Viikkokatsaus 41/2016: Bitcoin USA:n ydinpommeihin?

Bitcoinin mielenkiintoisimpiin ominaisuuksiin kuuluu sen luonne “ohjelmoitavana rahana”. Siinä missä euro on aina euro, Bitcoin on tarpeesta riippuen joko valuutta, kirjanpitojärjestelmä, keino varmentaa henkilöllisyys, väärentämätön arkisto tai mitä tahansa. Koska Bitcoin on ennen kaikkea tietokonekoodia, siitä voidaan tehdä suurin piirtein mitä tahansa koodarit vain mielikuvituksessaan keksivät. Ja nyt onkin ihan jänniä sovelluksia tiedossa: ydinpommit, vakoilusatelliitit ja Internet, joka ei vaadi servereitä. Joku saattaa tässä vaiheessa epäillä, että keksimme nämä jutut omasta päästämme, mutta näin ei ole!

Yhdysvalloissa ollaan tutkimassa, miten esimerkiksi ydinaseet ja sotilassatelliittijärjestelmät voitaisiin turvata Bitcoinin ytimessä rullaavan lohkoketjuteknologian avulla. Puolestaan eräs tsekkiläinen kehittäjä on luonut järjestelmän, jonka avulla nettisivuja voidaan ylläpitää hajautetusti ja hallita Bitcoinin avulla.

Viikolla on myös järjestetty merkittävä Scaling Bitcoin -tapahtuma, jossa maailman Bitcoin-asiantuntijat ja -kehittäjät ovat olleet pohtimassa keinoja Bitcoinin skaalautusongelmien ratkaisuksi. Näyttäisi siltä, että nämä ongelmat on kohta ratkaistu, tavalla tai toisella. Ehdolla on useita mahdollisia ratkaisutapoja, kuten Segregated Witness sekä Lightning Network.

Muissa uutisissa Ethereumin mahdollinen toinen hard fork sekä Japanin verovapaat bitcoin-ostot.

Viime viikon viikkokatsaukseen voit tutustua täältä.

USA haluaa Bitcoinin ydinaseisiin

Yhdysvaltain asevoimien huippumodernin teknologian tutkimuksen ja kehittämisen yksikkö DARPA on ryhtynyt tutkimaan Bitcoinin ja lohkoketjun mahdollisuuksia ja potentiaalia sotilaallisessa käytössä. DARPA katsoo, että Bitcoin ja lohkoketju ovat osoittautuneet toimiviksi ja ne voivat tarjota aivan uudenlaista turvallisuutta verrattuna vanhoihin järjestelmiin.

DARPA uskoo, että lohkoketjua voitaisiin käyttää muun muassa ydinaseiden ja sotilassatelliittien informaation turvaamiseen. Lohkoketjun avulla voitaisiin esimerkiksi rakentaa erilaisia järjestelmiä, joissa ydinaseen laukaiseminen edellyttää useita varmennuksia. Lohkoketjua ei voi manipuloida ja sen avulla on huomattavasti nykyistä helpompi selvittää, onko esimerkiksi pahantahtoinen toimija pyrkinyt urkkimaan tietoja.

Bitcoin ja lohkoketju ovat olleet aikaisemminkin DARPAn kiinnostuksen kohteena, mutta toistaiseksi DARPAn lohkoketjusovellukset ovat olleet lähinnä turvallisia tapoja lähettää tietoa ja kommunikoida.

Jos DARPAn suunnitelmat toteutuvat, Bitcoin on tulevaisuudessa mukana estämässä muun muassa turhia ydinräjähdyksiä. (KUVA: CTBTO)

Bitcoinia skaalattiin tänä vuonna Milanossa

Bitcoin-verkon skaalautumiskysymyksiin vastausta etsivä Scaling Bitcoin -konferenssi on järjestetty tänä vuonna Milanossa. Skaalautumiskysymys on akuutimpi kuin koskaan aikaisemmin, sillä Bitcoinin siirtorajat ovat alkaneet paikoin jo ylittyä ja järjestelmässä alkaa näkyä selkeästi, miten sen käyttäjämäärä on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin koskaan oletettiin tai suunniteltiin. Bitcoin-käyttäjien onneksi Scaling Bitcoin -konferenssi osoitti, että tämä ongelma otetaan vakavasti ja sitä ollaan myös ratkaisemassa tehokkaasti.

Yksi eniten huomiota kiinnittäneistä asioista Scaling Bitcoin -tapahtumassa olikin uusien Lightning Network -sovelluksien esittely. Lightning Network, suomalaisittain “salamaverkko”, on Bitcoin-protokollan päälle rakennettava ohjelmamuutos, joka voi potentiaalisesti nostaa Bitcoin-verkon toimintanopeuden tuhansia kertoja nykyistä nopeammaksi. Mikäli salamaverkot toimivat, kuten niiden teoriassa pitäisi, voivat ne tehdä Bitcoinista kaikista maksu- ja rahansiirtotavoista nopeimman. Salamaverkkoja on jo testattu käytännössä ja niiden avulla on muun muassa onnistuneesti tehty Bitcoin-siirto.

Milanon Scaling Bitcoin alkaa olla todennäköisesti viimeisiä nykyisen mallin skaalauskeskustelutapahtumia, sillä ensi vuonna samaan aikaan suurin osa skaalauskysymyksistä on todennäköisesti jo ratkaistu. (KUVA: Scaling Bitcoin)

Salamaverkkojen lisäksi konferenssissa keskityttiin kysymykseen yksittäisten bitcoinien lajiesineellisestä luonteesta. Lajiesineellä tarkoitetaan esinettä, joka on yhtä arvokas kuin toinen vastaava. Esimerkiksi kaikki eurot ovat yhtä arvokkaita riippumatta noiden eurojen käyttöhistoriasta tai muista ominaisuuksista. Bitcoinin kanssa kysymys ei ole yhtä yksinkertainen, sillä Bitcoin-verkko tallettaa jokaisen bitcoinin koko siirtohistorian syntymästä hamaan ikuisuuteen asti. Tämän vuoksi on mahdollista, että tietyt bitcoinit saavat erilaisen arvon kuin toiset bitcoinit. Esimerkiksi hakkerien käyttämillä bitcoineilla voidaan nähdä olevan jotenkin ”saastunut” arvo, minkä vuoksi ne ovat halvempia kuin muut bitcoinit. Puolestaan esimerkiksi jollekin merkittävälle bitcoin-persoonallisuudelle kuulunut bitcoin voi saada uutta arvoa keräilyesineenä.

”Esimerkiksi jotkin vaihtopalvelut toimivat siten, että jos ne havaitsevat omistaviesi bitcoinien historian liittyvän hakkerointitapauksiin, vaihtopalvelu voi jäädyttää tilisi ja varasi”, kertoi Blockstreamin toimitusjohtaja Adam Back.

Myös kysymys lajiesineellisyydestä pyrittiin ratkaisemaan Scaling Bitcoin -tapahtumassa teknologian voimin. Yksi merkittävimmistä ehdotuksista on Bitcoin-järjestelmää anonymisoiva MimbleWimble-ehdotus. MimbleWimblessä siirroista jäisi lohkoketjuun nykyistä huomattavasti pienempi jälki, minkä seurauksena esimerkiksi yksittäisten bitcoinien jäljittäminen muuttuisi vaikeammaksi.

Kaiken kaikkiaan itse tapahtuma osoitti, että Bitcoin-maailma ei ole lepäämässä laakereillaan tai alistumassa ongelmien eteen, vaan kuten yleensä, myös nämä ongelmat voidaan ja tullaan ratkaisemaan teknologiaa kehittämällä.

SegWitin ja Bitcoin Unlimitedin välillä vääntöä

Bitcoinin toimintaa ja siirtoaikoja huomattavasti nopeuttavan Segregated Witness -protokollapäivityksen julkaisu lähestyy päivä päivältä. Bitcoin Core -tiimi on ilmoittanut, että SegWit vain odottaa lähtölaukaisua. SegWitin koodi on jo sisällytetty Bitcoin Coren julkaisuihin ja koodi on tarkoitus aktivoida heti seuraavassa Coren päivityksessä.

Samaan aikaan SegWitiä vastaan käydään myös omaa pientä taisteluaan. Yksi maailman suurimpiin louhintapooleihin kuuluva ViaBTC on ryhtynyt tukemaan Bitcoin Unlimited -protokollaa. Siinä missä SegWit nopeuttaa Bitcoin-verkkoa muuttamatta lohkoketjun lohkojen maksimikokoa, Bitcoin Unlimited pyrkii ratkaisemaan Bitcoinin skaalautumisongelmat järjestelmällä, jossa jokainen louhija päättää itse, minkä kokoisia louhitut lohkot ovat ja jossa lohkojen maksimikokoa ei myöskään ole rajoitettu.

Jotta SegWit voisi tulla käyttöön itse Bitcoin-verkossa, edellyttää se, että vähintään 95% louhintatehosta ryhtyy käyttämään ohjelmia, jotka pyörittävät SegWitiä. ViaBTC on hallinnut parhaillaan jopa 10% Bitcoin-verkon louhintakapasiteetista, joten ViaBTC:n Unlimited-tuki voi teoriassa jopa estää SegWitin käyttöönoton. Käytännössä kuitenkin vaikuttaisi siltä, että tämän uhkaskenaarion toteutuminen on epätodennäköistä, sillä monet louhijat näyttäisivät ennemmin tukevan SegWit-ystävällistä Corea kuin Bitcoin Unlimitediä.

Segregated Witness muuttaa Bitcoinin varmistusmekanismeja entistä hajautetummaksi ja siten pystyy nopeuttamaan verkon toimintaa huomattavasti.

Tulevaisuuden hajautettu netti pyörii Bitcoinilla

Internet on ihmiskunnan historian hajautetuimpia järjestelmiä ja se luotiin alunperin kestämään jopa ydinsota. Onkin varsin paradoksaalista, että tämä hajautettu järjestelmä on samaan aikaan erittäin keskitetty. Webbi sellaisena kuin me sen tunnemme on hyvin riippuvainen keskitetyistä servereistä, joilla sivustot ja palvelut sijaitsevat. Nyt Bitcoin on mukana ratkaisemassa tätäkin ongelmaa.

Tsekkiläinen kehittäjä Michal Spicka on kehittänyt uuden sovelluksen, jonka avulla on mahdollista jakaa kokonaisia nettisivuja käyttämällä BitTorrent-teknologiaa. Sivuja voidaan selata tavallisilla selaimilla, kuten Firefoxilla tai Chromella, eikä niiden ylläpito vaadi minkäänlaisia erillisiä servereitä.

Aikaisemmin tällaisen hajautetun Internetin esteeksi on muodostunut kysymys identiteetistä. Mikäli sivusto on hajautettu ja se ei sijaitse millään serverillä, syntyy kysymys siitä, kuka oikeasti “omistaa” nettisivun ja kuka voi sitä muokata. Web2Web vastaa ongelmaan Bitcoinin kryptografian avulla. Käyttämällä Bitcoinin kryptografiaa henkilöllisyytensä varmistamiseksi voivat käyttäjät luoda hajautetusti ylläpidettyjä nettisivuja, joiden omistajuus kuuluu kuitenkin sivuston ylläpitäjille ja joita vain he itse voivat editoida.

Hajautettu Internet tarjoaa monia etuja nykyiseen keskitettyyn Internetiin nähden. Hajautetussa Internetissä esimerkiksi sivujen ajaminen alas on käytännössä mahdotonta, mikä estää tehokkaasti erilaiset sensuuri- ja kontrollipyrkimykset, minkä lisäksi se tekee nettisivuja vastaan hyökkäämisestä vaikeampaa ja täten lisää koko Internetin turvallisuutta.
Web2Web mahdollistaa suurien serverihallien siirtämisen historiaan. (KUVA: BalticServers.com)

Winklevossien Bitcoin-rahasto ei vieläkään pörssiin

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova elin US Securities and Exchange Commission (SEC) ei ole vieläkään antanut vihreää valoa Geminin pörssinoteeratulle Bitcoin-rahastolle, ETF:lle. SEC päätti lykätä päätöksentekoa rahaston hyväksymisestä BATS Global Markets -pörssiin, ja pyytääkin nyt yleisöltä palautetta asiaan liittyen. Palautetta halutaan muun muassa Geminin kelpoisuudesta ja pätevyydestä rahaston ylläpitämiseen sekä Bitcoinin sopivuudesta tällaiseen käyttötarkoitukseen. Geminin perustaneet sijoittajaveljekset Tyler ja Cameron Winklevoss ovat hakeneet hyväksyntää rahastolleen jo vuodesta 2013 lähtien, alunperin Nasdaq-pörssiin.

Tyler ja Cameron Winklevossin Bitcoin-rahasto on ollut kehitteillä jo vuodesta 2013 lähtien.

Japani poistamassa verot bitcoin-ostoista

Japani on ollut jo pitkään yksi merkittävimmistä Bitcoin-maailman keskuksista. Monet tärkeimmät Bitcoin-pörssit sekä louhintapoolit toimivat tai ovat toimineet Japanissa, minkä lisäksi valtio on yksi Bitcoin- ja kryptovaluuttamyönteisimmistä valtioista maailmassa. Japani muun muassa tunnusti Bitcoinin aseman virallisesti aikaisemmin tänä vuonna ollen näin yksi ensimmäisistä valtioista, jotka ovat sen nimenomaisesti tehneet.

Nyt Japanissa ollaan ottamassa seuraava jättiharppaus Bitcoinin kansalliseksi omaksumiseksi: Japanin hallitus on kaavailemassa verojen poistamista bitcoin-ostoista. Uutismedia Nikkein mukaan tämä verotusmuutos on tarkoitus saada aikaiseksi jo vuoden 2017 kevääseen mennessä.

Bitcoin-ostoista on maksettu Japanissa aikaisemmin jopa 8 prosentin verot, minkä lisäksi ostoihin tulee myös muita erilaisia lisämaksuja, kuten käsittelykuluja ja sen sellaisia. Mikäli verotusmuutos toteutuu, tulee se tarkoittamaan bitcoin-vaihdannan muuttumista huomattavasti edullisemmaksi japanilaisille. Tämä puolestaan on omiaan lisäämään maan Bitcoin-käyttöä ja -omaksumista.

Japani on aina ollut Bitcoinille merkittävä, ja nousevan Auringon maa näyttäisi vain kasvattavan painoarvoaan Bitcoin-maailmassa.

Ethereum haarautumassa toistamiseen?

Ethereum-projektin lohkoketju ollaan todennäköisesti haarauttamassa toistamiseen. Haarauttamisen taustalla on tarve tehdä olennaisia protokollamuutoksia, jotka estäisivät Ethereum-verkkoon viime aikoina kohdistuneet palvelunestohyökkäykset ja lohkoketjun paisuminen.

”Kukaan ei pidä lohkoketjun haarauttamisesta, mutta uskon sen olevan pakollista”, kertoi Ethereumin kehittäjiin kuuluva Marek Kotewicz.

Viimeksi Ethereum-lohkoketju jakautui vain noin 3 kuukautta sitten kyseenalaisissa olosuhteissa. Ethereum-lohkoketjun merkittävimpiin projekteihin kuuluva hajautetun yhdistyksen prototyyppi, The DAO, joutui hakkeroinnin kohteeksi, minkä seurauksena monet Ethereum-käyttäjät menettivät leijonanosan varoistaan. Ethereum-yhteisö katsoi, että protokollamuutos oli paikallaan, jotta hakkerin viemät varat voidaan palauttaa käyttäjille. Tämän seurauksena Ethereumin yksi lohkoketju halkesi kahtia Ethereumiksi ja Ethereum Classiciksi.

Tämä tuoreempi lohkoketjun jakautuminen on luonteeltaan erilainen kuin aikaisempi, sillä koko verkkoon kohdistuvien hyökkäysten estäminen nähdään oikeutetummaksi kuin lohkoketjun muuttaminen, jotta sijoittajat eivät menettäisi rahojaan. Onkin todennäköistä, että tämä uusi halkaisu ei luo uusia erillisiä Ethereum-lohkoketjuja, vaan korjaus otetaan käyttöön sekä Ethereumissa että Ethereum Classicissa.

“Hard fork” on lohkoketjuprojekteissa käytetty käsite, jolla tarkoitetaan niin olennaista ohjelmistomuutosta, että myöhempien versioiden käyttämä lohkoketju ei ole enää yhteensopiva vanhempien versioiden käyttämän lohkoketjun kanssa. (KUVA: Arnold Reinhold)

Sisältöä viikkokatsaukseen?

Tietoa mielenkiintoisista Bitcoin-uutisista tai -kirjoituksista sekä bitcoineja hyväksyvistä kauppiaista voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].