaa” Bitcoinin.

“Pankit tulevat vähättelemään Bitcoinia, koska Bitcoin tekee pankeista ja pankkiireista turhia. Tämän vuoksi he tekevät kaikkensa pysäyttääkseen sen. Bitcoin edustaa maailman populistisia liikkeitä. Ihmiset eivät tahdo enää olla kiinni kieroissa poliitikoissa tai keskuspankeissa”, Celente tykitti.

Gerald Celenten mukaan pankkien Bitcoin-vastainen toiminta johtuu siitä, että ne pelkäävät Bitcoinin tekevän ne turhiksi. (KUVA: Trends Journal)

Edward Snowden: Zcash on mielenkiintoisin vaihtoehto Bitcoinille

Maailmaa vakoilevan PRISM-järjestelmän paljastanut vapausaktivisti Edward Snowden on ottanut kantaa kryptovaluuttoihin. Snowdenin mukaan yksityisyyteen keskittyvä Zcash on mielenkiintoisin vaihtoehtoinen valuutta Bitcoinille. Snowden kertoi näkemyksistään Twitterissä, jossa hän keskusteli teknologia-asiantuntija Mason Bordan kanssa.

Bordan mukaan Zcash on ainoa vaihtoehtokrypto, jonka kehittäjät ovat kryptografian ammattilaisia ja tutkijoita. Tämän vuoksi Zcashia ei voi jättää huomiotta. Snowden oli samaa mieltä, ja hänen mukaansa Zcashin yksityisyysominaisuudet tekevät siitä kaikista kiinnostavimman vaihtoehtokrypton.

Snowdenin mukaan toinen yksityisyyteen keskittyvä krypto, Monero, on “amatöörikrypto” ja siinä on vakavia puutteita, joiden vuoksi sen käyttämistä voidaan seurata. Snowdenin mukaan tällaiset suunnitteluvirheet voivat asettaa esimerkiksi valtioiden ja muiden instituutioiden toimien paljastajat, kuten hänet itsensä, vaaraan.

“Virheitä tapahtuu ja noilla virheillä voi olla valtavia vaikutuksia sellaisille ihmisille kuin minä”, Snowden kertoi.

Zcash ja Monero ovat molemmat kryptovaluuttoja, joiden merkittävin ero Bitcoiniin nähden on niiden anonymiteetti. Siinä missä Bitcoinin lohkoketjun yhtenä vahvuutena nähdään sen julkisuus, on sekä Zcash että Monero suunniteltu ennemmin anonyymiin ja salattuun vaihdantaan.

Edward Snowden nousi julkisuuteen paljastettuaan liki scifiltä kuulostaneen PRISM-vakoilujärjestelmän. (KUVA: Laura Poitras)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].