Viikkokatsaus 41/2014: Kauan odotettu The Rise and Rise of Bitcoin katsottavissa netissä

Kuluneella viikolla suurimpiin uutisaiheisiin nousivat mm. The Rise and Rise of Bitcoin -dokumentti ja Blockchain.infon rahoituskierros. Viime viikon katsauksen voi lukea täältä.

Henri Heinosen uusin Bitcoinin kurssikehitystä kertaava raportti on luettavissa täältä.

Kauan odotettu dokumenttielokuva julkaistu

The Rise and Rise of Bitcoin” julkaistiin tällä viikolla yleiseen levitykseen. Siinä seurataan Bitcoinin kehittymistä enimmäkseen viime vuoden ajalta, jolloin nousut ja romahdukset olivat kovia. Ääneen pääsevät monet pioneerityötä tehneet ja Bitcoiniin liittyviä yrityksiä perustaneet ihmiset.

Dokumentin voi ostaa itselleen bitcoineilla elokuvan nettisivuilta, ja se löytyy myös Vimeo-palvelusta. Lisäksi sen voi ladata torrenttina netin syövereistä. Mikäli katsot elokuvan ilmaiskanavia pitkin, voit antaa lahjoituksen tekijöille. He ovat tehneet paljon työtä tämän dokumentin eteen ja ansaitsevat kaiken tuen.

The Rise and Rise of Bitcoin -elokuvan traileri

Rahoitusta usealle Bitcoin-firmalle

Yksi suosituimmista Bitcoin-lompakontarjoajista, Blockchain.info, ilmoitti keränneensä 30,5 miljoonan dollarin rahoituksen. Rahoitusta halutaan käyttää etenkin kehittyvien maiden markkinoille laajentamiseen. Blockchain.info tarjoaa myös Bitcoinin ja lohkoketjun analysointi- ja statistiikkatyökaluja ja Bitcoin-maksunvälitystä.

Uudesta rahoituksesta ovat ilmoittaneet myös louhintalaitteiden valmistaja Bitfury (20 miljoonaa dollaria), sijoittajille bitcoinien hankintaa tarjoava SolidX (3 miljoonaa dollaria) ja Silk Roadin bitcoinit ostaneen Tim Draperin Bitcoin-maksunvälittäjä SnapCard (1,5 miljoonaa dollaria).

Bitcoin-symbolin ja -lyhenteen standardointi etenee

Bitcoin Foundationin standardointityöryhmä on julkistanut aikomuksensa saada vihdoinkin aikaan yleisesti hyväksytyt lyhenteen, symbolin ja murto-osien nimitykset bitcoinille. Vaikka BTC on laajalti käytetty lyhenne, se tuskin tulee jäämään viralliseen käyttöön, sillä ISO-standardin mukaisesti sen pitäisi alkaa X:llä. Siksi XBT on huomattavasti todennäköisempi vaihtoehto.

Symbolivaihtoehtoja ovat B, ฿ ja Ƀ, joista työryhmä haluaisi ottaa käyttöön Bitcoin-yhteisön kannattaman vaihtoehdon.

Desimaalipilkun paikka muodostaa myös uniikin ongelman bitcoinille. Tavallisesti valuutat jaetaan korkeintaan sadasosiin, mutta bitcoinin voi jakaa sadasmiljoonasosaan asti. Käytännöllisyyden takia pienemmät murto-osat olisi hyvä saada nimettyä paremmin ja bitcoineja käytettäessä siirryttäisiin puhumaan näistä murto-osista kokonaisten bitcoinien sijaan. Aihe oli tarkemmin esillä toukokuisessa viikkokatsauksessa.

Andresen puhuu skaalautuvuudesta

Bitcoin Foundationin johtava tutkija Gavin Andresen on työskennellyt lähiaikoina paljon Bitcoinin skaalautuvuuden parissa. Uusimmassa kannanotossaan hän esittelee kriittisimmät ongelmat ja ratkaisut, jotta Bitcoin-verkko toimii myös suuremmalla käyttäjämäärällä.

Ensimmäinen ratkaisun avain on Bitcoin-ohjelman, Bitcoin Coren, tehostaminen. Bitcoin Coren pyörittämisen pitäisi vaatia vähemmän suorituskykyä ja tallennustilaa, mikä voitaisiin saavuttaa vähentämällä dataa, jota lohkoketjusta tarvitaan ohjelman pyörittämiseen. Nykyään lohkoketjua joutuu lataamaan reilut 20 gigatavua. Monet ovat tarjonneet ratkaisujaan ongelmaan, ja lopullinen ratkaisu onkin tulossa muutaman päivityksen sisään.  

Toinen skaalautuvuuden ongelma on lohkojen rajoittunut koko, 1 megatavu, jonka Andresen uskoo aiheuttavan ongelmia seuraavan hintakuplan aikana. Andresen haluaisi kasvattaa lohkoihin mahtuvien bitcoinien määrää, aluksi 50 prosentilla joka vuosi.

Edessä on paljon työtä, Andresen muistuttaa, sillä koodin on oltava turvallista ja kaikkiin muutoksiin tarvitaan yhteisön hyväksyntä.

Antonopoulos Kanadan senaatissa

Bitcoin-evankelista Andreas Antonopoulos kävi Kanadan senaatin komitean kuultavana digitaalisia valuuttoja koskevaan selvitykseen liittyen. Hän puhui muun muassa hajautetun maksujärjestelmän mahdollisuuksista, sillä nykyiset keskitetyt finanssijärjestelmät ovat osoittautuneet riskialttiiksi ja aiheuttaneet korruptiota ja finanssikriisejä. Alustuksensa jälkeen hän vastaili komitean jäsenten kysymyksiin koskien muun muassa rahanpesua ja terrorismin rahoittamista.

Antonopoulos ehdotti, että sääntelyä ennen olisi parempi odottaa kunnes kaikki ymmärtävät paremmin kyseistä teknologiaa. Edes Bitcoin-yhteisö ei ole vielä ymmärtänyt kaikkia yksityiskohtia. Antonopoulos toivoi, että digivaluuttoja ei pakotettaisi toimimaan pankeille tarkoitetuissa rakenteissa, sillä ne edustavat tyystin toisenlaista rahoitusmallia.

Koko kuulemistilaisuus on katsottavissa YouTubesta:

Bitcoin-peruskurssi aloittelijoille

Mikäli Bitcoinin perusteet eivät ole vielä halussa, kohta on mahdollisuus paikata tämä aukko sivistyksessä. Draper University of Heroes tarjoaa ilmaisen aloittelijoille kohdistetun Bitcoin-kurssin 22.10. alkaen. Kurssi järjestetään englannin kielellä.

Uusin State of Bitcoin-raportti julkaistu

CoinDesk julkaisi uusimman Bitcoinin kehitystä seuraavan neljännesvuosiraporttinsa. Siihen on koottu Bitcoin-maailman tärkeimmät tapahtumat kolmelta viimeiseltä kuukaudelta niin kurssikehityksestä, investoinneista kuin kauppiaiden bitcoin-hyväksynnästä. Kyseessä on kattava tietopaketti eli suositeltavaa luettavaa mikäli Bitcoinin kehitys kiinnostaa.

Bitcoineja sadoista automaateista Romaniassa

Romanialainen ZebraPay on tuonut maksuautomaatteihinsa bitcoin-ostot. Tämä lisää kiitettävästi romanialaisten bitcoin-ostomahdollisuuksia, sillä tällä hetkellä automaatteja löytyy 874 kappaletta ympäri maata ja ensi vuoden aikana niitä tullaan asentamaan 350 lisää. Bitcoinien lisäksi niistä voi esimerkiksi ostaa kännykän puheaikaa sekä maksaa laskuja ja sakkoja.


Tällaisista automaateista bitcoineja saa nyt ympäri Romaniaa (lähde)

Filippiineillä pohditaan kansallista kryptovaluuttaa

Filippiiniläinen kansanedustaja Kimi Cojuangco on tehnyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan maalle omaa kryptovaluuttaa, “e-pesoa”. Lakialoite velvoittaisi keskuspankin tutkimaan Bitcoinia ja siihen liittyvää teknologiaa, jotta saataisiin selvitettyä miten e-peso voidaan luoda.

Paikallisen bitcoin-pörssin toimitusjohtaja Ron Hose kertoi CoinDeskille uskovansa, että e-peso ja bitcoin voisivat toimia rinnakkain. E-peso tarjoaisi paikallisen ja vakaan valuutan, ja bitcoin puolestaan antaisi mahdollisuudet globaaliin kaupankäyntiin.

Overstock.com etenee kryptoarvopaperiprojektissaan

Overstock.com-verkkokaupan kryptovaluuttoihin perustuva arvopaperiprojekti etenee. Yrityksen toimitusjohtaja Patrick Byrne ilmoitti palkanneensa Counterpartyn — hajautetussa vertaisverkossa toimivan Bitcoin-pörssin — perustajat kehittämään alustaa, joten projekti lähtee nyt tosissaan liikkeelle. Medici-nimisellä alustalla voitaisiin laskea liikkeelle kryptovaluuttateknologian turvaamia arvopapereita eli “kryptoarvopapereita”.