Viikkokatsaus 40/2018: Odottava tunnelma markkinoilla ennakoi vahvoja kurssiliikkeitä

“Mitä pidempi hiljainen aika, sitä voimakkaammin kurssi lähtee, kun se lähtee,” kirjoittaa tekninen analyytikkomme Toni Kosonen tuoreimmassa analyysissään. Kosonen ei ole yksin näkemyksineen, vaan markkinoilla yleisesti on vahvasti odottava tunnelma. Jokainen odottaa, että kohta kurssi lähtee tekemään jotain suurta, mutta tulevasta muutoksen suunnasta ei sitten ollakaan ihan samaa mieltä.

Joka tapauksessa viime kuussa bitcoinin kurssi oli vakaimmillaan yli vuoteen. Jännä sinällään, että jos kurssi liikkuu, Bitcoinin kriitikot sanovat bitcoinin olevan kelvoton maksuvälineeksi, koska hinta ei ole vakaa. Nyt, kun kurssi on ollut koko kesän vakaampi kuin monien valtiollisten valuuttojen, kriitikot ovat sitä mieltä, että Bitcoin on kuollut, kun se ei kasvakaan koko ajan 100% viikossa.

Mutta eipä me sellaista jakseta täällä miettiä, koska on paljon mielenkiintoisempiakin asioita mietittäväksi.

Tällä viikolla perehdymme muun muassa kryptopörssien turvallisuuteen, joka näyttäisi olla toivottua heikommalla tolalla. Lisäksi tahot Bank of Americasta PornHubiin uskovat, että kryptomaksaminen on tulevaisuutta ja lohkoketju tulee hyödyttämään taloutta. Muissa uutisissa käsittelemme muun muassa pari viikkoa sitten löytynyttä Bitcoin-bugia, jolla on nyt printattu tuhansia kryptokolikoita – tosin ei bitcoineja.

Viime viikon uutiset löytyvät täältä.

Tämä kuva tiivistää markkinoiden odottavan fiiliksen.

Bank of America uskoo kryptojen kasvavan miljardibisnekseksi

Bank of American tuoreiden arvioiden mukaan lohkoketjuteknologiasta voi kehittyä noin 7 miljardin dollarin arvoinen teollisuudenala merkittäville amerikkalaisille yhtiöille. Bank of American arvion mukaan esimerkiksi Amazon ja Microsoft voivat hyötyä lohkoketjun tulemisesta osaksi valtavirtaa.

“Amazon tulee hyötymään lohkoketjusta esimerkiksi hajautettujen pilvipalvelujen kautta sekä tehostamalla tuotteidensa liikkeiden valvontaa. Lohkoketju yleisesti tekee Amazonin liiketoiminnasta tehokkaampaa,” arvioi Bank of American analyytikko Kash Rangan.

Bank of American arviot perustuvat tietyllä tavalla jopa pessimistiseen oletukseen, että tulevaisuudessa noin 2 prosenttia servereistä hyödyntäisi lohkoketjua. Mikäli lohkoketju pystyy täyttämään edes murto-osan sen antamista lupauksista, voi tämä 2 prosentin arvio jäädä jopa alakanttiin.

“Lohkoketjulle on keksitty monia erilaisia potentiaalisia käyttökohteita, mutta tuotteiden ja palvelujen kehittäminen on vielä keskeneräistä,” Rangan kertoi.

Bank of America uskoo vahvasti kryptoteknologian potentiaaliin tuoda yrityksille miljardeja.

Isojen pörssien turvallisuudessa heikkouksia

ICO-sijoittamista koskevan tietopalvelu ICORatingin tuoreen raportin mukaan monien kryptovaluuttapörssien turvallisuus on heikohkolla tasolla. ICORatingin tutkijat käsittelivät 100 suurinta kryptopörssiä, joiden päivittäinen vaihtovolyymi on yli miljoona dollaria.

“Viimeisen kahdeksan vuoden aikana noin 31 kryptopörssiä on joutunut hakkeroinnin kohteeksi ja hakkerit ovat saaneet varastettua yli miljardin dollarin edestä varoja,” raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan turvallisimmat pörssit ovat Coinbase Pro sekä Kraken. Coinbase Pro sai 89 pistettä sadasta, siinä missä Kraken sai 80. Puolestaan monet suurimmista pörsseistä pärjäsivät verrattain heikosti. Esimerkiksi Binance sai 63/100 pistettä, siinä missä Bitstamp vain 37/100.

Raportissa tutkittiin pelkästään pörssien turvallisuutta, joten esimerkiksi Coinmotionin kaltaisia välityspalveluja ei käsitelty.

Pohjimmiltaan raportti näyttäisi osoittavan, että monilla suurimmista pörsseistä on heikkouksia joko turvallisuuskäytäntöjen tai pörssin teknisen suorituksen suhteen. Mikäli pörssit eivät ryhdy korjaamaan näitä ongelmia, näyttää selkeältä, että tulemme näkemään myös tulevaisuudessa merkittävän kokoluokan kryptohakkerointeja.

Raportin mukaan pörssien kyberturvallisuudessa on paljon puutteita, eikä pörssin koko kerro sen luotettavuudesta.

Botit manipuloivat bitcoinin kurssia

Wall Street Journal on julkaissut artikkelin koskien bitcoin-markkinoita manipuloivia botteja. New Yorkin yleisen syyttäjän Barbara D. Underwoodin toimisto julkaisi viime kuussa raportin, jossa kryptovaluuttapörssejä varoitettiin näistä manipuloivista boteista.

“Jos mikään markkina-alue hyväksyy tai suvaitsee markkinoiden manipulointiin pyrkivää toimintaa, koko markkinat saattavat ajautua ongelmiin,” yleisen syyttäjän toimisto kertoi.

Nämä botit manipuloivat kryptomarkkinoita tekemällä suuria ostoja ja myyntejä, joiden ainoana tarkoituksena on pitää kryptovaluutan kurssi sellaisena, joka hyödyttää manipuloijaa eniten. Mikäli manipulaattori haluaa esimerkiksi halvempia bitcoineja, hänen bottinsa saattavat myydä suuria määriä bitcoineja romahduttaakseen bitcoinin hinnan, minkä jälkeen manipulaattori ostaa entistä suuremman määrän bitcoineja itselleen.

Markkinoita manipuloivien bottien määrä on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Toistaiseksi markkinoilla ei ole vielä selkeää toimintamallia, miten markkinoiden manipuloimista vastaan voitaisiin taistella.

Tutkijoiden mukaan joukko pahantahtoisia robotteja pyrkii manipuloimaan kryptovaluuttojen kurssia.

Google päivittää Chromea kryptohyökkäyksiä vastaan

Niin sanottu “cryptojacking”, eli kryptokaappaus tai kryptokähmintä, on ollut viime aikoina paljon uutisissa. Kryptokaappaus on kasvanut viime vuosien aikana yhdeksi eniten kryptovaluuttakäyttäjiin vaikuttavista kyberrikollisuuden muodoista. Kryptokaappauksella tarkoitetaan toimintaa, jossa hakkeri huijaa käyttäjän lataamaan saastutettua koodia tai menemään saastutetulla nettisivulle, joka sitten käyttää käyttäjän tietokoneen kapasiteettia louhiakseen hakkerille bitcoineja.

Google on nyt ryhtynyt taistelemaan kryptokaappauksia vastaan muuttamalla tapaa, miten Googlen Chrome-selaimen lisäosat saavat käyttää tietokoneen toimintoja. Google uskoo, että rajoittamalla lisäosien toimintaa, voidaan sillä rajoittaa myös kryptokaappajien toimintaa. Monista luotettavinakin pidetyistä lisäosista, kuten esimerkiksi suositusta YouTube Downloaderista, on löytynyt viime aikoina haitallista kryptokaappauskoodia, joten Googlen päätös on erityisen ajankohtainen.

“On välttämätöntä, että käyttäjät voivat luottaa niihin lisäosiin, joita he aentavat. Käyttäjillä tulee aina olla avoin mahdollisuus nähdä, mitä heidän lataamansa ja asentamansa lisäosat saavat tehdä tai käyttää,” Google kommentoi uusia säännöksiä.

Googlen uusiin käytäntöihin kuuluu muun muassa kaksisuuntainen tunnistautuminen, jonka avulla yhtiö yrittää varmistaa, että vihamieliset tahot eivät pääse käpälöimään luotettavia lisäosia.

Google on alkanut ottaa kryptokaappaukset vakavasti sen jälkeen, kun yhä useammasta Chromenkin lisäosasta on löytynyt haitallista koodia. (KUVA: LighTHrussian)

Bitcoinin koodibugia käytettiin hyväksi toisessa kryptossa

Kaksi viikkoa sitten Bitcoinin koodista löydettiin kaksi vuotta piilossa ollut vakava bugi, jota olisi ollut mahdollista hyväksikäyttää Bitcoin-verkon osien tiputtamiseksi tai jopa uusien bitcoinien luomiseksi. Bugi korjattiin välittömästi sen löytämisen jälkeen Bitcoinin koodista.

Nyt tuota samaa bugia on käytetty toisessa kryptovaluutassa, Pigeoncoinissa. Hyökkääjät onnistuivat luomaan 235 miljoonaa uutta Pigeoncoinia hyväksikäyttämällä tätä bugia.

Monet kryptovaluutat perustuvat suoraan Bitcoinin koodiin, minkä vuoksi niissä on kaikki samat ominaisuudet kuin Bitcoinissa – mukaan lukien myös bugit ja muut ohjelmistovirheet. Bitcoinissa on aktiivinen kehittäjä- ja testaajayhteisö, minkä vuoksi nämä ongelmat yleensä löytyvät nopeasti ja ne saadaan korjattua helposti. Kaikilla muilla kryptovaluutoilla ei tätä samaa etua ole.

Pian PigeonCoinia vastaan tehdyn hyökkäyksen jälkeen myös sen kehittäjät korjasivat kyseisen ongelman. Edelleen on hyvin todennäköistä, että myös muissa Bitcoiniin pohjautuneissa kryptovaluutoissa olisi tämä sama bugi, minkä vuoksi valuuttojen kehittäjien tulisi pikimmiten käydä koodinsa läpi mitä.

Vaikka koodista löytynyt bugi korjattiin nopeasti Bitcoinista, saattaa se edelleen piileskellä monissa Bitcoinin pohjalta luoduissa kryptovaluutoissa.

PornHub uskoo kryptomaksamisen olevan tulevaisuutta

Maailman suurimpiin kuuluva aikuisviihdepalvelu PornHub on paljastanut ensimmäistä kertaa tilastoja sen asiakkaiden kryptovaluuttojen käytöstä. PornHubin mukaan alle yksi prosentti PornHubissa tehdyistä ostoksista on tehty kryptovaluutoilla.

Vaikka numero vaikuttaakin pieneltä, PornHub itse uskoo kryptovaluuttojen tulevan tulevaisuudessa merkittäväksi osaksi sen liiketoimintaa. PornHub on muun muassa aikeissa ryhtyä maksamaan kävijöille VAT-kryptovaluuttaa, kun he katsovat ja kommentoivat PornHubin alaisen Tube8:n videoita.

“Uskomme näkevämme tulevaisuudessa kryptovaluuttojen ja lohkoketjun adaptaation valtavaa kasvua,” kertoi PornHubin puhemies asiasta uutisoinneelle Hard Fork -nettisivulle.

Kryptovaluutat sopivat monella tapaa aikuisviihdeteollisuuteen. Kryptot ovat anonyymimpiä kuin perinteiset maksut, minkä vuoksi omasta yksityisyydestään huolestuneet käyttäjät saattavat suosia kryptovaluuttoja. Kryptojen siirtämistä ei myöskään voi rajoittaa lainsäädännöllä siinä missä perinteisiä maksuja.

Toistaiseksi vähäisestä käytöstä huolimatta PornHub uskoo, että kryptot tulevat olemaan aikuisviihdemaksamisen tulevaisuutta.

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].